5 juli 2014

Sabeel- Vad krävs för fred

Sabeel är en ekumenisk gräsrotsnivå som arbetade bland de kristna palestinierna. Namnet Sabeel är det arabiska ordet för "väg", "kanal", "källan till livgivande vatten".

Med befrielseteologin i grunden försöker Sabeel att medvetandegöra kristna män, kvinnor och unga och gamla, så att de kan förstå och tillämpa sin kristna tro i deras verklighet och palestinierna: ockupationen, våld, diskriminering och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Inspirerad av Jesu liv och läror ser Sabeel att stärka tron hos de kristna palestinierna och därmed ta en aktiv del i kampen för fred och rättvisa; att arbeta för kyrkans enhet och förnyelse och för att arbeta för en förändring av samhället.
Läs mer om Sabeel

Foto: Naim Ateek
Vad krävs för en tid som denna?

De senaste tre månaderna har cirka 200 palestinska administrativa fångar hungerstrejkade för att protestera deras frihetsberövande utan åtal eller rättegång.
Den 15 maj 2014 på Nakba dagen, några veckor före kidnappningen av de tre unga israeler, dödade den israeliska armén två palestinska tonåringar nära Ramallah i kallt blod.

På måndagskvällen den 30 juni, den israeliska armén fann kropparna av de tre saknade israeliska tonåringar. På tisdag morgon, den 1 juli dödade israeliska armén en 16-årig palestinier i Jenin och vissa bosättare försökte rycka en 9-årig pojke i Beit Hanina, men han räddades av sin mor och några förbipasserande. Tidigt onsdag morgon den 2 juli bosättare kidnappade en 17-årig pojke från Shufat, dödade honom och brände hans kropp. Dessutom, under de senaste två veckorna har över 10 palestinier har dödats av den israeliska armén en del av dem ganska unga och över 500 fängslades och hundratals skadades.

Vi sörjer med alla familjer - palestinier och israeler. Vi fördömer morden oavsett det är den israeliska armén, de oregerliga bosättare, extremistiska palestinier eller okända misstänkta. Vi upprätthåller heligheten av allt mänskligt liv israeliska och palestinska, Judisk och muslim, muslim och kristen.
För dem som har ögon att se med, alla de mord som skett var meningslöst och den stora boven i dramat är den höger israeliska regeringen. Dess politik har varit ett totalt förkastande av fred på grundval av kraven i den internationella rätten. Den vägrar att dela landet och acceptera en suverän palestinsk stat på endast 22% av det historiska Palestina som är villig att leva i fred bredvid Israel. Israels regering anser att det kan vända historiens hjul och skapa en etnisk / religiös stat. Den anser att det kan tvinga sin vilja på palestinierna, eftersom det har den militära makten och den teknik som behövs. Detta kan inte hända. Det är på fel sida av historien. Historien i sig är emot det, inte bara palestinierna. Framtiden i världen är för multietniska, multietniskt och multireligiösa samhällen som lever tillsammans. Historien är för mångfald och inte för enhetlighet. Israels högerregering är den skyldige. De är ansvariga; de är gärningsmannen. Det är att bedra de israeliska och palestinska ungdomar i liv eftersom det kartlagt att en etnisk och rasistisk kurs är historiskt ohållbar.

De goda människorna i Israel, Palestina, och det internationella samfundet måste sätta stopp för detta vansinne. För länge sedan Jesus citerade psalmisten säga: "De ödmjuka skall ärva jorden." Det ödmjuka är det folket i landet och de är israeler och palestinier, men de är inte de arroganta utvalda i denna värld. De utvalda kommer så småningom att försvinna och en dag kommer nya ledare att växa fram, en israelisk Abraham Lincoln, eller en israelisk De Clerk, som kommer att leda Israel till fred som bygger på att dela den mark där varje person - man och kvinna, israelisk och palestinsk - kommer att leva så som jämlika medborgare med mänsklig värdighet.

Vi uppmanar våra palestinska systrar och bröder att fortsätta att motstå alla former av orättvisor med ickevålds handling; våra religiösa ledare, muslimer och kristna, för att höja den profetiska rösten mot orättvisor och förtryck; och den palestinska myndigheten för att hålla fast vid sitt åtagande om en enad regering.
Om den israeliska regeringen vill ha fred, måste de
förändras. De måste tro på kraften i fred som bygger på rättvisa och jämlikhet. För en tid som denna, israeliska ledare behöver mod och vilja att göra följande:
1. De måste inse att våld kan bara
föder våld och förtvivlan kan bara föder desperata åtgärder. Därför måste staten stoppa våldsspiralen och den cirkel av hämnd.
2. De måste ta itu med de bakomliggande orsakerna till problemen: rasistiska lagar, den militära ockupationen och de olagliga bosättningarna.
3. De måste stoppa alla kollektiva bestraffningar, godtyckliga mord och utomrättsliga avrättningar och låt rättsstaten ta sin sinom tid. Det är orättvist att straffa oskyldiga personer för de åtgärder som en misstänkt några.
4. De måste arbeta med FN och den palestinska myndigheten för att hitta den lösning av konflikten på grundval av folkrätten som kommer att garantera behoven för fred och säkerhet för både Israel och Palestina.
Vi beklagar den  passivitet
från världens ledare inför den fortsatta ockupationen. De måste inse att i slutändan lösning på konflikten kräver ingripanden. Världsmakter hjälpte till skapa konflikten och världsmakterna måste hjälpa till att lösa det.
För
i en tid som denna, ”Människa, du har fått veta vad det goda är, det enda Herren begär av dig: att du gör det rätta, lever i kärlek och troget håller dig till din Gud. ” (Mika 6:8)

The Rev Dr Naim Ateek
Sabeel Ecumenical Liberation Theology Center, Jerusalem
Juli 4, 2014
I översättning av EB läs orginaltexten här : For such a time as this, what is required?
 
Själv är jag  en stolt medlem i Sabeel Sverige, träffade Naim Ateek i Betlehem 2012 

Mer om Dr Naim Ateek

Dagen
Dagen-2
Dagen-3
Dagen-4
Dagen-5
Dagen-6 

Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

 1. Israeliska kristna skall ha ny Nationalitet: araméer, inte araber.

  130.000 av Israels 160.000 kristna, som hittills registrerats som araber, förväntas omregistrera som araméerna; deras ledare är extatisk.

  Fader Nadaf sade att de kristna vill bli "en oskiljaktig del" av det israeliska samhället göra sin röst hörd "i det sociala, ekonomiska, akademiska och politiska området i staten Israel."

  Han gick vidare och sade att beslutet är ännu mer meningsfullt i ett regionalt och historiskt perspektiv.

  "Det är första gången som ett Mellanöstern stat erkänner arameiska-kristna minoriteten som en legitim nationalitet och verkar för att bevara den, undervisning i sitt språk och dess absorption i samhället", skrev han.

  "Till skillnad från regionens länder, där kristna och andra minoriteter systematiskt mördas, kyrkor förstörs och människor tvingas att dölja sin identitet bara för att de definieras som kristna - medan med varje årtionde att världen går framåt, de arabiska länderna går ett decennium bakåt - staten Israel har gjort ett jätte steg framåt ".

  Nadaf är unik bland ortodoxa kristna ledare i att han förespråkar en stark koppling mellan sitt samhälle och staten - och för att han har blivit sanktionerad av den officiella grekiska ortodoxa kyrkan, som har försökt att avsätta honom.

  "Vi känner oss trygga i staten Israel," Nadaf har sagt, "och vi ser oss själva som medborgare i staten med alla de rättigheter och skyldigheter."

  Detta bör visa att Sabeel inte representerar arabiska "kristna ", han är ett verktyg för muslimerna .

  SvaraRadera