14 december 2012

Tankar i Advent
Biskop Antje Jackeléns julhälsning   Publicerad den 7 dec 2012 Lunds stifts biskop önskar God Jul

Hon hade besökt Claire Anastas souveniraffär. Jag besökte Claire Anastas souveniraffär i mars 2012, här en bild just med denna typ av julkrubba. Palestinian gifts and Accommodation in Bethlehem, Palestine


 Claire Anastas sovenirshop
 


 Claire Anastas sovernirshop och bostadshus


Claire Anastas med sin man till höger. I  mitten på bilden står Gunnar Stenbäck


Tidigare:Citat “Jag visade också en krubba (se ovan) som Claire Anastas låtit tillverka. Claire bor i ett hus i Betlehem som är omringat på tre sidor av muren. I hennes krubba går muren rakt igenom krubban och skiljer de tre vise männen från varandra och djuren från sin herde, precis som muren i verkligheten skiljer vänner från vänner och bönder från sin mark. Krubban är handgjord och tillverkad i olivträ. Muren är löstagbar, för Claire hoppas och tror att kraften i det under som en gång skedde i Betlehem kommer att göra att muren en dag faller." Ur Julkrubbor i Betlehem
och  Hantverkare i Betlehem

Samtliga bilder EB mars 2012

Uppdaterat: Nu angriper Johanna Andersson Biskopen Antje Jackelés julhälsning : "Politiserad julkrubba"

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen
Dagen-2
Våert land
Dagen- Om julkrubbor 

18 kommentarer:

 1. Egon: Som du och Maria Wålsten sa när hon tog upp samma video på sin blogg kan man ta bort muren på krubban. Förhoppningsvis kommer den dag när så kan ske i verkligheten. För att det ska ske krävs nog direkta förhandlingar och kompromisser och tecken på att PM vill sluta otyget att uppvigla till hat och hylla "martyrer".

  Annars kan man ju se att svenska aktivister gillar att man politiserar kristendomen i julkrubbor. Hade Jesus fötts nu i Betlehem skulle han ha kallats bosättare.

  SvaraRadera
 2. När man är hemma hos Claire förstår man det bisarra med murens dragning, inte bara för att den ringar in deras hus utan de drakoniska reglerna att barnen inte får bjuda in sin lekkamrater, att inte få bjuda hem palestinska vänner och släktingar, inte dra för gardiner, vaktornen som ser rakt in i lägenheten, lysa in med strålkastare genom fönstren, man kan inte låta bli tanken att det reglerna snarast sätts av nån snusk gubbe än utifrån nån säkerhets bedömning.
  Och vad är då skyddsobjektet på andra sidan som motiverade dragningen långt utanför Israel ??? Knesset ??? Kärnkraftverk??? Militärbas ?? Nix, där utökade man turist parkeringen för Rachel's grav som Israels turist ministerium tagit kontrollen över.
  Säkerhets skäl, eller snöd vinning ? Åk dit och titta själva och bedöm !!
  Om Claire skulle flytta skulle man kunna utöka bussparkeringen.
  Fundera även över om byggnationen och reglerna för familjen Anastasias är till för säkerhet, eller göra deras liv så hopplöst att de flyttar ? Som sagt, säkerhet eller snöd vinning ?

  A-K, om Jesus fötts i Betlehem hade han fått västbanks visum och aldrig fått åka till Jerusalem före 30 års ålder. Så då hade det inte blivit nån kristendom. Eftersom de var en fattig familj hade de nog inte kunnat muta soldaterna att komma förbi, möjligtvis hade historien blivit att han inte kom ridande in i jerusalem på en åsna, utan krypande genom ett avloppsrör.

  SvaraRadera
 3. Bara halv- eller en åttondels touché, Joakim. :) Allt detta hypotetiska kristna aktivistoider kommer med är självklart kristocentriska halvtankar.

  Om det inte hade blivit någon kristendom? I min syn finns alla ingredienser till rättfärdigt leverna i de tio budorden och de hebreiska skrifterna, med reformer och ändringar genom upplysningen och tidsåldrarna.

  Om Jesus inte hade fråntagits sin religion av ersättningsteologer, som håller på fortfarande via dina samarbetspartners i det heliga landet? Då hade kanske miljoner människor räddats från kristnas vrede, inkvisitioner, korståg och levande brända i Europa. So don't go there, snälla, snälla Joakim.

