31 december 2009

Barnen i Betlehem

Hakon Långström domprost emeritus skriver en tänkvärd debattartikel i tidningen Dagen: Citat” Låt barnen från Betlehem få komma till havet"
Nästan alla barn älskar att få komma till havet. Att få se vågorna rulla in mot stranden, att fantisera över vart man kan komma om man far över det, att bada, simma och bygga sandslott på stranden. I Sverige har våra barn fri tillgång till havet längs alla våra kuster. Så är det inte för barnen i Betlehem."
Slut citat läs hela hans artikel här: Låt barnen från Betlehem få komma till havet

Hakon Långström tillhör Svenska kyrkan, en kyrka som tagit Jesu ord på allvar att ställa upp på sina kristna bröders nöd i Palestina.

I ett debattinlägg 100114 försöker Sigvard Henriksson försvar denna orättfärdighet, med argument typiska för den kristna sionismen. citat”Det inte minst beklagansvärda är att agerandet från dessa stater och terrororganisationer förhindrar, fördröjer, den välsignelse som Gud lovade Abraham beträffande hans son Ismael och hans ättlingar (araberna), vilket medför det lidande som de palestinska barnen och även vuxna får utstå.”slut citat
Vem är det nu som river palestiniers hem på Västbanken och i Östra Jerusalem? Enögt Sigvard Henriksson .

Själv har jag skrivit om samma frågeställning i Vi badade aldrig i Genesarets sjö.

Staden Tiberias på Galieiska sjöns sydvästra strand är idag en semesterort. Många turister men även Israeler kommer hit för att bada. Men det finns en grupp som aldrig får komma hit de är de palestinska barnen från Västbanken. Genesarets sjö

Finns det medlidande? Finns det hopp?

citat"När fredsprocessen bröt ihop, bröts också i princip alla vardagliga kontakter mellan israeler och palestinier på Västbanken. Muren mellan folken är inte bara fysisk, utan också psykologisk. När Cecilia Uddén återvänder till Gaza, ett år efter att kriget startade, ställer hon frågan:
- Är det möjligt för israeler och palestinier att förstå varandra, att leva sig in i varandras lidande? Hur tänker israeler om situationen i Gaza idag? Och vad vet palestinier om Förintelsen? " läs mer
SR-Finns det medlidande? Finns det hopp? och Lyssna på programmet här

This is the story of the girls of the Bethlehem Football team, the first soccer team in the Palestinian Territories. Most of them are also part of the National team that has already reached really good results in tournaments in Jordan and Egypt.


Läs även:Öppet brev till Carola om julen i Betlehem

Läs även andra bloggares åsikter om
Barnens rätt


14 kommentarer:

 1. Hur kan man jämnföra Gaza kriget med förrintelsen?!

  I Gaza kriget dog ca 1400 palestiner 800 av dessa var militanta med vapen i hand. Plus kriget var ett resultat av deras beskjutning av Israel. I förrintelsen mördades 6 miljoner judar helt utan anledning.

  SvaraRadera
 2. "Hur kan man jämnföra Gaza kriget med förrintelsen?!"

  Om du lyssnar lite mer så förstår du att det gör ingen seriös debattör.

  citat”Förintelsen var ett folkmord, till skillnad från Naqban. På den nivån är det inte detsamma, men om man pratar om historiska trauman, så tror jag att de två ligger på samma psykologiska nivå. Samtidigt som minnet av förintelsen är väldigt utvecklat, har minnet av Naqban inte fått något utrymme, säger Tamar. Läs mer här:
  Inte ens en skylt för det palestinska traumat

  SvaraRadera
 3. Det hade inte blivit någon massflykt av palestinier om inte
  1/ många av dem kollaborerat med Nazityskalnd mot judarna
  2/ palestinierna i slutet av 1947 gått till storskaliga angrepp på judiska samhällen i Palestina
  och
  3/ inte arabstaterna hade anfallit Israel 1948.

  När det gäller Gaza så var det enbart 8 år av systematiska krigshandlingar och folkrättsbrott i form av raketbeskjutning av civila israeliska samhällen som resulterade i Operation Cast Lead.

  F.ö. har anonym ovan helt rätt i att nämna massflykten av araber 1948 på samma dag som Förintelsen är att skända och relativisera den sistnämnda.
  Man befinner sig farligt nära gränsen för Förintelseförnekare.
  I all synnerhet som många av de flyende palestinierna faktiskt planerade just en Förintelse av judar i Palestina tillsammans med Hitlerriket.

  Peter Storegård

  SvaraRadera
 4. Peter Storegård, Har har även läst på om Palestinas historia och vad som hände åren före 1948 Kan vi fira Israel?

