2 september 2013

Födelsekyrkan får takrenovering


Ur texten ”Det är fem hundra år sedan förra gången underhållsarbeten utfördes på basilikan i Födelsekyrkan , i september kommer restaureringsarbeten av taket påbörjas.

Den första etappen kommer att pågå i ett år och syftar till att bevara sin konstnärliga arv som hotas av vattenskador. Fader Pierbattista Pizzaballa Custodian of the Holy Land förklarar." Taket i basilikan på Födelsekyrkan är mycket vacker , men är nu 500 år gammal och är så att säga påverkas av dess ålder . Det måste helt återställas . 

Även den bärande konstruktionen är fortfarande solida,  men de övriga  försämrades nu . Regnvatten läcker in och vatten och fukt förstör mosaikerna.

Initiativet startades för tre år sedan av den palestinska myndigheten . Och ett avtal undertecknades på måndagen mellan företrädare för regeringen under president Abbas och de av tre kyrkor - den grekisk-ortodoxa , den armeniska och den katolska kyrkan , bland vilka Födelsekyrkan delas .

En gemensam avsiktsförklaring mellan människor av olika religioner , vars intresse är att värna en av de viktigaste symbolerna för palestinier och för den kristna religionen .

 Giuseppe Lazzarotto Apostolic delegat i Jerusalem och Palestina " Det faktum att den palestinska myndigheten har gjort detta åtagande är en magnifik uttryck för detta gemensamma intresse , som jag sade , som förenar alla Gudstroende , bortom sina olikheter . " Restaureringen av basilikan är framför allt en symbol för fredlig samexistens mellan muslimer och kristna i det heliga landet , säger Fader Pierbattista Pizzaballa "Mellanöstern är i brand , är att den förstörs . Vi ser moskéer och kyrkor blir förstörda . Vi ser vad som ser ut som ett krig mellan religiösa fraktioner , även om så inte är fallet, som vi vet . Här ser vi ett exempel som är helt annorlunda : Vi ser att muslimer och kristna går tillsammans för att återställa ett monument som tillhör alla , trots att det är en kristen monument " .
 Ansvarig för återställande arbete som kommer att påbörjas i mitten av september , är Piacenti , ett italienskt företag , specialiserat på restaurering av fornlämningar , vars huvudkontor ligger i staden Prato .

 Den viktigaste frågan av experterna är att bevara den ursprungliga skönheten i kyrkan . Gianmarco Piacenti VD , Piacenti , Ltd

Denna kyrka är 1700 år gammal från dess tidiga ursprung . Det är 2000 år gammal från den tiden var det en grotta , etc , kommer tillbaka . Och alla tecken på historien är , som vi säger historiserat , en del av dess historia . Och i allt vi gör , kommer vi att försöka vara så neutral som möjligt för att vi ska påverka den så lite som möjligt , åtminstone ur en estetisk effekt synvinkel . " Ett annat mål för företaget är att störa så lite som möjligt för besökade pilgrimer och turister , som nu med den förbättrade säkerheten i de palestinska territorierna , återvänder till Betlehem i stort antal ” Ur texten i Restoration of the Nativity’s roof Publish Date 2013-08-28


Vid mitt besök 2012Man ser tydligt att innertaket i den äldsta delen av kyrkan som är av trä är i stort behov av renovering."  ur  Besök i Födelsekyrkan Betlehem

Läs även andra bloggares åsikter om
Byggnadsvård 

16 kommentarer:

 1. Ett itallienskt företag utför renoveringen på uppdrag av grekisk-ortodoxa, katolska och armeniska kyrkorna. Var kommer Palestinska Myndigheten in i bilden?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 2. Intressant. Hur mycket pengar bidrar P. Myndigheten med, och hur mycket kostar projektet?

  GT

  SvaraRadera
 3. Undras om de även lagar målningarna på väggarna efter de israeliska prickskyttarnas "souvernirer", eller om reparationen enbart gäller taket, som verkligen är bedrövligt.

