16 december 2008

Israel-Kalender 2009


Tidningen Dagens almanacka 2009 kom för ett par veckor sen hem till mig . Den är resultatet av en fototävling av ”Min bild av Israel” i tidningen Dagen, som jag tidigare skrev om. Att en svensk tidning ger ut en almanacka tillsammans med ett annat lands turistmyndighet är väl inte uppseendeväckande, men när landet i fråga, under många år är en av de länder som ligger på topplats på brott mot de mänskliga rättigheterna, och brott mot krigets lagar. Ett land som konsekvent underlåtit att följa de FN-resolutioner som antagits. Då tycker jag det är uppseendeväckande.
SR-Reporter Christer Fridén, Jerusalem. Amnesty International anklagar i årsrapporten 2005 Israel

Bilderna som är utvalda av en jury(som bestod av Fredrick Federley, riksdagsledamot (c), Michael Chen, direktor, Israeliska Statens Turistbyrå, Elisabeth Sandlund, chefredaktör Dagen, Josefin Casteryd, bildredaktör Dagen ), är påfallande tomma på människor (om människor är med så syns de långt i bakgrunden.) Skyddsmuren, taggtrådar eller palestiniers riva hus finns givetvis inte med på någon av bilderna eller annat som skulle störa idyllen.
Det kanske är en tanke, människorna i det heliga landet är inte intressanta?


Stödet till Israel och det judiska folket har från kristet håll ofta en religiös motivering. Inom frikyrkligheten har det länge funnits starka strömningar som länkar samman staten Israel med Bibelns profetior om Jesu återkomst och den yttersta tiden. När staten Israel utropades såg många kristna det som såg en alltigenom lycklig tilldragelse. I dag sextio år senare kan man undra om tidningen Dagens ledning även ännu håller fast vid denna historiesyn och blundar för dagens verklighet i Israel. De kristna i Palestina har vädjat till oss kristna över välden att stödja dem i en allt mer hopplös situation under Israels ockupation, hur tror ni de känner sig om de får se denna almanacka med en kristens tidnings logo tillsammans med Israeliska statens turistbyrå. Tar någon tidningen Dagen på allvar i fråga vårt engagemang för fred och rättvisa?

Den svenska kristna biståndsorganisationen Diakonia är ett exempel som tidningen Dagens redaktion borde ta lärdom av:

De har en tydlig teologi för sitt bistånd ” Kyrkan är kallad att i Jesu efterföljd bära budskapet om Guds rike, syndernas förlåtelse, försoning och nytt liv vidare i världen. Detta för att göra Jesu bön tydlig: "Låt din vilja ske på jorden så som i himlen". Diakonia är en del av kyrkan och av detta arbete.

De deltar även i debatter och ställer krav på stater och företag. Så gör Diakonia i Sydamerika, Afrika, Asien Rapport granskar Lundin Mining i Kongo-Kinshasa
Diakonia- vi inte kan ursäkta något stöd till Rwandas regering

Redan 1967 påbörjades deras arbetet att hjälpa ”krigets offer i Israel och övriga Mellanöstern”.


När Diakonia gjorde reklam i tidningen Dagen för sin Vårkampanj 2007 ”Var går gränsen ” Då blir det fart på debattörerna. Var går gränsen? Känner inte Diakonia till Guds löften till judarna ?

Ge inte Diakonia dina pengar

Diakonia tar ställning för människorna Citat: Enligt FN, EU och Världsbanken är huvudorsakerna till den humanitära krisen i de palestinska områdena ockupationen och den begränsade rörelsefriheten. Debattörerna ger också förslag på frågor de anser Diakonia i stället borde arbeta med. Faktumet att Diakonia redan arbetar med samtliga frågor de föreslår bekräftar behovet av vår informationskampanj om vårt konkreta arbete, och lidandet på båda sidor. slut citat

Diakonia- Med vilken Rätt

Teologiska högskolan får examensrätt i mänskliga rättigheter

Teologiska högskolan får examensrätt i mänskliga rättigheter Varför är mänskliga rättigheter ett så viktigt område för en teologisk högskola?- Att bygga fred och försoning mellan människor, som mänskliga rättigheter handlar om, är en av kärnfrågorna i evangeliet. Det är en grundläggande fråga i hela samhället. Våra inspirationskällor är framför allt Bibelns berättelser och Jesus samt frikyrkorörelsen på 1800-talet som var föregångare när det gällde samvetsfrihet som det hette på den tiden.

Läs även: Svenska Jerusalemsföreningens tidning

Läs även andra bloggares åsikter om

34 kommentarer:

 1. Diakonia kommer antagligen fa ett historiskt erkannande av framtida kristna...Det brukar vara sa! Antagligen kommer framtidens kristna be om ursakt for det oreserverade stodet till en ockupation...
  Jag gillar verkligen din blogg Egon! Trots fortrycket du rapporterar om far jag anda lust, pga av bilderna bla, att resa till Jerusalem....Och till Vastbanken, sarskilt Ramallah och Betlehem...
  Nar du var i Jerusalem, kande du av Jerusalem syndromet?
  Eleni S

  SvaraRadera
 2. Javisst ska du fara dit, men välj rätt resesällskap och glöm inte bort Västbanken.
  Fira jul i Betlehem och nyår i Eilat kolla hur länge de är i Betlehem i reseprogramet !!!

  SvaraRadera
 3. Dessvärre har Diakonia i vår tid övergett kristna som antastas av muslimska extremister. Diakonia håller tyst. Det brukar inte bli så att dem som är tysta inför mord och förtryck får något erkännande längre fram.

  A-K Roth

  SvaraRadera
 4. Egon: "...Redan 1967 påbörjades deras arbetet att hjälpa ”krigets offer i Israel och övriga Mellanöstern”..."

  Jag måste ha missat att Diakonia hjälpte terrorkrigets många offer.

  A-K Roth

  SvaraRadera
 5. Varför ska Israel lägga upp bilder på hur de bekämpar palestinska terrorister och självmordsmördare i sina turistbroschyrer?

  Brukar den palestinska myndigheten visa upp sina maskerade dynamitförsedda skäggiga terrorister i sitt informationsmaterial?

  Jag har exempelvis aldrig sett några sådana bilder på din blogg från "Palestina". Kanske därför att det är så mycket lättare att försvarsåtgärderna (som en barriär), men desto svårare för en kristen gruppresenär att få syn på hur terroristerna jobbar och anfaller.

  SvaraRadera
 6. Diakonias pressmeddelande om Kongo och Rwanda var det första sedan i febriari. Och det kom efter att Diakonia har kritiserats hårt för att utöva en hetsjakt mot Israel, medan det andra "fokusområdet" Kongo helt hade negligerats, trots den katastrofala humanitära krisen där under de senaste tre månaderna.

  Diakonia har inte ens gjort något eget fotarbete i sitt afrikanska "fokusområde". I sitt pressmeddelande har man bara vidarebefordrat en FN-rapport gjord av andra. Inga följeslagare och inga hjälparbetare på plats.

  SvaraRadera
 7. Lennart, du har ratt om att Rwanda och Kongo negligerats till forman for Israel. Daremot ar det trist att du och AK Roth blundar hart for fortrycket. AK Roth, du verkar helt omedveten om att palestinska kristna i hog grad fortryckts av Israel. Trist att ni bada stoder ockupationen pa vastbanken.
  Eleni S

  SvaraRadera
 8. Jag var i Sderot idag och tillbringade några timmar i skyddsrummet. Inte såg jag till någon följeslagare från Diakonia. Om inte annat kunde de väl ha kommit med en kopp kaffe!

  SvaraRadera
 9. "under många år är en av de länder som ligger på topplats på brott mot de mänskliga rättigheterna, och brott mot krigets lagar. Ett land som konsekvent underlåtit att följa de FN-resolutioner som antagits."

  Egon, var har du din statistik ifrån? Hur har du mätt brotten mot mänskliga rättigheter och krigets lagar, och enligt vilka kriteria har du rangordnat länderna?

  Så gott som alla FN-resolutioner rörande Mellanöstern är bilaterala eller multilaterala, dvs de kräver handling av båda/alla parterna i konflikten. Exakt vilka FN-resolutioner anser du att Israel har brutit mot unilateralt? Vilka bindande resolutioner har FN antagit?

  SvaraRadera
 10. Egon. "Glom inte bort Vastbanken"? Men det ar ju dit jag vill aka, vad ska jag i Israel att gora?
  Jag tar garna emot tips pa researrangorer!

  Aavestad, tack sa hemskt mycket for lanken. Det ar sa skont att lasa nagot positivt for en gang skull. Turismen blomstrar, jattebra. Det ar nog dags for mig att bidra till vastbankens turistindustri snart..:)

  G Tikozinsky: Trevligt att du verkar ma bra, trots skyddsrum.
  Som svar pa dina fragor till Egon kan du googla Richard Falk, UN Rights envoy. For mer information om FN och Israel:
  www.UNHCR.org
  Har ar nagra tidningsartiklar.
  www.asianews.it/index.php?l=en&art=13966&size=A - 21k
  www.independent.co.uk/news/world/middle-east/un-accuses-israel-of-punishing-aid-workers-1043960.html - 65k -
  samt Wikipedia:
  en.wikipedia.org/wiki/Israel,_Palestinians,_and_the_United_Nations - 270k -

  MVH Eleni S

  SvaraRadera
 11. Ledsen om du fått det intrycket, Eleni. Har jag insisterat på att ockupationen ska fortsätta ? Jag tycker det är bra att israeliska organisationer pekar ut missförhållanden Israel förvisso är ansvariga för. Jag tycker inte det är bra att svenskar och andra utomstående med ett förutbestämt och ensidigt agenda domderar om att det finns en och endast en skurk. Inte sällan går det tillbaka till att ifrågasätta statens existens och legitimitet.

  Jag tyckte det var bra att Israel drog tillbaka från Sinai och senare Gaza, att Israel kompromissade med Egypten och Jordanien för fred.

  Ockupationen existerar för att det inte finns fred och säkerhet. Har du månne missat terrorkriget? Tyvärr visade utrymningen av Gaza vad som kommer härnäst om fred inte råder innan Irael dra från VB. Titta på kartan och se var du skulle vilja bo i Israel om det finns raketramper överallt. Kommer Diakonia och de modiga följeslagarna att skydda alla israeler då? Som det är nu ignorerar man terrorvåldet.

  Min syn är inte så enkel som du tror. Men i din och Egons syn finns tydligen bara en ansvarig.

  Jag får lite hopp om att vettet råder när jag läser vad Martti Ahtisaari, fredsprismottagaren 2008, har sagt, nånting i stil med att alla konflikter kan lösas, att omvärlden maåste driva på och att det till syvende och sist är upp till israelerna och palestinierna att stifta fred.

  A-K

  SvaraRadera
 12. Eleni 22.24

  Palestinska kristna lider ingen diskriminering från Israels sida, utan behandlas precis likadant som palestinska muslimer. Om något kan de tillgodoräkna sig ett visst polisiärt och militärt paraply från Israel gentemot trakasserier från muslimerna. Om emigrationstakten (räknat som procentdel av befolkningsgruppen) skiljer mellan kristna och muslimer måste orsaken ligga i andra faktorer än Israels ockupation.

  SvaraRadera
 13. Dumheter om Diakonia

  Israeldebatten böjar utveckal sig till en hatkampanj mot de kristna kyrkorna.

  Lennart påstår att Diakonia inte finns på plats i Kongo Kinshasa, om du inte snabbt skakar fram information att Diakonia stängt sitt lokalkontor i DRC och dragit ut sin personal och partners så har du knappast i allmänna debatten att göra. Varsågot att presentera dina bevis !

  SvaraRadera
 14. Hej Ak Roth.
  Har svenska organisationer inte ratt att kritisera Israel? Det ar bara Israeler som far kritisera Israel? Svenskar ska vara tysta? Jag haller inte med. Da borde inte nagon utomstaende kritisera nagot annat land overhuvudtaget.
  Du sager att du kritiserar ockupationen, men du attackerar Diakonia. Diakonia som INTE har sagt, som Guillou gjorde, att Israel borde forsvinna, bara att ockupationen ar omoralisk. Om nagra missforhallandet nagonstans ska rattas till kravs det internationell kritik. Om man ar emot ockupationen borde man valkommna det, sa lange det inte handlar om att "forinta" Israel, eller jamfora dem med nazister eller nagot annat. Ar man daremot for fortsatt ockupation ar det forstas sjalvklart att man attackerar organisationer som Diakonia.

  Jag kan halla med om att Diakonia, och manga av oss i vast kritiserar Israel och glommer bort andra saker. T ex blev Tetjenien alldeles bortglomt i Sverige och Lennart namnde Kongo och Rwanda. Det haller jag med om, mer fokus pa ovriga varlden. Men om man haller med om att det ar omoraliskt att ockupera ett annat folk i 40 ar och systematiskt bygga bosattningar och ta over andras mark, borde man inte kritisera dem som kritiserar.
  Mvh Eleni S

  SvaraRadera
 15. Forresten, AK Roth, ockupationen existerar dels kriget 67, dels pga av att vissa Israeler har trott att det har varit bra for deras strategiska sakerhet, dels pga bosattarorelsen. Jag begriper att Israelerna vill forsvara sig mot terror, men ingen tvingar dem att bygga ut bosattningarna. Faktiskt inte. Givetvis ar inte bara Israel ansvarig. Arafat var en korrupt diktator som schabblade bort chansen till fred atminstone tva ganger. Men jag tror att den starkaste parten faktiskt har det storsta ansvaret.
  mvh Eleni S

  SvaraRadera
 16. Eleni,

  Om problemet är att ockupation i allmänhet är omoralikst, så är det ju en helt legitim ståndpunkt. Men varför då singla ut just Israel? Vad med alla andra ockuperade områden i världen, då främst Kashmir?

  Diakonias problem är inte dess politiska eller moraliska ståndpunkter. Problemet är ett helt annat:

  1. Diakonia försöker dölja sina ståndpunkter bakom en objektiv och neutral fasad, som är helt falsk
  2. Diakonia singlar ut Israel som världens bov i stället för att konsekvent applicerar sina ståndpunkter över ett helt spektrum av konflikter.

  SvaraRadera
 17. Eleni S.,

  Jag har letat och letat och letat, men inte lyckats hitta en enda FN-resolution som ensidigt uppmanar Israel till handling och som Israel inte fullföljt. Undantaget är möjligtvis en oklart formulerad uppmaningen att annulera annekteringen av Jerusalem.

  Några bindande resolutioner existerar överhuvudtaget inte. ALLA UNSC resolutioner som har med Israel att göra är tagna under Kapitel VI.

  Egon - jag väntar fortfarande på svar rörande dina ganska uppseendeväckande påståenden rörande mänskliga rättigheter och FN-resolutioner.

  SvaraRadera
 18. Svar till GT: Israel ignorerar bl.a. följande FN-resolutioner

  194, om flyktingarnas rätt att återvända och rätten till kompensation.

  242, om fullständigt tillbakadragande av Israels styrkor från ockuperat område.

  338, som garanterar palestiniernas rätt till självbestämmande .

  446, 465, som fördömer Israels bosättningar som illegala.

  478, som förklarar Israels annektering av östra Jerusalem som ogiltig.
  Fjärde Genèvekonventionen fastställer regler som en ockupationsmakt måste följa. Israel bryter mot dessa.

  Israel exploaterar naturresurser och ekonomin på ockuperad mark.

  Israel upprätthåller en demografisk krigföring. Land och egendom konfiskeras och illegala bosättningar utvecklas alltjämt.

  Israel demolerar det palestinska jordbruket och ödelägger ekonomin med hjälp av bulldozrar, bomber och blockader.

  SvaraRadera
 19. Egon/Bröder,

  Som jag redan skrivit, så bryter SAMTLIGA parter i konflikten mot de FN resolutioner du nämner. Här är några exempel:

  1. UNGA 194 (endast en åsikt uttalad av GA utan någon bindande kraft:

  - Paragraf 7: Fri tillgång till alla heliga platser. Jordanien hindrade judarna tillgång till Gamla Stan i Jerusalem, Hebron, osv.

  - Paragraf 8: Jerusalem och Bethlehem skall internationaliseras och ställas under FNs kontroll. Jordanien ockuperade Bethlehem och halva Jerusalem.

  2. UNSC 242

  - Ordet "fullständigt" står inte i resolutionen. Detta är en förfalskning av Egon. Den relevanta paragrafen i sin helhet lyder så här. "Withdrawal of Israel armed forces from territories occupied in the recent conflict;"

  - Nästa paragraf är lite längre och lyder så här: "Termination of all claims or states of belligerency and respect for and acknowledgment of the sovereignty, territorial integrity and political independence of every State in the area and their right to live in peace within secure and recognized boundaries free from threats or acts of force;"

  Det st[r utom allt tvivel att arabstaterna inte har uppfyllt kraven i denna paragraf.

  3. UNSC 338 nämner överhuvudtaget ingenting om palestinierna. Den fastställer tid och datum för inträdande av vapenvila som slut på Yom Kippur-kriget.

  4. UNSC 465 innehåller inga uppmaningar till Israel, annat än att samarbeta med undersökningskommissionen. Resolutionen innheåller ett uttalande om att UNSC anser att nybyggarsamhällena är olagliga. Eftersom UNSC inte är tolkningsinstans för Geneva-konventionerna (se UN Charter) så är detta uttalande endast en irrelevant åsikt.

  5. UNSC 478 har jag redan kommenterat.

  Som du ser, Egon, så är ett mera korrekt påstående att "samtliga parter i konflikten har brutit mot många (eller alla) av FNs resolutioner eller delar därav ända sedan konfliktens början." Jag medger att två fel inte gör ett rätt, men två fel fördelar definitivt skulden bland alla parter.

  Dessutom bör Egon ifrågasätta sina egna politiska slutsatser, som ju har visat sig baserade på falska premisser.

  SvaraRadera
 20. Andra delen av Egons kommentar är lite svårare att diskutera. I stället för att besvara mina frågor med precisa hänvisningar till statistik och metodik för rangordning av länder, så kommer Egon med en massa tomma slagord.

  Det är fullt möjligt att Egon kan finna belägg för vissa av sina anklagelser, men det var ju inte det frågan gällde. Jag upprepar: Varifrån kommer statistiken och metodiken som ligger till grunden för det fantastiska påståendet att Israel "är en av de länder som ligger på topplats på brott mot de mänskliga rättigheterna, och brott mot krigets lagar."

  SvaraRadera
 21. Ja, G. Tikotzinsky, vi har faktiskt samma asikt i en sak. Vi (med "vi" menar jag vi palestinavanner; privatpersoner som jag sjalv men aven organisationer) har en tendens att "glomma bort" andra oroshardar. Vi skanker pengar till palestinska hjalporganisationer men ar daliga pa att skanka pengar till t ex Tibet. (Eller Kashmir)Felet ar inte att vi bryr oss for mycket om Palestinier, men att vi bryr oss for lite om andra folkgrupper som ocksa fortjanar stod. Och det talas for lite om den kanske varsta situationen som hander just nu, Darfur. Det ar en dubbelmoral som vi maste arbeta med.
  (Egon, det galler inte alla palestinavanner, jag tror t ex inte att du ar sadan, men jag och manga andra har den tendensen :))

  Sedan AK Roth, sa ber jag om ursakt om jag lat ohovlig. Men jag star fortfarande for vad jag skrev.
  Mvh Eleni S

  SvaraRadera
 22. Egon, jag går igenom dina påståenden om FN-resolutioner:

  "194, om flyktingarnas rätt att återvända och rätten till kompensation".

  Resolutionen sätter även etablering av flyktingarna i sina mottagarländer på samma nivå som ovanstående två lösningar. Dessutom hänvisar den tillbaka till den tidigare resolution som kräver att detta ska lösas inom ramen för ett generellt fredsavtal. Inte enskilt om flyktingarna. Till sist, alla arabländer förkastade resolutionen, som inte är bindande.

  "242, om fullständigt tillbakadragande av Israels styrkor från ockuperat område".

  Nej, Israel förvänta endast retirera från "områden" (inte "alla" områdena") som man vann i sexdagarskriget, till nya gränser som ska framförhandlas och vara säkra. Israel har redan lämnat merparten av områdena, inkl. Sinai. Detta ska göras under förutsättning att den arabiska sidan uppfyller resolutionens krav på att erkänna Israel och avsluta alla krigstillstånd mot landet. Idag gäller att endast fredsförhandlingar mellan palestinier och israeler (och ett fullt stopp för terrorismen) kan resultera i tillbakadragande till nya säkra gränser (dvs Israel har rätt till delar av Västbanken). Alla inblandade arabländer förutom Jordanien förkastade resolutionen. Egypten insisterade på att inte erkänna Israel och inte sluta fred. Därmed hade Israel rätt att fortsätta att försvara sig genom att administrera områdena.

  "338, som garanterar palestiniernas rätt till självbestämmande."

  Denna resoluion, i samband med arabernas krigsanfall i Yom Kippurkriget mot Israel 1973, uppmanar alla parter att omedelbart påbörja fredsförhandlingar enligt resolution 242. Arabvärlden vägrade. Endast Egypten gick med på det gällande Sinai flera år senare (1978-79).

  "446, 465, som fördömer Israels bosättningar som illegala."

  446 är en Sovjetinspirerad icke-bindande resolution från Säkerhetsrådet. Den antogs, men Storbritannien, USA och vårt grannland Norge lade ned sina röster. Den innehöll ensidiga ställningstagande som var så typiska för denna tid (70-talet) till förmån för arabvärlden genom supermakternas schackrande (Sovjet). 465 är en liknande ensidig resolution som inte heller är bindande. Den kom på begäran av arabländerna och pressades igenom av Sovjet, och ställer krav endast på Israel, trots att arabstaterna förutom Egypten fortsätter med krigstillståndet och bojkotterna mot Israel, och inte erkänner landet. USA:s Carter-administration röstade emot, men ett kommunikationsfel gjorde att USA:s nej inte registrerades.

  "478, som förklarar Israels annektering av östra Jerusalem som ogiltig."

  Resoutionen, som inte är bindande, tar inte hänsyn till att arabvärlden fortfarande inte hade slutit fred med Israel, och inte heller Israels anpråk på hela Jerusalem (i delningsplanen skulle en folkomröstning hållas senast 1957 om vilken stat Jerusalem skulle tillhöra. Eftersom den största gruppen var judar så hade hela staden ändå tillfallit Israel, om delningsplanen hade implementerats). Därför förkastar Israel den icke-bindande arabiska resolutionen om Israels huvudstad helt och hållet, precis som USA gjorde.

  "Fjärde Genèvekonventionen fastställer regler som en ockupationsmakt måste följa. Israel bryter mot dessa."

  Nej, Israel bryter inte mot den, även om vi skulle godta att den är applicerbar. Inga bosättningar innebär fördrivning av palestinier, eftersom allihop ligger långt från arabiska befolkningscentra (förutom i Hebron), på köpt judisk mark.

  "Israel exploaterar naturresurser och ekonomin på ockuperad mark."

  Inte mer än vad araberna gör.

  "Israel upprätthåller en demografisk krigföring. Land och egendom konfiskeras och illegala bosättningar utvecklas alltjämt."

  Detta är lösa anklagelser utan källor. Alla bosättningar är legala på köpt mark. Du talar kanske om otillåtna utposter, som är olagliga även i Israel, och som Israel monterar ned.

  "Israel demolerar det palestinska jordbruket och ödelägger ekonomin med hjälp av bulldozrar, bomber och blockader."

  Ännu en lös arabisk anklagelse.

  SvaraRadera
 23. Anonym 19.58,
  Diakonia har inga följeslagare i Kongo-Kinshasa som är ute med civilbefolkningen och skyddar den mot soldaterna.

  Diakonia har inte skrivit en rad om Kongo-Kinshasa sedan i februari, innan man passade på häromdagen, genom att vidarebefordra material som FN utarbetat.

  Kongo-Kinshasa, där tusentals människor nu dör, är ett av två "fokusområden" för Diakonia. Det andra området är Israel/Palestina. Diakonia har fullständigt struntat i den akuta krisen i Kongo-Kinshasa, och fokuserat på att hetsa mot Israel till fördel för palestinierna.

  SvaraRadera
 24. I mitt ovanstående långa svar till Egons tal om FN-resolutioner glömde jag att kommentera ett annat fel han hade om resolution 338.

  Tvärtemot det Egon säger nämner resolution 338 varken palestinier eller självbestämmande. Lika lite som 242 gör det.

  Det är tydligt att det råder en enorm okunnighet bland många pro-palestinska aktivister om vad FN-resolutionerna säger.

  SvaraRadera
 25. Eleni, svar till dina två inlägg: först måste jag säga att svår och ofta hemsk som situationen är för både israeler och palestinier, speciellt den senare gruppen, så bleknar det invid det som pågår i Darfur och hände 1994 i Rwanda och i Kambodjas Killing Fields, Förintelsen, folkmordet på armenier, kurder... medan världen stod handlingsförlamad. I alla dessa fall var offren helt utelämnade till despoters godtycke. Omvärlden brydde sig inte. I Israel finns i alla fall ett starkt försvar nu men då klandras de i stället för detta och ges hela ansvaret för konflikten, i somliga kretsar. Om Israel riktade in sig på att göra omvärlden glad och nöjd skulle de kanske gå under eller förlora fler till död och svåra skador. De vet att de måste lita till sig själva - vilken omvärld skulle bry sig? - så nog finns en del arrogans. Och då ökar förstås föraktet. Föraktat kommer Israel ändå att vara, av den ene eller den andre.

  Såg en fantastisk föreställning här i Indianapolis för nåt år sedan av ett skådespel om folkmordet i Rwanda jag måste dela med mig av:

  http://www.new-theatre.org/play_rwanda.php

  Kanske ett skådespel om Sderot och ett om en vanlig dag på Västbanken skulle nå folk, kanske under en titel? Kanske det redan har gjorts av kreativa israeler och palestinier som samarbetat. Händer oftare än man tror.

  Om Diakonia: Gruppen säger sig värna om alla som lider av konflikten Israel/Palestina. Pyttsan! När har vi sett Diakonia eller för den delen palestinagrupperna, Palmecentret, Broderskaparna eller andra traditionellt ensidiga gå ut med någon stark och specifik kritik som högt och tydligt visar ogillande av palestinska gruppers brott mot International Humanitarian Law? Jag har en känsla att It ain't gonna happen! Som tur var ser man lite stark kritik av det nu i arabisk press. Och det väger tyngre än svenska tyckares i min bok.

  Kan jag ha missat något evanemang, krav till terroransvariga eller offentligt upprop från Diakonia som riktade sig mot internationell terrorism? Det är ju det som trots allt gäller då Syrien och Iran är stora sponsrare av Hamas och Hezbollah. Och det är det som i sin tur gjort förhållanden svårade för palestinier. Nog sagt. Du vet vad som händer, hoppas jag. Därför tar jag allvarligare kritik från israeler som upplever terrorkrig från flera väderstreck och som samtidigt måste komma till insikt om egna felageranden mot palestinier än från tyckare som domderar om en sida.

  Så du förstår: Diakonia ska inte vara tyst om missförhållanden som orsakas av israeler men deras förespråkare ska då absolut inte vara tysta eller likgiltiga inför det palestinska extremister gör mot egna och andra.

  Ditt andra inlägg till mig: Tom de gamla 68:orna med historien som facit kan än idag inte se något fel i att de så hyllade och knöt djupa vänskapsband med Arafat som kom sponsrad och framskjutsad av gamla Sovjetblocket, så jag är glad att du ser honom för vad han var. Jag hade själv aldrig några illusioner och minns klart vad han gjorde mot t.ex. en kindergartenklass i norra Israel innan svenskarna tog honom till sitt socialdemokratiska hjärta. Jag kunde aldrig förstå vad de hade att göra med att gå så tillmötes en bevisad terrorist, även han grym mot egna och andra. 68:orna blundar fortfarande så det är ju inte underligt att yngre socialdemokrater - inte alla som tur var - rättar sig efter ledet, nu med Hamas och Hezbollah man tror på som förhandlingspartners. Så vi har detta politiska traditionsbundna - som bjuder in dem som i ord och gärning vill Israels förintelse - förutom de andra ensidiga grupperna, bland dem folk som säger sig vara kristna. Det blir en väl så stark soppa!

  Om bosättare: Jag gillar inte bosättningspolitiken! Den har inte varit fred och försoning till gagn. Men jag ser inte judar som bygger bo på lagligt inhandlad mark i områden judar fördrevs från (rensades bort totalt) förra århundradet som skurkar som så många palestinaaktivister verkar göra. Drevet mot alla bosättare liknar alltför mycket förföljelse och uppvigling!

  Ha det så bra!

  A-k

  SvaraRadera
 26. Till Eleni S, När du var i Jerusalem, kände du av Jerusalem syndromet? Svar: "Jerusalemsyndromet är namnet på en psykos och yttrar sig genom att en person som besöker Jerusalem tror sig vara en biblisk person. I de flesta fall uppstår inte sjukdomen under vistelsen i Jerusalem, utan snarare är det så att personer med denna form av störningar väljer att resa dit för att sedan, efter framkomsten, låta sina vanföreställningar få fritt spelrum." Nej det gjorde jag inte, men de från Sabeel, berättade om amerikanska turister som åkter med deras "via Dolorosa-vandringar" blev verkligen blir tagna över vad de sett.

  SvaraRadera
 27. "Nej det gjorde jag inte, men de från Sabeel, berättade om amerikanska turister som åkter med deras "via Dolorosa-vandringar" blev verkligen blir tagna över vad de sett."

  Jerusalemsyndromet är inte den enda vanföreställningen besökare till Jerusalem kan drabbas av...

  ;-)

  SvaraRadera
 28. Nu kännerjag mig genast tryggare, Lennart har ju visat sig vara en biståndsexpert. Krisen i östra Kongo kräver fler tidningsartiklar i svensk media och följeslagare på plats, kan du inte kontakta både Diakonia, PMU, UD och SIDA de kommer nog bli så glada åt dina sakkunskaper. (Men om du nu ljög om att Diakonia inte hade personal på plats, hur vet vi att du vet vad du talar om när det gäller biståndsmetodik).
  Eller låt oss vara seriösa! Om det finns så stora problem med Diakonia hade du väl inte behövt ljuga till lite extra ? Tänk om det just nu är viktigast att jobba på plats i Kongo än att skriva på DN-debatt.

  SvaraRadera
 29. När jag var i Israel 1981 och besökte skogar, berg och dalar och historiska städer och platser hade jag en känsla av att jag gick på historisk mark. Marken formligen andades historia. När man badade i Medelhavet hittade man gamla krukskärvor på stranden. Vänner berättade att man inte fick gräva efter skatter men att man om man sparkade lite i jorden eller sanden i tallskogarna med skon ofta hittade mycket gamla mynt. Aldrig kände jag att jag var någon annan än mig själv men atmosfären var unik. Jerusalemsyndromet hade jag aldrig hört talas om. Men det finns väl personer i de flesta länder som tror att de är Jesus?

  A-K

  SvaraRadera
 30. Hej, Ak Roth, tack for lanken.
  Den pjasen verkar mycket intressant. Jag kan tipsa om en mycket bra bok jag laste, "att forrada ett folk" om Rwanda.
  Du har ratt att det inte gar att gruppera vidrigheter, vilket var varst, Cambodja eller Rwanda? Jag har bara last mer om Rwanda an Cambodja, darfor tar jag alltid det exemplet. Problemet dar ar att FN landerna var ovilliga att agera,man brydde sig alltfor mycket om enskilda FN soldaters liv istallet for civila Tutsier. Foljden blev ju darefter. Jag hade sjalv en haftig diskussion med en bekant en sen kvall pa en studentfest. Hon verkade tycka att man inte ska riskera FN soldaters liv. "Tycker du inte att de borde ha stannat" fragade jag upprort. "Inte till vilket pris som helst" svarade hon. Det glommer jag aldrig. Det verkligen sant, eurpeiska FN mans liv ar mer vardefulla an Tutsier. Och Kofi Annan ses som en hjalte, trots att han hade stort ansvar.
  Men jag horde pa BBC 4 igar att nagra ansvariga antligen har domts. En liten ljusglimt!

  www.thedaily.com.au/news/2008/dec/19/aap-rwandan-genocide-kingpin-sentenced/ -

  mvh Eleni S

  SvaraRadera
 31. Egon/Bröder,

  Jag väntar fortfarande på svar angående statistiken om brott mot mänskliga rättigheter, och om metodiken för att rangordna länderna.

  SvaraRadera
 32. Till den Anonyme,

  Har du svårt att läsa innantill vad jag skriver till dig?

  Diakonia är en lobbygrupp, och skriver på sin egen hemsida att de sysslar med påverkansarbete i politiken och i medierna.

  I det ingår att bjuda politiker och journalister på propagandaresor till Mellanöstern, iscensatta till fördel för en pro-palestinsk ensidig bild av situationen. Man uppmanar också politiker att skriva debattartiklar i samma ärende osv, och man skriver ofta själv.

  Däremot har Diakonia inte skrivit en rad om det andra påstådda "fokusområdet" för påverkasarbetet, nämligen Kongo-Kinshasa, sedan i februari.

  Så kom inte och hitta på att de fokuserar på annat än DN-Debatt!

  SvaraRadera
 33. Vad är orsaken till att en del kristna väljer att liera sig med krafter som anser att kristna är mindre värda och åmnade för den eviga elden i helvetet?

  Varför höjer man sin egen bödel till skyarna?

  Varför sjunger man lovsong för krafter som tydligt proklamerar kristendomens förljugenhet?

  Gör man detta av rädsla? I tron att man trots allt ska lyckas charma sin bödel så att man klarar sig med huvudet sittandes kvar på kroppen?

  Varför?

  SvaraRadera