15 juni 2009

Från Betlehem till Boden


I fredagskväll hälsade jag på familjen Solomon Handal i Boden. De är kristna palestinier, släkten Handal är stor, deras ursprung är Betlehem, vår släkt består nu över 3000 personer som bor världen över, säger Solomon.

Jag är född och uppväxt i Betlehem har jobbat hela mitt liv i turistbranschen var ägare av en restaurang, men under 2:a intifadan ( åren runt år 2000 ) hade vi stora problem, turisterna uteblev, palestinska motståndsgrupper sköt på Israeliska bosättningar från bostadsområdet där jag och min familj bodde och jag hamnade mitt i korselden mellan deras eldgivning och den Israeliska armens. Risken att även de skulle bli dödade blev överhängande.

Hans berättelse stämmer väl in på min förra bloggpost Morden i Betlehem

Vi beslöt oss att lämna Betlehem. Vi valde Sverige, jag hade genom de svenska turisterna jag mött, fått kännedom om att det var ett säkert och bra land att leva i, säkerhet och låg kriminalitet var viktigt för oss.
Den 23 december år 2003 anlände familjen Handal , Solomon, hans fru och hans två söner till flyktingförläggningen i Harads ett litet samhälle ca 500 innevånare 45 kilometer nordväst om Boden. Det var 33 grader kallt !

Familjen fick sitt uppehållstillstånd 2005 och blev svenska medborgare 2008. De trivs här uppe i norr älskar den Svenska naturen. En av sönerna bor kvar i Harads jobbar i ett företag med ”Vilt och bär”. Resten av familjen bor nu i centrala Boden. Salomon har arbetat som tolk/handledare åt Integrationsenheten i Bodens kommun. Men kommer nu snart att börja arbeta på ett privat företag som jobbar med jobbcouchning. De bor i lägenhet i centrala Boden.

Solomon har blivit en respekterad och ansvarstagande kommunmedborgare.

Citat ur NSD ”Efter bråken på Prästholmen i Boden medlade en grupp invandrare fred mellan parterna. Och i helgen bildades en kommitté på området med syfte att, om och när det uppstår problem, lösa dem tillsammans med föreningen International Cultural Center. Salomon Handal, ordförande, berättar att föreningen International cultural center- for friendship and equality, ICC, startade för tre månader sedan.- Det är en förening för alla invandrare i Boden, oavsett nationalitet. Föreningens främsta mål är att skapa ett givande kulturutbyte, men den ska också följa upp och hjälpa till att lösa externa problem, såsom när det uppstår konflikter.I Boden finns 78 olika nationaliteter representerade. Asylsökande, som inte känner varandra, lever nära inpå varandra. De lever i ovisshet om sin egen framtid och med ett hot om avvisning hängande över sig. - Vi såg att det uppstod problem mellan olika grupper, som till exempel förra veckan på Prästholmen. Vi beslutade att prata med dem om att samhället i Boden är trött på dessa problem, säger Salomon Handal. Fredsmäklarna

Familjen Handal har skapat sig ett vackert hem här i Boden, vi kom med resväskor så alla möblerna har vi köpt här, på väggen hänger fotografier av hans föräldrar och en Palestinsk flagga. Deras församlingskyrka i Betlehem var Födelsekyrkan ( den latinska del som finns bakom de ortodoxa) men här de funnit sin församlingskyrka i Luleå S:t Josef Arbetarens katolska församling Julens hemstad bytes ut mot Boden

Men det händer att vi även besöker kyrkor i Boden, vi är ju alla kristna.

Jag hoppas att vi snart får en Palestinsk stat, Israel kan inte ligga i krig med sina grannar i evighet. Det skulle både Israeler och Palestinier vinna på.
Han berättar att Betlehem har många stenbrott, med vacker rosa sten. Det är härifrån som byggnadssten och cement kommer till de många bosättningarna som nu byggs på ockuperad Palestinsk mark av Israel. Och många Palestinska byggnadsarbetare jobbar med att bygga bosättningar, ja vi som har även byggt muren, ja det är vi själva som har byggt muren runt världens största utomhusfängelse! säger Solomon.

Jag berättar om inställningen i Israel/Palestina frågan som finns i den kyrka jag tillhör, ( men som jag själv inte delar ” citat Gud har gett landet till Judarna och en Palestinsk stat är mot hans vilja” slut citat -

Ja det var för 5000 år sen !
skrattat Solomon.

Jag berättar att många kristna sk. Israelvänner tror fortfarande att ”De palestinska araberna uppmanades av sina ledare att lämna sina hem 1948. De araber som inte hörsammade uppmaningen och stannade kvar blev israeliska medborgareDen Palestinskaflykting-katastrofen

Han berättar att när den Israeliska armen intog Betlehem 1967 kom det in med Israeliska tanks som de hade högtalare på och uppmanade Betlehem-borna att lämna sina hem inom 4 timmar (husen skulle rivas) och fly mot Jeriko, ca 15 % gjorde det men de allra flesta stannade kvar i sina hem. De försökte upprepa den etniska rensningen från 1948.

Han berättar även att 1948 kom det massor med fördrivna palestinier till Betlehem, vi har 3 flyktingläger där, de flesta som kom var ju palestinska muslimer. De har ju fler barn än de kristna palestinierna så därför har andelen muslimer i Betlehem stadigt ökat.

Arabiska är Solomons modersmål, han behärska nu fem språk. Jag hoppas han själv vill skriva i min blogg som gästskribent ( jag har lite svårt att skriva på svenska ) men visst går det bra med engelska?

Foto från Midsommar i Edefors 2005
Fotograf Thorbjörn Enberg, Bildtext :Greta Öhman i folkdräkt som flankeras av Vicky och Solomon Handal från inflyttade från Betlehem, Palestina

Jul i Betlehem

Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

 1. Salomon det ar trakigt att du tvingades att flytta fran din hemstad Bethlehem aven kallad Davids stad. Tyvarr sa ar du inte ensam utan det finns ca. 5milj. kristna i mellanostern som har flyttat ut under dom sista 10aren. Vi vet vem som skickade ivag dom kristna fran MO. det var inte Israel. Sjalv sa har jag lumpat i boden for manga ar sedan o idag sa lumpar jag i IDF. Jag har manga goda vanner inom turistnaringen i Bethlehem sa troligen har vi gemensama bekanta. Shana haba be Jerusalem.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Har startat en liten smidig webbring som sammanfogar våra kristna hemsidor och bloggar! Gå med du med och sprid ditt budskap, öka även trafiken till din sida.

  Webbringen heter Frälsaren.

  /StenHuggarn.

  http://fralsaren.blogspot.com/2009/06/fler-besokare.html

  SvaraRadera
 3. Hej!
  En uppdatering av min förra kommentar! Har skapat mer möjligheter för er nu, har även skapat en alternativ textlänk om någon inte skulle tycka om den lilla bannern.

  Har startat en liten smidig webbring som sammanfogar våra kristna hemsidor och bloggar! Gå med du med och sprid ditt budskap, öka även trafiken till din sida.

  Webbringen heter Frälsaren.

  /StenHuggarn.

  SvaraRadera
 4. Till sign. Peter, du har sänt mej två kommentaten som behandlar din syn på "Israel och judiska folkets profetiska roll" den första kommentaren är så ovanligt lång den andra är en ytterligare kommentar i samma ämne. Jag har valt att avvisa dem på grund av kommentarerna längd. Dina kommentarer tenderar att bli egna artiklar jag föreslår att du startar en egen blogg. se vidare kommentarsregler.

  SvaraRadera