  Fråga dig hur en judisk fattig familj i dagens Betlehem skulle behandlas av de styrande i Betlehem. Efter uppvigling och hyllande av martyrdöden skulle kanske många känna det som sin plikt att göra hemska dåd (babyslakten i Itamar). Om du vill hypotisera.

  Kan judar idag bosätta sig i Betlehem som under Jesu tid, Joakim?

  https://leanpower.wordpress.com/2010/12/17/celebrating-jewish-presence-in-bethlehem-2/

  Om Jerusalem och Jesus: Om Josef, Maria och Jesus idag(!) hade krupit in mot Jerusalem genom ett avloppsrör som du föreslår, för att få Jesus välsignad av prästerna templet efter Brit Mila på hans åttonde dag, då sirru, skulle de styrande på tempelbergets Waqf se dem som inkräktare som vanhelgar islam genom sin blotta närvaro. :)

  Om man vill fantisera om hur det skulle ha varit då, om det var som nu. Vanskligt.

  SvaraRadera
 4. A-K Roth

  Hade inte kunnat sagt det bättre!
  Vill bara tillägga att Jesus var över 30 när han red in i stan på sin åsna. Undrar vad han skulle ha sagt om han hade kunnat komma tillbaka idag och sett hur mycket ont som gjorts i hans namn under dessa 2000 år i världen och mot hans eget folk.

  SvaraRadera
 5. A-K, tråden handlade inte om Kristen teologi.
  Självklart får du hävda att kristendomen är onödig, men början du inte tassa in på lite kvasiteologiskt gungfly. Ville du göra nån slags poäng, eller vill du försöka såra andra kristna som skriver på sidan ?
  Eller tyckte du att Claire´s situation inte riktigt kunde förklaras av säkerhets-skäl och önskade byta ämne ?

  Det vore spännande om du kunde berätta om "ersättningsteologerna" och "ersättningsteologin" hur får du ihop den med ex. Joh 3:16 som är en mycket central vers inom frikyrklig kristendom ? Namnge gärna några relevanta ersättningsteologer.

  SvaraRadera
 6. Om tråden inte handlar om kristen teologi säg det då till Egon. I min syn handlar den just om kristen teologi och politik. Ersättningshistoria, replacement history, kan jag kalla det. Du ser det inte?

  Du tror inte Jesus skulle ha kallats bosättare om han föddes idag i Betlehem. Vill inte låta mig visa en annan sida.

  Joakim, jag har absolut ingenting emot kristendomen, som varit till välsignelse för så många och i vilken jag själv har mina rötter. Jag respekterar kristendomen - med några undantag. Jag blir varm av mångt som är kristet men kall inför annat. Andra religioner där kärleksbudet också finns och praktiseras har varit till välsignelse. Svaret riktades till din mening. Men jag vet att du måste känna till det onda den fört med sig?

  Diskussionen om ersättningsteologi eller "supersessionism" finner du i kritik från di mer lärde: de reformerta, alltså de minst ortodoxa, rabbinerna i CCAR som fann detta i Kairosdokumentet. Bland de ansvariga för lydelsen i detta dokument finner du de namn du söker.

  http://data.ccarnet.org/cgi-bin/resodisp.pl?file=kairos&year=2010

  Du kan ju säga att dessa rabbiner har fel. Men jag tycker deras kritik är rimlig och inte svår att förstå.

  Glad Andra Advent!

  SvaraRadera
 7. P.S. Joakim: Glad Tredje Advent skulle det förstås vara. Och i gårkväll tände judar sitt sista och åttonde chanukahljus. Denna helg har kommit att symbolisera allas rätt till religionsfrihet och tolerans, sedan den grekiska tidens förtryck av judarna. Tänkvärt. Många kristna i USA vill låna en av våra Chanukiot för att fira lite själva.

  Om att vilja såra andra kristna här: Jag anser absolut inte att kristendomen är onödig. Du visade här extrem sårbarhet och jag är ledsen. Jag tror nog alla kristna är medvetna om kristna dåd, eller? När jag växte uppp visste jag ingenting om Martin Luthers grymma framfart mot judar som vägrade konvertera.

  Nu vet vi detta: Du är känslig och det är sannerligen jag också!

