26 november 2014

B'Tselem fick pris


Igår, 25 nov. mottog den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem Stockholm Human Rights Award priset i Stockholm som delades ut av Advokatsamfundet.

Den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem grundades 1989 med målsättningen att dels främja och skydda grundläggande mänskliga rättigheter för invånarna i de ockuperade palestinska områdena, dels sprida kunskap om deras rättigheter i Israel hos politiker och allmänhet.

Organisationen betonar att samma rättigheter gäller för israeler och palestinier och att rättigheterna måste respekteras av både israeliska och palestinska myndigheter. B'Tselem har hämtat sitt namn från det hebreiska ordet för ”Guds avbild”, ur skapelseberättelsen i Första Moseboken 1:27: ”Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem.” Stockholm Human Rights Award

B'Tselem har under åren riktat världens uppmärksamhet på brott mot mänskliga rättigheter i Israel och på de ockuperade palestinska områdena genom att föra offrens talan och utkräva ansvar från myndigheterna.

B'Tselem, är en organisation som Israels utrikesminister kritiserat som opatriotiska terroristkramare.
"Jag förväntar mig att ingen tycker att valet av pristagare är kontroversiellt. Tycker man att det är fel, så är det obegåvad och oseriös kritik, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. " i   SvD

Själv har jag haft förmånen att träffa B'Tselem i Jerusalem läs mer i  Gröna linjen och Muren


Nov 5, 2012 En kort animerad film av Alon Simone ger en lättsam behandling till ett allvarligt ämne: Den förödande effekterna av Israels tillståndsgivningför palestinska bönder med mark på andra sidan av skyddsmuren. Med tillstånd av of the Association for Civil Rights in Israel (ACRI). 


Efter den senaste tidens våldsupptrappning har Israel lovat hårda svar på palestinska attacker. Regeringen har återupplivat en bestraffningsmetod som går ut på att att riva terroristers hus. Den här metoden får kritik av den israeliska människorättsorganisationen B´tselem, rapporterar Ekot. Även israeliska armén är kritisk till metoden. Samtal med Isabell Shierenbeck, statsvetare vid Göteborgs universitet.

SR

Mer om B'Tselem

Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om  

4 kommentarer:

 1. Advokatsamfundet..., ja med ett stort nypa salt.
  Hur fungerar tillsynen över advokater?
  Är tillsynen rättsäkert utformad?
  Kan vi lita på att matrikeln innehåller tillsynad advokatverksamhet?
  Vad händer om advokatsamfundet upptäcker advokater som inte följer grundläggande rättsliga regler?

  Inte utan anledning har Anne Ramberg anklagats för att vara enögd, därför det är inte märkvärdigt att debattörer ifrågasätter hennes rätt att tala i den samlade advokatkårens namn – som förts skulle valet av pristagare kunna ses som ytterligare ett ställningstagande.

  Obesvarat kommentar från en arbetskollega:
  Gunilla Faringer (@gfaringer) skriver:
  juli 23, 2014 kl. 1:35 e m
  Jag har läst ditt inlägg i Israel-Palestinakonflikten där du nämner de israeliska bosättningarna. Jag håller helt och hållet med dig att Israel bär en stor del av skulden. Men samtidigt måste jag påpeka att i den pågående konflikten handlar det inte om israeliska bosättningar (som alla vet till stor del utgörs av ditflyttade fanatiker från New York). Anledningen: det finns inga israeliska bosättningar i Gaza. Det är i Gaza som den nuvarande konflikten utspelar sig, och att förtiga Hamas roll i det hela skapar en snedvriden bild av verkligheten, efter som det är en terrororganisation som inte har speciellt mycket stöd varken från den palestinska befolkningen eller the Palestinian Authority. Jag anser att i den situation som råder idag måste debatten baseras på precision i sakfrågorna, annars är risken att det urartar till ett urskiljningslöst fördömande av ”Israel” (till skillnad från den nuvarande israeliska regeringen).
  Gunilla Faringer, Esq.
  New York

  B'Tselem fick stöd som visa gärna kallar "pris".

  SvaraRadera
 2. En kort film av Gaza girls ger en lättsam behandling till ett allvarligt ämne:
  http://vimeo.com/106171741

  Har du haft förmånen att träffa Gaza girls?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du haft förmånen att träffa Gaza girls? Nej och jag vill inte det se kommentar "Oh, this was done by Orit Arfa, the Zionist settler. Of course. It has no affiliation with Palestinians whatsoever. Yet more racist crap by this Israeli Home Party reactionary. Why does Vimeo allow such racist trash on their site?"

   Radera
  2. Med tanken på senaste mordbrand mot skola i Jerusalem har jag tagit fram "kärleksförklaring" från araberna.

   Du missade säkert inte mordbrandsattacken mot en gemensam judisk-arabisk skola i Jerusalem, eller?
   Det har ytterligare spätt på spänningarna i staden och fördömts av höga politiker.
   Ortodoxa(?) judar kommer med ”Död åt araber” och ”Det finns ingen samexistens med cancer” på väggarna.
   Då missade Du hela poängen med min kommentar.
   Min avsikt var att visa hur araber och judar "älskar" varandra.

   Ytterligare en kristallklar bevis varför freden har inga chanser i denna "familj".

   Radera