20 januari 2023

Haram al-Sharif

al-Aqsa-moskén invänigt 

 

 

Jag besökte Tempelberget / Haram al-Sharif i höstas , eftersom vi hade Palestinsk guide fick vi en guide inne i både al-Aqsa-moskén och Klippdomen . Guiden var bekymrad över den ökande provokationen av judiska extremister som besöker platsen.

al-Aqsa-moskén

 Vi kunde se med egna ögon judar med Israeliska soldater i följe uppe på Tempelplatsen. På vägen ner via träbron ner till västra muren som Israel kontrollerar mötte jag judar som kom in på området eskorterade av IDF , och inne på träbron satt ett stort antal IDF- soldater beredda att ingripa.

Guiden visade oss fönstren som IDF slagit sönder för att kunna kasta in tårgasgranater in i moske´n

 

 
Klippdomen

Klippdomen invändigt 

IDF soldater utanför al-Aqsa-moskén 

 Kunde inte Israel visa lite god vilja mot de muslimska palestinierna låta dem bestämma över vem som får besöka Tempelplatsen, judarna har ju sin böneplats vid Västra muren.

 


I Jerusalem korsar tre religioner varandra i en tid då den nya israeliska politiken nu håller på att förändra spelplanen - vem har makten över heligheten?Ur Sveriges Radio


Tidigare: Klippdomen byggdes mellan åren 687-691 och har stått där nu i 1321 år( Salomons tempel stod där i 373 år, Herodes tempel i 580 år) byggnaden klarade sig från att bli förstörd under korsfarartiden, 1099-1187 då Jerusalem var huvudstad i ett kristet kungarike, Kungariket Jerusalem, innan staden återtogs till muslimskt styre av Saladin. Ur TempelplatsenInga kommentarer:

Skicka en kommentar