18 december 2012

Förvirrad teologi


Publicerad den 14 jul 2012 Produced for the United Network for Justice and Peace in Palestine and Israel (UNJPPI). The Mission Statement of the UNJPPI is: "In discipleship of Christ, and in solidar-ity with churches and other partners in the Middle East as well as globally and in Canada, this Net-work covenants to engage, consolidate, nourish, and channel the energy in the United Church of Canada toward the goal of a just peace in Palestine/Israel, primarily through calling for an end to the Israeli occupation of Palestinian lands and for equal rights for all who live in Palestine/Israel, by facilitating education, promoting partnerships, coordinating advocacy, advancing policy and en-couraging action."


Annika Borg teologie doktor, skribent och präst i Svenska kyrkan, fortsätter sin polemik mot Kjell Jonasson  präst i Sv Kyrkan och som har arbetat många år på Jerusalem Interchurch Center som drivs av Kyrkornas Världsråd. Han har även arbetat inom den lutherska kyrkan (ELCJHL) tillsam-mans med Biskop Monib Younan samt på Svenska Teologiska Institutet.

Hon kritiserar Kairos Palestina-dokumentet citat” Att Kairos-dokumentet innehåller negativa och nedsvärtande uppfattningar om Israel och om judar – vilket inte här låter sig hållas isär – är fakta. Att Kairos-dokumentet innehåller synsätt som kan beskrivas som ersättningsteologiska – till exempel benämns judiska teologiska uppfattningar som ”förvirrade” och kristendomen framstår som kärlek och solidaritet – är fakta. Att måla upp judisk teologi som den mörka fond mot vilken kristendomen lyser ljus och sann är djupt, djupt problematiskt. Det borde Kjell Jonasson vara medveten om och inte alls finna ”svårförståeligt”. Slut citat ur Dagen

Vad Kairos Palestina-dokumentet skriver är citat ” Vi kristna palestinier förkunnar i detta historiska dokument att den militära ockupationen av vårt land är en synd mot Gud och människorna, och att den teologi som rättfärdigar denna ockupation är en förvirrad teologi mycket långt från de kristna lärorna. Detta eftersom den sanna kristna teologin är en teologi av kärlek och solidaritet med den förtryckte och en kallelse till att förverkliga rättvisa och jämlikhet mellan folken” Ur Kairos Palestina-dokumentet (KPD

Det är ju just ” den teologi som rättfärdigar denna ockupation som är en förvirrad teologi ”  som hon står för som Karios Palestina-författarna reagerar mot.

Annika Borg påstå att ”Kairos-dokumentet innehåller negativa och nedsvärtande uppfattningar om Israel och om judar”  Så här skriver Karios Palestina-författarna:Citat ”Vårt budskap till judarna är: Fast vi har stridit och fortsätter att strida är vi idag och i morgon i stånd att leva i kärlek tillsammans. Vi kan organisera vårt politiska liv, med alla dess komplexiteter, genom denna kärlekens logik och genom dess styrka, när ockupationen väl har upphört och rättvisan upprättats. " Slut citat.

Och  de skriver även Citat"Vår begäran idag till våra systrar bland alla kyrkor är denna: Är ni i stånd till att hjälpa oss att få tillbaka vår frihet och därigenom hjälpa de båda folken att uppnå rättvisa och fred och säkerhet och kärlek?"   Ta och läs hela dokumentet.
 

Tidigare: Israel-Palestina och verkligheten

Läs även andra bloggares åsikter om

14 kommentarer:

 1. Trevlig bild: "Resistance is not terrorism."

  Då vet vi det. Precis som i Kairosdokumentet. Det är "väpnat motstånd". Sk-t samma om syftet till det grymma våldet är att krossa Israel. Detta "motstånd" är ingen synd mot G-d och människiorna, enligt dokumentet. Tala om det för sörjande och tusentals för livet skadade och traumatiserade.

  Vilka driver förvirrad teologi? De som sitter i kläm har all rätt att argumentera för sina rättigheter och mot ockupationen. Men det finns saker i detta dokument som är orättfärdigt. Synd att detta måste pekas ut; att folk inte ser det som är så uppenbart.

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg av Annika. Hon skriver också om:
  "...ersättningsteologi – den teologi som ser judendomen som obsolet och ersatt av kristendomen"

  Samma virriga idé finns ju också inom Islam som anser att judendomen och kristendomen har ersatts med just islam, den enda (och sista) riktiga religionen som ensamt förstått Guds budskap.
  Tro't den som vill.

  SvaraRadera
 3. Tack för att du inte låter dig slås ner av alla elaka cyniska påhopp. Jag har länkat till den här artikeln på min blogg till en artikel som har rubriken: "Kristen sionism-varför?"
  http://rolferic.blogspot.se/2012/12/kristen-sionism-varfor.html

  SvaraRadera
 4. Så Borg ursäktar alltså den Judiska teologi som motiverar våld, bosättningar och stöld.
  Intressant, hur ser hon på samma rörelser inom Islam? Om man alltså kallar militant islamism för förvirrad och ondskefull så uttrycker man sig nedsättande och kränkande om Islam.
  Snacka om att lägga sig platt för extremister.

  SvaraRadera
 5. Joakim, varför spekulera om vad "hon" tycker? Följ eget råd och tala med henne. Säkert tar hon avstånd från alla våldsinriktade grupperingar inom alla religioner eller tror du hon jobbar i cahoots med såna som Baruch Goldberg?

