15 mars 2009

Besök hos Anna

7-14 okt. Min resa i det heliga landet

Vårt sista stopp på vår resa var hos Anna Veeder. Anna som är född i Sverige, har konverterat till judendomen, bosatt i Israel sedan 1992. Hon och hennes familj bor på moshaven Sde Ya’akov i Galiléen.

“Sde Ya'akov''' is a religious moshav in central Israel. Located near Kiryat Tiv'on, it falls under the jurisdiction of Jezreel Valley Regional Council. In 2006 it had a population of 921. The village was established in 1927, and was named in honour of Yitzchak Yaacov Reines, the founder of Mizrachi. It was the first settlement founded by Hapoel HaMizrachi.) se ''Sde Ya'akov

Hon är ekonomiansvarig på ett israeliskt startupföretag och frilansskribent med studier i judaistik och Mellanösternkunskap i bagaget.

Fastän det var förberedelsedagen innan lövhyddohögtiden , tog hon emot oss i sitt hem och vi fick sitta i hennes sukka ( lövhydda).

För mej är Anna Veeder en ”gammal bekant”, jag har haft många konversationer med henne via bloggar. Därför var det extra trevligt att få träffa henne IRL.

Hon bor 5 mil från den Libaneiska gränsen, berättade för oss att hon fick sitta i skyddsrum under senaste Libanon-kriget när raketer slog ner runt hennes by ( det var en flygbas som var målet för raketerna).
Hon berättade livfullt för oss om det religösa och politiska livet i Israel, och om det dagliga livet i Sde Ya'akov' och kontakten med de palestinska byarna som finns runt omkring.

Tyvärr blev vårt besök väldigt kort det hade varit intressant att åka omkring där men tiden medgav inte det.

Även om jag inte alltid håller med hennes åsikter så har hon har en vettig inställning till konflikten, hon vill att Israel skall lämna de ockuperade områdena.

Hon är en duktig skribent, och just eftersom hon bor mitt i det Israeliska samhället och vet hur israelerna tänker är hennes artiklar särskilt intressanta för att få en djupare insikt i Israel/Palestina-konflikten.

Här ett par exempel på hennes artiklar:
Vår dagliga förnedring, giv oss idag, Palestinierna ställer upp disciplinerat. De kan alla regler, alla olika ingångar. Men det blir alltid väntan och osäkerhet. I skuggan av muren växer den dagliga förnedringen. Anna Veeder i Flamman

Anna Veeder om högerextremismens revansch:

Och hennes egen blogg

Anna Veeder i Sourze

Läs även andra bloggares åsikter om
1 kommentar:

  1. Jo, Egon, precis som du säger, man håller inte med allt som Anna säger/skriver, men ändå är man väl medveten om att tjejen vågar vara ärlig, rättvis och öppen för att peka ut brister och nackdelar bland israeler & israelisk politik. (Brister som många förnekar).
    Nej, jag ser inte henne som "balanserad". Hon valde sin sida för länge sedan, precis som jag, men hon har ärlighet & rättvisa inom sig med heder och samvete.
    Där ligger skillnad mellan henne och dem flesta andra israeler man talade med, som vill förneka sanningen, till varje pris, även när det ser ut totalt vansinnigt.
    Jag är glad (tro mig eller ej) att hon skriver nu på sin blogg liksom andra ställe. Ska länka henne så fort jag hinner idag. Kul att ni träffades.

    SvaraRadera