30 december 2013

Peres besök hos kristna i Ramleh" En fest för en religion är en fest för hela landet . Må Gud och människor möts i den ädla anda av hopp , fred och vänskap . " En uppmaning till enighet i mångfald är det budskap som Shimon Peres riktat till de kristna i Ramleh under jul .

Presidenten i staten Israel , besökte den latinska gamla  socken Arimataia att symboliskt önskar god jul till alla kristna i Israel. Med 65.000 invånare , är Ramleh 20 kilometer från Tel Aviv och 80 procent av befolkningen är judisk , 15 procent är muslimer och kristna utgör bara fem procent , bland de olika valörerna . Förutom romerska katoliker , grekisk-ortodoxa , armenier och anglikaner alla representerade vid mötet med Peres , som inledde sitt besök genom att möta barnen i församlingen . Sedan det officiella mötet i en mycket avslappnad atmosfär med de civila och religiösa myndigheter Ramleh . " En liten men gammal kyrkan", sade Peres .

Peres 
president Israel " Ramleh är en symbol för fred , men det är inte bara en symbol för fred , utan en gemenskap av fred . Vi är judar, araber , greker och andra nationaliteter . Olika religioner lever tillsammans . Låt mig säga att det är inte en synd att vara annorlunda . Begreppet " att vara främmande " är ett misstag . Att vara fiender är ett brott . Så , kan vi vara olika , men vi är i samma familj . Vi ber till samma Gud . Vi ber om samma saker till himmelens Gud att hjälpa oss alla , för att ge oss fullständig och varaktig fred mellan oss alla . " 


Fr. Abdel- Masih Fahim , OFM 
Pastor av latinska kyrkan Ramleh " Vi är väl kända även om vi är i minoritet i denna stad . Men det är inte antalet , men de fakta som vi presenterar , som vi utför , särskilt under julen : dessa saker är viktiga . Detta ger betydelse på ett speciellt sätt för att det vi gör för staden , med judar och muslimer . "

I sitt tal ville Peres nämna entidigare resa till Italien och till staden Assisi i synnerhet då han sade att präster och lekmän räddade judar under Förintelsen . Och sedan , fokuserade han på påven Francis , en människa som berörde honom djupt under hans möte med honom efter hans val .


Peres 
" Enligt min mening är han verkligen fört en ny vind till hela mänskligheten . Han påminde oss om att religionen är först och främst en ande , inte en organisation , inte en anläggning , en anda som bygger på de djupaste värdena för människan att ta hand om de svaga . När du ser honom , ser du storleken på ödmjukhet , renhet av tro , hopp om att vi alla är jämlika människor och att vi måste leva tillsammans . " i översättning av texten till filmen

Min kommentar: Visst finns det skäl att tro på en fred och försoning?

Mer om den kristna minoriteten i Ramle och dess historia: " I början av den ottomanska perioden, Ramla var en ödslig stad med få invånare. Under 1548 gjordes den av 528 muslimska familjer och 82 kristna familjer som bodde där . Den 2 mars 1799, ockuperade Napoleon Bonaparte Ramla under hans misslyckade försök att erövra Palestina , genom att använda det franciskanska sjukhuset som sitt högkvarter .

Stadens expansion började först vid i slutet av 1800-talet . Enligt det brittiska mandatet , växte befolkningen stadigt och 1945 bestod den av 12.000 muslimer och 3.300 kristna Ramla var ansluten till avslutet till elnätet (tillhandahållen av den Palestina Electric Company som ägdes av sionister ) mot slutet av 1920-talet.

Ekonomen Basim Faris noterade detta faktum som bevis för Ramla s högre levnadsstandard än angränsande Lydda . I Ramla , skrev han , " ekonomiska krav är en triumf över nationalism " medan Lydda , " som är tio minuters promenad från Ramleh , är fortfarande främmande för en sådan bekvämlighet som elektrisk ström , och det är ännu inte kommit i bruk, kanske den låga standarden på levande av den fattiga befolkningen hindrar användningen av tjänsten till nuvarande priser, som inte kan konkurrera med olja för belysning ".

Även om Ramla var främst en arabisk stad , hade en liten judiska befolkning tills de arabiska upploppen i 1936-1939 Sheikh Mustafa Khairi var borgmästare i Ramla 1920-1947 . 1945-1946 folkräkning hade " Ramle " en befolkning på 15.160 . Varav 11.900 var muslim och 3,260 kristna .

Ramla var en del av det territorium som var en föreslagen arabisk stat i 1947 FN: s delningsplan . Emellertid Ramla geografiska och dess strategiska läge på huvudvägen till Jerusalem utgjorde det en strategisk punkt under 1948 arabisk-israeliska kriget. En bomb av den judiska milisgruppen Irgun placerades på marknaden i Ramla den 18 februari som dödade och skadade 7 invånare.

Efter ett antal misslyckade räder på Ramla, inledde den israeliska armén Operation Dani . Ramla erövrades den 12 juli 1948 några dagar efter Lydda . Det arabiska motståndet kapitulerade den 12 jul , och de flesta av de kvarvarande invånarna drevs ut på order av David Ben Gurion . Efter den israeliska erövringen cirka 1000 araber var kvar i Ramla , och mer överfördes till staden av IDF från avlägsna arabiska bosättningar som militären ville tömma .

Arabiska hemmen av de som lämnade in Ramla gavs av den israeliska regeringen till judiska invandrare som anlände vid denna tid " Ur Wikipedia i översättning

"12 juli 1948 Strax efter stadens ockupation, sionisterna gjorde en överenskommelse med sina invånare att de kunde stanna. Men snart efter, sionisterna tog tillbaka sitt löfte och fängslades över 3000 män i ett koncentrationsläger, och på samma dag de började plundra staden. På 14 Juli 1948, var stadens invånare etniskt rensad (tvångs utvisning) ut ur staden. Från de 17.000 palestinier som kallade al-Ramla hem, fick endast 400 personer stanna". Ur Palestine remembered

Läs även: Washington Report - Expulsion of the Palestinians—Lydda and Ramleh in 1948

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar