16 maj 2013

Nakbadagen Malmö

TV: Manar till ESC-bojkott av Israel Flera hundra personer demonstrerade i Malmö på onsdagen mot Israels deltagande i ESC-festivalen. Den 15 maj är nakbadagen som firas till minne av de över 700 000 palestinier som fördrevs när Israel bildades 1948. Video: hussein El-alawi Publicerad: 2013-05-15 21:54

Tidigare; Demonstration mot Israel Ett par hundra personer deltog på onsdagen i en demonstration mot Israel i centrala Malmö, samtidigt som landet deltar i den pågående schlagerfestivalen. Debatt i Gomorron Sverige mellan Daniel Sestrajcic (V) och Sydsvenskans politiska redaktör, Heidi Avellan. 

Om man ser filmen blev det en värdig demonstation.  Citat"  Sydsvenskan Bibi Häggström som fanns på plats för att bevaka händelsen beskriver det hela som ”väldigt lugnt”. ur Sydsvenskan

Citat"  Kulturnämnden i Malmös ordförande, Daniel Sestrajcic (V), tog också upp schlagertävlingen och tävlingens paroll ”We are one” och förhoppningar om fred och demokrati - ”allt som Israel inte står för”, sa han bland annat och uppmanade till politisk, kulturell och idrottslig bojkott av staten Israel." ur  Skanskan

Citat" Israels deltagande i Eurovision Song Contest har vållat debatt i Malmö - och idag också i P4 Malmöhus. Där drabbade nämligen vänsterpartisten Daniel Sestrajcic, som också är kulturnämndens ordförande i Malmö, samman med läraren Brith Aspenlind. Och det hela handlade förstås om huruvida ESC ska vara ett politiskt forum." ur  SR

Läs också Citat" Tre israeliska journalister som besöker Malmö i samband med Eurovision Song Contest hotades i förra veckan. En grupp yngre män ville veta var israelerna bor så att stället kunde bombas." ur SR      Jag tycker detta är helt oacceptabelt.

 Palestinierna behöver vårt stöd. Läs tidigare:Stenarna ropa


Läs även andra bloggares åsikter om  

93 kommentarer:

 1. Bra klipp du lade upp där Egon! Protesterna i Malmö verkar ha varit precis så värdiga som vi alla (nåja, nästan alla) hade hoppas på.

  SvaraRadera
 2. En av de mest intressanta händelserna i ESC är väl 1991 då Frankrike tävlade med palestinskan Amina.

  http://www.youtube.com/watch?v=PnxEBAoCZIw

  Minnesgoda kommer väl ihåg att Amina kom att tilldelas 12-poängaren av Israel vilket fick henne att resa sig och gå fram och omfamna den isrelaiska tävlanden. Det kändes ju som en liten symbol för en framtida fredsprocss, lite i alla fall.

  Men vi minns väl även hur det slutade. Amina besegrades på målinjen (lika många poäng medn färre 12-poängare) av Carola, på den tiden aktiv medlem i det ultrasionistiska Livets Ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, vad praktiskt med konspirationsteorier...

   Radera
  2. ...men inte svårt med myterna - http://www.youtube.com/watch?v=GdtGOY8T5XE&sns=em

   Radera
 3. Intressant om 1991 års upplaga av ESC. Undrar hur man i Livets Ord tolkade Carolas seger över Amina?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snacka om att använde ESC forum för en religionskrig.

   Ni religiösa är patetiska med "min religion är bättre än din"....

   Radera
 4. Och här har vi en som bemöter detta tilltag ur ett annat och jämförande perspektiv:

  http://www.expressen.se/kvp/kultur/bemots-av-de-stora-aktionerna---gissa-land/

  Israeler måste ha vakter i Malmö. Judiska resenärer trakasseras av taxichaufförer. Atmosfären uppmuntrar till hat.

  Värdigt, indeed, Urbaann??? Jag skäms som aldrig förr. Trodde inte det skulle hända igen i Malmö. Kolla hatbilden som fanns på facebook - annonseringen inför eventet, komplett med palestinier igen som Jesus. Ingen olyckshändelse detta! Samma rasistiska uppvigling som kristna konstnärer och kristna i the Holy Land drev.

  Värdigt??? Spy, tjöjjes å kast-opp! Sen gråter jag en skvätt för förtappade svenskar. Vad i herrans namn sysslar de med???

  SvaraRadera
 5. Bulten i Bo, tänk att du behöver gå till Frankrike för att påpeka att en fransyska Amina (palestinier) har deltagit i ESC 1991.

  I 'apartheidstaten' Israel vinner en arab, Lina Makhoul, 'The Voice'!

  LINA MAKHOUL, 19, vann årets israeliska version av The Voice efter att ha framfört Leonard Cohens klassiker, Hallelujah. . . .

  Att en arab som Lina Makhoul vinner The Voice bevisar att Israel inte är en apartheidstat, något som vänstern med arabstaterna driver som sin propagandistiska sanning.

  Segern för Makhoul, libanes och arab, som bor i Acre i Israel, garanterar henne ett skivkontrakt och ett stipendium till musikhögskolan.
  http://vimeo.com/62539173

  SvaraRadera
 6. A-K, jag vet inte om du bemödat dig att se på klippet från demon som finns i bloggposten. Den såg ut att vara precis så värdig som vi palestinavänner vill att den ska vara. (Givetvis med reservation att klippet speglar demons verklighet). Det var det som jag kommenterade.

  Nämnda taxichaufförens beteende var helt oacceptabelt (jag förutsätter att han polisanmäls) och ingen ska behöva utsättas för något liknande. Dock förstår jag inte kopplingen till demonstrationen.

  Men för all del, skäms på du. Det kanske är lättare för dig att göra än att diskutera de krav som demonstranterna i Malmö framför.

  SvaraRadera
 7. Bra bild Anna Ekström letat fram och som A-K Roth tipsar om. Tack till er båda.

  SvaraRadera
 8. Anna Ekström (alltså inte Skolverkets chef) tar för övrigt i sitt alster ut precis så yviga svängar som man bara kan göra om man vet att man slipper att behöva möta personerna man anklagar i en radio eller TV-debatt. Minns hur hon vägrade att ta ansvar för sina anklagelser mot Ingmar Karlsson efter hans bokpublicering.

  Tragiskt.

  SvaraRadera
 9. Apartheidstat definieras alltså som ett land där bara en etnicitet kan vinna sångtävlingar?

  Man lär sig något nytt varje dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänd inte på steken, det är ni som definierar Israel som en apartheid stat.

   I en apartheid stat kan endast en etnicitet har rätten alltså kan en arab inte delta sångtävling eller i Knesset.

   Radera
  2. Jerry, som vanligt har du fel när du kallar Israel Apartheid stat (17.44).
   Internationella domstolen defenieras noga vad som är Apartheid och den situationen rådwt ej inom gröna linjen.
   Men du brukar ju alltid ha fel så man får väl tolka dina inlägg som belägg för motsatsen mot vad du säger ;-)

   Radera
  3. Joakim, som vanligt har du fel när du skall TOLKA vad jag har sagt eller inte sagt.

   Jag behöver inte internationella domstolens definition vad som är Apartheid, är själv ett offer.

   Du däremot behöver DU deras hjälp att definiera apartheid.

   Du tror att det vet allt - du har bara skrapat på ytan, vad vet du om det som råder inom gröna linjen?

   Radera
 10. Jerry bilden du skickade lägger jag inte ut.
  § 10 - Ditt inlägg måste vara fritt från hets och hot mot folkgrupp, förnedring eller kränkning av etniska grupper genom t.ex. grundlösa attacker på gruppernas kultur, traditioner och religioner.
  Den kan ses i Expressen i samband med Anna Ekström artike.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg då texten utan bilden som BiB är taksam att det var en "Bra bild Anna Ekström letat fram och som A-K Roth tipsar om. Tack till er båda.".
   Då kan du inte hävda att jag bryter mot § 10.

   Radera
 11. Urbaann, kopplingen är den att de personer som använder sig av detta evanemang för att enbart fördöma den judiska staten, av alla stater i tävlingen, har gjort så med förannonsering med antisemitisk bild på facebook. Men även utan bild står det klart att Israel särbehandlas negativt på ett oacceptabelt sätt av medlemmar av Malmös styre. Att det judiska kom in i ekvationen via en så vidrig bild visar dock klart att det handlar om judehat, inte israelkritik. Vidare - vi har nog vänsterstyret, bl.a. f.d. #1 Lars Ohly och kompani och deras antiisraeliska utfall att tacka för att atmosfären i tävlingar är som den är i Malmö. Tråkigt och skamligt.

  Den där bilden är förresten ungefär samma som somliga kristna palestinier sprider via sin egen sorts teologi, något somliga svenska kristna aktivister har absorberat och stolt fört vidare. Skamligt. De fattar inte - och nånting fattas...

  SvaraRadera
 12. Bara för att göra klart, är det bilden på Jesus som förs bort av två soldater (den som jag "gillade") som skulle vara en "hatbild"?

  Ni får gärna förklara hur ni tänker i så fall!

  SvaraRadera
 13. Nånstans är väl frågan varför ESC/Eurovisionen låter diktaturer och krigförande länder delta i tävlingen.
  Alla förståsigpåare som ville tona ner problemet med tävlingen i Azerbajdzjan visade sig få fel, förtrycket är värre än tidigare, ingen öppning alls pga ESC. Bara propaganda.
  Varför skall vi behöva se Vitryssland göra reklam för Europas sista stalinistiska Diktator.
  Varför skall Ryssland få mörda tjetjener och samtidigt skicka glada sjungande tanter till tävlingen. Varför skall Israel (som dessutom inte ligger i Europa) få förtrycka och terrorisera palestinier samtidigt som de sjunger glada sånger i TV.
  Svaret är naturligtvis feghet från ESC/Eurovisionen och deras rädsla för ekonomiska förluster.
  Igår kunde vi höra om hur Sveriges regering följde EU´s linje att inte träffa Tibets exil-ledare, av rädsla för Kina´s reaktioner.
  Vilken sorg hur diktaturernas och krigsbrottslingarnas pengar köper våra politikers och våra mediers tystnad !!

  SvaraRadera
 14. Skärp dig Roth, nu är du igång med tramset igen!

  Gott omdöme och källkritik har aldrig varit din starkaste gren, och att du utnämner Anna Ekström till sanningssägare i sammanhanget är symptomatiskt – och då går det som det brukar.
  Att påstå att israeler ” Israeler måste ha vakter i Malmö” är inget annat än en ren och skär lögn!

  Om du istället hade varit intresserad av att se vad israelerna verkligen anser om Malmö kunde du ha läst vad dom själva säger till Sveriges Radio:

  "Den israeliska delegationen är inte orolig utan tvärtom mycket nöjd med säkerhetsarbetet.
  – Vi förlitar oss på vårt eget säkerhetsfolk och polisen. Jag var i Baku förra året som ligger i ett muslimskt land som har en öppen gräns mot Iran. Efter att ha varit med om det är Malmö ingenting. Vi älskar att vara här, vi kan röra oss fritt och vi kan lämna hotellet en hel del. Vi känner oss trygga, säger Alon Amir, pressansvarig för den israeliska delegationen."

  Med andra ord så har du käpprätt fel i det du skriver. Blä alltså!

  SvaraRadera
 15. A-K, att demonstranterna "enbart fördömer den judiska staten" är verkligen inte ett utslag av anti-semitism. Det är synd att du inte skiljer på kritik mot staten Israel och judehat. Det gör att du medverkar till att luckra upp definitionen av begreppen vilket i slutändan är förödande, inte minst för det judiska folket.

  Du borde vid det här laget känna till att kritiken är hård mot just Israel beror på deras många och långvariga folkrättsbrott. Vad jag vet är Israel det enda land i ESC som ockuperar ett annat folk. Och inte bara det, FN har också sedan många decennier pekat på en lösning men staten i frågan vägrar hårdnackat att följa dessa riktlinjer.
  65 år har gått sedan folkfördrivningen och 46 år sedan ockupationen inleddes, tycker du att utvecklingen pekar på att konflikten börjar närma sig en folkrättslig lösning? Själv ser jag utvecklingen går mot precis i motsatt riktning och det är därför jag stödjer att civilsamhället, utifrån förmåga, försöker pressa Israel till fred.

  Jag läste nyss ett reportage i DN om judarnas situation i DN. Den är helt oacceptabel och vi har alla ett ansvar att bekämpa denna anti-semitism. En förutsättning för detta är dock att sluta sammanblanda det judiska folket med staten Israels folkrättsbrott. Men jag har märkt att det finns två grupper som inte vill se den skiljelinjen dels somliga sionister (judiska, kristna och sekulära), dels somliga högerextremister och befolkningsgrupper med rötter i Mellanöstern. De har olika motiv bakom sammanblandningen men slutresultatet tycks bli detsamma; ett judenheten och staten Israel blir delvis synonyma begrepp. Mycket olyckligt, enligt mig.

  A-K Roth, tycker du att du verkar för att göra åtskillnad mellan staten Israels folkrättsbrott och judenheten i stort, och på vilket sätt?

  SvaraRadera
 16. En syn om hur man beter sig i Malmö mot israeliska tävlare, en jämförelse med hur man betedde sig mot Israel i ESC Azerbajan.

  http://www.newsmill.se/artikel/2013/05/12/n-r-skall-malm-ta-st-llning

  Undrar om någon nu vill gå i attack mot författaren, som mot Anna Ekström. Försök ta in innehållet utan att viljseledas av personvendetta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommentarsfältet är stängt på denna artikel.
   Inte konstigt för när man skriver som det är, så passar många på med en attack i stil med attacken mot Anna Ekström.

   Radera
 17. Hernroth-Rothstein (A-K Roths länk) tycker alltså inte man ska demonstrera mot Israel.

  Är hon av åsikten att ockupation och bosättningar på ockuperat område inte är något att uppröras över är hon ju i sin fulla rätt att låta bli och bara delta i alla de andra demonstrationer som hon propagerar för (Vitryssland, bl.a.) och som jag antar att hon tagit initiativ för.

  De som så önskar kan dock även deltaga i båda dessa, det föreligger ingen motsättning mellan dessa.

  SvaraRadera
 18. Jerry, Newsmill stängde av kommentarerna på samtliga sina artiklar för cirkus ett halvt år sen. Ett tips till dig, kolla fakta innan du lanserar dina konspirationsteorier, det sparar många onödiga inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är magistern nykter nu?

   Dina tips kan du spara till dina vänner.
   Tänk före innan du svarar på att det är inte konstigt att Newsmill stängde av kommentarerna på samtliga sina artiklar,
   för när man skriver i Newsmill som det är, så passar många på med en attack som i stil med attacken mot Anna Ekström.

   På Egons blogg passar ni på att ge er på en individ som har förmågan att se ting som dem är UTAN konspirationsteorier som ni älskar så mycket.

   Radera
 19. Ja, du kan ju fråga A-K Roth (välkänd kommentator på Newsmill) om hon anser att det fanns gott om israelvänner blan kommentatorerna där som publicerar hets mot folkgrupp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför behöver jag fråga A-K Roth när kag kan få svaret från dig?

   Varför klumpar du mig med Roth som om vi var medlemmar i samma förening?

   Det är precis som om jag skulle hävda att du tillhör i samma förening som Ahmed Rami.

   Radera
 20. BiB, du uttrycker igen vad folk inte har sagt, nu Hernroth-Rothstein. Det du skriver blir icke-relevantm för att inte säga lögnaktigt.

  "...Hernroth-Rothstein (A-K Roths länk) tycker alltså inte man ska demonstrera mot Israel...."

  Om det är så du uppfattar artikeln måste jag bara inse - igen och igen och igen... - att du misstolkar, medvetet eller inte, och tillskriver skribenter något de inte har sagt. Artikeln har att göra med att använda en internationell tävling för att diskreditera ett enda land av alla som deltar. Exempel finns på en stat, Azerbajan, vars folk inte lät sig påverkas av Irans påtryckningar om Israel och homosexuella. I Malmö däremot...

  Får se om du fattar bättre vad denna artikel säger, BiB:

  http://www.newsmill.se/artikel/2013/04/12/israeler-har-r-tt-att-sjunga-i-eurovision-utan-hotbild

  [Av Tobias Petersson och Nima Gholam Ali Pour]

  Många är de svenskar som kommenterat att de mår illa över detta förfarande från kulturnämndens ordförande i Malmö och tidigare politiker, tom vänsterns partiledare, under internationella tävlingar. Många som opponerar sig mot Israels politik ser ändå att detta evanemang inte är rätt tid eller plats att protestera.

  Till er kristna på bloggen, ni vet vilka ni är: Finns det inte något lite ifrågasättande om hur rätt det är att singla ut Israel under denna tävling? Tycker ni det är rätt gjort mot den israeliska sångerskan och hennes grupp? Skulle ni tycka att det vore juste att demonstrera mot en palestinsk artist och bidra till hotbilden mot palestionska deltagare på grund av att han/hon representerar ett styre som hyllar massmördare och uppviglar mot judar?

  Jag får uppfattningen att när det gäller Israel tar ni kristna gladeligen fram storsläggan i olika politiska manifestationer och projekt. När det handlar om andra, säg situationen i Syrien eller palestinska brott, ja då räcker det med att böja era kollektiva huvven i bön. Har jag fel?

  SvaraRadera
 21. Ännu en syn på kulturrådets ordförandes agerande: SVT debatt denna gång.

  http://debatt.svt.se/2013/05/18/gar-det-att-leva-som-jude-i-det-hatiska-malmo/

  När sjunker det in?

  SvaraRadera
 22. A-K, du har både fel och visar igen på en total minnesförlust.
  Vi har tidigare konstaterat att du är en sv de få här på bloggen som helt saknar engagemang mot exempelvis Hamas och PA, du har också sagt du inte vill stödja oppositionella eller arabiska MR grupper som kritiserar våld, förtryck och övergrepp. Min tolkning är att du inte accepterar att samma grupper också kritiserar Israel.
  För de som lever här är det lätt konstatera att samma personer som protesterar mot Israels ockupation och övergrepp är de som förekommer/arrangerar manifestationer mot andra diktaturer eller solidaritet med förtryckta folk.
  Jag har aldrig nånsin hört talas om Hernroth-Rothstein som arrangör för ex.Västsahara, Syrien eller Egypten etc.manifestationer.

  De flesta äv se som vill tysta kritik mot Israel (typ Anna Ekström krävde kunna gå till kristna kyrkor utan att behöva störas äv vittnesmål om övergrepp mot kristna) och är helt oengagerade i andra situationer med förtryck eller övergrepp.

  När ska det sjunka in A-K ?

  Min åsikt är att ickedemokratiska och krigdörande länder generellt skall portas ur ESC.
  Hur ställer du dig till det A-K, får jag gissa att du skulle gå med på det om Israel fick ett undantag, men de andra portades ?

  SvaraRadera
 23. Jag mår inte dåligt att ett gäng privatpersoner (Kulturnämndens ordförande en av dem) ordnar en demonstation mot ockupation och bosättningar på ockuperat område.

  Skulle Hernoth-Rothstein ordnat demonstationer mot regimerna i Vitryssland, Azerbadjan och Iran hade jag tyckt det varit ett lovvärt initiativ och mått OK av det också. Nu gjorde varken hon eller någon annan i Israellobbytn det och visade därmed återigen att deras nämnande av dessa länder inte är något riktigt engagemang för befolkningen där utan handlar bara om ett dåligt försök tilll avledningsmanöver.

  SvaraRadera
 24. A-K Roth, jag ställde en fråga till dig om du tycker att du verkar för att göra åtskillnad mellan staten Israels folkrättsbrott och judenheten i stort, och på vilket sätt?

  Anledningen till denna fråga är att jag upplever att många sammanblandar staten Israels folkrättsbrott med judenheten. Skulle vara intressant att höra hur du separerar de då "enheterna", för det gör du väl?

  SvaraRadera
 25. Joakim, din vinkling om vad som verkligen har uttryckts på denna bloggs sidor är sannerligen märklig. Ja, jag minns att du har sagt detta tidigare men det gör det inte korrekt.

  Du har verkligen inte haft fog att "konstatera" någonting, speciellt som något verkligt engagemang i denna grupp kristna (eller dess ickereligiösa hejarklack) mot palestinska överträdelser och brott mot internatiell humanitär lag inte har visats här(!) på bloggen. Det har funnits många tillfällen för er att dra upp eller hålla med i kritik mot individer inom PMs ageranden och rasistiska utfall, martyrhyllanden och annat hemskt. Men icke! Det är ju inte syftet med bloggen. Du vill alltså att den ska ha kredit för det som inte syns?

  Iom ditt "konstaterande" faller du i samma grop som ärade kända debattmobbare som använder sig av samma debattstil. Det blir inte trovärdigare för att du "konstaterar".

  Ja, ni ber och engagerar er för kristna och palestinier i Syrien etc., som Anna Wester. Men som i PGSs blogg klandrar ni inga grupper, eller personer eller styren direkt med de sorts fördömanden ni regelbundet kastar mot den enda judiska staten som kontinuerligt attackerats med krig och terrorhandlingar, för att den finns. Däri ligger en stor skillnad.

  Ni går som synes en balansgång, vill inte stöta er med någon på palestinska eller arabiska sidan. Tala med Hamas men stöta bort Israel från ESC och andra internationella evanemang. Vilken okunskap och vilket hyckleri.

  De enda ni vill stöta er med - och stolt så - är den grupp människor som är mycket vana vid den sortens behandling under århundradena. Vilka bär på kollektiv minnesförlust???

  I fråga om att icke-demokratier och krigförande nationer som enligt dig inte ska delta i ESC, när uttryckte du ffg denna syn? Kom det redan under tidigare ESCs eller passar det att säga detta nu när Israel diskrediteras av dessa grupper och individer i lokalstyret i Malmö?

  Tycker du icke-demokratiska och krigförande länder länder ska portas från FN också?

  SvaraRadera
 26. Mabruk Jerry, för en gångs skull har du en poäng. När man läser alla dina klavertramp så upplever man sig som allvetande ;-)

  Och eftersom du själv ju inte vågar stå för det du skriver så delar du uppenbarligen den uppfattningen innerst inne.

  Får också tacka för all uppmärksamhet, kommentarer och all tid du uppenbarligen lägger ner på att tänka på mig, trots att jag normalt inte ens skriver till dig eller besvarar dina påhopp.
  Förstår din djupa beundran för mig, men tyvärr kan det inte bli vi två då jag inte delar dina känslor ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbarligen har du inte fattat än att du är den siste jag skulle lägga tid på att tänka på.

   "..trots att jag normalt inte ens skriver till dig eller besvarar dina påhopp."...
   Det är påhopp när man säger sin åsikt om dig - skulle jag vara så oartig och ha påhopp på dig då skulle Egon blockera dessa - du tål inte att bli ifrågasatt.
   Men älskar att ha en "frivillig" slagpåse som Roth eftersom hon försvarar det du hatar.

   Förstår inte din överdrivna beundran för dig själv.
   Hoppas att du har Haredims bendran för din väg att lösa konflikten - "Hashem" skall ordna freden - inte utrotningen av hatet som predikas flitigt redan på dagis.

   Du vet redan vad jag tycker om dig, så jag behöver inte upprepa det en gång till.

   Radera
 27. Jaha, så har Roth släpat hit några ytterligare länkar som hon tydligen tycker är vikiga.
  Man är inte speciellt förvånad att det är extrema Israelhaverister, som de flesta inte ens hade tagit i med tång.

  Tobias på ”svensk judisk dialog” är exempelvis så extrem att inte ens Svensk Israelinformation vill befatta sig med hans lilla grupp, och Lisa A är verkligen inte kräsen när det gäller stöd…

  Nima Ali Pour bombarderar ett sjunkande Newsmill med skräniga och onyanserade artiklar, (i skrivandes stund 55) som generellt sett är så uselt skriva att de aldrig skulle platsa i någon tryckt tidning.

  Hernroth undrar när ”Malmö ska ta ställning” – själv påminns jag av ramaskriet när vissa tyckte att svenska judar kunde ta ställning mot israeliska krigsförbrytelser.

  Ett ställningstagande som borde vara fullständigt oproblematiskt och en självklarhet för en sann demokrat – men icke, istället var man ute och viftade med flaggor till stöd för mer bomber mot Gaza.
  Föga förvånande är det skillnad beroende på vart kraven om ställningstagande riktas.

  Ett lustigt exempel på Hernroths resonemang är när hon påstår att befolkningen i Azerbadjan inte gillar Iran - vilket mycket väl kan vara så – men att påstå att dom därför blev pro-israeler följer inte logiskt.

  En annan höjdare är ”Var är protesterna mot att det demokratiska Israel pekas ut som en skurkstat i en tävling där länder som faktiskt bryter mot mänskliga fri- och rättigheter deltar?”
  Som om inte Israel faktiskt är en skurkstat som bryter mot mänskliga fri- och rättigheter…

  Hernroth skriver riktigt uselt och efteråt vet jag inte riktigt vad det är ”Malmö” ska ta ställning mot; Mullorna?, Iran?, Malmös ledning? – uppenbart är det ivarjefall inte mot Israeliska brott mot mänskliga fri- och rättigheter.

  SvaraRadera
 28. För ett dygn sedan så konstaterade Roth att "Israelerna måste ha vakter i Malmö", så hotade var dom ansåg hon, något som var 180 grader fel.

  Känns som man borde använda lite mindre bokstäver därefter...

  SvaraRadera
 29. Guardian, naturligtvis vill du inte ge någon cred till dem som upplever detta otrevliga i Malmö vid ESC. Alla som upplever detta tilltag som obehagligt och värre är det nåt fel på. Googla vad Henry Bronett skriver också och se vad mer du kan klaga på.

  Att du, Guardian, ser Israel som skurkstat gör den inte så. Det kan vara du som har fel i grunden.

  SvaraRadera
 30. Snälla A-K, nu blev det väl ändå lite väl rörigt. Räkna till 10 innan du trycker på SEND knappen så slipper du genera dig.

  OK, du vill alltså bara tala om Bloggen. Att vi har direktkontakt med de syriska, egyptiska etc.. kyrkorna räknas inte, att det är våra kyrkor som förstörs räknas inte, att det är genom våra kyrkontakter som berättelserna nått och når omvärlden räkas inte ?Att det är mina kollegor som blir misshandlade och får sina lokaler förstörda av Hamas och militanta islamister räknas inte? Att min arbetsgivare Diakonia är den enda svenska organisationer som har en hotbild från AlQuaida pga att vi i "fel" länder vägrar ta flickor ur skolor vi stöttar, räknas inte enligt dig !!
  Att det är Anna Wester m.fl och inte dina idoler som ordnar aktioner och manifestationer för förtryckta räknas inte, (men att pladdra i artiklar utan konkret engagemang, det är ädelt)
  Men om vi bara skulle ta ställning på olika bloggar skulle det varken visa på okunskap eller hyckeri ?!
  Hur tänkte du nu ???!!

  OK, låt oss testa din andra tes ? Du menar att vi som finns på denna bloggen inte tar ställning på bloggen mot Hamas eller Assad,för vi är rädda för deras förfärliga hämnd om detta skulle ske ???
  OK, låt mig formulera en alternativ teori! Om vi gör årets understatement så delar jag inte din uppfattning att det är riskfyllt kritisera ex. militanta islamister på denna blogg eftersom det är ytterst få Hamas-, Hezbollah-, iranska ledare, AlQuaidaledare som läser den här bloggen.
  OK, om det får dig att känna dig riktigt modig att våga säga Hamas är dumma på denna blogg så är det nog i andras ögon bara djupt pinsamt.
  Jag skall strax till kyrkan, skall jag säga till våra Syriska eller koptiska medlemmar att församlingen numera skall ägna sig åt att kritisera Assad etc.. på DMMB-bloggen istället för en massa direktkontakter, för att en expert i Indiana,USA menar att det är bättre. Det finns en avsevärd risk att de skulle kalla det "hycklande och okunnigt" !
  Jag tror du själv får fortsätta visa hur modig du är på bloggen, så håller jag mig till verkligheten ?

  Ledsen, men detta var riktigt pinsamt A-K

  SvaraRadera
 31. A-K, sen tar vi nästa pinsamhet !

  Som vanligt när du tycker en fråga blir jobbig så försöker du "glömma" den med ett frågebatteri till andra.

  Jag förstår att jag inte är kvalificerad att ställa frågan om du tycker diktaturer och krigförande skall portas från ESC, om jag inte redogör för min kompletta ideologiska historia.

  jag noterar speciellt att du inte riktigt tillämpar samma regler själv i din kommunikation med andra (OBS !! Understatement !)

  Låt oss ponera att jag sysslat med både ungdoms och partipolitik med demokrati som specialintresse, och engagerat mig mot hur diktaturer och krigförande gör reklam för sig i idrotts och kultursammanhang. Är jag då kvalificerad ?
  Om jag inte gjort det, är jag då inte kvalificerad att få ett svar från dig ?

  Du undrar om jag tycker diktaturer och krigförande skall portas från FN. Glömde du inte skicka med din meritlista för att isåfall få fråga mig om det ?? (och tyvärr som du vet väger bloggaktivism inte så högt hos mig).

  Men, OK. Låt mig vara storsint och bjuda på ett svar.
  - Nej, FN är tänkt som en plattform för att krigförande skall kunna mötas och för att nå länder där MR inte respekteras. Däremot anser jag (och har på olika sätt tagit upp politiskt) att FN borde reformeras så att länder som befinner sig i krig eller där systematiska MR-brott pågår inte skall ha rätt till förtroendeuppdrag, samt att vetorätten i säkerhetsrådet skall bort.

  Se, där !! Nu fick du svar trots att du glömde skicka med din meritlista.
  Kan jag nu få ett rakt svar:
  Skall krigförande länder och diktaturer få delta i ESC ? (Jag har även drivit frågan de inte borde få arrangera idrottsevenemang, men där behöver du inte ta ställning)!

  Jag är ledsen, jag vet du har ett hjärta för andra delar av världen. men mitt intryck i Mellanöstern är att du (och de debattörer du rekommenderar) inte har det minsta engagemang eller intresse för demokrati och MR i andra länder, utan enbart vill tysta all kritik mot Israel.

  SvaraRadera
 32. Oj då, Joakim. Det blev mycket det. Jag rörde väl vid en nerv igen?

  Hur i allsindar ska jag kunna veta det du inte tar upp i denna blogg. Tror du jag är synsk? Och har det med ESC i Malmö att göra? Ämnet handlade om protester mot ett enda land i Malmö under ESC. Jag höll mig till ämmnet. Egon gillar och promotar att ett enda land får skit från svenska sektmedlemmar. Håller du med att Israel ska singlas ut igen i Malmö? Jag skäms. Är du stolt?

  Jag tilltalade dig inte direkt men du kom 16:01 med lite gammalt groll, godda' yxskaft. Sedan har du tjabblat på. Artikeln handlade om hur Israel och enbart Israel får protester i Malmö, från kulturnämnden ordförande, där tidigarte Reepalu har betett sig riktigt illa. Tydligen har du ingen åsikt annat än generella. Våga lite grann!

  SvaraRadera
 33. Israeliska sångerskan behövde säkerhetsvakter.

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/article16759537.ab

  Jag är i alla fall glad att hon inte tog protesterna personligt. Hon kände sig trygg i Sverige. Israeler är nog härdade att ta emot en del skit. Men det gör det inte rätt att en som sitter i den politiska ledningen i Malmö ville porta artisten.

  Först bjuder staden in alla länder att tävla. Sedan tar sig en extremistisk medlem i styret, kulturnämnden, sig för att protestera, för att stänga ute en som inbjudits. Kunde inte bli tokigare.

  SvaraRadera
 34. OK, jag förstår att jag rörde en känslig nerv med frågan om krigförande och diktaturer i ESC. Jag kommer tydligen inte få nåt svar.

  Och faktum är fortfarande att engagemanget mot världens övriga diktaturer huvudsakligen drivs äv de som även kritiserat israel.
  Hindrade dessutom nån dina vänner att ordna demonstrationer mot ex Ryssland (då hade ju israel inte "singlats ut".
  Gjorde de det, självklart inte, eftersom syftet var att tysta kritik mot Israels politik.

  SvaraRadera
 35. Tack för länken A-K Roth

  "På torsdag arrangeras en demonstration i Malmö mot Israels medverkan i ­Eurovision, men inte heller frågor om den tillåts artisten själv att svara på:

  – Alla har rätt att demonstrera, det är en av grundstenarna i en demokrati, säger Alon Amir under presskonferensen."

  Alon Amir verkar kunna llära svensk Israellobby en hel del.

  Sen kunde ju A-K Roth ha berättat att det var egna säkerhetsvakter från Israel som delegationen hade med sig. Att detta blev lite överdrivet kan ju ha berott på den resevarning som Simon Wiesenthal Center i USA utfärdat (detta utan stöd från den Judiska församlingen i Malmö).

  SvaraRadera
 36. Jag antar att med "Reepalu har betett sig riktigt illa" avses när han uppmanade till avståndstagande till bombningarna av Gaza framför att demonstrera med samma symboler som bombplanen var märkta med?

  SvaraRadera
 37. Israeliska delegationer har alltid vakter - men du försökte framställa det som om det speciellt behövdes för att arrangemanget var i Malmö!

  Men nu var det inte så, du hade helt enkelt fel - så bara lägg ner!

  SvaraRadera
 38. Ingen känslig nerv, Joakim. Vill bara hålla mig till sakfrågan du till synes inte vill ta i.

  Tillbaka till diskussionen om ESC i Malmö: Var det rätt av kulturnämndens ordförande att kräva att Israel avstängs och protestera dess deltagande, sedan landet redan har inbjudits?

  Varför går du i sidled och undviker hur du ser på denna protest från stadens ledning, jämfört hur den behandlar andra länder?

  Givet att Israel är den enda stat en medlem av lokalstyret protesterar emot, har du någon invändning mot tilltaget?

  Ska din tystnad i denna fråga ses som att du inte har något emot protesterna?

  SvaraRadera
 39. Malmö stads kulturnämnd bjöd inte deltagarna i ESC. Men det vet egentligen A-K Roth, det finns tydligen ingen botten i vilka smällar man är beredd att ta för att agera i lobbyns tjänst.

  SvaraRadera
 40. BiB, var skrev jag att kulturnämnen var den som bjöd in länderna? Läs om, läs rätt.

  Sedan kan ju Joakim svara själv. Jag vill veta om han har betänkligheter om att kulturnämndens ordförande singlar ut ett enda land, ett land som inbjudits (passiv form).

  BiB, jag upplever inte några smällar alls, även om du och Guardian och stundom Joakim brukar jiddra på det viset. Det slår bara tillbaka på er själva när ni beter er illa. Tramsvarna gärna varandra. :)

  SvaraRadera
 41. A-K du införde ju nyligen regeln,att man inte svarar på frågor om inte frågeställaren kvalificerat sig genom långt eget engagemang i varje fråga man ställer till andra ?
  Hur tänkte du nu egentligen, eller är det bara tänkt så att du ställer krav på andra men själv har frikort?? Förklara gärna reglerna !!

  Innan du ens dragit igång din introverta diskussion om att det bara och endast som vanligt är synd om Israel så hade jag talat om vad jag ansåg relevant diskutera. Dessutom en mycket smartare generell approach än detta eviga tjafs om endast en stat.
  Ärligt talat är jag helt ointresserad av kulturnämnden i Malmö och massa introverta israelhaverister som är helt ointresserade äv vare sig demokrati, fred eller mänskliga rättigheter.

  Jag är naturligtvis jättebesviken på Israelhaveristerna som när det gällde inte gjorde ett skit för att demonstrera mot andra diktaturer eller krigförande (då hade de ju löst "problemet" med israel som enda utpekade). MEN handen på hjärtat hade jag aldrig väntat mig se Rothstein etc.. stå med en skylt mot Rysslands deltagande eyc. eftersom de inte bryr sig om annat än att tysta kritik mot Israel.

  DET kallar jag att undvika debattens kärnfråga och sidsteppa viktiga problem....
  Och du klagar på att jag inte vill ner och plaska i samma lerpöl !!

  SvaraRadera
 42. A-K, det är inte försts gången du gnäller för att inte alla vill diskutera exakt det du bestämt skall vara ämnet. Du har varit lärare, sa du aldrig till dina barn att kompromissa på skolgården? Om ni väljer lek idag så låter ni nån annan välja nästa gång, för det blir inte kul om bara en bestämmer.
  Dessutom tröttnar de andra på den som bara vill bestämma och aldrig lyssna. Den här gången valde du (återigen) en totalt trams approach och dessutom (återigen) endast Israel.
  Har inte du funderat på att du skulle få intressantare och roligare responser om du var lite öppen och inte lekte ämnesredaktör i kommentarsfältet ?

  SvaraRadera
 43. Så svaret på frågan "Var det rätt av kulturnämndens ordförande att kräva att Israel avstängs och protestera dess deltagande, sedan landet redan har inbjudits"

  blir då alltså, ja det var helt rätt eftersom det inte fanns några som helst motsättningar mot att kulturnämndens ordförande uttrycket sitt personliga missnöje med att EBU en stat som ockuperar och bryter mot Genevekonventionen och att det var EBU som bjudit in Israel, inte Malmö stad.

  Klart som korvspad.

  SvaraRadera
 44. Joakim, jag(!) har infört en regel på Egons blogg??? Varför tror du jag tycker det enbart är synd om eller ens mest synd om Israel i denna värld? Varför tycker du jag gnäller när jag ber dig svara rakt på en fråga?

  Du vill alltså inte svara på om det var rätt av kulturnämndens ordförande att kräva att Israels och enbart Israels deltagande stoppas? Ska jag ta ditt ickesvar som att det var rätt?

  Vilka frågor är det jag har glidit från? Frågor i stil med "har du slutat slå din fru?" eller andra frågor med inbyggd falsk premiss brukar jag inte låta mig dras in i.

  Varför kan inte du som är jurist svara rakt på en fråga? Tjafsar du med tit-for-tat blir det ju som sandlåda.

  Angående debatthyfs så har du åkt ner några pinnhål igen. Jojomensann, du är som en jo-jo.

  SvaraRadera
 45. A-K. läs gärna ditt eget inlägg 18/5 20:12. Rätt tuffa krav för att du skall svara på "en enkel fråga".
  Och tydligen underkändes jag eftersom du aldrig svarade på min "enkla fråga"

  Vilka krav får jag ställa på dig ?

  SvaraRadera
 46. Joakim: Var detta jag kommer att kopiera nedan din fråga, i inlägget som inleddes med anklagesler om total minnesförlust och om vad "ni" här på bloggen har "konstaterat" om min person?

  Du är så söt; väntar dig svar efter sånt beteende, som mina tonåriga barnbarn. :)

  Alltså från dig, en i min syn till synes ogenomtänkt fråga: "...Min åsikt är att ickedemokratiska och krigdörande[sic]länder generellt skall portas ur ESC.

  Hur ställer du dig till det A-K, får jag gissa att du skulle gå med på det om Israel fick ett undantag, men de andra portades ?..."

  Det är en komplicerad fråga: Ska länder som är ickedemokratiska och krigförande generellt bli portade? På engelska betyder ordet generellt ofta "vanligtvis", alltså att det inte är ristat i sten, kan finnas undantag. Kanske du menar "allmänt", liksom alltid, konsekvent, absolut?

  Anser du vidare med med sista delen av frågan att du anser Israel vara ickedemokratiskt och krigförande?

  Jag kan svara såhär: Om länder ska portas enligt kriteria att de är både ickedemokratiska och krigföranbde, ska naturligtvis ska även Israel portas, om Israel vore ickedemokratiskt och krigförande.

