28 januari 2013

Israels soldater del 5

Citat” Israel bryter systematiskt mot sina egna regler att inte skjuta med skarp ammunition mot stenkastande demonstranter, hävdar den israeliska människorättsgruppen B'Tselem. Enligt gruppen har armén sedan 2005 dödat 56 människor i sammanstötningar med stenkastande palestinier” slut citat ur SvDRapporten är ingen nyhet för oss som följt rapporter hur IDF beter sig i de ockuperade områdena. Tidigare: Breaking the Silence är en människorättsorganisation bestående av före detta israeliska soldater som tjänstgjort på Västbanken och i Gaza. De vill berätta om och offentliggöra Israels ockupation i palestinska områden. Ur Breaking the silence 
 


Publicerad den 28 jan 2013 Israel criticised over Palestinian deaths
Israel's army has been criticised for its use of live fire against Palestinians, as concern mounts among human rights organisations over the civilian death toll since the start of the year.
Läs även: Citat " I januari 2013 sköt israeliska soldater ihjäl fyra palestinier på Västbanken och minst en i Gazaremsan. I ett annat fall sköts en palestinier dödligt nära Gaza:s militära stängslet under omständigheter som ännu oklart. Militären förnekar inblandning i den senare händelsen.

Enligt B'Tselem preliminära undersökningar av fem fall där den israeliska militären har accepterat ansvaret för skjutningen , var de dödade obeväpnade och inte utgjorde något hot mot soldaterna.
"  ur B`Tselem

Här kan man läsa om en Israelisk soldats berättelse: Citat” Itamar, som är den yngsta av de tre bröderna, tjänstgjorde inom Nahal-brigaden 1999-2002, under den andra Intifadan. Han berättar att han under denna tid deltog i alla slags "kollektiva bestraffningar", operationer som: rivningar av hus som ägdes av familjer till palestinier som var misstänkta eller arreste-rade för att ha begått terroristattacker, arresteringar, nattrannsakningar osv. - Jag var med i tre eller fyra uppdrag där palestinier dödades och en gång var jag involverad i en operat-ion där vi dödade upp till fyra palestinska poliser utanför en palestinsk by. Det var den 12:e september 2001. Innan dess hade vi respekterat område A [3] och hållit oss utanför på grund av den amerikanska pressen. Men efter den elfte september fick vi påbörja operationerna även i område A. Denna gång var jag en av mördarna. Vi sköt 2000 kulor mot bilen Sedan 2004 har Itamar vägrat att tjänstgöra i armén och han berättar för mig vilken djup identitetskris de tre åren som värnpliktig har orsakat honom. - Allt jag hade trott på under hela mitt liv utmanades av vad jag hade sett och gjort under tjänstgöringen inom armén. Jag var en del av våldspiralen, om inte rent av orsaken.” slut citat ur SKR:s Följeslagarprogram av Michele Prisco läs hela artikeln här:   Itamar Shapira och hans familj

Skanskan

HD
Läs även andra bloggares åsikter om

8 kommentarer:

 1. För att tillfredsställa A-K Roths, Jerrys och landes önskan om att denna blogg borde vara mer neutral tycker jag att du i objektivitetens namn borde tillägga hur stenkastande bosättare som skjutits under samma tid.

  SvaraRadera
 2. Tycker du det, Johan? Jag ser inget fel i att kritisera att soldaters övergrepp. "Neutral" rapportering har jag aldrig(!) krävt. Du far alltså med osanning.

  Ensidig däremot...

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Jerry, jag har efter tio års erfarenhet klart för mig vad BiB tagit sig an. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Jerry "Egon kommer med ny inlägg utan att att publicera min kommentar " det beror på att du inte håller dej till ämnet eller kommer med länkar till andra sidor som ej har relevans för artikeln ifråga.

  SvaraRadera
 6. Jerry: Mina 10 års erfarenhet är inte begränsad till denna blogg som kom en bra bit senare.

  Som sagt: Catch 22, om du med det menar damn if you do and damn if you don't. En gång i tiden fick vi lära oss att inte låta ensidiga drev stå emotsagda. Jag tror fortfarande att man inte ska vara tyst när det barkar iväg till ensidigt skuldsättande eller syndabockstänk. Nu får man omskola sig och ignorera. Men det ska nog gå. :)

  SvaraRadera
 7. De flesta konflikter under dessa tio års tid med A-K Roth har ju handlat om fall där jag ansett att personer inte ska kunna fängslas utan att deras individuella skuld till begången brottslighet bevisats i domstol under rättssäkra förhållanden.

  A-K Roth har ju varit på en motsatt linje men jag antar att hon helst inte vill bli påmind om detta när hon ska agera reklamperson för israellobbyn bland kristna personer.

  SvaraRadera