  Förhoppningsvis känner alla kristna till sin kristna historia och kan ta kritik. Men jag anser att det är onödigt av dagens kristna förespråkare att, som somliga av dem gör, politisera sin religion tills man hoppar fram och tillbaka i tiden godtyckligt och det slutar med att man kränker Jesu egen religion och dagens utövare av judismen.

  SvaraRadera
 8. Det är ingen tvekan om att set begåtts fruktansvärda brott i kristendomen namn, precis som i Islam och Judendomens namn. Kristendomen har dessutom i sekler varit maktens religion vilket i principen av den stallets ansvar förvärrat ansvaret.
  Samtidigt har religionerna tagit fram det goda hos människor ibland samtidigt. Att Maximilian Kolbe och Niemöller kunde vara samtidiga med Deutsche Christen är märkligt.
  Det intressanta är att kombinationen av stat, makt och religion nästan alltid lett till katastrofer.
  Därav också mn starka aversion mot kristna, muslimska, judiska, hindunationalistiska osv...stater.

  Kan inte även Claires öde förklaras av en ohelig allians mellan religion och militär makt ???

  SvaraRadera
 9. Joakim, Claires öde kan förklaras av alla militära och militanta makters ageranden i området, inte bara Israels. Att det finns en så stark israelisk militär makt är en direkt följd av att det har funnits så starka fientliga och krigsinställda makter med stöd från ännu större makter, från Sovjet för ett bra tag sen och numera från Iran.

  Men man kan ju också använda den politiska julkrubban som avstamp för en bredare diskussion. Jag skulle kunna säga: När fientligheter, terrorism, martyrhyllandet och uppviglingen till våld och judehat stoppas och parterna sätter sig ner och förhandlar direkt kommer muren/säkerhetsbarriären att kunna monteras ner. Må det ske.


  SvaraRadera
 10. Kristendomen är inte onödig för kristna och muslimer. Så och inte judendomen. Däremot har judendomen allt den behöver i det Gamla Testamentet, vilket jag tror Mrs. Roth menade.
  Skulle vara intressant att höra om vilka "fruktansvärda brott" som begåtts i judendomens namn jämfört med de andra två religionernas. Undrar vilka judiska stater Joakim hade i tankarna...

  SvaraRadera
 11. Men A-K. Hur menar du nu ??
  Hur är dragningen av muren runt familjen Anastasias hus och de drakoniska reglerna för deras privatliv motiverade flera än Israel. Är det Sunnimuslimska Hamas som tvingar Israel förbjuda barnen Anastastias ta med skolkompisar hem. Är det Iran som bestämt att en kvinna som Claire inte får dra för gardinerna så killar och gubbar kan titta in från vakttornen på några meters håll.

  Om vi är överens om att Israel faktiskt har rätt att bygga murar eller vad de vill för att skydda sitt folk om de inte bygger dem inne mitt bland palstininerna. På vad sätt fyller ringen och reglerna runt Clairs hus ett säkerhetsbehov ?
  Det är ju ingen hemlighet Israel skulle tjäna ekonomiskt på om familjen flyttade, är det helt orimligt att misstänka det inte bara är säkerhets-skäl som motiverar behandlingen ?
  Tror du Israels behandling av familjen Anastasias uppmuntrar, eller underminerar att... fientligheter, terrorism, martyrhyllandet och uppviglingen till våld och judehat stoppas....?

  SvaraRadera
 12. Joakim, naturligtvis försvarar jag inte hur man valt att dra muren i alla instanser. Jag talar om ATT man har byggt säkerhetsbarriären och varför. Så vi är nog överens till en del.

  Jag har ingenting annat än sympati för betlehembor som Claires familj som kommit i kläm.

  Men ändå, ändå, Joakim, ger mig en politisk julkrubba dåliga vibbar, speciellt som jag ser den nu mot allt annat som hänt, sagt, ritats och målats av kristna politiserade som skyller allt våld på Israels agerande och ockupationen. Man talar för böveln om dagens palestinier som den korsfäste Jesus. Kanske Claire inte gör och tänker så. Men de kristna på denna blogg har visat sympati för den sortens tankesätt. Det är särande och sårande. Kommer du nu och säger att jag bara gnäller blir det ännu ett exempel på särande och sårande.

  SvaraRadera
 13. Men A-K, nu blir jag förvånad. Politiserad kristendom, menar du att det är eftersträvansvärt för kristna att hålla tyst om förtryck och missförhållanden ?
  Och du missar en extremt viktig poäng, vart hittar du de som ger Israel skulden för ALLT våld ??
  Snarast är det ju så att Israel har förmånen att omvärlden gör en total skillnad på när Israel försvarar sig och när man begår övergrepp.
  Vad omvärlden protesterar mot är folkrättsvidriga handlingar som Israel begår.

  Sen undrar jag vad du menar med ...Kan judar idag bosätta sig i Betlehem som under Jesu tid, Joakim?......
  Vart har du fått dina uppgifter om läget på västbanken ifrån, jag känner flera Judar som bor inne på det palestinska territoriet och de håller inte ens låg profil efter det gräsliga mordet på mordet på Juliano Mer Khamis.

  De enda judar som inte kan vistas där är Israeliska judar och det beror på Israels förbud för Israeliska judar att besöka dessa områden.
  SvaraRadera
 14. Sen blir jag lite bekymrad över understatements som "kommit i kläm".

  De Israeler som tvingas flytta från osäljbara hus i Sderot och vars liv och familjeekonomi slås i spillror även om de inte dödats. Har de också "kommit i kläm..".

  Eller är det som så att båda sidor begår oacceptabla brott mot civilbefolkningen ?
  Det vore väl snyggare att kunna medge att familjerna i Sderot får sina liv förstörda på grund av palestininer som bryter mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna, och de är troligen också offer för palestinskt inrikespolitiska intressen eftersom mycket av raketerna avlossades för att Hamas och miliserna skulle visa upp vem som var "tuffast" för den egna befolkningen, eller tunnelägarna som betalat milisgrupperna för att skjuta raketer så KeremShalom stängdes så att priserna hölls uppe i Gaza.
  Palestininer som familjen Anastasias eller ägarna till "cliff hotel", familjen Awad vid gamla betlehem chekpoint, alla de som hamnar i seem-zone, bönerna som förlorat mark etc.. är offer för israeliska brott mot folkrätten och MR, och är med största sannolikhet offer för Israeliska inrikespolitiska och ekonomiska intressen.
  Vore inte det snyggare att våga säga att det finns acceptabla och oacceptabla handlingar från båda sidor, för jag tror inga av offren skulle säga att de bara "hamnat i kläm", de är offer för kriminella handlingar.

  SvaraRadera
 15. Ja, Joakim, det finna oacceptabla ageranden från båda sidor i denna konflikt. Jag önskar denna familj och andra bara gott. Och jag har alltid haft den synen även om det inte syns i den politiserade debatten.

  Sen kommer frågan om man vill gå djupare: Finns det grader av oacceptabelt? Jag skulle vilja lägga till - förutom internationell rätt och mänskliga rättigheter - crime against humanity, brott mot mänskligheten, det Goldstone skrev att raketattackern kunde utgöra.

  SvaraRadera
 16. Då har vi uppenbarligen samma uppfattning i nån fråga. Inte heller jag önskar nån av de familjer eller enskilda jag träffar i Sderot annat än ett fredligt och bra liv.

  Men det gäller att våga ta ställning mot orsakerna, och inte fastna i ta ställning för den ena eller andra sidan.

  En liten kommentar av pedagogisk natur. Brott mot mänskligheten är en tydlig del av den internationella rätten och alltså inget man lägger till utanför MR och IR/IHL.

  SvaraRadera
 17. Joakim, klokt skrivet: "...Men det gäller att våga ta ställning mot orsakerna, och inte fastna i ta ställning för den ena eller andra sidan..."

  Det är bara det att många inte vill tillåta sig uttala sig om andra orsaker än dem de vant sig citera. Kan man, t.ex. inte högt och tydligt tala mot fortsatt uppvigling och terroristhyllande, som i slutändan slår tillbaka på palestinier, hur mycket har man då vågat?

  SvaraRadera
 18. Du har rätt, och det är ett stort ämne i sig. Men eftersom bloggen huvudsakligen handlar om de kristna palestinierna så kan jag ju påpeka att just inom den gruppen hittar du de tydligaste kritikerna mot våld sin metod, hatiska budskap mot judar etc...

  SvaraRadera