  Sedan kan vi diskutera vad krigförande betyder. Försvarskrig mot terrorgruppers krigshandlingar borde kanske inte ses på samma sätt som anfallskrig, som exempelvis iraks krig mot Kuwait, eller?

  Så du förstår, jag tyckte frågan var lite ospecifierad. Din tur:

  Är det i din syn rätt av ordförande för Malmös kulturråd att kräva att enbart ett land, Israel, portas från ESC?

  SvaraRadera
 47. A-K, kul att vara Söt nu också. Men nu menar du tydligen att man måste uppfört sig så att du blir nöjd för att du skall svara. Hmm, om du däremot slänger ur dig kränkande och nedvärderande omdömen (ex. 18/5 14:02) så är det alltså OK ? Får man liksom du vägra svara på dina frågor om du betett dig så som vi andra inte skall göra enligt dig ?

  Jag tror de vore jättebra för alla om du försökte tillämpa de principer du predikar för andra i debatten !

  min åsikt kunde du sett redan 17/5 08:59, där jag överhuvudtaget inte engagerade mig i din tjafs-debatt om att det bara är synd om Israel.

  Generellt i min mening betydde att utgår från en generell regel som är lika för alla. Så ur det perspektivet skulle man ju kunna säga att det är fel att säga att nu beslutar vi att protestera mot just Israel.

  Men om man ställer perspektivet att länderna som tävlar i ESC inte skall vara ickedemokratiska eller krigförande så hamnar Israel tydligt i den kategorin (och ockupationen är ju definitivt ingen defensiv handling) så då skall de ut liksom Ryssland, Vitryssland, Azerbadjan (Rothsteins favoritland...) m.fl

  Så länge Israel ockuperar ett annat folk så borde de liksom Kina, marocko etc.. inte få delta i, eller arrangera internationella idrottsevenemang.
  Speciellt som Israel stoppar palestinska idrottsmän från att både träna och tävla internationellt.

  Jag vet inget om "kulturrådet i Malmö" annat än vad jag läst, men det stod i en artikel att han dels var regelbunden deltagare i Kippavandringarna (redan innan detta) och att han INTE sagt "ut med Israel" generellt. Utan tydligt att "Israel är välkomna tillbaka när ockupationen är slut".
  Om det inte finns annat som jag inte vet om kulturrådet i Malmö känns väl argumentationen och attityden i frågan klockren. Jag har själv sagt och skrivit liknande om ex. Kina som olympisk nation där de borde vara välkomna när Tibet fått besluta om sin egen framtid, och Kina respekterar grundläggande MR.
  Jag hade gärna sett reaktioner mot andra länder men bra att nån gjorde nåt heller än att göra som "dina" bloggare som inte brydde sig alls när det gällde.

  SvaraRadera
 48. Du kunde ha besparat dig många spaltcentimetrar tjafs. Ser inget du vill ändra i hur du skriver? Går i defense mode? Borde du inte vara en role-model?

  Så nu har vi kommit till ockupationen. Nu handlar det inte bara om icke-demokratiska och krigförande länder. Israel ockuperar ett annat folk, säger du. Jaja, det är en lång och tråkig historia med många aktörer, flera krig och ovilja att sätta tusches i förhandlingsstolar. Och detta folks folkvalda belönar terrorister med tusentals dollar per månad, pengar som kommer från diverse välmenande länder och organisationer donationer.

  Kan vi lägga till att länder som sponsrar terrorhandlingar direkt eller indirekt och således bidrar till mord, ska portas från ESC? Bye-bye Sweden!

  Aha, du svarade inte på min fråga om kulturnämndens ordförandes agerande. Du kan, vill eller vågar inte. Du spekulerar. Du glider. Ante mig. Du är alltså inte emot att Israel singlades ut. Får känslan att kulturrådets beteende i Malmö inte berör dig det minsta. Om jag har fel rätta mig.
  SvaraRadera
 49. Men snälla nån A-K, du blöter ner ditt tangentbord när du sitter och tuggar fradga samtidigt som du skriver....
  Vad håller du på med ?? Du brukar kunna bättre, känner du dig tvingad att peppra varje inlägg med nedvärderande begrepp och beskyllningar.
  Och handen på hjärtat, precis som jag har sagt tidigare så är din debatt om kommunalrådet i Malmö så ointressant att jag gäspar, och om du scrollar tillbaka och läser dig egen argumentation så undrar jag om du själv inte börjar snarka?
  Du kräver att den som vill ha svar på frågor från dig skall både uppföra sig som du önskar, och dessutom visa att man ha rätt ställa frågor till dig utifrån sin egen ideologiska historia, regler som du sen fullständig negligera själv. Vad är detta, är det så du vill uppfattas ??
  Jag kan bli imponerad av att du verkar veta skonummer,personnummer, ideologisk historia, favoritmat och färgerna i eventuellt aurafoto på varje person som uttalat sig kritiskt om Israels politik. Oavsett om den är norsk läkare eller kommunalpolitiker i Malmö.
  känna varje person som uttalat sig kritiskt om israel. OK, det är imponerande, men det måste också vara tillåtet att inte hela tiden fokusera på person utan på principer.
  Men enligt dig beror det på att man inte vågar, vill, kan, glider och säkert i botten på ännu skummare orsaker...
  Tänk om det är så enkelt att jag tycker det är lika irrelevant att diskutera individer, som du verkar tycka det är att diskutera principer.
  Du brukar själv säga att du inte vet nåt om det inte stått på bloggen, hur menar du jag skall veta vad denna kommunpolitiker har för övriga åsikter, vad han driver för frågor, om han singlar ut Israel, eller om det är en del av ett brett engagemang i konflikt eller demokratifrågor etc.... ???
  Som jag sa läste jag en artikel där jag tyckte hans argument höll + att han genom andra engagemang han berättade om inte verkade ha någon vare sig mot Israel som stat eller Judar. Om du vet nåt mer så får du naturligtvis delge det, men du kan inte kräva att alla har din personfixering !
  Men jag skulle inte tveka att demonstrera mot Israel i ESC, som jag sa anser jag inte att odemokratisk eller krigförande länder hör hemma i sport eller kultursammanhang.
  Måste man ta upp alla länder samtidigt ? nej det tycker inte jag !
  När det var OS i Peking var jag mycket aktiv och även drivande i olika aktiviteter med detta och OS-sponsorerna pga ockupationen i Tibet + Kinas MR-brott.
  Om jag tolkar dig rätt så var detta alltså fel eftersom jag inte samtidigt drev kampanj mot ockupationsmakten Israel ?? Eller ???

  Jag skulle inte heller hindra dig att demonstrera mot Sveriges deltagande, om du menar du har klara bevis för att Sverige stöttat terror, kör hårt! Om du har en svag argumentation kanske du blir rätt ensam, men som sagt kör på !!
  Jag tycker jag har stark argumentation för att Israel är en kringförande nation och dessutom skyldig till många MR brott. Då borde väl inte du hindra de som vill demonstrerar mot Israel på dessa grunder, eller ??

  Natti


  SvaraRadera
 50. Oj då, vad var detta? :)

  Jag har svarat på din hypotetiska fråga så gott det går, som den inte var klart given utan gav upphov till fler frågor. Du spekulerade, så jag spekulerade. Hur känns det? Det gav upphov till fler frågor, inte sant? What's good for the goose is good for the gander.

  Så om vi håller våra diskussioner om hypotetiska regler för deltagande på ESC separat på annan plats och håller oss till ämnet, sakfrågan i Malmö, går det för sig?

  Har du en åsikt om hur lämpligt eller schysst det är för ordföranden för kulturrådet i Malmö att uppvigla till att porta Israel och enbart Israel från ESC?

  [Jag kommer nog inte att att acceptera någon ursäkt som att Daniel Sestrajcic skulle ha agerat som privatperson och inte som kulturrådets ordförande, då han faktiskt är kulturrådets ordförande och förmodligen själv vet att han är det. Och vet han det inte, ja då är han väl inkompetent.]

  SvaraRadera
 51. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 52. "...att uppvigla till att porta Israel", att uttrycka en åsikt är alltså uppvigling? I så fall har ju A-K Roth ofta använt denna spalt till uppvigling.

  "Jag kommer nog inte att att acceptera någon ursäkt som att Daniel Sestrajcic skulle ha agerat som privatperson och inte som kulturrådets ordförande", moderaternas representant i Malmö hade inge svårigheter att en nämndordförande deltar i politiska manifestationer, särskilt i frågor där inte Malmö kommun är huvudman.

  Och Malmö och dess invånare är inte beroende av att ge en ursäkt till en amerikans medborgare som inte är nöjd med förhållandena i deras stad.

  SvaraRadera
 53. Vad det var ???

  Jo om det inte framgick,så börjar det bli lite tröttsamt att du försöker agera självutnämnd redaktör på kommentarssidorna.

  Vi kan faktiskt ha helt olika åsikter om vad som är "huvudfrågan".
  Du vill diskutera hur en specifik kommunalpolitiker i Malmö agerade. Jag tycker det är intressant att diskutera om länder som kränker MR eller för krig mot andra borde få delta i internationella idrotts- och kulturevenemang oavsett om de heter Israel, Vitryssland, Kina, Iran eller Nordkorea

  Båda relaterar till frågan om ESC i Malmö, och det är inte du som bestämmer vad som är en huvudfråga, det kan möjligtvis Egon som äger bloggen göra.

  A-K, man kan inte sätta upp en regel för Daniel Sestrajcic, en för Norska läkare, alltid en speciell regel om någon talar om Israel etc...

  Om du försöker säga att man inte får protestera mot Israel utan att samtidigt ta upp världens alla ockupationsmakter, så säger du också att Joakim Wohlfeil inte får organisera demonstrationer eller aktioner mot Kinas ockupation i Tibet utan att samtidigt kritisera Israel.

  Isåfall är vi helt oense.

  Jag anser mig haft rätt att protestera mot Kinas ockupation av Tibet, även om jag inte samtidigt nämnde Israels ockupation av det palestinska territoriet.

  Självklart måste jag då enligt samma princip unna andra (även kommunalråd) rätten att protestera mot Israels ockupation av det palestinska territoriet utan att samtidigt nämna Kina.

  Sen hade det ju varit bra om man protesterat mot flera länder än Israel. Där vilar det en tung skuld på typ de bloggare och debattörer du hänvisat till. Först pekar de på massa andra länder som borde uppmärksammas men inte EN ENDA av dem tog sen chansen att göra nåt !!! Eller var det som så att det var tomt bakom de höga idealen ? Att man aldrig hade en tanke på att det kunde vara viktigt att agera, utan bara ville tysta kritik mot Israels politik ??

  Problemet är inte de människor som gör nåt, utan alla som inte gör nåt alls !

  SvaraRadera
 54. Joakim: Jovisst vore det intressant att diskutera alla idrottssevanemang och tävlingar och kriterior för alla länders rätt att delta. Vi kan skicka alla anmälningar till internationella rätten i Haag och vänta på opartiska (that would be the day) utlåtanden. Under tiden kan vi sjunga var för sig i våra länder. Det går bra det också.

  Visst är ämnet intressant. Men nu var jag intresserad av att ett svenskt politiskt(s)kulturråd, själva ordföranden, antar att han är betald av skattemedel, om inte rätta mig, protesterar och demonstrerar mot ett lands deltagande.

  En gnagande känsla att det bara är den judiska staten som dissas i denna stad, där otrevliga attityder mot judar har visats om och om igen från di höge, finns naturligtvis. Det bara är så.

  Om det vore vilken medborgare som helst utan knytning till lokalstyret vore det en annan sak.

  Vad alla de skribenter som protesterat, Henry Bronett (han från cirkusfamiljen?) m.fl. tycker om andra länder i andra tävlingar, vette attan. Och är det så viktigt? Kanske de tycker alla ska va med? Vi kan ju hålla den diskussion du vill ha och bjuda in dem så får vi veta?

  Om norska läkare, så har jag bara beundran för alla, utom de som ljuger, t.ex. sprider siffror direkt från Hamas, efter att ha uppviglat i 40 år mot ett enda land och tagit sida med detta lands uttryckta fiender, PFLP och andra homicida grupper.

  Jag vet inte om jag har fått någon åsikt från dig i min specifika fråga. Men icke-svar betyder väl också nånting. Jag ger upp. Slut från mig.

  SvaraRadera
 55. A-K, har lite svårt dse otydligheten, är det att jag inte är intresserad av att sätta namn, skonummer och personnummer på personen. Med effekten att min åsikt isåfall ebart och endast skulle kunna tillämpas på den personen, eller var det kanske ditt syfte?Citat:.........Självklart måste jag då enligt samma princip unna andra (även kommunalråd) rätten att protestera mot Israels ockupation av det palestinska territoriet utan att samtidigt nämna Kina.......eller andra ockupationsmakter för den delen

  SvaraRadera
 56. Vad nu Kina har att göra med att ordföranden för kulturrådet i Malmös styre singlar ut ett land av alla som inbjudits delta i Malmö stad för negativ specialbehandling? Du har rätt till din åsikt, vad den nu är, då du inte talar rakt ut om just denna situation, är det bästa jag kan säga. Vi kommer inte längre.

  SvaraRadera
 57. Nu måste jag få försvara A-K Roth som här får klä skott ensam för den helt legitima åsikten att kulturnämndens ordförande i Malmö betedde sig tölpaktigt under Schlagerfestivalen. TÖLPAKTIGT, ja!

  Jag är mot republiken och dessutom har jag inget speciellt varmt förhållande till de personer som nu utgör svenska kungahuset, men när jag har guidat dem i Kiruna, dit de ofta reser, har jag allatid varit artig och mot dem som mot alla andra gäster.

  Malmö är känt som Sveriges antisemtiiska fäste och kulturnämndens ORDFÖRANDE bestämmer sig för att gå i en demonstration mot Israels medverkande i festivalen. Redan där borde det räcka men dessutom domonstrerar han inte mot Vitryssland eller någon annan diktaturs (eller krigförande nations) medverkande i festivalen, utan Israels medverkande enbart.

  Det var skamligt gjort och jag skäms för att alla här utom A-K Roth försvarar denna pinsamma fadäs.

  Ordföranden i kulturnämnden i Malmö borde skämmas och det borde ni som försvarar hans tölpaktiga handlande också göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Alma att du tycker det samma som jag när det gäller den helt legitima åsikten om kulturnämndens ordförande i Malmö.

   Dessvärre slår min åsikt inte kraftigt eftersom i bloggen kategoriseras jag som israel lobbyist, samma kategori som A-K Roth!

   Ganska ofta innehåller kommentarer påpekande om "som Jerry och A-K Roth.." förmodligen för att jag har samma åsikter.

   Malmö är känt som Sveriges antisemtiiska fäste, detta vågar ingen ifrågasätta.

   Snart har vi riksdagsval och då kulturnämndens ORDFÖRANDE passar på att ordna mer stöd för vänstern med att han bestämmer sig för att gå i en demonstration mot Israels medverkande i festivalen.

   Så vinner man ju röster från muslimska väljare som blev nyligen ordentligt förolämpade av socialdemokrater.

   Det var skamligt gjort och A-K Roth påpekade denna pinsamma fadäs.

   Däremot tvivlar jag om ordföranden i kulturnämnden i Malmö skäms.

   Jag förvånas inte att i bloggen försvaras hans tölpaktiga handlande, men det passar ju perspektivet.

   Radera
 58. Alma, jag vill påminna dej att demonstrationen han gick i var till åminnelse av Nakba.
  Citat"Den 15 maj är nakbadagen som firas till minne av de över 700 000 palestinier som fördrevs när Israel bildades 1948. "

  Får inte malmöborna fira detta minne i år bara för att Eurovision Song Contest råkar bli förlagt dit. Är det stötande att demonstrera för folkrätten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Palestinierna behöver stöd, men vi behöver inte politisering av Eurovision Song Contest.

   Malmö är känt som Sveriges antisemtiiska fäste och det är ingen tvivel varför.
   Att kulturnämndens ORDFÖRANDE bestämmer sig för att gå i en demonstration mot Israels medverkande i festivalen är politisering av ESC.

   Vilka malmöborna syftar du på när du ställer frågan om rätten att FIRA detta minne?

   Demonstrationen var till åminnelse av Nakba, men det blev ett yppo som gav inget annat än dåligt bild av Malmö.
   Malmö vill framstå som multikulturell stad där alla har rätten att visa vilket trosbekännelse de har UTAN att känna sig hotad.

   Egon, varför lägger du vikten på citat "Den 15 maj är.."?

   Du hävdar att du önskar två statslösning, men du vidrör enbart "katastrofen", inte israels nationaldag.

   Åminnelse av al-naqba syftar på önskan att hela israel skall "återlämnas", inte enbart den delen som beslutades att vara för araberna.
   Din perspektiv av vad "katastrofen" betyder är ljusår från det perspektivet som är al-naqba för araberna.

   Radera
 59. Tack Alma, det värmer. Du är en sansad röst i eländet. Bor du i Kiruna? Ni ska visst flytta hela staden?

  Egon: Jag köper inte din förklaring att det enbart skulle handla om att uppmärksamma, eller som du skriver, fira, Nakhba.

  Låt dem fira Nakhbadagen på palestinska beskickningen och demonstrera mot Israel på deras ambassad. Låt israeler delta i fred i tävlingar. Annat vore hatiskt.

  SvaraRadera
 60. Jerry ditt påstående citat”Åminnelse av al-naqba syftar på önskan att hela israel skall "återlämnas", inte enbart den delen som beslutades att vara för araberna. ” kom med källa ( och inte någon islamistorg. ) Minnet av händelserna 1948 ihågkoms varje år den 15 maj som blivit Nakbadagen
  Nakba-Wikipedia

  Får inte jag uppmärksamma mina kristna syskons lidande? Citat” Det är snart  14 maj datum för Israels bildande, nu kommer snart  en film om vad som hände då för de kristna palestinierna ” ur Stenarna ropa

  Det är inte bara i Malmö som minnet firades läs Nakba i Stockholm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon ditt krav på källor skall uppfyllas, men först måste vi göra det klart vad klasar du som " någon islamistorg.".
   Är källor ur arabiska TV sändningar helt OK för dig?
   Är källor ur israeliska TVn godkänt?

   Då börjar jag med det norska NKR – "Palestinsk tv sprer jødehat og demonisering av Israel". - http://m.nrk.no/artikkel.jsp?art_id=1.10907487&a=1.10907487&f=/nyheter/verden/&h=www.nrk.no

   Minnet av händelserna 1948 ihågkoms varje år den 15 maj som blivit Nakbadagen.
   Däremot judehat uppfostran sker dagligen!

   Så garanteras framtida generationers fortsatta krav att få tillbaks landet "från floden till havet" - inget mindre än detta.

   Men detta intresserar dig inte eftersom du vill uppmärksamma dina kristna palestinska syskons lidanden som orsakas av;
   A) Israeliska staten
   B) Ortodoxa judiska bosättare
   C) Muslimska palestinier
   D) A, B och C

   Radera
  2. Egon jag undrar om du har inte lust att svara eller du bara glömde...

   "dina kristna palestinska syskons lidanden som orsakas av;
   A) Israeliska staten
   B) Ortodoxa judiska bosättare
   C) Muslimska palestinier
   D) A, B och C"

   Skall jag komma med fler källor som motbevisar dina påståenden?

   Radera
 61. Men titta, då är vi ju tillbaka i det jag hävdade. Problemet även enligt Alma är att man inte protesterade mot exempelvis Vitryssland.
  Varför då inte blockera samtliga länder som inte respekterar demokrati, mänskliga,rättigheter eller som för krig mot andra.
  Det är vämjeligt att de får använda internationella kultur och idrottsengagemang för egen propaganda. Kina, Marocko, Israel, Vitryssland, Nordkorea, Iran m.fl borde vara välkomna när man har demokratiska system, eller inte systematiskt bryter mot folkrätt, MR eller inte håller andra folk under ockupation.....

  SvaraRadera
 62. Hästen är död, Joakim! Sluta slå. Det blir en annan diskussion. När det är så att det i Malmö från kommunledarhåll agiteras och tas aktioner enbart mot israeliska tävlare, då blir det icke-relevant om vad alla stater borde göra för att få delta i tävlingar.

  Det är fullt relevant under förhållandet att ifrågasätta varför Daniel Sestrajcic endast singlade ut Israel.

  Och du har ingen åsikt om hans handlande, bara idéer om hur det borde vara.

  SvaraRadera
 63. Vad man blir less. Proisraelerna kör sin gamla vanliga visa och försöker prata bort kärnfrågorna. Prata om allt annat än folkrättsbrott, ockupation och den palestinska nakhban.

  Alltså, en fritidspolitiker i Malmö, som i hela sitt vuxna liv engagerats sig mot dessa folkrättsbrott, tar tillfället i akt och uttrycker, via fredliga medel, sitt politiska missnöje mot den israeliska statens agerande. Det väcker reaktioner. Dock inte mot det långa förtrycket av palestinierna, utan för att fritidspolitikern protesterar mot nämnda (o)ordning!
  Uttrycket israelhaveristerna (som en kommentator här på bloggen skrev) är allt för sant för att vara roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst Urbaann kan vi komma med "Vad man blir less. Proisraelerna kör sin gamla vanliga visa och försöker prata bort kärnfrågorna."

   Man blir också less av att proarabernas kör sin gamla vanliga visa och försöker prata bort kärnfrågorna att araberna gör det inte lättare att bidra med slut på ockupation och och förhindra fortsatt folkrätt brott.

   Jag tvivlar att du har tagit dig tiden och tittat på det norska NRK reportaget som TYDLIGT visar att din uppfattning av Al-Naqba är inte kompatibel med arabernas – "Palestinsk tv sprer jødehat og demonisering av Israel". - http://m.nrk.no/artikkel.jsp?art_id=1.10907487&a=1.10907487&f=/nyheter/verden/&h=www.nrk.no

   Minnet av händelserna 1948 ihågkoms varje år den 15 maj som blivit Nakbadagen, men judehat uppfostran sker dagligen! Så garanterar ideologierna det framtida generationers fortsatta krav att få tillbaks landet "från floden till havet" - inget mindre än detta. 

   Men du som är så pro arabisk genomsyrat vägrar att se varför nu många israeler föredrar att annektera Västbanken och ha TOTAL kontroll av arabiska palestinier på det annekterade Västbanken - då kan man snacka om KATASTROF för palestinierna!

   Radera
 64. Joakim Wohlfeil6 juni 2013 09:04

  A-K, Hästen må vara död, men Elefanten står fortfarande mitt i rummet...

  Om problemet nu är att Daniel Slobodan Rutger Sestrajcic, skonummer 43, personummer 12345678-9010 (känns det bättre nu eftersom det tydligen är så jobbigt diskutera principer och inte individer ?) endast initierade/deltog i protester mot Israel (vilket han hade full rätt att göra eller inte göra) så hade väl en lika bra, eller bättre lösning varit att protestera mot ALLA deltagande länder som regelmässigt bryter mot mänskliga rättigheter.

  Eller ännu hellre som jag tycker stänga av dem från deltagande. Den dagen det finns en palestinskt stat är den naturligtvis inte hller välkommen innan man slutat med summariska rättsprocesser, håller utlovade val, misshandlar regimkritiska och slutar med folkrättsvidriga attacker mot Israel (möjligtvis skulle jag undra varför Israel och Palestina som överhuvudtaget inte hör till Europa skulle vara med i ESC)

  Att det nu inte skedde protester mot andra länder måste ju så till stor del läggas på de debattörer du hänvisade till som uppenbarligen hade starka åsikter om flera länder men inte gjorde nåt mer än skrev bloggar etc.. !
  Då var det väl bättre med kulturrådet som också gjorde nåt konkret.

  ELLER, handlar detta egentligen om att du försöker säga att man inte borde protesterat mot Israel, och intresset för övriga diktaturer etc.. är marginellt ?? Oj, såg jag fel...men jag tyckte faktiskt elefanten i rummet just växte till sig nåt ton eller två....

  SvaraRadera
 65. Hej Urbaan, noterade att signaturen Jerry anklagade dig att inte vilja se varför Israeler vill annektera västbanken "...eftersom du är pro-arabisk...".
  Det är en väldigt märklig anklagelse eftersom en full annektering av de palestinska områdena är just ett av palestiniernas nuvarande alternativ till Israel.
  Jag har själv träffat flera av de ledande förhandlarna och vet att en total annektering är palestiniernas svar på om Israel tänker behålla så mycket land, eller delar som gör att landområdet inte hänger samman, så att det skulle bli meningslöst för att bida en stat.
  Israel har hela tiden möjligheten att annektera rubbet (men då kommer givetvis skyldigheter att behandla alla invånare lika) så att alla blir Israeler.
  MEN detta är det alltså Israel som i dagsläget säger absolut nej till !

  SvaraRadera
 66. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 67. Men Jerry, länken som du hänvisade till och som skulle bevisa att arabiskt "judehat" utgör kärnan i konflikten stämmer ju inte! I våras refererade DN till en rapport i ämnet (Egon skrev om saken). Där framgick det att framställningen av konflikten visserligen präglas av bägges sidor bias men något judehat gick inte att framläsa. Således knappast någon ”kärnfråga”. Inte ens den mest "idealistiska" historikern/samhällsvetaren skulle heller inte se läromedlen som den avgörande drivkraften i konflikten.

  Konfliktens ”kärna” är den fysiska kampen om landet och rätten att bo i området. Israel har ända sedan 1948 (tom före staten Israels bildande) försökt att pressa ut palestinierna från det som sionisterna tycker är deras land. Endast en kolonialistisk tankefigur kan anse det rättfärdigt att upprätta en judisk statsbildning i ett land utan att tillfråga befolkningen där.

  Nåväl. Minnet av Nakhban är forfarande ett öppet sår för palestinierna. Folkfördrivningen, som var ett resultat av upprättandet av en judisk stat som fortfarande gör sig gällande och som infekterar konflikten.

  Det är dags att Israel erkänner att detta övergrepp och kompenserar, alt ger flyktingarna och deras ättlingar rätten att återvända. Det är precis som Sestrajcic på fredliga grunder ville säga i sitt tal. Han säger också att ockupationen måste upphöra. Egentligen självklara saker som även Sveriges Alliansstyrda regering hävdar.

  Men här på bloggen (och annorstädes) finns det israelhaverister som vill tala om annat. De siktar in sig på, i sammanhanget saker, allt för att vrida debatten till att handla om antisemitism och judehat. Sestrajcic säger uttryckligen att Israel är välkomna att deltaga i melodifestivalen då de respekterar internationell rätt och tillgodoser palestiniernas rättigheter.

  Israelhaveristerna svarar med att Sestrajcic piskar upp antisemitiska stämningar och misstänkliggör hans person. De som klumpar ihop staten Israels folkrättsbrott med det ”judiska” inga mindre än somliga sionister. Det om något är oroande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommentera gärna följande påståendet från Professor Azmi Bishara: There Is No "Palestinian Nation", Never Was !

   Radera
 68. Hej Joakim!
  Jo, utvecklingen i området är verkligen intressant. Två-statslösningen tycks bli allt mer obsolet vart efter bosättningarna ökar. Som om själva hungern efter land blir de expansiva sionisternas grav. Historien är fyllda av liknande exempel där makten blir för stor för makthavarnas eget bästa.

  Som gammal PGS:are kommer jag onekligen att tänka på den gamla parollen "ett demokratiskt Palestina". Oavsett namnet på den framtida staten (det är nog mer sannolikt att staten kommer att heta Israel) så är kärnfrågan om det blir en "judisk stat" eller en "demokratisk stat för alla sina medborgare".

  Personligen tror jag på en tvåstatslösning, som på sikt utvecklas till en konfederation. Det skulle ge en dynamisk skjuts till området, ekonomiskt, religiöst och socialt. Judarna och palestinierna har ett gemensamt öde. Framtiden ligger i att kunna se det gemensamma snarare än det som skiljer dem dem åt. Ja, den formeln är ju egentligen universell.

  SvaraRadera
 69. Men Urbaann, du kommer med "länken som du hänvisade till och som skulle bevisa att aeaiskt "judehat" utgör kärnan i konflikten stämmer ju inte!", har du pratat med araber utan att de varit medvetna varifrån du kommer ( på arabiska)?
  TVEKSAMT.
  Det är irrelevant vad DN skrev i ämnet.

  "Där framgick det att framställningen av konflikten visserligen präglas av bägges sidor bias men något judehat gick inte att framläsa.", med andra ord du sågar NRKs reportage och föredrar att ha DN som en korrekt källa som vi skall rätta oss därefter....

  Den avgörande drivkraften i konflikten från arabiska perspektivet är och förblir landet "från floden till havet" - inget mindre än detta!

  Det är märkligt att du själv beskriver "Konfliktens ”kärna” är den fysiska kampen om landet och rätten att bo i området. Men du begriper inte innbärden av det jag upprepade om landet "från floden till havet" - inget mindre än detta!

  "Endast en kolonialistisk tankefigur kan anse det rättfärdigt att upprätta en judisk statsbildning i ett land utan att tillfråga befolkningen där.", och detta har röstats fram genom då varande FN organet som innebär att allt var Kosher.

  Var hittar du nu antisemitism/judehat?
  Detta är fakta som en del förkastar och andra aploderar.

  Jag fördjupar mig inte i Sestrajcic vara eller inte vara, hans kast i ämnet skulle gynna vänsterns chanser att återställa förtroendet hos muslimska väljarna.

  SvaraRadera
 70. Jerry, jag sågar vare sig NRK eller DN utan försöker förhålla mig till den forskning som faktiskt finns på området. Som du säkert vet finns det studier som beskriver bilden av ”den Andre” i israeliska och palestinska läromedel.


