8 september 2013

På Västbanken inget nytt

UNRWA beklagar djupt och bekräftar att en av dess anställda, Rubin Zayed* en 34-årig fyrabarnsfar sköts ihjäl av israeliska styrkor och dödades omedelbart i en operation i Qalandia flyktingläger på den ockuperade Västbanken vid 7:00 tiden morgonen den 26 aug.

Trovärdiga rapporter säger att han var på väg till jobbet och var inte engagerad i någon våldsam aktivitet. Han blev skjuten i bröstet. En annan UNRWA anställd, en sanitär arbetare, blev skjuten i benet under samma operation och är i ett stabilt tillstånd. En UNRWA utredning pågår. Dagens mord ägde rum under en räd i Kalandia flyktingläger under vilken tre personer totalt dödades och omkring tjugo skadades, några av dem allvarligt.
 UNRWA fördömer mordet på sin anställde och uppmanar alla sidor, på denna känsliga tid, att visa största möjliga återhållsamhet och att agera i enlighet med skyldigheterna enligt internationell rätt.

Läs mer i UNRWA Condemns the Killing of UN Staff Member in the Occupied West Bank

Läs mer om Qalandia flyktingläger i UNRWA     * enligt Jerusalem Post

Efter sex omgångar av de nu inledda fredssamtalen finns nu en störtflod av palestinska läckor som uppges beskriva Israels positioner.

Israel har kommit med förslag som lämnar dussintals judiska bosättningar och militärbaser på Västbanken intakta som en del av ett paket för att upprätta en palestinsk stat i provisoriska gränser , berättade en palestinsk tjänsteman.

Den palestinska teamet sa ett sådant förslag är oacceptabelt . " Vi sa , ' Låt oss enas om en stat baserad på 1967 års gränser först , och sedan kan vi komma överens om att uppnå detta tillstånd i faser . "
" Israel använder frågan om säkerhet för att ta mark ", sade han . " Från de allmänna diskussioner vi haft under de senaste veckorna , har israelerna inte visat någon avsikt att avyttra någon bosättning " Han sade att de nuvarande förslagen angav att Israel skulle försöka behålla kontrollen över cirka 40 procent av Västbanken ” I översättning av delar från Haaretz


Och nu sätter USA press på EU,  det gäller EU-direktivet "Riktlinjer för rätten för israeliska enheter och deras verksamheter inom de territorier som är ockuperade av Israel sedan juni 1967 att omfattas av bidrag, priser och finansieringsinstrument som finansieras av EU från och med 2014 " EU-direktivet

USA: s utrikesminister John Kerry uppmanat Europeiska unionen på lördagen att skjuta upp ett planerat förbud mot EU: s ekonomiska stöd till israeliska organisationer i de palestinska områdena , sade en amerikansk tjänsteman .

Ashton meddelade dock att EU skulle skicka ett team , som leds av en senior EU-diplomat , till Israel på måndag för att se till att genomförandet av de nya riktlinjerna gjordes känsligt . ” i översättning från Jerusalem Post

Jag frågar mej hur  det nya EU-reglerna sätter käppar i hjulet för fredsprocessen mellan israeler och palestinier ?  SvD”När vi kommit överens om att vi accepterat att ha en stat i 22 procent av landet av det historiska Palestina istället för 44 procent som vi skulle ha haft enligt delningsplan av 47. Så detta var en mycket smärtsam kompromiss. Under de senaste 30 åren kanske, eller 25 år, det vi har sett är en process där israeliska regeringar har ... kompromissat kompromissen. ” citat Mustafa Barghouti ur Mondoweiss 
  
När jag läser dessa nyhetstexter börjar jag tänka på Folksagan om Mäster Skräddare

Jaså, bidde det ingenting? Det var bra, mäster skräddare. Tack så mycket, mäster skräddare. Adjö, adjö, mäster skräddare. Och så gick den lille mannen och kom aldrig mer igen. 

 Läs även andra bloggares åsikter om


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar