7 april 2014

Fred och bosättningar


Apr 3, 2014 Al Jazeera talks to Middle East experts Alon Ben-Mein, a professor at New York University's Center for Global Affairs, and Michael Tarazi, legal advisor to the Palestinian negotiation team on the prospect of a peace deal between Israel and Palestine.

Min gode vän Stig Strömbergsson har läst tidningen Haaretz och citerar : " Men vem bröt det ? Vem bär skulden för sammanbrottet i samtalen? Vad exakt har palestinierna gjort för att förtjäna straff (igen)?   

Efter Israel svek sitt löfte att släppa en handfull palestinska fångar och började ställa villkor för fullgörande, utlyste ytterligare ett anbudsförfarande för nya bostäder i bosättningarna, vägrade att lämna kartor med föreslagna gränser, saboterade samtalen med det löjliga kravet på ett erkännande av Israel som ”en judisk stat”, inte visade den minsta lust att avsluta ockupationen och fortsatte att bygga med oförminskad styrka i bosättningarna och att döda oskyldiga (också med oförminskad styrka) – efter allt detta tog palestinierna ett litet nästan desperat steg så de bär skulden. "Ur Spänt läge 

 Och så här ser det ut ”på marken”


Apr 4, 2014 The Middle East peace talks have faced many obstacles along the way, including the building of more Israeli settlements, and demolition of Palestinian homes. Over 600 Palestinian structures in the occupied West Bank were demolished in 2013 - the highest rate in five years. Many believe Israel is trying to change the demographics of the West Bank. Al Jazeera's Stephanie Dekker reports from the Jordan Valley.

"I ett tal i den amerikanska senatens utrikesutskott, som tidningen återger, säger Kerry att Israel inte släppte en grupp fångar i tid, som utlovat, och att utbyggnad av de illegala bosättningarna har fortsatt. Efter det svarade palestinierna med att ansöka om medlemskap i ett antal FN-organ." Ur SvD

Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

 1. Hur kan man vara så trög och tro att hindret för Fred hänger på bosättningar?

  Försoning är nyckel ordet för fred mellan judiska staten och palestinska araberna.

  Utan försoning blir det ingen fred. Ingen ger efter pga religiösa grunder och lär inte göra det heller i framtiden.

  När du slutar tro på Jesus då försonas judarna och palestinska araberna och då blir det fred.
  Hänger du med?

  SvaraRadera
 2. Bara för att rätt ska bli rätt...
  Det Egon citerar från min blogg är inte direkt vad jag själv skrivit. Gideon Levy som skriver i Haaretz skall ha äran av formuleringarna. Jag bara översatte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att rätt ska bli rätt...
   ”Det Egon citerar från min blogg är inte direkt vad jag själv skrivit.”… Duger inte original text så att Egon slutar ”böja” som vanligt på innehållet?

   Du ”bara översatte”, däremot läser jag Gideon Levy publiceringar på hebreiska precis som Barak Ravids artikel om RUBRIKEN; ”Netanyahu: ensidiga steg av palestinierna får ett svar med ensidiga steg från Israel” ”Premier ministern kastade ansvaret för de sprängda samtalen av Abu Mazen, förklarade vid öppnandet regerings möte att ’Vi är redo fortsätta samtalen, men inte till vilken pris som helst’.
   och din översättning "Vi är beredda att fortsätta samtalen, men inte till vilket pris," http://www.haaretz.co.il/news/politics/1.2289394.

   Och nu skall jag påminna dig Ann-Katrins kommentar i DIN blogg där hon skriver bland annat;
   ”Det jag som betraktare kräver från dem är bl.a. ett erkännande av begreppet två stater för två folk och att PM förbereder sitt folk att verka för ett slut på konflikten, end of conflict. Detta kan eller vill inte Abbas göra. I stället ser man om och om igen - inte från svenska media antar jag - från representanter i PM uttalanden om hur kampen ska fortsätta sedan ockupationen hävts. Det kommer då aldrig att bli ett slut. Attackerna kommer då närmare mot Israel från VB, från Gaza och varför inte fortlöpande som skett från Libanon.” (2014-04-08 @ 13:48:12).

   Radera
 3. På förekommen anledning § 11 – Anonyma inlägg avvisas,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn. Antingen ett Google-konto där det framgår vem du är eller för och efternamn.

  SvaraRadera