  Tex har den israeliske pedagogikforskaren Nurit Peled-Elhanan studerat frågan och kommit fram till att araber sällan framställs som ”normala” personer i de israeliska läromedlen utan snarare som flyktingar, primitiva bönder eller terrorister. Oftast exotiseras araberna, enlig Peled-Elhanan, som vilda Alibaba-rövare klädda med kameler. Aldrig blir de i israeliska läromedel beskrivna som akademiker som vill betala skatt och utgör en kraft för ett välfärdssamhälle. Tror du Jerry att denna bild av araben (palestiniern) är en slump eller finns det en diskurs bakom denna bild?

  De enda gångerna jag möter citatet "från floden till havet" är i sammanhang där man vill misskreditera palestiniernas frihetskamp (=sionistisk propaganda). Det är givetvis ingen åsikt jag möter i min politiska vardag.
  Vill man svara upp med ett annat citat från sionisternas sida så kan man ju hänvisa till GT:s skrivningar judarnas rätt till landet mellan Nilen och Eufrat. Men varför se det värsta hos sin motpart, räcker det inte med det elände som faktiskt föreligger?

  FN:s vägar, 1947, varo outgrundliga. Endast 50 stater var medlemmar i världssamfundet när beslutet om delningsplanen togs. Den sk tredje världen var fortfarande inte befriade från kolonialismens ok. Därav biasen och toleransen av kolonialismens tankefigurer inom den världssamfundet. Idag skulle ett liknande beslut, att ge bort land över folkets huvud, aldrig kunna genomföras. Och det ska vi verkligen vara glada över!

  SvaraRadera
 71. Urbaann du försöker hålla dig till forskning som faktiskt finns på området, wow.
  Jag behöver ingen forskning i OFFICIELLA palestinska skolböcker, har set de själv.

  Jag behöver inte heller några studier som beskriver bilden av hatfyllt och nedlåtande material i INOFECIELLA läromedel.


  Javisst denna bild av araben (palestiniern) som primitiva bönder eller terrorister är ett faktum.
  För kännedom - det är ingen slump eller diskurs bakom denna bild, den existerade redan på 70-talet!

  De enda gångerna DU möter citatet "från floden till havet" är i sammanhang där man vill misskreditera palestiniernas frihetskamp (=sionistisk propaganda).

  Dessvärre verkligheten är helt annorlunda.
  Javisst finns det existerar hos många israeler fruktan att bli drivna mott det enda fria vägen – havet.

  Deras oro är baserad på vad palestiniernas frihetskampare lovar – att de inte slutar kampen förrän landet (Palestina) är befriat ”från floden till havet" - inget mindre än detta!

  Se och hör själv inspelningen på http://youtu.be/_0DiQRO_49M, där Hamas ledaren Khaled Mash'al lovar just detta ”från floden till havet" - inget mindre än detta! i Al-Aqsa TV sändning.

  GT:s skrivningar om judarnas rätt till landet mellan Nilen och Eufrat är baserat på allt starkare växande skara av de ortodoxa judiska fanatikers dröm om det bibliska landet Israel.

  Enligt min åsikt, blir det just dessa fanatiker som skall söndra den israeliska staten, INTE araberna.
  Dessa individer själva förklarat att om deras vilja inte uppföljs av den israeliska staten så är de redo att starta inbördes krig för att nå till målet – STORA Eretz Israel!

  Ja då fanns det endast 50 stater som var medlemmar i världssamfundet när beslutet om delningsplanen togs.

  Urbaann, det går inte att vrida tillbaks klockan, lev med detta.

  ”Idag skulle ett liknande beslut, att ge bort land över folkets huvud, aldrig kunna genomföras.”, men det är ingenting som VI kan ändra på!

  Även idag har likartade problem med stormakternas tankefigurer inom dagens politiska/ekonomiska/strtegiska intressen - C'est la vie!

  SvaraRadera
 72. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 73. Jerry, kan du beskriva, eller ännu hellre länka, vad du sett i OFFICIELLA palestinska läroböcker? Tror att det kan vara bra att vara konkret i dessa fall. Jag har läst inlägg där proisraeler menar att det är antisemitiskt att inte markera ut Israel på kartan. Det är ju en lite konstig argumentation när staten Israel själva vägrar att definiera sina gränser, än mindre erkänner en palestinsk statsbildning.

  Jo, jag vet att de finns dem som i sin retorik vägrar att erkänna staten Israel (men som du också vet så är Hamas villiga att stötta en palestinsk regering som erkänner staten Israels gränser vilket borde leda till slutsatsen att Hamas ser erkännandet som ett förhandlingskort de inte vill spela ut utan motprestation från sin motpart, dvs att erkännandet måste ske ömsesidigt). Motsvarande krafter finns på den israeliska sidan.

  Vad gäller tillkomsten av en judisk statsbildning på palestinskt territorium så borde man valt en annan lösning. Det visar om inte annat de stora umbärande som folket fått stå ut med. Men historien är inte rättvis. Det vet palestinierna också. De vill gå framåt och kan tänka sig en stat på de resterande 23% av det gamla palestinska mandatet. Det är egentligen ett mycket modest krav, men klockan klämtar för den lösningen. Kanske måste man tänka nytt för att realisera idéerna om jämlikhet, frihet och systerskap. För visst är det trots allt det som är målet?

  SvaraRadera
 74. Urbaann, jag gör dig besviken men jag kan inte beskriva böckerna eftersom jag inte studerade dessa sidor enbart bläddrade i böckerna.

  Dessa läroböcker är inget annat än förvriden beskrivning av verkligheten. Även en idiot skulle fatta det.

  Siluetten som beskriver Palestina i läroböckerna är precis den samma som logon av HAMAS.
  Observera att kartan som syn precis ovanför Klippdomen - http://www.hamasinfo.net/ar/DataFiles/Templates/hms_2010/Images/Logo.gif alltså samma Palestina som är avbildat i böckerna.

  Dessutom gjorde jag det hemma (i Malmö) hos min vän från Jaffo som vi inte har setts eller haft kontakt på över tjugo år – som middag gäst passade det inte att överhuvudtaget ta upp ämnet.
  Hemma hos min arabiska vän (eller överhuvudtaget som gäst hos en arab) skall man inte kritisera om man vill förbli en bästis.

  Det du läste som inlägg om israeler som menar att det är antisemitiskt att inte markera ut Israel på kartan, får de stå kast själva.
  Antisemitism är ett begrep som involvera judar som en ras (trobekännelse) inte den israeliska staten!

  Att israel inte definierar sina gränser efter ärvandet av Gaza samt Västbanken är ren politisk spel, inget annat.
  Det är lite konstigt att komma med argumentation när i beräkningen att Israel inte erkänner en palestinsk statsbildning, när araberna gör det samma – vägrar att acceptera staten israel överhuvudtaget

  ”Jo, jag vet att de finns dem som i sin retorik vägrar att erkänna staten Israel...” i sin retorik?!

  Med den avgående premiärministern (fick posten efter Ismail Haniyeh) som Palestinska myndighetens president hade palestinierna en bättre ledare än Abu Mazen.
  Det är en katastrof för palestinierna att Salam Fayyad sagt upp sig,

  Abu Mazen har åter fia händer att göra som HAN vill.

  Att Mahmoud Abbas ersatte premiärminister Ismail Haniyeh med Salam Fayyad,
  Det visade sig vara start på splitringen, dagen efter avbröt Fatah alla band och dialog med Hamas. Det ledde till att de palestinska myndigheterna splittrades i två regeringar, en i Gaza under Haniyeh och en på Västbanken under Fayyad.

  Alla kategoriserade Abu Mazen i teorin att Fatah är moderatare än Hamas.
  Men Abbas visade helt annat ansikte när terroristledaren George Habash avled utlyste Abbas dock tre dagars landssorg och flaggning på halvstång. Han godkände också det nya officiella Fatah-plakatet som visar hela Israel som "Palestina" och innehåller ett automatvapen och en stor bild av Arafat!

  ”Hamas villiga att stötta en palestinsk regering som erkänner staten Israels gränser vilket..”… ser du någon skillnad mellan Ismail Haniyeh och Mahmoud Abbas?

  Båda hedrar martyrer som accepterar inte existensen av staten Israel.

  SvaraRadera
 75. Intressant, Jerry. Jag tar in att debattpartnern Urbaann ser men inte uppfattar det hotfulla för israeler i alla tal om "från floden till havet".

  Det kanske k¨ånns obehagligt, Urbaann så folk bluyndar. Men det ¨år vanligt nog. Tillsammans med Abu Mazens fortsatta hyllande av terrorister, massmördare, ¨år det inte svårt se hela bilden.

  Vad uar det hos trogna PGS-are som gör att de så lätt ignorerar det som borde skapa avsky? Vilka gör så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. A-K, Urbaann helt enkelt IGNORERAR Hamas agenda beträffande Israel.

   Han hävdar att "De enda gångerna jag möter citatet "från floden till havet" är i sammanhang där man vill misskreditera palestiniernas frihetskamp (=sionistisk propaganda).", detta trots att jag bifogade Al-Aqsa TV sändning från 14 december 2011 där Haniyeh LOVAR sina bröder att Palestinas gränser är "från floden till havet" och så skall det förbli efter att palestinierna befriat landet - https://www.youtube.com/watch?v=5mEVKRKVM-0&feature=youtube_gdata_player

   A-K, som jag påpekade 4 juli 2013 15:57 (Ifrågasatt bistånd) det är lönlöst att ta fram fakta som tolkas som israelisk propaganda.

   Inlagda videor från Youtube duger inte - man kan inte ta dessa på allvar...
   Därför hittar vi Joakims 'budskap' på YouTube :).

   Egon avskyr dessa Youtube videon som palestinska araber älskar att publicera där som den digitaliserade kriget mot Israel.

   Budskap som lämnas där av araberna är precis det dem menar, inte redigerat av Mossad...

   Tar jag fram hotfulla uttalanden från palestinska araber på YouTube så klassas jag som Israel lobbyist eller som Joakims kommentar "7 juni 2013 11:11 Hej Urbaan, noterade att signaturen Jerry anklagade dig att inte vilja se varför Israeler vill annektera västbanken "...eftersom du är pro-arabisk..." .."

   Då kan jag inte låta bli och tänka på det passade sången "Hyne matov venaim shewet achim gam yachad".

   Radera