  SvaraRadera
 4. Guardian,

  Menar du incidenten 2002 när ett hundratal palestinska terrorister med vapen i hand och civila invaderade kyrkan och vandaliserade delar av komplexet?

  Egon - jag väntar fortfarande på svar vad gäller PAs utlovade bidrag till renoveringen.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 5. Ang. "PAs utlovade bidrag till renoveringen." Jamen GT kan du inte ta rätt på detta själv?
  Ang. "incidenten 2002 när ett hundratal palestinska terrorister med vapen i hand och civila invaderade kyrkan och vandaliserade delar av komplexet?"
  Läs även "Berättelsen utspelar sig under intifadas år 2002, då IDF invaderade Betlehem som förevändning var att en självmordsbombning utfördes i Jerusalem 29 mars av en ung palestinska från flyktinglägret Deheishe i närheten av Betlehem. Strider uppstod mellan IDF och palestinska försvarare. De israeliska soldaterna bröt sig in i den Lutherska kyrkans lokaler som även inrymde Mitri Raheb familjebostad. De slog sönder och förstörde hans expedition, dörrar och inredning. Ur Betlehem julen 2011

  SvaraRadera
 6. Egon,

  Jag har letat och letat och letat, men jag har inte hittat någonting om PAs bidrag till renoveringen. Så nu är det upp till dig att presentera fakta.

  Egon, du tycks ha glömt/ignorera/vara okunnig om att några dussintals palestinska terrorister bröt sig in i kyrkan och skändade den med vapen, graffiti, avföring, sönderslagna inventarier. De drog också in eldstrider i kyrkan.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 7. GT "Egon, du tycks ha glömt/ignorera/vara okunnig om att några dussintals palestinska terrorister bröt sig in i kyrkan"
  Nej det har jag inte glömt men jag ville visa på hela storyn att samtidigt bröt sig IDF in i den Lutherska kyrkan där de slog sönder och förstörde hans expedition, dörrar och inredning.

  SvaraRadera
 8. Egon,

  Om du ville visa HELA storyn, varför utelämnade du då biten om de palestinska terroristerna? Och varför är Lutheranska kyrkan relevant i en artikel om Födelsekyrkan?

  Hur går det med data om PAs bidrag till renoveringen? Det minsta du kan göra är att presentera källan för ditt påstående att PA deltager i projektet.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 9. "The overall renovation is estimated to cost up to $15 million. While the government has raised part of the amount, the rest will be sought from the international community."

  http://www.christianpost.com/news/bethlehems-nativity-church-to-get-overdue-repairs-63163/

  SvaraRadera
 10. Tack Guardian.

  Nu väntar vi på Egons svar om hans selektiva återgivning av "hela" storyn. Samt varför Lutheranska kyrkan har med saken att göra.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 11. Egons svar om hans selektiva återgivning av "hela" storyn.

  Du berättade om " incidenten 2002 när ett hundratal palestinska terrorister med vapen i hand och civila invaderade kyrkan och vandaliserade delar av komplexet?" Jag berättade om vad som hände en bit ifrån i Lutherska Kyrkan vad är som som är så konstigt med det ?

  SvaraRadera
 12. Jo det märkliga är att Egons post handlar om Födelsekyrkan och att han sedan ursäktar palestinsk förstörelse av den kyrkan med IDF's intrång i en annan kyrka.

  Sammy

  SvaraRadera
 13. Vassegod för länken Tiko.

  I övrigt tycker jag dina inlägg är rätt tramsiga, eftersom du själv har fel/utelämnar saker.

  SvaraRadera
 14. Egon,

  Jag håller helt med Sammy.

  Tack för prejudikatet "en bit ifrån." Nu har vi en stark bas för att uttvidga kommentarernas scope till allt som hänt "en bit ifrån" bloggposternas händelsefokus.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 15. Sammy välkommen till min blogg men näst gång du kommenterar § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera