23 oktober 2014

Strid om Tempelplatsen


Oct 15, 2014 The Israeli police force says three officers have been wounded in clashes with Palestinians near Al-Aqsa Mosque. There have been protests there for days, against restricted access to the holy site. The area is revered by both Muslims and Jews, but sits in East Jerusalem - land which is illegally occupied by Israel.

Israeliska myndigheterna fortsätter att begränsa tillträde för palestinierna till al-Aqsa-moskén i den ockuperade Västbanken för tredje veckan i följd. Israeliska polisen har utplacerat nästan 1.000 soldater och uppfört flera vägspärrar kring den heliga islamiska böneplatsen i Östra Jerusalem.

Platsen har varit skådeplats för sammandrabbningar mellan palestinska tillbedjare och israeliska bosättare och soldater i de senaste veckorna. Minst 1300 israeliska bosättare och hundratals soldater har tvingat sig in på tempelområdet under de senaste tio dagarna, medan tusentals palestinska muslimer som inte fyllt 50 har hindrats från att komma in. Förra veckan, skadades massor av palestinier i sammandrabbningar med israeliska styrkor inne på al-Aqsa-moskéns tempelområde.

I fredags, uppmanade  den palestinske presidenten Mahmoud Abbas alla palestinier att använda "alla medel" nödvändiga för att skydda al-Aqsa-moskén från israeliska bosättare, med argumentet att israeler inte har rätt att vanhelga den heliga böneplatsen.” I översättning ur PTV

Jag tycker det är en skrämmande utveckling jag har tidigare skrivit ”Det trista är att Israel fortsätter nu att tillåta nationalistiska israeler att besöka tempelplatsen. Det ses som en provokation för muslimska palestinier. Kunde inte Israel visa lite god vilja mot de muslimska palestinierna låta dem bestämma över vem som får besöka Tempelplatsen, judarna har ju sin böneplats vid Västra muren.” Ur Al-Aqsa 

Tydligen finns det en planerad agenda:
 
En palestinsk medlem i Knesset har avslöjat att det kommer att bli en omröstning i nästa månad av en lag som utarbetats av en israelisk kommitté om delningen av Al-Aqsa-moskén mellan muslimer och judar. MK Masoud Ghanayim citerades på måndagen av palestinska tidningen Felesteen som säger att "lagförslaget, som har utarbetats av det inre parlamentariska kommittén i Knesset, föreskriver att judar kan få bedja i Al-Aqsa-moskén."


Han fortsatte: "Det här är baserat på ett förslag som ger muslimer och judar lika rättigheter i deras tillgång till och användning av den heliga platsen ,den anger också vissa platser där judar kan utföra sina böner.".
Foto EB 2008
Det är viktigt att notera att både Rabbiner och israelisk lag förbjuder nu judar från att bedja i Al-Aqsa-moskén på grund av helighet av platsen för den judiska religionen. De flesta judar lobbar för att få be finns bland illegala bosättare med högern agenda. Enligt Ghanayim, förbjuder samma lagförslag också att organisera civila protester och demonstrationer n på tempelplatser , och fastställer straff för överträdelser.

Ghanayim sade att sätta en sådan lag för varje röst är ett "flagrant angrepp på religiösa rättigheter muslimer i världen." Han uppmanade också det en del av Judeiserings planen för staden Jerusalem.
Den gamla staden i Jerusalem, där Al-Aqsa ligger är internationellt erkänt som ockuperad mark. De israeliska ockupationsmyndigheterna hindrar ofta muslimer från att be där.

I en kommentar på grundval av denna lag, sade Ghanayim det "endast grundar sig på en legitimitet bygger på historiska och religiösa myter stärkts i och med kraften i den förtryckande ockupationen."
Han betonade att Al-Aqsa-moskén är en del av den islamiska och arabiska världen och kan inte delas upp när som helst eller plats. Han upprepade: "Det är en del av arabiska och palestinska landområden, som upptas av sionisterna och [illegal] ockupation har inte rätt att införa sina lagar."

Samtidigt, insisterade han att den israeliska regeringen står bakom alla försök från extremisthöger bosättare att utvidga Israels suveränitet över Al-Aqsa-moskén och varnade för att den israeliska regeringen skulle betala priset för detta angrepp på rättigheterna för araber och Muslimer. ” I översättning från MEM  

 Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

 1. För en som har svårt att acceptera (erkänna) att vi befinner oss mitt i en världsomfattande religionskrig (proklamerades av al-Qaida), tar du till en sådan rubrik; ”STRID om Tempelplatsen”.

  Dessutom publicerar du bilden av Qubbat As-Sakhrah, där hålls ju inga gudstjänster den betraktas inte som moské.
  al-Aqsa-moskén - http://www.noblesanctuary.com/whharam.jpg

  Mahmoud Abbas har inga problem att uppmana alla palestinier att använda "alla medel" nödvändiga för att skydda al-Aqsa-moskén, med andra ord har Abu-Mazen ingenting emot att HAMAS organiserade dessa protester som du bifogat från Al Jazeera English. Opps, glömde att nu existerar försoning mellan Fatah och fundamentalistiska Hamas…
  Däremot dig stör det inte att fundamentalistiska Hamas organiserade protesten som Al Jazeera rapporterade om, däremot att nationalistiska ortodoxa israeler besöker tempelplatsen är otillåtet…
  Det ses ju som en provokation för muslimska palestinier (inte övriga muslimer?).

  Jag undrar vad skulle muslimerna göra om Moshe Dayan efter sexdagarskrigets slut inte beslutade att lämna Waqf över al-Aqsa-moskén till Jordanien?

  Du tycker att ”det är en skrämmande utveckling jag har tidigare skrivit ”Det trista är att Israel fortsätter nu att tillåta nationalistiska israeler att besöka tempelplatsen. Det ses som en provokation för muslimska palestinier. Kunde inte Israel visa lite god vilja mot de muslimska palestinierna låta dem bestämma över vem som får besöka Tempelplatsen, judarna har ju sin böneplats vid Västra muren.”, jag hoppas att då menar du RESTERNA av Templet, eller?

  Vilken tur för muslimerna att Klippdomen är världens äldsta existerande muslimska byggnad och inte Templet så förstördes två gånger….

  Qubbat As-Sakhrah uppfördes först mellan åren 687 och 691 av Abd al-Malik under det nionde kalifatet (undra vilken nummer har kalifat som utropades nyligen…?).

  Det var ju Kung Salomo som uppförde en tempelbyggnad, och det sekler innan Muhammed (Islam) epoken, vill du bestrida detta?

  År 515 f.Kr. inviges andra tempel på samma plats där det föregående templet hade stått. Det är ju ingen hemlighet att det finns krafter i Israel som vill bygga tredje templet på samma plats där det föregående templet hade stått.
  Detta är rena rama vansinne som är resultat av fanatism.

  Frågan är varför det skulle vara så fel att både muslimer och judar skall använda tempel området för sina ritualer - http://youtu.be/ITfv96__5Dg?t=2m12s?

  SvaraRadera
 2. Hej Jerry "Frågan är varför det skulle vara så fel att både muslimer och judar skall använda tempel området för sina ritualer" Det måste ske på muslimernas villkor de är deras område, nu är ju inte relationerna mellan bosättare -IDF och de palestinska muslimerna de blir fördrivna från sina hem i östra Jerusalem. se Tempelinstitutes film de här är deras mål att helt ta över Tempelplatsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glid inte bort från frågan "Frågan är varför det skulle vara så fel att både muslimer och judar skall använda tempel området för sina ritualer".

   Jag har inte frågat om israeliska judars önskan att använda området, jag har tagit MUSLIMER och JUDAR som religioner.

   Tar jag ditt perspektiv att se på det hela då kan jag enbart konstatera att det hela slutar i en katastrof.

   För Moshe Dayan var det lätt att ta beslutet att lämna Waqf över al-Aqsa-moskén till Jordanien, som en sekulär kibuznik var bilden helt klar vad som kommer att hända om Tempelberget styrs av ortodoxa judar.
   Som en arkeolog räckte det för honom att hitta i utgrävningarna hebréernas historga, han behövde inte mer.

   Det helt och hålet fristående problem när det gäller israeliska ortodoxa bosättare, för då kommer vi in på relationerna mellan religiösa bosättare och de palestinska muslimerna.
   Den konflikten förblir en het potatis så länge som det finns fundamentalistiska muslimer och judar.

   Skapandet av nya Kalifatet som kallar sig Islamiska Staten (IS) bevisar att muslimska Umman har fåt alvarliga problem, som är ytterst svåra att bedöma.
   Från alla världens hörn avlägger många muslimer lojalitet ed till Kalifen Abu Bakr al-Baghdadi,

   Till din uppmaning ”se Tempelinstitutes film de här är deras mål att helt ta över Tempelplatsen. http://youtu.be/tB8W0cLM9uA”, kan jag bidra med en trevlig film http://youtu.be/3Eu6_P8rNpk .

   Begriper man betydelsen av Umman, så blir man inte alls så förvånad att ISIS, Hamas och Talibaner kan existera.

   Radera
 3. se Tempelinstitutes film de här är deras mål att helt ta över Tempelplatsen.
  http://youtu.be/tB8W0cLM9uA

  SvaraRadera
 4. Begriper man betydelsen av Umman, så begriper man varför Hamas ministern yttrar sig så; "Palestinians are a myth they are just Saudis and Egyptians" - http://youtu.be/XwBSWN4s9JU

  SvaraRadera
 5. Det räcker med gest av två fingrar salut som säger allt, http://s.newsweek.com/sites/www.newsweek.com/files/styles/full/public/2014/10/24/gesture-politics.jpg?itok=RYcppmYq

  Samtidigt överraskas man av vad Kamal Khatib säger i PA TV.
  Den Israeliska islamistiska ledaren Kamal Khatib intervju i PA TV:n klipps av...
  Inte konstigt när han insisterar om att "Jerusalem kommer inte bara vara huvudstad i den palestinska staten, utan också huvudstad i den kommande rättfärdiga islamiskt kalifat."
  http://youtu.be/8pjtbM2Y8Rs

  DU begränsar dig till "Strid om Tempelplatsen", inte om hela Jerusalem.

  SvaraRadera
 6. Svergie signalerade med erkännandet av Palestina att araberna kan ha staten Palestina utan behov av förhandlingar med motparten.

  Här ser du hur "HAMAS CLAIMS TERROR ATTACK WHICH KILLED ISRAELI POLICEMAN
  Fourteen wounded; police kill terrorist; Jordan recalls ambassador; Hamas calls for third intifada
  Hamas on Wednesday claimed responsibility for a terrorist attack in Jerusalem that killed an Israeli-Druze border policeman and injured 14 others."
  http://www.i24news.tv/en/mobile#content/49858

  Allt detta hände som påminnelse just under minnes högtiden av mordet på Ytzhak Rabbin!

  Araberna i Gaza har använt sig av moské för förvaringen av vapen, det gör de nu i Al-Aqsa moskén.
  "Palestinians stockpiling rocks, stones inside Temple Mount mosque, security officials told Israeli TV
  Hundreds of Palestinians are stockpiling rocks and stones inside the al-Aqsa mosque at the Temple Mount in Jerusalem, Israeli Channel 2 News cited unnamed security officials as saying."

  SvaraRadera