1 augusti 2016

Kristna skolor i Israel-5

Kristna skolor i Israel väntar fortfarande på $ 13.000.000 som utlovats av staten

Kristen skola i Nasaret  foto E. Berglund
ISRAEL - Jul 25, 2016 Kyrkoledare i Israel har bett om ett brådskande möte med premiärminister Benjamin Netanyahu, efter det att staten misslyckats med att överföra 50 miljoner shekel (ca $ 13 miljoner) till kristna skolor som utlovats.

Kyrkans källor berättade för Haaretz att ett antal frågor kräver Netanyahus ingripande - först och främst skolors finansieringskris och deras status med avseende för utbildningsministeriet.

En annan fråga som berör kyrkorna är besök till Israel från kyrkodelegationer. "Känslan bland kyrkoledare är att (det är oförklarligt) och omotiverade ”drar fötterna efter sig” och respektlöshet som härrör av diskriminering. Vi förväntar oss att premiärministern att svarar snart och kallar till ett möte, "säger en kyrklig källa till Haaretz.

I september förra året, strejkade de kristna skolorna i en månad, höll 33.000 studenter hemma när läsåret startades. Tvisten slutade med att staten lovade skolorna 50 miljoner shekel - som fortfarande vi väntar på, sade kyrkoledare.

En kommitté har också inrättats för att diskutera relationerna mellan skolorna  och utbildnings-ministeriet. Panelen, som leds av professor Shimshon Shoshani, har nyligen lagt fram ett antal rekommendationer till ministeriet.

Förra veckan gjordes från MKs lista ett uttalande att Knesset finansutskottet hade tänkt att godkänna överföring av medel, men punkten togs bort från panelens agenda. MKs sade att de trodde de medel hade inte överförts på grund av en tvist mellan statskassan och chefen för Knessets finansutskottet, MK Moshe Gafni (United Torah Judaism).

Samtidigt publicerade Social Equality Ministry en kallelse denna vecka till kristna skolor att lämna in ansökningar om finansiering. Exekutivkommittén för kristna skolor sade denna begäran hade inte publicerats i samarbete med dem. De tillade att formuleringen var problematisk, eftersom det uppmanade "officiella och erkända skolor som bygger på värdena i den kristna tron" att lämna in ansökningar för både formella och informella utbildningsverksamhet.

"Enligt denna formulering är pengar skall avsättas endast för skolverksamhet enligt värdena i den kristna religionen, och som inte stämmer överens med vad man kom överens om 10 månader sedan," sade en källa i den verkställande kommittén.

Statsrådets kansli svarade att de inte släpper nformation om möten innan det inträffat.
Social Equality Ministry sade: "Efter många månader att pengarna inte överfördes till de kristna utbildningsinstitutioner, minister Gila Gamliel och ett team från ministeriet kunde leda alla parter att nå en överenskommelse för att tillåta ansökningar om finansiering som skall lämnas in . Kriterierna för att få stöd bestämdes efter ett antal möten och var överens om med cheferna för den kristna gemenskapen, revisorn allmänhet och företrädare för rättsliga och utbildningsministerier.”

I översätting från  Haaretz


Läs även andra bloggares åsikter om  

1 kommentar:

  1. tack för en viktig översättning. Netanyahuregeringen förnekar sig inte. Hur länge skall vi vänta innan fler människor vågar kritisera regeringen? Alltför många blundar. Som historieintresserad ser jag paralleller med svenskars inställning till Tyskland 1938 - 42. /Karl-Göran

    SvaraRadera