6 februari 2014

Lewi Pethrus i Palestina-2

Betania

Jag har sedan länge intresserat mej är äldre litteratur och reseskildringar från ”det heliga landet” de är historiska” tidkapslar” och ger intressant inblick i resenärens inställning till landet och folken där. Lewi Pethrus var pastor och föreståndare i Filadelfia-församlingen i Stockholm var tidigt ute, redan 1922 gjorde han en två månaders resa till Palestina. Läs Del 1 här

Han besöker de mesta platserna som omnämnts i Bibeln. Om Betania skriver han ” På grund av de målningar man ofta ser föreställande Betania, får man den uppfattningen att Betania skulle vara en mycket naturskön plats, men när man kommer dit får man klart för sig hur bedragen man bliva på hopfantiserade bibliska målningar….

Sedan jag sett Betania och tänkt mig in uti, att det med all säkerhet icke så bättre ut där på Jesu tid än det nu gör, har det blivit en dyrbar lärdom för mig. Den katolska kyrkan har i allmänhet sökt upp de vackraste platserna där den kunnat tänka sig och där lagt sina kloster. Att ha himmelsfärdskapellet på toppen av Oljeberget är naturlistvis mycket vackrare och mer imponerade för det yttre mänskliga sinnet än att ha det i Betania, där himmelsfärden inträffade, som evangeliet så tydligt säger.
Kvinnor i Betlehem
 
Betlehem har 6200 innevånare, varav 150 äro muhammedaner. De övriga äro kristna. Detta bidrager naturligvis i icke i ringa grad till den höga kultur i fråga om åkerbruk och trädgårdsskötsel, som här är så i ögon fallande. Det så kallade Boas fält eller herdefälten är traktens ”kornbod” 

Herde i Judeen

Bortom detsamma ser man Juda öken vidtager. Om denna öken och saknar träd finnes där dock vissa årstider gott om bete.

I Hebron besökte han moskéen där patrikarkerna och deras fruar är begravda. ” På ingen plats i Palestina är det förenat med så stränga formaliteter, när det gäller att komma in som här i moskéen i Hebron.”

En rond i de trånga basarerna  var mycket intressant. Där säljs alla möjliga varor. Hebron är särskilt känd för sina vattenläglar. Även förekommer där en mycket gammal glasindustri.
Han beser även på nära håll de högt beprisade vinodlingar, som finns här. Hör växa än idag Eskols druvor.

Han badade i Döda havet och besökte Jordanfloden flera gånger. ” Vid dopstället har en grekisk familj slagit sig ned som serverar kaffe åt resande. I ett hus av spjälor och vass har de sin bostad. Under tamaiskerna på stranden har de bord utsatta. Där få resande slå sig ner och intaga sina måltider. De tillhållahanda även båtar för dem som önskar en roddtur på Jordan. 

Vi läto dem ro oss ett stycke för att bättre kunna se stränderna. Dessa äro mycket branta. Det är få platser vid Jordans stränder, som lämpa sig för dopförrättning. Platsen, där Jesu dopställe utpekas, anses vara den bästa för detta ändamål i denna trakt i floden. Andra gången författaren var vid Jordan togo vi oss ett härligt bad där. Vattnet är jämförelsevis kallt och rätt grumligt. Men badet var utomordentligt härligt. Det var skönt att få skölja av sig salt och olja, som följt med från badet i Döda havet."


 Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar