28 oktober 2008

Betlehem-del 4En bit från vårt hotell Santa Maria satt dessa skolbarn i väntan på skolbussen på morgonen, duktiga på engelska var de. Utbildning är viktigt för palestinierna, det finns även ett katolskt universitet i Betlehem där även muslimska ungdomar går. Det är ca 400-500 elever som går ut varje år men tyvärr finns få jobb åt den i den isolerade staden, så många väljer att flytta utomlands, en tragedi för en stad att ungdomar tvingas lämna den.
Betlehem ligger nu under palestinsk självstyre, vad jag som turist kan se fungerar infrastrukturen bra. Här ett bild på gatuarbetare som rensar avloppssystemet , trafikpoliser sköter trafik avspärrningarna.Betlehem har sen århundraden tillbaka varit ett turistmål, tillverkningen av souvenirer är en viktig inkomstkälla.Till sist visar jag en bild på tända vaxljus i Födelsekyrkan:

Be för oss!" säger vår syrisk ortodoxa taxichaufför när han lämnar av mig vid kyrkan.Be för oss!" säger även den katolska gamla mamman som inte sett sin son på tre år då jag besöker henne. Och jag ber för dem.

Läs SKR:s följeslagare Anna Ljungs hela brev från Betlehem

Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

 1. "vad jag som turist kan se fungerar infrastrukturen bra"

  De flesta palestinier är tacksamma för att Israel har säkerhetsansvaret i området. Det är tack vare det som det inte ser ut som i kaosets Gaza (Hamastan), där varken infrastruktur eller kristenhetens tillvaro fungerar alls.

  SvaraRadera
 2. Svar: Den 21 december 1995 blev Betlehem ett av områdena under den Palestinska myndighetens fulla kontroll. Några israeliska soldater finns ej där.
  Den miserabla situation i Gaza beror på den ekonomiska bojkott som Israel och EU inledde.

  SvaraRadera
 3. Det innebär alltså att betlehem inte är ockuperat, som du annars brukar hävda. Det är dock tveklöst så att Hamas inte kan överta staden så länge som Israel har säkerhetsintressen på Västbanken i stort, samt så länge som palestinierna se till Israel för hjälp.

  Gällande Gaza så är det Hamas, inte omvärlden, som ligger bakom beslutet att inte överge terrorismen efter segern i valet. Därmed valde hela världssamfundet att inte ha någonting med terroristpacket att göra. Så Hamas politik gör att alla palestinier får lida.

  DN-TT-Reuters: Gaza blir alltmer islamistiskt, och kristna attackeras pga Hamas, al-Qaida och andra terrorgrupper.

  En opartisk palestinsk opinionsundersökning på Västbanken och Gaza från september, som publicerades i Maan, bekräftar att palestinierna lägger skulden på Hamas och har tappat förtroendet för terrorgruppen.

  Den visar att en stor majoritet stödjer Fatah och vill ha fred med Israel, att man vill att Hamas slutar tala om Israels utplåning och att arabländer tar över säkerhetsarbetet i Gaza istället.

  SvaraRadera
 4. De s k palestinierna borde anklaga de omkringliggande arabstaterna för att de har det som de har. De håller palestinaaraberna som gisslan för att utöva påtryckning på Israel.

  Det är de arabstater som motsatte sig en en (till) palestinsk stat att upprättas 1947, som är ansvariga att avveckla världens äldsta flyktingläger i Gaza.

  SvaraRadera