13 december 2013

Bethlehem’s Gloria 
En sällsam ”Gloria” * sjöngs söndags från krubbans torg vid Födelsekyrkan i Betlehem , under förvånade blickar av förbipasserande och troende som lämnade 11:00 firandet och som fick se en hel orkester långsamt samlas i kvadrat . Sextio ungdomar samlades för den första palestinska flash mob , organiserad av Nadin Baboun .

* Orden betyder "Ära vare Gud i höjden". Namnet förkortas ofta till Gloria in Excelsis eller bara Gloria.

Nadin Baboun

" Vi ser denna idé överallt , oftast på internet och så vidare , men vi har aldrig haft det i Palestina , och jag var som " vad gör vi saknar för att göra det ? " Vi har musikerna . Vi har kören och vi har arrangören . Jag ville bara göra det för att vi förtjänar att ha det här . Det svåraste med att organisera en sådan sak är att få 60 människor faktiskt på samma plats eftersom vi har människor från olika städer - Betlehem , Ramallah , Jerusalem , även Jenin - men vi bara gjorde det! "

De sextio ungdomar trotsade det dåliga vädret och underhöll en hänförd förbipasserande med tonerna i Bachs Gloria , omgiven av den typiska rutiga keffiyeh , en symbol för det budskap som de ville skicka ut , understryks av sina hemorter : tre körer från Betlehem och en orkester bestående av medlemmar som kommer från olika städer i de territorierna .

" Vi har ett budskap som vi vill ge folket genom denna flash mob som skall komma till Betlehem , för att marknadsföra vår stad . Vi älskar denna stad och vi ville göra något för det . Planen är att göra den här videon och sedan sprida det på YouTube och sedan be folk att komma hem till jul , kom till Betlehem ! Vi alla hade den palestinska flaggan och keffiyeh eftersom vi är i en palestinsk stad och vi ville bara ett enkelt sätt att bevisa det . "

Ett budskap om hälsning , fred och kreativitet som kommer på ett nytt sätt för staden Betlehem , med samtycke av de många förbipasserande som flöt in på torget .

Mathilde Vittu Orchestra Director
" Musik är alltid lyckat , speciellt den här typen av musik , som är att fira staden Betlehem . "

Vera Baboun Borgmästare i Betlehem
" Det arbete de gjorde representerar en Gloria in Excelsis Deo . Vad jag verkligen uppskattat var hur de , som ungdomar , reflekterade ett meddelande , en palestinsk budskap , om vad julen betyder för dem och vad de letar efter . Gloria är ett budskap om fred , hopp och kärlek . Och jag tror att det är deras budskap genom sin kreativitet . "
Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om
advent
DN
DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar