25 maj 2009

Jerusalem en stad av fred

Mot slutet av sitt anförande 28 mars inför Jerusalemdagens deltagare i Lund poängterade Naim Ateek ledare för det kristna ekumeniska befrielseteologiska centret Sabeel i Östra Jerusalem att det fortfarande finns en väg till ömsesidigt erkännande med fred och försoning där Jerusalem har sin givna plats som en stad av fred.

Den enda framkomliga vägen innebär
1.att det internationella samfundet inklusive USA måste pressa Israel att acceptera den historiska, etniska mångfalden i Jerusalem lika väl som dess religiösa mångfald. Det är viktigt att omfatta denna mångfald i stället för att förneka och med våld försöka ändra den.
2.att Jerusalem ska delas mellan palestinier och israeler. Staden kan fungera som en tvåfaldig huvudstad med östra Jerusalem som huvudstad för Palestina och västra Jerusalem som huvudstad för Israel.
3. att Jerusalem måste förbli en stad öppen för alla landets invånare och tillika en internationellt öppen stad.
4. att det är viktigt att återinföra lag och rätt för de invånare i Jerusalem som har förvägrats detta.

Det brådskar att rädda Jerusalem undan den israeliska regeringens anspråk på monopol och dess orättfärdiga maktutövande. Slutligen sade han att vi alla som troende är ansvariga för att fredsprocessen ska komma i gång. Det betyder att vi måste förmå det internationella samfundet att inse det akuta behovet av att lösa konflikten och uppnå en fred som grundar sig på rättvisa och jämlikhet.
slut citat i Kerstin Johanssons översättning.


Den palestinske prästen Naim Ateek är ledare för Sabeel ecumenical grassroots liberation theology movement among Palestinian Christians
Mer om Sabeel




Här en pastor som inte vill fred och försoning: "Jerusalem ska inte delas, det är det judiska folkets huvudstad". Punkt, inget att diskutera enligt Ulf Ekman som anser att Bibeln är superklar i frågan. Och om det eventuellt fanns de på plats som tyckte att man inte ska gå in i såna politiska frågor utan hålla sig till teologi på en sån här konferens så gav han svar på tal till dem: "Jag bryr mig inte om politik, säger du. Om du nu är så from så kan du väl åka till himlen direkt så att vi slipper dig här". Och så ett stort leende och en rungande applåd.” slut citat. Ur europakonferens blogg i Dagen 2008-07-30 Ulf Ekman är ingen direkt förespråkare av en tvåstatlösning.

Här en pingstpastor med empati för alla folk. citat: Att bedja om en varaktig fred borde inte vara främmande för en kristen som tror på Guds makt. Det är i så fall en fred som gynnar både israeler och palestinier. Rolf Ericsson Heder åt den pastorn. Vad tycker ni Pingstpastorer? ni är så tysta.

”Following Jesus in occupied territory “by Naim Ateek

Diakonia- Analys utifrån internationell rätt: Israels politik i östra Jerusalem

Sabeel och byn Lifta som ligger också i Jerusalems utkanter
Läs även andra bloggares åsikter om











3 kommentarer:

  1. Nej, det finns ingen som helst anledning att dela Jerusalem. Den må vara helig för många, men den är och har alltid endast varit huvudstad i Israel och för det judiska folket.

    När staden var olagligt delad under den jordanska ockupationen så var judisk och kristen tillgång till de heliga platserna stoppad. Judiska synagogor revs och Klagomuren inklämd bakom ruckel och hästspiltor. Det är något som ingen vill återgå till, och Israel har visat sig vara den enda som kunnat tillförsäkra religionsfrihet och tillgång för alla.

    Jag har inte sett anspråk från iranska shiiter att dela den irakiska shiitiska staden Karbala eller Najaf. Eller att vatikanen ska delas. Eller Mecka, mellan sunniter oh shiiter.

    Israel tillser tillgång för alla till Jerusalem. Staden är huvudstad i Israel (det var judarna som gjorde den helig), och den råkar samtidigt vara helig för många andra.

    Det är bara att resa till Israel och besöka landets huvudstad för den som vill uppleva Jerusalem!

    SvaraRadera
  2. Naim Ateeks förslag är att Jerusalem måste förbli en stad öppen för alla landets invånare och tillika en internationellt öppen stad. Nu är staden stängd för de palestinier som bor på Västbanken.

    SvaraRadera
  3. Nej, staden är inte stängd för palestinska araber från Västbanken. Däremot har den palestinska terrorintifadan gjort att det vid vissa tillfällen har varit nödvändigt att begränsa inresa från Västbanken till Israels huvudstad.

    Det är Israels skyldighet att tillförsäkra säkerheten i Jerusalem. Den palestinska terrorismen åligger det palestinierna på Västbanken att stoppa.

    När så sker kommer alla sådana säkerhetsbegränsningar att vara onödiga.

    SvaraRadera