27 augusti 2008

Debatt i Dagen


Debatt-taket i Dagen är inte så högt?

Inför Israels 60 årsdag ville 6 kristna ( en diakon, docent, professor i teologi , präst, ingenjör och kulturredaktör) flera av dem hade arbetat nere i Israel/Palestina ge sin syn på firandet.

Artikel togs inte in, som jag uppfattar det så är den palestinska flyktingkatastrofen är fortfarande känslig att skriva om, där man även ställer krav på Israel.Ni som är nyfikna på vad de skrev: Här finns deras artikel


Bildkälla:  Palestineremembered
En av de fördrivna med nycklar till sitt hem i Palestina

Läs även andra bloggares åsikter om





Bosättarvåld


”Come And See ”, The Christian Web site from Nazareth
Rapporterar att israeliska bosättare förhindrade kristen gudstjänst i Beit Sahour.
Läs deras rapport dubbelklicka på sidrubriken kommer du dit.

Även de kristna följeslagarna rapporterar om ett ökat våld från de israeliska bosättarna på Västbanken.
Jag länkar till två artiklar



Citat ur Johannes Mosskin rapport:
Nu är det viktigt att ord blir till handling. B'Tselem konstaterar att det är varje regerings uppgift att upprätthålla lag och ordning och skydda liv, egendom och rättigheter där den styr. Denna skyldighet gäller i Israels fall även de palestinier som lever på av Israel ockuperat område. Organisationen skriver vidare att när palestinier attackerar israeler så tvekar inte staten att använda alla till buds stående medel för att stävja det, inklusive metoder som strider mot internationell- och humanitär rätt. När civila israeler attackerar palestinier så är svaret från den israeliska myndigheten dock milt. B'Tselem menar att varken armén, polisen eller domstolsväsendet fullgör sina plikter när det gäller att skydda palestinier, deras rättigheter och egendom mot angrepp av civila israeler slut citat. ur "Låt ord bli till handling" av Johannes Mosskin

Bild: Bildkälla ”Come And See

Läs även andra bloggares åsikter om





25 augusti 2008

Heroes of the OldCity Team

Tidningen skriver om att 30 augusti spelar präster och imamer från Göteborgsområdet fotboll - för fred. Jag tipsa om en artikel:

Om fotboll i Hebron

”……….Personen bakom laget är en kortvuxen kvinna vid namn Zleika. Hon är en av många palestinier i Hebron som med ickevåldsliga medel kämpar mot ockupationen. Zleikas kamp består i att försöka skapa livsutrymme åt människorna i gamla stan, och hon är ständigt aktiv. Förutom fotbollslaget, driver hon ett daghem, ordnar fritidsaktiviteter, försöker öppna ett kvinnocenter, skapa en fritidsgård och har ett finger med i det mesta som händer i hennes område………” Citat ur artikeln

SKR.s följeslagare i Hebron, Linus Bengtsson berättar här om fotboll i Hebron. Han är en av de många som förverkligar Jesu befallning att ge hopp åt de hopplösa, att vidga handlingsutrymmet för palestinier och israeler som arbetar för en fredlig lösning och för de mänskliga rättigheterna. Ge moraliskt stöd och hopp åt de krafter som verkar för en fredlig lösning.

Läs hans berättelse, dubbelkicka på rubriken så kommer den fram.

Läs även andra bloggares åsikter om





22 augusti 2008

Branden i den grekisk-ortodoxa kyrkan i Tulkarem.


Tidningenskriver 2008-08-22 att "Branden i moskén i Strömsund i Jämtland förra veckan nu vara uppklarad. Under torsdagskvällen förhördes flera personer av polisen - och en av dem, en 20-årig man, har nu erkänt "

Det får mig att tänka på en artikel jag läste om en liten grekisk-ortodox kyrka på Västbanken i den muslimska staden Tulkarem. Den lilla vackra helgedomen totalförstördes i en anlagd brand i september 2006.
"Händelsen inträffade efter ett tal av påven där han citerade gamla skrifter om islam som en våldsam och krigisk religion. (Sveriges Radio 19 september 2006). Den eller de som utförde illgärningen vissste säkert inte att den grekisk-ortodoxa kyrkan knappast har påven som överhuvud. Men kanske en del av muslimerna här placerar alla kristna i samma fålla, precis som många västerlänningar ser alla muslimer som identiska." citat ur artikel av Anders Dejeke SKR:s följeslagare
Det fina i berättelsen är vem som hjälpte till att bygga upp kyrkan igen. En berättelse om solidaritet och respekt religioner emellan, något vi i Sverige kan lära av?

Muslimer bygger kyrka

Bildkälla: SKR Anders Dejeke
Läs även andra bloggares åsikter om





20 augusti 2008

En annan baby i Israel

Tidningen Dagen skriver om en israelisk baby som rapporterats ha ”återvänt till livet” dog på tisdagsmorgonen. Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i medierna världen över.
Jag skulle vilja lyfta fram en annan baby i Israel, han heter Yousef al-Zeq, en av världens yngsta politiska fångar, föddes i ett Israeliskt fängelse i februari i år. Hans mor är 43-åriga Fatima från Gaza. Hon togs tillfånga vid gränsövergången Eretz tillsammans med en släktingen, Habiba, 30 år, som var på väg till israeliskt sjukhus för en operation. Av de barn som tillfångatagits ensamma och som kunde stå på egna ben är de yngsta 13 år.
Hans belägenhet borde väcka större uppmärksamhet världen över.

Läs mer om honom på Rawia Morras blogg jag länkar ( dubbelklicka på rubriken)

Läs även Johannes Mosskin ”fotboll i spökstaden”

Om palestinska barn i israeliska fängelser i tidningen

Läs mer om barn i Palestina hos Unicef jag länkar:


Bild: bildkälla Rawia Morra

Läs även andra bloggares åsikter om




17 augusti 2008

I israeliskt fängelse

Tidningen Dagen skriver att: Israels regering beslutade på söndagen att 200 palestinier som hålls i israeliska fängelser ska friges.

Visst låter det bra men jag skulle vilja komplettera bilden:

I den senaste rapporten över läget för de mänskliga rättigheterna i de palestinska områdena, anger FN:s särskilde rapportör John Dugard att över 700 000 palestinier har satts i fängelse sedan 1967, och att det för närvarande finns ca 11 000 fångar i israeliska fängelser, inbegripet 376 barn, 118 kvinnor, 44 ledamöter av det palestinska lagstiftande rådet och ca 800 personer som är administrativt frihetsberövad.
I slutet av januari 2008 höll Israel 813 palestinier i administrativt förvar. Dessa personer hålls frihetsberövade i perioder på upp till sex månader, som kan förnyas, som resultat av endast ett administrativt beslut. Administrativt frihetsberövande är tillåtet enligt internationell rätt, men endast i fall då en viss person utgör ett hot mot statens säkerhet, och med strikta restriktioner för tillämpningen. Israel har dock aldrig definierat vilka kriterier som gäller för ”statens säkerhet”, och därför bryter Israels utnyttjande av administrativt frihetsberövande mot dessa restriktioner.
De flesta palestinska fångar finns i fängelser i Israel. Förutom att detta ofta gör besök av familjen omöjliga, bryter det mot artikel 76 i den fjärde Genèvekonventionen, vilken föreskriver att personer från ett ockuperat område ska hållas fängslade i det ockuperade området och, om de döms till fängelsestraff, ska avtjäna straffet där.
Fångar utsätts för förnedrande och förödmjukande behandling. Förhör genomförs på ett omänskligt sätt som ibland gränsar till tortyr. Maten är dålig och trängseln stor.Två rapporter som offentliggjordes 2007 av israeliska frivilligorganisationer visar att gripna personer utsätts för fysisk misshandel och nekas att få grundläggande behov tillfredsställda, t.ex. hindras i mer än ett dygn från att sova. Behandlingen av barn är lika alarmerande.
Under de senaste åren har man börjat gripa, förhöra och sätta palestinska barn i fängelse på ett systematiskt sätt. I slutet av juli 2007 hölls ca 385 palestinska barn fängslade i Israel. Dessa barn åtalas vanligtvis enligt samma militära system som används för vuxna palestinie. Detta är naturligtvis ett brott mot FN:s konvention om barnets rättigheter (UNCRC) som trädde i kraft i Israel i november 1991. Israel förnekar dock att den är tillämplig på det palestinska området.

Utdrag från



Det skulle vara lovvärt att tidningen Dagen någon gång skulle berätta om någon av människorna bakom dessa siffror. Jag länkar till ” I israeliskt fängelse”
I israeliskt fängelse

Ni har plöjt orättfärdighet, ni har skördat ondska, ni har ätit lögnens frukt.
Ni har litat på era stridsvagnar och era många krigare.
Profeten Hos 10:13

Läs även andra bloggares åsikter om





14 augusti 2008

Jerusalem

Ur europakonferens blogg i Dagen 2008-07-30 , Ulf Ekman är ingen direkt förespråkare av en tvåstatlösning, om man säger så: "Jerusalem ska inte delas, det är det judiska folkets huvudstad". Punkt, inget att diskutera enligt Ekman som anser att Bibeln är superklar i frågan. Och om det eventuellt fanns de på plats som tyckte att man inte ska gå in i såna politiska frågor utan hålla sig till teologi på en sån här konferens så gav han svar på tal till dem: "Jag bryr mig inte om politik, säger du. Om du nu är så from så kan du väl åka till himlen direkt så att vi slipper dig här". Och så ett stort leende och en rungande applåd.” slut citat.

Jerusalem -det judiska folkets huvudstad visst låter det vackert, men innebär i praktiken för de Jerusalembor som inte är judar ? det har tidningen Dagen har aldrig skrivit om. Just nu sker en tyst fördrivning av palestinier och bor i Jerusalem och dess östra förstäder, genom rivning av palestiniers hem och byggnande judiska bosättningar. Den kristna biståndsorganisationen har en förnämlig hemsida jag länkar dit.

Det som nu sker är ett brott enligt fjärde Genèvekonventionen 1949

Etablerandet av israeliska bosättningar genom att överföra invånare från ockupationsmakten till det ockuperade territoriet är förbjudet det bryter mot artikel 49 i fjärde Genèvekonventionen av 1949

Det är förbjudet för ockupationsmakten att förstöra egendom om det inte är absolut nödvändigt på grund av den militära verksamheten enligt artikel 53 i fjärde Genèvekonventionen av 1949

Tidningen Dagen har under många år skrivit reportage om kristna från Sverige som har åkt till Israel för att visa sitt stöd för den ”judiska staten”, Jerusalem-marschen. Ett politiskt ställningstagande som uppskattas av israeliska politiker.” Välkomna till Jerusalem, det judiska folkets huvudstad ända sedan kung Davids tid för 3 000 år sedan. Jag behöver inte tala om för er att Israels land är heligt för judar, kristna och muslimer. Men utlovat bara till judarna, sa Sharon medan publiken jublade och applåderade. Här stördes Sharon inte av besvärande frågor om palestinier, bosättningar och avspärrningar. Liksom varje år kommer tusentals kristna från hela världen till ett veckolångt program under lövhyddofesten.”

Jerusalem-marschen i Dagen:




Det kanske är dags för tidningen att åtminstone försöka ge sina läsare mer en allsidig bild av situationen i Jerusalem? Hur påverkas den lilla människan av denna politik ?

Jag länkar till en artikel om en av de många husrivningarna av palestinska hem i östra Jerusalem. Artikeln är skriven av en av SKR:s följeslagare som till vardags är pastor i en missions-församling.läs hans berättrelse här

Så här skriver ( poet,översättare och palestinier född i Libanon som flykting, hennes föräldrar hör till de fördrivna från Galiléen ) när hon läser om Jerusalem-marschen tidningen Dagen Citat :”Det var en häpnadsväckande läsning för min del. De kristna palestiniernas lidande är tydligen något ovidkommande för dessa kristna! Den är liksom inte ens en del av storyn. Här visar jag en del konst med kristna motiv. Det speglar den palestinska kristenhetens, världens äldsta, upplevelse av det som sker idag i Palestina. Dessa bilder finns på många palestinska bloggar och sidor på nätet och även om deras upphovsmän ännu är okända för min del, uppfattar jag dem som rätt träffande. Det väcker hoppas jag en del tankar om deras situation. För det verkar som om kärleken inte omfattar dem, och inte välsignelsen heller. Kristna från hela världen kommer till det heliga landet och dansar på de ursprungliga kristnas bröst.” Slut citat.

Jag unnar israelerna att leva i en långsiktig fred och säkerhet men för detta krävs en rättvis fred. För mig som kristen är Jesu kärnbudskap det viktigaste. Jag tycker att vi inte skall trassla in oss i eskatologiska spekulationer om Israels upprättande. Det är inte bara hos Livets ord som denna vurm för staten Israel frodas, den finns även inom många i Pingstkyrkor och EFK- kyrkor.

Vad tycker ni predikanter? Ni är så tysta.


Läs även andra bloggares åsikter om





11 augusti 2008

Den Palestinskaflykting katastrofen. Boktips


”De palestinska araberna uppmanades av sina ledare att lämna sina hem. De araber som inte hörsammade uppmaningen och stannade kvar blev israeliska medborgare” ett vanligt citat från ”Israelväner”

Julen 2001 läste jag boken " Från det heliga berget" ” En resa i skuggan av det Bysantinska riket”, av  William Dalrymple


"På våren år 578 begav sig Johannes Moschos och hans lärjunge Sophronius Sofisten ut på en resa som skulle föra dem i en lång båge genom hela den östra bysantinska världen.

I juni 1994 ger sig författaren William Dalrymple ut på en resa i Johannes Moschos fotspår. Full av lärdom och humor och med journalistens nyfikna blick samlar han sina iakttagelser i en annorlunda reseskildring .Ögonblicksskildringar, religions- och kulturhistoria, anekdoter och personporträtt tillsammans med ett viktigt ärende: att ge röst åt mellanösterns ”bortglömda” kristna."


Det som fick mej att haja till var historien om vad som hände i den kristna byn
uppe i norra Galiléen. ” Haganahs soldater kom 29 oktober 1948. Prästen i den marionitiska kyrkan gick ut och mötte soldaterna med vit flagg, ingen gjorde motstånd. Byn hade ett gått förhållande till de inflyttade judiska kolonisterna och kände att de inget hade att frukta. Soldaterna var vänliga och artiga, de stannade i två veckor. Efter två veckor med hot om att bli dödade drevs byborna bort från byn. Eftersom de nu hade blivit israeliska medborgare överklagade de till Israels högsta domstol. År1953 vann de processen. Domstolen beslutade att fördrivandet var olagligt och att de skulle få tillbaka sina hem och jordbruksmark. Dagen efter förklarade israeliska armen området som militär zon, och bombade området. Byborna fick aldrig återvända till sin by. Kibbutzen Bar’am och kollektivfarmen Dovev brukar nu byns jord.”Omkring 385 byar på galileiska landsbygden (många av dem kristna) tömdes på sin befolkning av Haganah 1948. I byn Bet Shan (ingen gjorde motstånd) delades befolkningen upp i två grupper, de kristna fick fly till Nasaret medan muslimerna kördes bort i bussar över Jordan till exil. För att inte stöta sig med de kristna i västerlandet såg man till att inte göra en alltför energisk ’rensning’ i de mer kända kristna städerna och byarna” 

Kunde detta vara möjligt? gick det verkligen till så när den Israeliska staten föddes?
Jag började läsa mer, den melkitiske ärkebiskopen av Galiléen, han bekräftade historien i sin bok ”Vi tillhör detta Land” han föddes i Kafir-Bir'im 1939 och en av de fördrivna. En ytterligare bekräftelse var Boken "Min fiende min vän" som handlar om två familjers levnadsöde i Palestina och Israel sen slutet av 1800-talet.Skriven av Palestinien Bassam Abu-Sharif och Israelern Uzi Mahnaimi.

Förra julen läste jag den nyutkomma boken ”Den etniska rensningen av Palestina” av historikern Ilan Pappe vid Haifas universitet. En smärtsam läsning, den etniska rensningen av palestinska byar startades redan i dec 1947 då två försvarslösa palestinska byar, Deir Ayyup och Beit Affa, angreps, och den avslutades först i mars 1949. De mest kända terroraktionerna utfördes mot byarna Lifta och Deir Yassin. Hans dokumentation som säger att åren 1947-1949 förstördes 531 byar, 11 stadsdelar och att omkring 750 000 palestinier fördrevs. Massflykten drevs fram av massakrer, våldtäkter, summariska avrättningar. Pappé är inte först, för 20 år sedan öppnade historikern Benny Morris arkiven om rensningarna i en klassisk bok som rubbade hela Israel. Skillnaden på Ilan Pappe bok är att han visar på att massfördrivning redan från början var en central del av israelernas strategi. Han argumenterar kraftfullt för att ett internationellt erkännande av dessa händelser är ett viktigt steg på vägen mot en lösning av hela konflikten.

När den Israeliska staten utropades såg många kristna det som om en alltigenom lycklig tilldragelse, en uppfyllelse av bibliska profetior, tecken på Jesu snara återkomst. Jag anklagar inte de som var med då, de visste inte bättre. Men jag anklagar er goda upplysta kristna att kramla er fast vid denna förlegade historiesyn. Är det inte dags att ta bort era skygglappar och våga se verkligheten, läs boken.

Tidningen Dagen har aldrig recenserat denna bok,en tidning skall väl ge läsarna nyheter och information ?

Bildkälla: Palestineremembered

Palestinian women and children leaving their homes during Nakba. Note the absence of men, most likely they were sent to labor or concentration camps

Den etniska rensningen av Palestina

Läs mer " Aljazeera gjort ett besök där. Trots att byinvånarna är palestinier med israeliskt medborgarskap frår de inte bosätta sig i sin hemby." ur    Kafir Biram

Läs även andra bloggares åsikter om









8 augusti 2008

Blev de kvar i det heliga landet?



I tidningen Dagen kunde man läsa 2005-03-03 ”Bred ekumenisk delegation till Israel ”
"– Vi tror inte att vi kommer att förändra situationen i området, däremot kommer kanske vi att bli förändrade. Det säger Sven-Bernhard Fast, generalsekreterare för Sveriges Kristna Råd.
I truppen ingår ledare för sex olika samfund samt representanter för SKR. Det kan ses som en bildningsresa för ledarna, som företräder alla kyrkofamiljer inom SKR. Under fem dagar ska gruppen träffa representanter för fredsrörelser och organisationer som FN, Sida, Rädda barnen och Individuell människohjälp. SKR har en lång tradition av relationer med kristna kyrkoledare i Jerusalem. Delegationen vill uttrycka sin solidaritet med Jerusalems ekumeniska kyrkogrupp och stärka engagemanget för Mellanöstern i de svenska kyrkorna." Dagen gjorde ett gediget reportage, vilka deltagarna var mm. som ni kan läsa hela reportaget på följande
Länk till

Detta var ett reportage innan avresan vad såg de? Kom de aldrig fram? Inte en rad har tryckts om ”denna ekumeniska delegation till Israel” senare i Dagen.

För er Dagenläsare som ännu svävar i ovisshet vad som hände dessa präster och pastoren kan jag nu berätta för er:

Jo det kom fram och kom även lyckligt hem, (jag läste om deras besök i Kyrkans tidning). När man gör en resa brukar man ha mycket att berätta efteråt, ville de inte berätta? Strax efteråt de kommit hem satt jag och fikade tillsammans med en av dessa kyrkoledare som uttryckte förvåning över ointresset från Dagen att göra ett uppföljande reportage om vad de upplevt. De gjorde ett så gediget reportage vid avresan från Arlanda. Ett journalistiskt "walkover" ? Är ni nyfikna på deras reseberättelse så länkar jag den Vi är djup oroade

Bildkälla:SKR
Läs även andra bloggares åsikter om




Min bild av Israel



Under V23-34 pågår en fototävling ”Min bild av Israel” i tidningen Dagen. En mig närstående sa ”va kul jag som har en sån fin bild jag tog över herdarnas äng utanför Betlehem år 2000”. En vy som numera är helt förstörd på grund av skyddsmuren. Men när hon läste att det var ett samarrangemang mellan Dagen och Israeliska statens turistbyrå avstod hon. Det finns en mörk sida av den Israeliska staten. Visst den är en demokrati, men den förtrycker de mänskliga rättigheterna för det palestinska folket. Jag tror inte den bifogade bilden av en grävskopa som river ett palestinskt hem kommer att platsa i den almanackan. En bild som blivit så vanlig. Vem av Dagenläsarna tror att man bygger säkerhet och fred genom att riva andras hem? Och bygga nya bosättningar där istället. Ett brott mot internationell rätt även mot Mose lag: ”Främlingen som bor hos er skall räknas som en infödd bland er, du skall älska honom som dig själv. Ni var ju själva främlingar i Egyptens land. Jag är Herren, er Gud. ”(3 Mos 19:34)
Min närstående har också bilder av husrivning, hon blev bjuden på te av en familj som satt i spillrorna av sitt hem som nyss den Israeliska armen rivit. Tidningen Dagen har ”hög svansföring” när det gäller krav på att följa de mänskliga rättigheterna in sina ledare, därför är det skämmigt att ni nu är så naiva och samarbetar med en stat som så uppenbart bryter mot det mesta av mänskliga rättigheter. Om det är meningen av vi Dagen-prenumeranter skall få den i julgåva så avstår jag. Bildkälla: Husrivning i Wallaje, Jerusalem, januari 2005. Foto: EAPPI

Jag länkar till Btselem den Israeliska fredsrörelsens hemsida så får ni se mer bilder

( dubbelklicka på rubriken ).



7 augusti 2008

Bistånd för fred och rättvisa

SKR:s följeslagarprogram har funnits sedan 2002. Det kom till efter att kyrkoledare i Jerusalem skrev ett brev till Kyrkornas Världsråd och önskade att fredsälskande människor skulle komma till området för att verka för fred och säkerhet för palestinier och israeler
Dessa ekumeniska följeslagarna är verkligen är värd vår beundran. Svenskar som med fara för sitt eget liv och genom sin närvaro i området försöka dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och höja omvärldens medvetenhet om vad som sker. Många kristna palestinier som känner sig bortglömda och svikna av sina trossyskon runt om i världen. Trossyskon som vid sina pilgrimsresor och besök i det heliga landet inte ens känt till att det finns kristna palestinier! De längtar efter fred och frihet. Men också vädjan till omvärlden att medverka till att en rättvis fred kan bli möjlig.
Följeslagarna skriver regelbundet om sin vardag på västbanken och sina möten med människorna som lever där. Deras berättelser ger en djupare förståelse den komplicerade situationen i det heliga landet. De förverkligar verkligen Jesu befallning ”Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig.?

Sist en artikel från SKR-följeslagarprogram publicerades i tidningen Dagen var 2006-01-24 .

till följeslagrprogrammet





Läs även andra bloggares åsikter om