  Har du läst kritiken från CCAR om Kairosdokumentet? Tycker du inte palestinavänliga rabbiner i USA har något att säga när de upplever att deras religion misskrediteras i ett dokument som sprids i kristna församlingar i USA? Ska deras syn viftas bort trots att Kairos USA påverkar det ekumeniska samarbetet mellan trosinriktningarna? Igen om det behövs:

  http://data.ccarnet.org/cgi-bin/resodisp.pl?file=kairos&year=2010

  Något "förvirrat" om islam r ör man inte vid inte i dokumentet, törs väl inte. Ordet terrorism sätts inom citationstecken. Bilden överst här, "Resistance is not terrorism", går vidare på den linjen, som vore det ett dåligt skämt. Kristna borde hellre sätta resistance inom citationstecken när det handlar om okristligt våld begått mot oskyldiga civila.

  Den dag är nog förbi när rabbiner tyst accepterar att kristna eller andra definierar deras religion. Anständigheten kräver - i min syn - att fredligt inriktade försöker ta in deras uppfattning av hur dokumentet avbildar deras religion.

  SvaraRadera
 6. Jag har haft flera möten men rabbiner och judiska företrädare där vi bland annat diskuterat Kairos (även om det inte är mitt eller Diakonias dokument).
  Jag håller inte med om hur de tolkningar de gör och tror man skulle kunna reda ut eventuella missuppfattningar rätt enkelt, det här gått förut.
  Oftast har de stora problemen uppstått när man lyssnat på de som har en agenda att feltolka.

  Tiden när man tillät andra lägga sög i sin egen religion lever vi definitivt mitt i. Jag har massor av märkliga mail från judiska troende som försöker berätta för mig vad kristendom är, jag har även massa mail från kristna som menar att judar behöver hjälp från konservativa kristna att förstå äkta judendom, exempelvis anser man att rabbiner inom folkrörelsen är avfällingar från äkta judendom ???

  SvaraRadera
 7. Eländet stavningsptogram jag menade inte folkrörelse utan fredsrörelsen ....

  SvaraRadera
 8. Läs följande och bli klokare -
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4323027,00.html, eller?

  Mänskliga rättigheter enligt skrifter, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4323209,00.html, det försöker ju även muslimer...

  God Jul.

  SvaraRadera
 9. Jerry, jag blev positivt överraskad av dina länkar (även om jag normalt tycker kommentarsidorna huvudsakligen är för skribenternas reaktioner).
  Dels att du läser min gode vän Miriam.

  Och Rafaaels Castros tankar om att Abbas dumhet som inte tydligt klargör att ett framtida Palestina måste kunna ha en Judisk grupp invånare.
  Att erbjuda 500 000 bosättare att bli 500 000 palestinska judar skulle dels lösa tjafset om att flytta en massa folk hit och dit, och att dra gränsen efter bosättningar. Självklart kommer många flytta till Israel men några 100 000 judiska invånare som stannar, har arbeten, kanske arbetspendlar till israel men betalar skall i Palestina vore en av de bästa startgåvor Palestina kunde få.
  Att utesluta denna möjliga del av en lösning är både ekonomiskt, politisk och medmänsklig idioti.

  Själv brukar jag påminna palestinska ledare att jag ser fram emot dagen de deklarerar att de valt ut tomter med bästa lägen i palestinska städer för palestinska synagogor, och helst stöttar de första byggena ihop med lokala judar som nu inte bor i bosättningarna.

  God Jul alla !!

  SvaraRadera
 10. Många bra tankar, Joakim. Men du menar alltså att rabbinerna i CCAR har ett "agenda att feltolka"?

  Hur kan man tolka fel att Kairos specifikt hyllar alla som mist sina liv n¨år de samtidigt talar om terrorhandlingar som väpnat motstånd eller liknande, orkar inte ge direkt citat igen.

  Är detta inte en tillräckligt allvarlig miss från deras sida?

  SvaraRadera
 11. Nix A-K men när jag läser deras kritik tror jag de lyssnat på andra som gärna vill försöka underminera de kristna palestinierna,
  Som sagt jag ser inget som inte skulle kunna redas ut om de hade ett möte med nån som kan Kairos. Har själv träffat europeiska judiska företrädare om detta.

  SvaraRadera
 12. Du tror rabbiner i CCAR som kan argumentera mot sig själva tills kossorna kommer hem i urgammal talmudisk tradition har påverkats av dem som vill "underminera kristna"? Nix, säger jag. Alldeles för projicionistiskt. (stavning?)

  Jag finner uppriktig besvikelse i kritiken. Ser du det inte kanske du lever i en bubbla? Kan de, kan du, kan alla göra. Man blir påverkad av omgivningen. Gäller att inte låta en dras med.

  Kan vi komma överens om att dokumentet felar i hur det behandlar terrorismen och "väpnat motstånd" så att vi har något gemensamt?

  SvaraRadera
 13. Frågan är vem som har störst risk att hamna i en bubbla. De som betraktar situationen utifrån, eller de som både jobbar på plats kombinerat med Europa och USA ?
  Som sagt jag ser inger som inte skulle kunna redas ut.

  Som jag sagt tidigare kan man nära bedöma gärningar (även en terrorstämplad) organisation kan ju göra exempelvis en humanitär lindat och då är detta inte terror.

  Ingen hindrar dig att kalla båda israels och palestinernas våldsanvändning för terror, frågan är isåfall vem du vill tala med sen..???

  SvaraRadera
 14. Joakim, talar vi om vilka vi ska tala med eller diskuterar vi att kristna kairosfolket i sitt dokument i så många ord hedrar och respekterar massmördare, vad man än kallar dem? Dalal Mughrabi t.ex. som hedras av PM och som innefattas i Kairos, typ alla som mist sina liv i "kampen", det ekumeniska progressiva rabbiner kritiserar.

  Får man kritisera Kairos öht? :)


  SvaraRadera