10 april 2013

Besök i Skellefteå

I går kväll var jag till min grannstad. Det var Palestinagruppen där som bjudit in mej att berätta och visa bilder från min resa ”Kom och se”


 Foto på mina åhörare

Och även berätta om stödet resp. motståndet till en Palestinsk stat som finns i svensk kristenhet.*

Det blev en fin kväll, 11 engagerade åhörare.

Vi höll till i EFS-kyrkans lokaler. Att få hyra i lokal inte helt utan problem. Citat ”Jag har varit i kontakt med Sv Kyrkan om lokal men tydligen tyckte någon kyrkoherde att det kunde vara lite "ensidigt" att bara bjuda in dig. Frågan skulle upp på ett möte så vi får se vad det blir av det. Ja, man blir förvånad över att folk blir så ängsliga i just denna fråga. ” slut citat orf. i Palestinagruppen.

Det blev en intressant frågestund efteråt, bla. frågade de hur de kristna sionisterna de tänker och vilka bibelställen de stöder sig i deras motstånd för en Palestinsk stat. Inte lätt att ge ett kort och koncist svar.

Men gav dem ett lyssnartips: nu på Söndag 14 april tipsade jag dem att de kunde lyssna på sin lokala radiostation Radio Skellefteå

Där sänder Pingstkyrkan 21:00 - 22:20 Gäst i studion ”Israelprogram med Bengt Berggren ”.

Han är sekreterare i Shalom över Israel en org. som kan betecknas som en del av den kristna sionismen.
Även ni ändra kan lyssna på programmet via webben det kan bli en bra inblick hur de tänker. 

* Här en pastor som skriver klokt och bra om kristnas inställning i frågan:   citat" Den som skrivit insändaren menar att det är ”en stor villfarelse är att kristna vänder sig mot Guds plan med det judiska folket och går världens ärende”. Jag tänker att resonemanget är representativt för den grupp kristna som närmast isolerat läser Bibeln som om inget annat finns att tillföra. Så blind får en bibelläsare intre vara." ur   Pastor Claes-Göran Ydrefors blogg


Läs även andra bloggares åsikter om

29 kommentarer:

 1. Tack för besöket Egon! Dina kunskaper och lågmälda ton imponerade stort på oss i församlingen. Det finns nog ingen som tvivlar över att din blogg har fått rätt namn; det är de utsattas parti du tar. Mycket hedervärt!

  SvaraRadera
 2. Kul att höra du är ute och berättar Egon, du har mycket att dela med dig av och precis som föregående "skribent" så tycker jag också att ditt engagemang för de som drabbas i konflikten är så tydligt. Det behövs i en värld där så många fastnar på för/emot.

  SvaraRadera
 3. Grannstad...? Är väl minst 50 mil väl... Alla norrlänningar är imponerade enligt mig, att de orkar dessa avstånd...

  SvaraRadera
 4. Klart folk blir "ängsliga" i denna fråga, så fientligt som somliga grupper har agerat i arab-israeliska konflikten. Att någon i Sv K vill vara försiktig är fullt förståeligt - för mig. Många bedrövliga ställningstaganden och uttalanden bland präster och politiker i Sverige. PGS som stod för mötet är liksom inte kända för att visa förståelse för andra sidans utsatta.

  Och Joakim, man kan nog bara bedöma hur för/emot framställningen var om man var närvarande.

  SvaraRadera
 5. AK Roth , det var ett tag sen du kommenterade, men nu är du tillbaka med fullt kraft ! :)
  Citat" PGS som stod för mötet är liksom inte kända för att visa förståelse för andra sidans utsatta." slut citat AK Roth.
  Kom med exempel på hur PGSinte har förståelse "för andra sidans utsatta."
  § 2 "du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument"

  SvaraRadera
 6. "Svar till Markus avståndet är 79,5 km"

  Då var det inte så coolt längre :) Lite som typ grannkvarteret för er norrlänningar va...

  SvaraRadera
 7. Hej A-K Roth!
  Som arrangör av mötet, och inbiten PGS:are, blir jag förvånad av ditt påstående; skulle vi inte visa förståelse ör Israel?! Sant är att vi är en solidaritetsorganisation som verkar för palestiniernas intressen men exakt vad är det i våra krav som gör att vi åsidosätter "den andra sidans utsatta"? Skulle vara intressant med förtydligande.

  SvaraRadera
 8. Egon, jag skrev inte att personer inom denna grupp inte HAR förståelse för andra sidans utsatta. Det kan spmliga säkert ha även om jag inte sett exempel på det. Jag skrev att gruppen inte var KÄND (!) för att visa förståelse för andra sidans utsatta. Men du kan ju komma med motexempel.

  Ja, jag har varit på ett par resor plus att jag tröttnat på tjafs.

  SvaraRadera
 9. Har Palestinagruppen bjudit Omar Mustafa också?

  SvaraRadera
 10. AK Roth: citat " Jag skrev att gruppen inte var KÄND (!) för att visa förståelse för andra sidans utsatta. Men du kan ju komma med motexempel." slut citat AK Roth.

  Det är du som skall komma med exempel och inte bara slunga ut beskyllningar mot PGS som jobbar för en rättvis bestående fred.

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 11. AK Roth , din kommentar där PGS skall motbevisa att ditt påstående
  Citat" PGS som stod för mötet är liksom inte kända för att visa förståelse för andra sidans utsatta." slut citat AK Roth.

  Sådan omvänd bevisföring godtar inte jag, det är du som kom med påståendet, då får du vara så god att komma med exempel och inte bara slunga ut beskyllningar mot PGS som jobbar för en rättvis bestående fred.

  SvaraRadera
 12. Jerry skriver: "Har Palestinagruppen bjudit Omar Mustafa också?

  Varför skulle vi ha gjort det, tycker du att han är en bra talare eller varför undrar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart på grund av hans åsikter om judar.

   Radera
 13. Urbaan, ibland vet inte Jerry riktigt vad han skriver, titt som tätt har han själv problem att hitta tillbaka till sin egen diskurs.

  Men PSG, för mig är dessa en typisk solidaritets organisation. Du AK måste vara tydligare med vad du efterfrågar, få källor eller organisationer som lever upp till din standard och när man ber dig själv uppvisa dylika så blir det tyst eller låda om allt annat. För alla är emot Israel o all kritik är bara fel, och många av oss är det som sagt fel saker etc… Finns det nån av oss som har sagt rätt (i detta sammanhang)? Jag vet inte hela PSG:s agenda, men vad jag har sett har jag inget att invända emot.

  Solidaritet ges oftast till den svaga i kampen, organisationer som PSG hoppas jag en dag inte skall behövas längre, men så länge ockupationen pågår är de en viktig röst i riket. Jag ställer mig inte bakom dem till 100 % (få jag ställer mig bakom i relation till den siffran, skulle kanske vara Bajen då)för så mycket Palestinavän är jag inte, men jag anser att de liksom en del andra för ett viktigt arbete, självfallet skall vi även ge solidaritet till dem i Israel som lider av konflikten, men det kanske inte är just PSG:s uppgift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Urbaann kommer med "skulle vi inte visa förståelse ör Israe?!" Snacka om att se enbart en sida av myntet - och du Markus Haile, antar att jag diskuterar med er?
   Man diskuterrar inte andra människors öde i MÖ!

   Ni är duktiga på att slå er på bröstet - kritik belönas med "håll dig till ämnet"...
   Ni får bestämma er om ämnet är religiösa övertygelser eller kritik av "brottslingar" = Israel.
   Det kan jämföras med en läkare som pratar OM patienten, inte med patienten.

   Radera
 14. Nej just det, Marcus. Håller med. Det är ju inte direkt deras huvuduppgift. Så för att kunna hävda som Joakim gör att detta inte var ett för/emot-möte tycktes mig lite fel antagande. Så jag skrev det uppenbara. Vilket inte accepterades. Men - jag skulle uppskatta mindre för/emot i varje debatt! Blir väl när åsnor flyger. Ha det så bra.

  SvaraRadera
 15. Marcus och Urbaann: Jag svarar era frågor till mig men de kommer inte in. Bara att gilla läget. Sådan är de, extremister. :)

  SvaraRadera
 16. A-K Roth, försök att hålla dig till kommentarsreglerna så ska du se att du passerar filtret! :)

  SvaraRadera
 17. Jerry, för det första verkar inte Omar själv ha uttryckt någon anti-semitism av vad jag kan döma av debatten. Har du något citat på det tycker jag du ska ringa nyhetstidningarna för då kan du tjäna dig en hacka.

  För det andra förstår jag uppriktigt inte varför du måste kladda ner PGS med antydningar om anti-semitism? Det är lågt och fördummar bara debatten. Menar du på allvar att PGS brukar bjuda in anti-semiter som föreläsare eller vart vill du komma?

  Sedan vad gäller perspektiv och vems sida man tar ställning för så är min utgångspunkt folkrätten och FN-resolutionerna. Med dem i ryggen så blir det naturligt att det är den svagare parten som får stödet. Knappast något kontroversiellt. Inte heller att jag vill åsidosätta israeliska judars rättigheter, bara att de ska vara jämställda palestinierna, har du problem med det?

  Markus, du har helt rätt i din uppfattning av PGS; det finns egentligen inget att invända i våra ställningstaganden. Om man verkar för rättvisa, folkrätt och mänskliga rättigheter vill säga! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycker att jag ska ringa nyhetstidningarna för då kan du tjäna dig en hacka....

   Tar du på allvar svensk nyhets media?
   Svensk nyhetsmedia är ett skämt.
   Sista beviset är just "rapportering" om Omar Mustafa.
   Sport sidorna blir aldrig en följetong....

   Radera
 18. Men A-K, på tal om ditt svar till mig så vill jag minnas att du hade massa åsikter om Diakonias budskap utan att ha besökt nåt enda av våra evenemang ;-) Och utan att ha varit i Piteå så har jag faktiskt ett alldeles utmärkt förtroende för att Egon presenterar konflikten med fokus på de civila och inte parterna. Det behövs istället för alla som ständigt bara vill lyfta fram staten Israel eller PA perspektiven.

  SvaraRadera
 19. Jerry, det blir lite svårt att ta dig på allvar. Först insinuerar du ut att Omar Mustafa är anti-semit, vilket du inte kan belägga. Sedan vill du låta påskina att PGS är intresserade av anti-semitism, inte heller det påståendet kan du (naturligtvis) ro i land. Slutligen anklagar du PGS för att vara enögda för att vi hävdar folkrätten och därmed tar ställning för palestinierna, precis som om det vore något konstigt. Ja du, man undrar ju liksom vart du vill komma med dina kommentarer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citera texten där jag hävdar att Omar Mustafa är anti-semit, eller att jag hävdar att PGS är intresserade av anti-semitism.

   Omar Mistafa döljer inte sina åsikter i Twitter inlägg!
   http://www.expressen.se/nyheter/har-gillar-omar-mustafa-extremisterna/?partner=m

   Radera
 20. Urbaann, som du inte vet vad jag skrev kan du inte veta om jag höll mig till reglerna eller inte.

  Joakim: Bra att du har förtroende för Egon och kan anta att sammankomsten med de 11 i Skellefteå inte var för/emot.

  SvaraRadera
 21. Som Omar Mustafas namn kom upp och accepterades som diskussionsämne:

  Omar Mustafa har inte gjort annat än vad socialdemokrater själva har gjort under partiets paraply: Palmecentret, Broderskaparna (numera Tro och Solidaritet) eller ABF, enskilt eller i grupper, har bjudit in kända antisemiter (Gilad Atzmon) hamasrepresentant, islamister med icke-demokratiska värderingar om kvinnor och homosexuella. Kritik har runnit av som vatten på en gås. Man har inte städat hemma.

  Det försvarades med att det skulle handla om dialog, men vilka tecken visades på att man diskuterade rasism/antisemitism och förtryck av HBT-personer? Kan inte annat än tycka att OM dömdes hårdare av partiet. Hyckleri.

  SvaraRadera
 22. " Bra att du har förtroende för Egon och kan anta att sammankomsten med de 11 i Skellefteå inte var för/emot."

  Ja för något av dem måste det väl vara..? Varför utgår vi alltid ifrån det, o skall man kolla dem närmare så känns det som att så fort Israel nämns så utgår vissa direkt att man är emot. Jerry här har snurrat in sig i lite vad som nu, blir humor när du anklagar mig för att vara partisk. För att ta ditt senaste exempel, har DU de facto någon nyhetsrapportering kring denne Omar som stämmer? Jag håller på att läsa in mig på denne men just nu vet jag väldigt lite, vad är det som du vet som jag behöver lära mig?

  Men för att återgå, "....anta att sammankomsten med de 11 i Skellefteå inte var för/emot."

  Kan det inte ha varit så enkelt att när många av oss som är kritiska till ockupationen (inkl granatattacker mot civila etc) och är och o föreläser eller presenterar, varken för/emot, utan snarare "OM".

  SvaraRadera
 23. Nu stänger jag debattråden om " Omar Mustafa " Vad jag förstår har inte han bjudits in till PGS i Skellefteå och kommer inte göra det i framtiden, diskussionen blir ett sidospår om den fortsätter.

  SvaraRadera
 24. Marcus, jag tog inte upp för/emot. Du får tala med Joakim. :)

  Kanske var det för/emot, kanske inte. Jag var inte där.

  SvaraRadera