16 oktober 2008

Betlehem-del 1Betlehem är och har varit ett pilgrimsmål för kristna i århundraden, så även nu. Men tyvärr så kommer de flesta med bussar in från Jerusalem stannar till ett par timmar vid födelsekyrkan och vid herdarnas äng innan de åker vidare. Jag tycker det är synd, Betlehems innevånare är i stort behov av få ta del inkomster i form av hotell-övernattningar och måltider. Dessutom missar de att få bekanta sig med dess trevliga och gästfria innevånare, numera finns det plats i härberget !
Vår grupp bodde 2 nätter på Santa Maria hotel. Betlehem är en vacker stad den är byggd på flera kullar så vägarna är branta. Vi anlitade en lokal guide som visade oss runt in sin stad Ayman, han jobbar för Alternative Tourism GroupAyman är kristen och medlem i en av Betlehems många kyrkor. Han berättade personer som vi känner till från bibeln som bott i staden, mohabitiskan Rut, stammoder till kung David som även han växte upp i Betlehem.
Han berättade även om de kristnas historia och ursprung. De första kristna i Palestina var judar som blev kristna under det första århundradet. Många glömmer bort att Palestina en gång var en del av det kristna Bysantinska riket
År 637 erövrades Betlehem av muslimska härar, många av dess innevånare övergick till att bli muslimer en del behöll sin kristna tro.

Men nu minskar Betlehems kristna befolkning oroväckande. Ayman gav svaret, det är inte muslimernas hot som tidningen Dagen anger Det är Israels ockupation som är orsaken, människor kan inte åka hur de vill på västbanken och in till Jerusalem utan tillstånd. Det är svårt att få arbete för de som skaffat sig en utbildning, därför lämnar många unga Betlehem, stora gruppar av kristna palestinier bor enligt Ayman nu i Chile.

Många av Betlehems innevånare jobbar i Jerusalem, de är duktiga byggjobbare ( de är dessa som bygger bosättningarna). Enligt Ayman så försökte israelerna att ersätta dem med Rumänska gästarbetare men det var svårt att ersätta dem de palestinska arbetarna är skickliga stenarbetare. Men det blir långa arbetsdagar när man skall åka in till Jerusalem för att jobba, de måste ställa sig i kö vid den stora checkpointen Gilo redan vid före 5 på morgonen för att hinna igenom kontrollen så att man hinner fram till Jerusalem till 8 på morgonen. Jag länkar till SKR:s följeslagare Anna Åkerlund berättar. Johanna Bogren berättar.
Jag sett med egna ögon dessa ” boskapsfållor” när vi åkte in till Betlehem, tyvärr så missade jag att åka ut dit tidigt en morgon för att med egna ögon se de köande människorna.

Men Ayman visade oss med undertryckt ilska hur bosättningarna breder ut sig runt Betlehem och stjäl palestiniers mark. Bilden (Foto 3 ) visar palestiniers olivträd som hamnat innan för stängslet ägarna, har inte nu sen flera år tillbaka kommit åt att skörda sin olivträd, en stor ekonomisk förlust. Bildkälla Egon Berglund
Bildkälla: Egon Berglund, Foto 1 utsikt från hotellet, bosättning längst bort
Foto 2 vår guide (han i svart skjorta)

Läs även andra bloggares åsikter om


27 kommentarer:

 1. Ditt inlägg är ganska naivt. Det är självklart att din arabiska guide, boende i Betlehem, inte vågar säga att muslimskt våld och diskriminering ligger bakom den kristna massflykten.

  Det förstår alla att israelisk "ockupation" inte har med saken att göra, eftersom det är enda skälet till att Hamas ännu inte gripit makten också på Västbanken (med tillhörande diskrimineringslagar mot kristna, som i Gaza). Och varför skulle i så fall endast kristna ha flytt?

  Du bör ta dig en titt på detta reportage från Betlehem (video).

  Det handlar om en kristen evangelisk församling som anfallits 17 gånger av de palestinska muslimerna. Flera medlemmar i församlingen har misshandlats. De tror nämligen på HELA Bibeln (även Gamla Testamentet) och löftena till judarna (vilket ju har redigerts bort i många palestinska kristna förkunnelser).

  Se och lyssna på vad församlingsmedlemmarna berättar!

  SvaraRadera
 2. Idag kommer den tionde rapporten (DN) i ordningen om hur irakiska muslimer massmördar irakiska kristna, och om hur dessa tvngas fly från bl.a. Mosul. Inte mindre än en halv miljon kristna har flytt från Irak under de senaste åren.

  Har du någonsin bloggat om detta, och kritiserat de arabiska muslimerna i Irak för detta?

  SvaraRadera
 3. Christina, det är nog få som inte skulle tycka det är mer naivt att tro på en video än att själv mött de kristna på plats (varför tror du evagelisten Lukas är så noga med sina källor).
  Om man läser hela Bibeln förstår man att det finns ett nytt testamente och evangelium som gäller alla. Det gamla förbundets tid är förbi. Läs Joh 3.16, där talas det om "var och en". Jesus sa tydligt att hans rike ej är av denna världen och då skall man akta sig för liberalteologiska villoläror, vare sig de hävdar att man kan utläsa värdslig socialism, kapitalism eller Israels värdsliga gränser i evangeliet.

  SvaraRadera
 4. Till Christina, Jag kände till att man ifrågasatte varför kristna palestinier lämnar området innan jag åkte ner, därför har jag frågat många kristna palestinier varför man lämnar, och fått samma svar: Den Israeliska ockupationen. Varför skall de ljuga? Jag förstår att svaret passar inte in i de de amerikanska kristna sionisternas verklighetsuppfattning. De kyrkor på västbanken jag kommit i kontakt med ställer inte upp på att " välsigna Israel", därför är den kyrka som är med i filmen First Baptist Church, verkligen en "främmande fågel" på västbanken.

  SvaraRadera
 5. First Baptist church i Betlehem är ju ett av de tråkigaste exemplen på hur liberalteologi kan förleda goda kristna. Precis som vänsterideologier under 60/70-talen tog över evangeliets budskap i många svenska kyrkor.
  Att FBC fastnat i lagen och det gamla förbundet och missar evageliets budskap är en tradgedi.

  SvaraRadera
 6. "Varför skall de ljuga?"

  Här visar du att du är naiv, och dessutom vill tro på denna lögn.

  Självklart är det svårt för den kristna minoriteten i det nu huvudsakligen muslimska Betlehem att öppet kritisera muslimerna eller den palestinska myndigheten. Och självklart är det så att säkerhetsbarriären drabbat de kristna som traditionellt haft mycket affärsförbindelser i andra delar av Israel, och nu har det svårare att ta sig dit.

  Men om man bor i Betlehem så ser man ingen "ockupation". Det är inte så att "ockupationen" syns på varje gata eller i kyrkan. Det är inte pga att säkerhetsansvaret ligger på Israel som någon känt sig tvungen att emigrera. Tvärtom. Dessutom är Betlehem en stad som fullständigt styrs av den palestinska myndigheten, och ingen annan.

  Mer initierade och mindre partiska källor än du vidhåller att det är pga diskriminering och trakasserier från det muslimska majoritetssamhället som de kristna flyr. Det finns ingen kristen, och väldigt få muslimska invånare på Västbanken som idag vill att Israel skall överlämna säkerhetsansvaret, för då fruktar man att Hamas tar över med våld, precis som i Gaza. Och idag visar de senaste opinionsundersökningarna att Fatah har mer än dubbelt så stort stöd (i Gaza och på Västbanken) än Hamas.

  Det är uppenbart att du känner till arabisk kultur väldigt lite. Du inser inte vilken rädsla det finns för att öppet kritisera majoriteten muslimer, eller att öppet "vädra sin byk".

  Slutligen så är det också mer än tydligt att du tillhör en fördomsfull falang av ersättningsteologer, som försöker utsudda förbundet med judarna, till förmån för extrema kristna ersättningsteorier.

  De "kyrkor" i Betlehem som förfalskat Bibeln genom att ta bort Gamla Testamentet är inte längre kristna, utan politiska sekter och kulter. Antingen är man kristen och tror på hela Bibeln eller så är man en sekteristisk hedning.

  SvaraRadera
 7. Sedan fanns det två frågor i tidigare kommentarer som du vägrat att svara på.

  1. Om flykten endast berodde på "ockupationen", varför är det i så fall endast kristna som flytt?

  2. Har du någonsin bloggat om eller öppet fördömt de förföljelser mot de kristna som muslimerna genomför i Irak, och som fått hundratusentals att fly? Och varför skulle inte samma fenomen förekomma i Betlehem, om än i mindre skala tack vare israelisk säkerhet?

  SvaraRadera
 8. Nyligen var jag i den kristna israeliska arabiska staden Nazareth. Den kristna befolkningen verkar blomstra där, men även i Nazareth kunde man känna av spänningarna mellan kristna och muslimer.

  Mitt emot Bebådelsekyrkan har exempelvis muslimerna spänt upp gigantiska banderoller med den muslimska trobekännelsen på engelska och arabiska, och uppmaningen "Läs detta!". Målet är att de kristna ska välkomna islam istället.

  Här nedan bifogar jag två artiklar om de kristna i Betlehem.

  I den första från BBC framgår det som jag skrev ovan, nämligen att många kristna upplever säkerhetsbarriären, som byggdes pga muslimsk palestinsk terrorism mot israeler, som ett problem (men det gäller ju alla palestinier). Handeln och turismen minskar, vilket drabbar de kristna. Men det står också att de kristna sällan vågar berätta om trakasserierna och diskrimineringen från muslimerna öppet, och att det finns stor rädsla för Hamas islamisering av Betlehem (när artikeln skrevs satt Hamas i regeringen). Spänningarna i staden mellan kristna och muslimer håller på att nå bristningsgränsen.

  Den andra artikeln, från Jerusalem Post, intervjuar ett stort antal kristna i Betlehem som berättar om hur muslimerna och den palestinska myndigheten försöker bygga moskéer med högtalare och på andra sätt undan för undan tränga ut de kristna.

  Men alla dessa fakta tycks inte få utrymme i ditt anti-israeliska och partiska perspektiv. Och det är synd. Särskilt för de kristna i Betlehem.

  SvaraRadera
 9. Jag har försökt att gå igenom din blogg, och läsa vad du skriver. Jag har hunnit läsa de circa 25 senaste inläggen, och precis varje inlägg utgör ensidig så kallad "Israel-kritik".

  Det börjar alltså framgå vad ditt syfte med bloggen är. Det här handlar inte om "stöd till Palestinas kristna" som du försöker ge sken av (i så fall hade du diskuterat de muslimska trakasserierna), utan om ensidigt fördömande av Israel, alltmedan du försvarar araberna som fullkomligt lealösa "offer".

  Nu är det förstås din rätt, men det tar bort varje form av trovärdighet i mina ögon, och din "kristna" fasad är för länge sedan bortvittrad. Det du gör är att genom gammal unken "kristen" ersättningsteologi och gammal ovilja mot judar (och den mer moderna oviljan mot Israel) försöka uppamma hat. Dessutom länkar du till Hamas-sympatisören och hataren Rawia Morra och till den minst sagt fientlige lögnaren Hampus Eckerman (Motbilder).

  Det är lika lite kristet som att redigera ut Israel och judarna från Bibeln.

  Fortsätt du med ditt hat. Israel blomstrar och lever vidare helt oavsett.

  SvaraRadera
 10. Har du någonsin bloggat om eller öppet fördömt de förföljelser mot de kristna som muslimerna genomför i Irak Svar: Det är riktigt att kristna förföljs i Irak, men även av hinduer i Indien och Sydkoreas buddhister kräver att de kristna ska ha mindre inflytande över den nuvarande regeringens politik, mm. Men på denna blogg diskuteras enbart situationen i det heliga landet.

  SvaraRadera
 11. Varför ”flyr” Palestinas kristna? de har oftast bättre utbildning än sina muslimska bröder. Min slutsats är att de lämnar på grund av svårigheterna att kunna resa i sitt eget land ( de finns ett otal checkpoints även inne i Palestina) att få ett jobb motsvarande deras utbildning, som de kan få utomlands och oftast har de redan släktingar utomlands.

  SvaraRadera
 12. Jag undrar om inte upptäckten av Jesus grav nyligen, och tecken på att Jesus var gift med Maria Magdalena, ytterligare har eldat på den här bloggens hat:

  Jesus is dead and buried in Jerusalem

  Kan inte vara lätt...

  Fler länkar:

  Jesus begravningsplats hittad

  New York Times: Jesus och hans familjs kvarlevor låg i kryptan

  SvaraRadera
 13. Trots att vi ser samma tendenser av muslimska trakasserier och fördrivning av de kristna araberna i Irak och sedan länge i närliggande Libanon, så skulle det alltså ha helt andra orsaker i det Heliga Landet.

  Det var intressant.

  "på denna blogg diskuteras enbart situationen i det heliga landet"

  Så bekvämt. Då undrar jag om du skrev något och fördömde när muslimska palestinier i Gaza bombade stadens enda kristna bibliotek i februari i år, eller om dessa mord och trakasserier på palestinska kristna? Och har du undersökt rättigheterna för de kristna sedan islamistiska Hamas tog över i Gaza?

  Om inte, varför då?

  SvaraRadera
 14. Jag har hunnit läsa de cirka 25 senaste inläggen, och precis varje inlägg utgör ensidig så kallad "Israel-kritik".
  Svartill christina: Du har rätt jag anser vi måste ställa samma krav på staten Israel som vi gör på andra stater: Nu citarerar jag Jakob Risberg "Om vi i stället för att följa internationell rätt hellre följer olika religiösa texter eller påbud, som en del av mina läsare har hänvisat till, uppstår det genast problem. Vilken tolkning ska gälla, och vilken religion, om dessa motsäger varandra, är den rätta. Alla tror väl enligt den religion de anser vara den rätta, men denna tro, som är ens personliga rättesnöre, kan ju aldrig få gå före lagen eller bryta mot lagen. se länk:
  http://www2.unt.se/avd/1,,TYPE=blogg-bi=55,00.html

  SvaraRadera
 15. "vi måste ställa samma krav på staten Israel som vi gör på andra stater"

  Det tycker jag också. Men du ställer högre krav på Israel än på andra länder. Inget annat land skulle acceptera den terrorism som Israel länge har accepterat. Och inget nnat land, oavsett hur diktatoriskt eller grymt det är, får sin existensrätt ifrågasatt såsom du ifrågasätter Israel.

  Inget annat land (vare sig Polen när det gäller Niederschlesien eller Frankrike när det gäller Alsace-Lorraine) avkrävs att avträda land som det vunnit i försvarskrig. Särskilt inte om det är land som är av historisk betydelse för det aktuella landet, och om dess befolkning fördrivits därifrån, såsom judarna fördrevs 1948 från Judéen-Samarien(Västbanken), till förmån för en etniskt ren arabisk stat.

  När det gäller din "huide" från Alternative Tourism Group, så var det intressant att läsa på deras hemsida. Det är en palestinsk organisation, med en mailadress i Höör (!).

  Bland de tema de rekommenderar att studera ingår "Bosättningar, Barriärer och murar, Snabbvägar/Bosättarvägar". Men inte ett enda ord nämns på hea sajten om studier av palestinsk terrorism, förnekande av Israels rätt tt existera, förtrycket mot kristna eller antisemitism i det palestinska sahället.

  Så det måste ha varit en mysig palestinsk propagandaresa, helt i linje med dina redan existerande fördomar och perspektiv.

  SvaraRadera
 16. "Vilken tolkning ska gälla, och vilken religion, om dessa motsäger varandra, är den rätta."

  Då så. Då kan vi avfärda muslimernas tal om att de skulle ha ett territoriellt anspråk på Jerusalem för att de anser att Al-Aqsamoskén är islams "tredje heligaste" plats.

  Detta förhållningssätt skall ju gälla alla. Inte bara judar, som ju ser Hebron som judendomens andra heligaste stad efter Jerusalem.

  SvaraRadera
 17. Då så. Då kan vi avfärda muslimernas tal om att de skulle ha ett territoriellt anspråk på Jerusalem för att de anser att Al-Aqsamoskén är islams "tredje heligaste" plats.
  Du Christina innan du drar alltför långtgående slutsatser kanske du skall läsa på vad Diakonia skriver om "Internationell humanitär rätt"
  se deras hemsida länk finns till höger. Men jag måste nog göra dej besviken, man river inte en byggnad som stått där sen 638 eKr

  SvaraRadera
 18. Diakonia är en part i detta, och skriver öppet på sin hemsida att de bedriver opinionsbildning (bl.a. med statliga pengar). Det är inte en oberoende hjälporganisation, utan en del av den problematiska kristna del som är Israel-fientlig, precis som du. De har ingen som helst trovärdighet.

  Jag har tidigare diskuterat med Diakonias pressansvarige, och påpekat för denne att deras definition av humanitär rätt avviker från den internationellt accepterade. Diakonia har en egen definition, som presenteras med ord som "borde", "måste ju" osv.

  Diakonia har erkänt att deras definition avviker från den gällande. Varför jag skulle läsa deras hemsnickrade definition av humanitär rätt, när jag istället kan basera mig på den som verkligen gäller, förstår jag inte riktigt.

  Men du har fortfarande inte svarat på om du skrev om och fördömde palestiniernas mordbrand mot Gazas enda kristna bibliotel (YMCA). Du var ju intresserad av att bevaka de kristnas situation i "Heliga landet".

  När det gäller Aqsa-moskén så talade jag inte om att riva den idagsläget. Jag sade att den inte kan användas av muslimerna för att skapa ett anspråk på Jerusalem. helt i linje med din logik.

  SvaraRadera
 19. Christina/Chrristian,
  Det låter på din retorik som om du vill att kristna och muslimer ska vara osams. För då har ju "barriären" och Israel inget med saken att göra.

  SvaraRadera
 20. christina, du verkar vara enormt hatisk mot palestinier.Jag hoppas verkligen att du inte ar kristen.
  Att helt bortse fran den Israeliska ockupationen ar mer an naivt, det ar idiotiskt. Missade du helt att vastbanken ar ockuperad vid din Betlehems resa?
  Wow.
  Det ar inte endast kristna som har flytt. Det ar muslimer ocksa.
  For ovrigt har kristna vanligtvis mer resurser an muslimer, alltsa har de storre mojligheter att fly fran ockupationen.
  Kanske du helt enkelt skulle kunna kontakta vissa kristna palestinier, som tex Hanan Ashrawi, och ta reda pa hur mysigt de lever under occupationen?
  wow, som sagt.
  Eleni S

  SvaraRadera
 21. Eleni, om du är samma Eleni som kommenterar på Ulf Bjerelds blogg vet jag att du går att resonera med så hoppas du inte misstycker att jag kommenterar. Svara helst inte med sarkastiska wows om du vill tas på allvar! :)

  Hursomhelst, jag har läst signaturen Christinas inlägg och jag ser inte något "enormt hatiskt" mot palestinier som folk. Men jag ska läsa vad Christina skrev igen och gå in på länkarna. Vad jag ser är en reaktion mot ensidigt skuldsättande. Jag ser en frustration och besvikelse jag själv känner inför verkligheten att välmenande (antar och hoppas det i alla fall) svenskar reser ner till området och efter några dagar vet vem som är skurken, får sina redan djupt cementerade övertygelser bekräftade.

  Är t.ex. inte även israeler fångna, instängda på grund av att fred inte råder? Experter tvistar om hur det skulle gå om ockupationen av Västbanken slutade nu. I den forna flykting-tältstaden Sderot har folket suttit mål för raketattacker i åratal, både under och efter ockupationen av Gaza. Det har varit förödande för barnen att växa upp under ständiga attacker. Ska man klandra israelerna för att de är rädda att samma och värre skulle hända om man lämnade Västbanken innan man hade en riktig fred? Titta på kartan, Eleni.

  Det är en ytterst tragisk situation för alla - definitivt svårare för palestinier, det är ingen diskussion om det - och somliga svenska aktivister kan inte bättre än att skylla hela situationen på en sida. Ledsen, men så enkel är verkligen ingen situation och det är inte denna konflikt heller.

  Naturligtvis gör ockupationen livet svårt för dem som inte har samma frihet som tidigare, notera väl, under samma israeliska ockupation eller under tidigare jordansk ockupation, brittisk, turkisk...
  Naturligtvis har bosättningar och politiken kring dem bidragit till svårigheter, inte minst när bosättare har brukat våld. Jag vill inte förminska detta eller att soldater har överreagerat.

  En faktor saknas dock i hela ekvationen hos dem som har en syndabock, Israel, för ögonen: Terrorgruppernas ultimata mål att krossa Israel, våldet, självmordsbombningarna, attackerna riktade mot israelerna, det som gjort att ockupationen har blivit mer restriktiv, soldater mer nervösa, alla på nålar. Ska verkligen vi svenskar sitta i vårt fredliga land och döma andra som levt med krig och terror i åratal? Att kritisera felagerande är bra. Att fördöma och demonisera är föraktligt. Ni som vill tala om kristenheten, är det kristet?

  Jag glömmer aldrig, ALDRIG, hur det var i Israel under de värsta självmordsbombningarna upp till 2002 när vår son läste i Jerusalem. Så kom det ett telefonsamtal att två av hans bästa kompisar, Ben Blutstein och Marla Bennett, sprängts till döds på universitetskafeterian på Hebrew University. Vår son hyrde vindsrum från Marla och fick släppa in polisen så att de kunde ta fingeravtryck för att identifiera hennes kvarlevor. Så grym är verkligheten - en våg av mordbombningar - som ledde till det desperata beslutet att bygga en barriär. Så fick aktivister ännu en sak att protestera. Men hade de protesterat alls mot mordbombningarna? Det finns mycket bitterhet mot de ensidiga och det märks hos mig också.

  I denna sorgliga situation finns det många orsaker till att kristna lämnar traditionellt kristna områden. Säkert är ockupationen och de svårigheter det har gjort för uppehället en av dem. Men våldet mot egna och andra inom palestinska områden är också en stor faktor. Det är, som Christina skriver, naivt att sätta hela ansvaret på en sida.

  Om den kristna faktoren i diskussionen: Jesus var jude och levde som jude. Kristna som förkastar toran förkastar Jesu religion. Kanske har somliga "kristna" tom övergett de tio buden, t.ex. att inte bära falskt vittnesbörd.:)

  Hanan Ashrawi kan man läsa om på olika sajter, både hyllning och kritik. För mig är hon ingen förebild då hon inte kunde ta ställning mot terrorn.

  Egon, jag är uppriktigt glad att du hade en trevlig resa med Maria och att du fick besöka Anna Veeder. Jag önskar dig bara det bästa. Men jag kommer aldrig att ha din syn på konflikten. Den är mer komplicerad och flera sidor bär ansvaret. Du har bara fått en glimt.

  Mvh,

  A-K Roth

  SvaraRadera
 22. Jo, jag vet att alla lider dar. Jag har aldrig tyckt det ar ok med terror mot Israeler.Verkligen inte. Jag kan ocksa tycka att europa ibland satter sig pa hoga hastar mot Israel, men kanske framfor allt England, dar jag bor, och Frankrike. Det ar lite hyckleri nar man tanker pa deras koloniala forflutna. Christina hon sriver t ex ockupation inom citat, som om det inte var en verklig ockupation. Tank om jag skulle skriva terror inom citat, som om det inte var riktig terror det handlar om. Christina forminskar palestinernas lidande.Och om du laser hennes kommentar kan du se att hon lagger mest skulden pa palestinierna.
  Och angaende kristendom, jag ar inte kristen, men jag ar uppfostrad sa. Jag tycker fortfarande inte att Christina verkar sarskilt kristen, men det beror forstas pa vilken innebord man lagger i begreppet.
  Eleni S
  PS, du bor i USA eller hur? vem tror du vinner, Mcain eller Obama?

  SvaraRadera
 23. Hejsan!
  Kul att du har åkt till Israel-Palestina för att uppleva situationen själv. Ta tillvara på timmarna och dagarna(inte ens 6 månader räcker...) som du har/haft där. Det är minnen du aldrig kommer glömma.
  Kul att du träffade Ayman, en stor Beit Sahourisk personlighet med viss svenska kunskap!

  Intressant att läsa om dina intryck på plats.

  Ta hand om dig!
  /Anna

  SvaraRadera
 24. Hej Eleni, ja jag bor i USA. Det verkar som om Obama har övertaget nu med några procentenheter inom de flesta kategorier i undersökningar. Det skulle vara roligt med en afrikansk-amerikansk president efter alla vita anglosaxiska med överrepresentation från Irland.Men undrar om inte Obama också har nordeuropeiskt påbrå. En nyfiken släktforskare ska ha länkat Obama till Roosevelt. Där ser man. :)

  Hur är det med stämningen i England sedan bombningarna där sommaren 2005?

  Eleni, ska man vara helt korrekt finns ingen "ockupation av Palestina" eftersom en stat som kallas Palestina inte har etablerats än men det finns ockupation av Västbanken och det fanns ockupation av Gaza. Länge kallades Israels närvaro där inte officiellt ockupation. För många syftar fortfarande namnet Palestina på hela området under brittiskt styre. Sålunda var alla som bodde där, inte bara araber, palestinier. Sedan 1967 har palestinska araber enats och kallat sig palestinier även om klansamhället fortfarande väger tungt, enligt vad jag läst. Så man får omskola sig. Tekniskt sett har väl palestinska auktoriteten haft självstyre sedan 1994 och området går efter jordansk lag som gällde under jordansk ockupation. Tyvärr gick det som det gick med det av många olika orsaker, inte bara EN!

  A-K

  SvaraRadera
 25. Egon bra blogg forresten!
  Hej igen Roth. Glomde saga det, underbart att din son klarade sig, sa forskrackligt det maste varit for honom att forlora sina vanner.
  Goda nyheter om valet, Jag hoppas Obama vinner.
  Jag bodde inte i London da sa jag vet inte.

  Jo, jag vet att alla var palestinier da, Golda Meir sa ju till och med "vilka palestinier? Det ar vi som ar palestinierna"
  Ja, fel av mig, vastbanken ar ockuperad. Vem som har storsta ansvaret for konflikten har vi sakert olika asikter om, vi far helt enkelt var ense om att vi ar oense.
  Laser just nu "Victory for us to see you suffer" av Philip C Winslow, amerikansk FN arbetare. Skrammande lasning om vad situationen gor med bade palestinier och Israeler. Han demoniserar inte Israelerna.
  Godnatt och gott nytt ar.
  Eleni S

  SvaraRadera
 26. Ja, det var hemska tider. Så fort det hände nånting ringde vi. Ibland hade vi inte sett på nyheterna och visste ingenting när sonen ringde och sa att han var O.K. Ibland såg vi en mordbombning på nyheterna här som han ännu inte hade hört om och vi ringde honom. Svarade han inte var det lite oroligt tills han hörde av sig. Tack och lov fuor mobiltelefoner.

  A-K

  SvaraRadera
 27. Jag tycker att det är ganska märkligt att blogginnehavaren fortfarande vägrar att svara på om han har fördömt de muslimska palestiniernas mordbrand mot Gazas enda kristna bibliotek häromsistens (YMCA).

  SvaraRadera