17 mars 2009

Dagen och dogmer-2

Tidningen Dagen skriver” Två israeliska poliser dödades i dag när deras bil besköts vid gränsen mot Jordanien på den ockuperade Västbanken” en tragisk nyhet från Västbanken. men tidningen har svårt att ge läsarna helheten.

Tidningen Dagen skrev tidigare i ett ledarstick
Overklig inramning av tennismatch. Rakbladstaggtråd rullades i går ut kring området för Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel. Högar av gatstenar transporterades samtidigt bort efter säkerhetskrav från polisen i Malmö. Autonoma vänstergrupper som protesterar mot Israels krigföring i Gaza skulle annars kunna använda dem som livsfarlig ammunition. Ingen publik, stängda skolor och i det närmaste en krigszon runt tennisarenan. Befinner vi oss verkligen i Sverige?” slut citat.

Men den verklighet nere i Palestina som man demonstrerar mot i Sverige vill inte Dagen berätta om. Om hur tex. palestinierna i byn Ni'lin under lång tid kämpat för att behålla sin mark genom veckovisa demonstrationer, där ISM-aktivister från bland annat Sverige och USA deltar.

Under förra fredagens demonstration skadades 37-årige Tristan Anderson från Kalifornien, aktivist i International Solidarity Movement, israeliska styrkor sköt honom i huvudet. Han har livshotande skador, och förts till det israeliska sjukhuset Tel Hashomer nära Tel Aviv. Anderson är medvetslös och har blött kraftigt från näsa och mun. Där en tårgasbehållare träffade honom slogs ett stort hål upp i hans framhuvud.
Läs mer på ISM:s hemsida

Om ISM-Sverige, citat: är den del av det världsomspännande nätverk av aktivister som går under namnet International Solidarity Movement. Vårt mål är ett stopp för den israeliska ockupationen av de palestinska områdena, och våra medel är icke-våld och direkt aktion. ISM-Sverige är partipolitiskt och religiöst obundet. Slut citat

Själv såg jag hur ISM försöker hjälpa palestinier när jag var i Jerusalem och besökte bostadsområdet Sheik Jarrah i östra Jerusalem där den muslimska familjen Mohammad Al Khurd och hans fru Umm Kamal bor, där bosättare brutit sig in och stulit en del av deras hus. Det var ISM som höll vakt utanför deras hus Ni kan se de tält som de bodde i.

Även tidningen Arbetaren skriver om händelsen Amerikansk aktivist skjuten i huvudet på Västbanken

En tidnings uppgift är väl att läsarna skall få bli informerade och få en ökad insikt, men jag tycker Dagen sviker sina läsare att få en allsidig insikt i den komplicerade situationen i det heliga landet

Det är inte första gången personer skadas av Israeliska soldater i byn Ni'lin

Anna Wester- Ännu ett barn har dödats av israelisk militär, en elvaårig pojke i byn Nil’lin har skjutits till döds tidigare i eftermiddag. 29 juli 2008

ISM- Ni'lin

SR-Dagens Eko-2008-07-06

Idag skriver Dagens chefredaktör om den svensk-eritrianska journalisten, Dawit Isaak
Men när kommer tidningen visa solidaritet med Palestinas folk

Foto från Anna Wester

Läs även andra bloggares åsikter om
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar