21 juni 2014

Presbyterianska kyrkan säljer aktier

 

Nästan 30 år efter att den avyttrades från företag delaktiga i sydafrikanska apartheid röstade den presbyterianska kyrkan 310-303 avyttra aktieinnehav i tre företag som arbetar med den israeliska militären och dess ockupation. Omröstningen innebär att $ 21.000.000 av Presbyterian aktier i Caterpillar, Hewlett Packard och Motorola Solutions kommer att avyttras.

Den utomordentligt jämn omröstning (51% till 49% av delegaterna) kom efter en intensiv timmar långa debatt som presenterade känslomässiga grunder på alla sidor.

"Det smärtar mig att veta att vi investerar i att riva sönder  palestinska liv", säger Emma Warman, en ungdom
sdelegat, före att omröstningen ägde rum. De rådgivande väljare, inklusive ungdomsdelegater, rekommenderas överväldigande positiv röst för avyttringen.

Detta nära
röstning kom två år efter en jämn omröstning som gick i motsatt riktning. Under 2012 avvisade den presbyterianska kyrkan avyttringen av bara två röster.

"Efter ett decennium av företagens engagemang med Caterpillar, Hewlett-Packard, och Motorola Solutions, har dessa företag misslyckats med att ändra sitt beteende och fortsätta att dra nytta av de israeliska brott mot mänskliga rättigheter och icke-fredliga sysselsättningar," sade Rev Dr Walt Davis i ett uttalande från Israel / Palestina Mission Network, en presbyteriansk grupp som stödde avyttringen. "Det här är en historisk omröstning och kulmen på en lång och medveten intern process inom kyrkan."

 Omröstningen följde och föregicks av många ångestfyllda uttalanden från kyrkans medlemmar som sade att de fruktade alienera judiska grupper med omröstningen. Heath Rada, ledare för generalförsamlingen, skyndade sig att försäkra den judiska församlingen att omröstningen var "inte på något sätt ett uttryck för en brist på kärlek till våra judiska bröder och systrar."

Den amerikanska judiska kommittén var inte sjönk undan. I en tweet, kallade det omröstningen "ett bakslag för israelisk-palestinsk fred och ett brott w / judiska gemenskapen."

Men många anhängare av avyttringen upplösning citerade judiskt stöd för det.
Jewish Voice for Peace för fred hade lobbade hårt för avyttrings resolutionen och det släppte en högtidlig uttalande omedelbart efter omröstningen:  

Jewish Voice for Peace gratulerar och firar Presbyterian Church (USA) omröstning att avyttra $ 21.000.000 från Hewlett-Packard, Motorola Solutions, och Caterpillar - tre företag vars vinster från den pågående israeliska ockupationen är väldokumenterade.

Kyrkan har en lång historia av etiska placerings val, och det är en stark signal om sitt engagemang för de universella mänskliga rättigheterna som den valde att avyttra.

Detta är en vändpunkt. De presbyterianer beslut är en viktig utveckling i det mångåriga arbete för att få USA i linje med resten av världen.

Detta beslut kommer att få verkliga konsekvenser, skicka ett budskap till palestinierna att de pågående kränkningarna av deras mänskliga rättigheter är
ovärdig handling på den globala arenan, och till företag och den israeliska regeringen om att ockupationen är både moraliskt och ekonomiskt ohållbar. 
 
 I översättning ur Mondoweiss 
 
Jag gratulerar till beslutet , Caterpillar tillverkar bulldozrar som används för att riva palestinska hem för att ge plats för bosättningar. Hewlett-Packard förser  Israel med hårdvara för att upprätthålla blockaden av Gaza och programvara för att göra det möjligt för Israel att segregera och separata palestinier på Västbankens checkpoints. Motorola levererar den övervakningsutrustning som används för att övervaka palestinska civila i hela Västbanken.

Den presbyterianska kyrkan säger nej till ockupationen på ett påtagligt och konkret sätt. Den  stödjer palestinierna utan att skada israeler.  


 
Presbyterians to Israel: "We love you but won’t support your occupation " ur Jewish Voice for Peace


Tidigare:  Den vanliga israelen lever ett gott liv ekonomiskt. Menar vi allvar måste vi ställa krav på Israel. Som israel är han verkligen bekymrad för Israels framtid. Ur Bosättartur med AIC
 
Dagen 
Läs även andra bloggares åsikter om

3 kommentarer:

 1. Jag blir varm i hjärtat när jag läser att den Presbyterianska kyrkan tar ställning för alla människors lika värde. Inte för att de måste, utan för att de vill (och säkert förlorar ekonomiskt på kuppen). När statsmakterna sviker träder det civila samhället in. Vackert så!

  SvaraRadera
 2. Det skall nog stå - När statsmakterna sviker träder det religiösa samhället in, inte "träder det civila samhället in." - då är beskrivningen korrekt. 😎

  SvaraRadera
 3. Nja Jerry, i detta enskilda fall (Presbyterianska kyrkan) kanske man kan säga att det handlar om "det religiösa samhället". Men sett i ett större perspektiv passar "det civila samhället" betydligt bättre då Presbyterianska kyrkan ansluter sig till en betydligt större rörelse som markerar allt kraftigare mot Israels ockupationspolitik. "Civila samhället" är, precis som Wikipedia skriver, "den del av samhället där människor hjälper varandra utan inblandning av staten".
  Förhoppningsvis formerar nu icke-statliga organisationer en rörelse som understödjer en rättvis fred i området.

  SvaraRadera