4 maj 2017

Arkeologi skuggan av konflikten


Sverige var det enda europeiska land som röstade ja till tisdagens Unesco-resolution *, som uppmanar Israel att upphöra med utgrävningar på den ockuperade östra delen av Jerusalem. Det föll inte i god jord hos den israeliska regeringen. Den svenske ambassadören Carl Magnus Nesser kallades upp till Israels utrikesdepartement i Jerusalem för att motta en protest.

Men en Israelisk arkeolog hyllar svensk Unesco-röst ”I Israel är arkeologi inte neutralt. Det är ett i högsta grad politiskt verktyg som påverkar den historiska anknytningen och därmed markrätten för de kristna, muslimska och judiska folken. Det säger Yonathan Mizrachi, en av de israeliska arkeologer som bekymras över det låga europeiska stödet för Unescos resolution.” läs mer i SvD 


Sep 30, 2013 "De geschiedenis van Jeruzalem kent veel verschillende perioden, maar de regering van Israël heeft alleen oog voor de Joodse periode." Dat zegt archeoloog Yonathan Mizrachi, directeur van Emek Shaveh een organisatie van archeologen in Jeruzalem, in een korte film over de verwevenheid van archeologie met de bezettingspolitiek van Israël in bezet Oost-Jeruzalem. "Die eenzijdige belangstelling voor de Joodse periode verdiept de bezetting van Oost-Jeruzalem."

Tidigare  Vräkning av Människor

Foto från +972 Magazine

* Full text of May 2017 UNESCO resolution on ‘Occupied Palestine’

 Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar