3 juli 2009

En kristen palestiniers rop på försoning

Naim Ateek, en palestinsk anglikansk präst och en arabiska medborgare i Israel, är grundare och direktor för Sabeel, ett ekumeniskt teologiskt center i Jerusalem för att arbeta för befrielse av palestinierna. I denna i sin senaste bok: A Palestinian Christian Cry for Reconciliation presenterar han en vision för ett fredligt kristet engagemang i vad som är kanske den mest centrala konflikten i frågan om fred i Mellanöstern.

Den israeliska ockupationen av Palestina har skapat en kultur av våld som har dehumaniserar och förtrycker både israeler och palestinier. Det våldsamma motståndet mot ockupationen från vissa palestinier har bara gjort situationen mer tragiska och hopplösa. Finns det någon legitimt hopp att 2000-talet kommer att vara mindre våldsamt än blodiga 1900-talet? Kommer allmänheten någon gång i framtiden sätta större press på regeringar att begränsa sin lust för krig och för att driva fredliga medel för att lösa konflikter? Ateeks bok är en plädering för en fredlig palestinska intifadan. Kristna bidra till fred genom att återvända till den revolutionära politik Jesus, som lärde att onda kan motstånd utan våld.

Efter en kort genomgång av historien om konflikten Ateek adresserar han den centrala delen av sin bok till utläggningen av ett fredligt palestinskt teologiskt befrielsekrig. Han hävdar att konflikten i Mellanöstern är rotad i tvister om mark och den exklusiva teologiska marken. Kristen sionism (t.ex. politiskt engagerade dispensationalism) förstärker denna exklusivitet. Ateek hissar upp Jona som första palestinska befrielseorganisationen teolog som fördömer restriktiva, nationalistiska teologi. Det är viktigt att motsätta sig uttryck i den kristna sionismen som en förtryckande kätteri förvärra denna konflikt. Attek skriver att "Den Gud som vi har lärt känna i Jesus Kristus inte är Gud Armageddon men Gud Golgata" (91).

Lära rötterna till konflikten och dess utveckling är grundläggande. Rättvisa är den viktigaste komponenten. Den olagliga israeliska ockupationen måste få ett slut och det palestinska våldet måste upphöra. Internationell rätt måste genomföras och Israel måste erkänna de palestinska rättigheter och göra återlämnande för sina brott. Ateek föreslår en sannings och försoningskommission som ett nödvändigt steg för att skapa ansvar och förena de motstridiga berättelser.

Ateek:s kritik av Israels politik är sträng och obeveklig, men han sparar inte hans palestinska fränder och fåfänga motstånd baserat på ilska, hat, och våldsamt motstånd. Ateek medger inte politiskt engagemang till "realisterna" inte heller att utropa ett passiv evangelium som återstår urkopplad från konflikten. Han föreslår att den enda hopp för världen (och för förnyelse av kyrkan) är att utropa ett fredligt evangelium om Jesus på det offentliga torget, och att leva ut det på torgen, vägkorsningar, förhandlingssalarna och lagstiftande församlingar. Det är moraliskt och andligt åligger kristna runt om i världen att gå med honom i detta uppdrag. Texten översatt av Egon Berglund från :“Come and See” The Christian website from Nazareth

Naim Ateek var 11 år när hans stad BeitShe'an söder om Genesarets sjö i Galileen blev ockuperat av israeliska soldater den 12 maj 1948. Familjen Ateek var kristna i det övervägande muslimska samhället. För två veckor de bodde under ockupation när slutligen den militära befälhavaren meddelade dem att om inte familjen lämnade genast skulle de dödas. Alla kristna flyttades till Nasaret och muslimer deporterades till Jordanien. Detta är den traumatiska minnet av "Nakba (katastrofen) för Ateek familj. När Ateeks slutligen tillåtelse att resa till Beisan ett decennium senare, har de upptäckt deras gamla hem nu bebos av en judisk familj. Se wikipedia

Går det att befria palestinierna utan våld? Hör Naim Ateek som utvecklat en kristen befrielseteologi baserad på icke-våld. Men hans nyligen utgivna bok, A Palestinian Christian Cry for Reconcilitaion, väcker stark kritik från oväntat håll: sionistiska kristna grupper i USA.
Lyssna på SR - Människor och tro

Lyssna på programmet här Inslaget börjar 25 min in i programmet.

Jag har tidigare skrivit om Sabeel: Byn Lifta
Jerusalem här är alla födda

Foto från Sabeel: Visit to Buqei'ah

Läs även andra bloggares åsikter om

5 kommentarer:

 1. Nej, Israel (nationen/folket) "ockuperar" inte "Palestina". Nationen/folket Israel är samma folk som Jehoshua ("Jesus") tillhörde. Om nationen Israel skulle vara en ockupant så var även Jesus det i så fall.

  Är det din åsikt?

  Och vad är då araberna, som invaderade regionen 600 år senare?

  Palestina har aldrig funnits, och det brittiska palestinamandatet upphörde att existera 1948 i samma ögonblick som det judiska folket fick sin självständighet.

  Men sitt du gärna och gnäll och berätta dina skrönor (eller lev på ditt enda lilla besök till Israel, som du tydligen vattnat ur ett 60-tal blogginlägg på). Ingen bryr sig.

  SvaraRadera
 2. Jag hade gärna lyssnat på programmet med Naim Ateek i Sveriges Radios "Människor och tro", men det är tyvärr redan borttaget. Det ser ut som ljudarkivet inte lagrar mer än de senaste av dessa program. Tack ändå för din mycket sunda och balanserade information om det som sker. Debatten är som du vet mycket infekterad av osakliga tyckare. Därför får du naturligtvis räkna med deras påhopp. Från mig och många andra har du i alla fall ett helhjärtat stöd. Tack Egon!

  SvaraRadera
 3. Det är svårt att bemöta sådana som Oscar, då han flummar runt fullständigt.

  Att Jesus av Nasaret (mannen, inte myten) för dryga två tusen år sedan levde där...har vilken betydelse exakt? Sen att du drar ihop den personen med hela Israel är rätt...motbjudande eller imponerande beroende på hur man ser det. Du vet att det finns somaliska judar, antar jag? Israeler även de, men etniskt väldigt långt ifrån Jesus (som du av någon anledning finner betydande).

  Att Palestina inte existerar och aldrig har existerat förstår jag inte riktigt. Din logik har skrikit med sin frånvaro hela ditt inlägg, men exakt hur trollade du bort denna geografiska region?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Palestina

  Att araberna ockuperade regionen för....ett par år sedan..ska alltså inte räknas? Men hur ser du då på Kosovo där albanerna ockuperade regionen för inte länge sen alls, och nu har fått det godkänt som eget land av många (inkl Sverige)?

  Landet Israel bildades av FN, från regioner som England ockuperade. Israel har sedan dess ockuperat områden som inte räknades till Israel när gränserna ritades. Att påstå att de inte ockuperar är bara korkat.

  Om man ignorerar fakta, så kan man inte lösa problemen. Ungefär samma problem som i Sverige. Judarna styr media och döljer fakta, araber/afrikaner begår brott och politiker/media låtsas som det inte sker. Försvinner problemet? Inte speciellt mycket.

  Vad är då lösningen?

  För Mellanöstern: att Israel håller sig till de delar som de blev tilldelade.

  För Sverige: att de folkförrädare som fattade besluten fängslas och bestraffas och de som inte passar in i Sverige slängs ut (precis, inte utvisas...slängs ut...huvudet först).

  Men du kanske inte är intresserad av fakta, logik etc? Roligare att hitta på saker? (Då menar jag Oscar, då bloggaren uppenbarligen är religiös och inte är värd att lyssna på).

  SvaraRadera
 4. Du får gärna rätta mig om jag har fel. Men jag vet att Israel godkände den fredsplan som Bill Clinton förhandlade fram.
  I stor sätt gick den ut på att Palestina skulle bli en stat med Västbanken och Gaza, östra Jerusalem som huvudstad men ingen rätt för 1948 års flyktingar att återvända. Palestinierna tackade nej till den fredsplanen och det berodde på just den sista punkten, 1948 års flyktingar.
  Så bosättare eller inte, det är väl ändå inte det konflikten handlar om?
  Och, tycker du att den fredsplan Bill Clinton tog fram var dålig?

  SvaraRadera
 5. Tack Magnus för kommentar, tyvärr vet jag inte alla turer runt Bill Clintons fredsplan.

  SvaraRadera