27 augusti 2009

Bosättarna granskas

Sverige har haft besök av Noa Galili, fältarbetande bosättarexpert från den israeliska fredsorganisationen Peace Now Settlement Watch Team och Eyal Hareuveni, fältarbetande bosättarexpert från den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem.

Onsdagen den 24 augusti hölls ett lunchseminarium i Solidaritetshuset med dem.Inbjudande organisationer var Settlerwatch och Kristna Fredsrörelsen i samarbete med PGS och Världsbiblioteket. Temat för lunchseminariet var problemet med de israeliska bosättningarna och dess konsekvenser för palestinier och för ett framtida självständigt Palestina. Läs om seminariet här: Bosättningarna – en oåterkallelig situation? och här: ABF-Bosättningarna, internationell rätt och EU

Även tidningen Dagen skriver om deras besök ( äntligen ) citat ” Israels bosättarrörelse följer inte den judiska tron. Det menar Eyal Hareuveni från människorättsorganisationen B'Tselem. - För många judar är bosättarrörelsen omoralisk eftersom de bryter mot de tio budorden, där det står att du inte ska stjäla från din granne. Ska judar ha rätt att bosätta sig på ockuperad palestinsk mark? Utifrån Bibelns texter är det flera som anser det, både bland judiska bosättare som försöker breda ut sig på bekostnad av palestinierna, och bland kristna sympatisörer i västvärlden. Det här går stick i stäv med den israeliska fredsrörelsens vision om en tvåstatslösning. Om ett Palestina ska bildas jämte Israel är det svårt att visa någon större förståelse för judiska bosättare eller deras kristna stödtrupper i omvärlden. - Vi spelar väl vår roll i Armageddon, säger Eyal Hareuveni något cyniskt när han får frågan på hur han ser på kristna som sluter upp bakom bosättarna.

Kristet stöd för bosättare.

Noa Galili berättar att hon ganska nyligen deltog i en demonstration när den amerikanske baptistpredikanten och numera även politikern Mike Huckebee besökte Israel. Mike Huckebee har seglat upp som en tänkbar presidentkandidat för republikanerna, och till skillnad från bosättarskeptikern Barack Obama har han en helt annan agenda för Israel. Mike Huckebee markerade tydligt sina åsikter genom att i det ockuperade östra Jerusalem stråla samman med ledare från bosättarrörelsen.
Slut citat ur tidningen Dagen läs hela artikeln här:
Israeliska bosättare kritiseras för att gå emot judisk tro

Jag hoppas artikel väcker eftertanke bland de många kristna i Sverige som stöder bosättarna.

Här ett av otaliga exempel: citat ”Västbanken” är såväl historiskt, enligt Guds löften och i ljuset av profetiorna den centrala delen av landet Israel. Det har”Västbanken” varit, är och kommer alldeles tydligt att vara även i framtiden. ”Västbanken” är Guds egendom, vilken han har givit åt det judiska folket att förvalta. Området som enligt Bibeln heter Judéen och Samarien kommer att tillhöra det framtida Israel – så länge som solen och månen följer sin Gudagivna" bana. Siegfried Luikert sidan 5-6 Israels vän nr2 -05

Tidigare har jag skrivit : Stanley Sjöberg och eskatologiska spekulationer Och Livets Ord och Israel

Läs även “Come and See” Christian webb site from Nazareth
Huckabee Hobnobs with Hilltop Youth at Moskowitz’ Shepherd Hotel

Vill i Israels och Palestinas folk välgång då skall vi stödja den israeliska fredsrörelsen som vill skapa fred och försoning.

Foto Egon Berglund: Bosättningen Maale Adumim

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar