28 februari 2009

Israelakuellt

Lyssnartips: Israelakuellt
Varje månad sänder Shalom över Israel ett nyhetsprogram över närradion. Det är två pingstförsamlingar som ställer sin programtid till deras förfogande.

Vad är Shalom över Israel? det kan ni läsa här

Uppdaterad 090301 kl. 08.30,ur dagens program: Bengt B berättar många exempel på hur Gud beskyddade israeliska soldater under Gaza-kriget och hur han beskyddade sitt folk, när de blev attackerade av hamas-terrorister. Anklagelsen att Israeliska armens bombat en FN-skola och ett sjukhus visar sig nu vara felaktiga., bara en byggnad bredvid blev träffad.

Vidare rapporterar Bengt B om att de nyupptäckta gasfyndigheterna utanför Israels kust är 60% större än tidigare beräkningar, Israel kan nu bli självförsörjande på energi, han drar slutsatsen att nu är profeten Elias ande i verksamhet. ”Ty så säger Herren, Israels Gud: Mjölet i krukan skall inte ta slut och oljan i kruset inte tryta fram till den dag då Herren låter regnet falla över jorden." Ur Bibeln 1 Kung boken 17:14


Citat ur deras hemsida: Israel. Bibeln säger att den som välsignar Israel, blir själv välsignad. I dessa dagar, då vi lever i ett starkt antisemitiskt land, där både församlingen som de som inte tror angriper Israel så behövs det någon som står upp för sanningarna om landet, om folket och om dess rätta bibliska plats. Detta vill vi göra. Vi tror att vi som hednakristna är inympade i det äkta olivträdet, vi tror att Israel har en plats i historien och i framtiden och vi tror att den nation Jesus kommer att komma tillbaka till och sätta sina fötter på är Israel. Slut citat.

Radioprogrammet kan höras direkt via webben: Skellefteå närradio

Ni kan lyssna 1 mars
kl.21.00 Radio Pingst, Gäst i studion - Bengt Berggren, (sekreterare i Shalom över Israel)


Givetvis så stöder jag inte denna typ av ”förkunnelse” men alla ni som är intresserade av Israel/Palestina konflikten kan det vara bra att lyssna på denna retorik och kanske reagera. Jag tycker det är bedrövligt att pingstförsamlingar ställer upp på att sända deras program.

Magnus Malm Författare, teolog skriver 2009-02-24 en tänkvärd krönika i Dagen Citat: När människor med en vördnad för de heliga platserna och en välvillig inställning till Israel övergår i en demonisering av muslimer i allmänhet och av palestinier i synnerhet. När enda reaktionen på fosforbombningar av civilbefolkning utan chans att fly är att vifta med Israelflaggor vid lovsången och uppmana till turistresor i detta land, utan minsta kontakt med förtrycket i de ockuperade områdena. När Bibelordet återigen används för att hindra en öppen dialog med den fysiska verkligheten genom att mekaniskt hänvisa till "löftena". Då finns det anledning att ta ett steg tillbaka, söka sig till tystnaden bakom slagorden och lyssna till om det var det här Jesus menade när han sa att "sanningen skall göra er fria". Ingen av oss går fri här. Vi har alla en benägenhet att använda bibelordet selektivt, för att skydda och främja våra egna intressen. Ska vi kunna bryta dessa låsningar måste vi mötas i våra gemensamma mänskliga erfarenheter. Politiska och religiösa ideologier kämpar ofta för att förblinda oss för dessa, genom att demonisera fienden. Det måste vara en hjärtesak för dem som kallar sig Jesu lärjungar att se igenom dessa rökridåer, och räcka handen till den lidande medmänniskan. Som Gandhi sa: "Jag vet ingen större synd än att förtrycka de oskyldiga i Guds namn." Slut citat. Ni kan läsa hela hans krönika här. Bibeln som öppning eller låsning inför verkligheten

Mer om Shalom över Israel

Ur tidningen Dagen: Öholm har fått i uppdrag av tidningen Världen idag att sondera terrängen för en dygnet runtsänd kristen tv-kanal. - Det finns en stor efterfrågan i Sverige efter en tv-kanal med alternativa nyheter, med alternativ underhållning. Se bara på bevakningen av Israel i de svenska medierna. Här finns ett behov av en mer balanserad bevakning. Likadant är det på underhållningssidan. Det finns en efterfrågan på annat än melodifestivalen och liknande program. Siewert Öholm redo starta ny kristen tv-kanal

Israelvänlig präst sökes

Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

 1. Ja du, man blir lite bedrövad över människors intolerans.
  Man får hoppas att Guds välsignelse också räcker för de kristna palestinierna. Kanske behöver dom en smula mer välsignelse, jag tror det!

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant artikel!
  Tack Egon!

  Här ser vi desperation att komma fram med lögner till varje pris.

  SvaraRadera
 3. Vill gärna komma med några synpunkter med anledning av det program som sändes från Pingstkyrkans närradio i Skellefteå i går kväll med Bengt Bergren.
  Jag 67+ har under många år varit verksam som pastor i Pingströrelsen och de senaste tjugofemåren före min pension har jag varit Kyrkomusiker, kantor i Svenska kyrkan. Utifrån min erfarenhet vill jag meddela några reflektioner på det program som sändes.
  De tolkningar som Bengt Bergren gör kan förleda en del människor till en ensidig uppfattning om det som sker. Summan av vad han sade var att Israel inte har någon skuld i det som skett. Kriget har varit och är berättigat. Alla påståenden om Israels skuld bland annat från FN har tagits tillbaka sedan man blivit underrättade om sanningen. Att röra vid Guds ögonsten är som att peta Gud i ögonen. Detta är mycket beklämmande att lyssna till. Jag vill gärna kalla det kvalificerad smörja och vill också varna för de konsekvenser sådana uttalanden kan få. Det är mycket underligt att Pingstförsamlingen i Skellefteå vill ställa sig bakom detta. Var det inte samma sak när människor fick sätta livet till på andra sidan. Jag antar att Gud blev minst lika uppbragt över detta Finns det inga andliga ledare som vågar träda upp till försvar för en värdig sanning? I dag fick jag tillfälle att tacka en pastor som jag lyssnade till i en kyrka för att han hade skrivit en artikel där han berättat om sina iakttagelser vid en resa i Mellanöstern. Han blev vittne till hur Israeliska soldater provocerade Palestinier att kasta sten mot dem för att de skulle svara på annat sätt. Om det inte finns någon vilja att förhandla med Hamas och andra stridande parter som man givetvis inte kan försvara, så är det svårt att tro på fred. Borde inte alla kristna ställa sig bakom de svaga oavsett vilket folk de tillhör. Det är klart att det finns många hotbilder, men jag undrar om alla hot som propageras är sådana som de påstås vara. Hur ska man kunna bemöta detta? Det är inte lätt. Man måste veta vad man talar om i en så här allvarlig fråga. I annat fall borde man tiga. Kan det verkligen vara så att de som använder en sådan retorik som Bengt Berggren själva är bedragna. Var hämtar han sina uppgifter? Naturligtvis från de källor han själv vill ha dem. Allting verkar så ensidigt och tokigt. En ödmjuk inställning till dessa frågor är verkligen på sin plats.
  Det arbete som utförs av Egon Berglund är värd all sympati. Egon! Min fru och jag ber för dig att du skall få kraft att hålla ut i din uppgift att ge röst åt de svaga, som saknar vapen. Dina erfarenheter är väl grundade och det du skriver anser jag vara vettigt Du behöver ett starkt nätverk för din uppgift. Det finns säkert många som vill stödja dig. Jag hoppas det

  SvaraRadera
 4. Tack för era kommentarer: Ondska är inte bara de elakas härjningar utan även de godas tystnad", sa Martin Luther King. Detta är ord som är riktade till oss alla. Att bryta tystnad kräver mod. Ett mod som kan växa i en gemensam ansträngning. Ett mod baserat på hopp och målinriktad, god vilja.

  SvaraRadera
 5. Det här verkar ju vara en trevlig klubb för inbördes beundran.

  Egon gäller inte kommentarsreglerna dig själv.

  Hoppas inte denna blogg är representativ för Pingstkyrkan i Piteå

  SvaraRadera
 6. Svar till anonym: Om du läser tidigare bloggposter är kommentarena rätt så hårda och ifrågasättande se exempel
  http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2008/10/betlehem-del-4.html

  citat: "Egon gäller inte kommentarsreglerna dig själv. " Vad menar du?

  citat" Hoppas inte denna blogg är representativ för Pingstkyrkan i Piteå" Kanske inte men den representerar en ny syn i Israel/Palestinafrågan som så sakta växer fram.

  SvaraRadera
 7. Svarnr 2 till anonym: Om du läser tidigare bloggposter är kommentarena rätt så hårda och ifrågasättande se exempel här ännu ett exempel att jag inte censurerar bort kritik:
  Betlehem-1

  SvaraRadera