  SvaraRadera
 5. Gärna det Egon.
  Vi kan ju börja med den arabiska massakern på en judisk sjukhuskonvoj i Hebron 1929 och fortsätta till nazisten och islamisten tillika Stormuftin av Jerusalem Amin al-Husseiny och dennes vänskap med Himmler samt långtgående planer på att utrota alla judar i mandatet Palestina.
  Dessa planer fanns redan på 30-talet.

  Dessa fakta adderar till de data som jag angav i min förra kommentar och visar att massflykten av araber 1948 i själva verket var deras eget fel.

  Den arabvärld som via radio och tidningar uppmanade till flykt har givetvis också ett ansvar liksom det faktum att de (Egypten och Jordanien) vägrade att integrera flyktingarna utan höll dem i flyktingläger 1948-1967 och dessutom förbjöd judar att komma in i Jerusalem.

  Man kan med gott fog anta att palestinierna är mycket avundsjuka på sina bröder och systrar som valde att stanna i Israel där de idag åtnjuter en levnadsstandard och demokratiska fri och rättigheter som är okända i arabvärlden.

  Peter Storegård

  SvaraRadera
 6. Peter Storegård du anklagar Palestinierna för att palestinier att citat"
  1/ många av dem kollaborerat med Nazityskalnd mot judarna
  2/ palestinierna i slutet av 1947 gått till storskaliga angrepp på judiska samhällen i Palestina och anklagar dem för I all synnerhet som många av de flyende palestinierna faktiskt planerade just en Förintelse av judar i Palestina tillsammans med Hitlerriket."slut citat

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.
  Läs mer om den etniska rensningen av Palestina
  Deir_Yassin och Lifta

  SvaraRadera
 7. Din vanliga replik när du inte kan bemöta fakta, Egon.
  Mina uppgifter är väl belagda.
  Se länkar nedan.

  http://histclo.com/essay/war/ip/ipw48/part47.html

  http://www.zionism-israel.com/israel_news/2009/09/nazis-armed-palestine-arab-uprising.html

  http://www.tellthechildrenthetruth.com/gallery/

  Peter Storegård

  SvaraRadera
 8. Du Peter citat"Dessa fakta adderar till de data som jag angav i min förra kommentar och visar att massflykten av araber 1948 i själva verket var deras eget fel." slut citat
  Så gick det inte till:

  Den Palestinska flykting katastrofen

  Citat"Man kan med gott fog anta att palestinierna är mycket avundsjuka på sina bröder och systrar som valde att stanna i Israel " slut citat. Detta var inte deras eget val, om man fick stanna eller ej.

  SvaraRadera
 9. Du har rätt i en sak, Egon.
  De araber som hösten 1947, tillsammans med "frivilliga" från Syrien och Irak gick till angrepp på judiska samhällen inte var några som den blivande staten Israel ville ha som en dolk i sin rygg inför det väntade arabiska anfallskriget och att de antingen kördes ut eller fann för gott att skudda stoftet från sina fötter.

  Detsamma gäller sannolikt de anhängare till nazisten Amin al-Husseiny som samarbetat med Nazityskland.
  Dessa flydde antingen eller kördes ut av judarna.
  Men oskyldiga araber kunde välja mellan att stanna kvar och bli lojala medborgare i Israel, eller flytta.

  Man kan se rester av den palestinska antisemitismen i deras TV-program, tidningar och skolböcker.
  Detta gäller f.ö. hela arabvärlden.

  http://www.mfa.gov.il/MFA/Archive/Articles/1997/PALESTINIAN%20ANTI-SEMITISM%20-%2012-Sep-97


  http://www.tomgrossmedia.com/ArabCartoons.htm

  Enligt min enkla mening borde du vara mer noggrann i valet av grupper du ger ditt stöd, Egon.

  Peter Storegård

  SvaraRadera
 10. Citat" Men oskyldiga araber kunde välja mellan att stanna kvar och bli lojala medborgare i Israel, eller flytta."Slut citat

  Tyvärr Peter gick det inte till så, oavsett hur mycket du uppdepar dej. läs min tidigare länk Den Palestinska flykting katastrofen

  SvaraRadera
 11. Jag vill inte lägga mig i samtalet mer än att rekommendera en bra och faktarik bok: "Ett land två folk – Israel-Palestina-konfliktens historia" av Sören Wibeck.
  En mer mångordig rescension finns på min egen blogg under kategorin "Predikaren 12:12". Inlägget heter "palestina III - färsk bok".
  Gott nytt år till alla!

  SvaraRadera
 12. Stig Strömbergsson, du är så välkommen in i samtalet, jag vet att du har mycket att tillföra

  SvaraRadera
 13. Jag vill avsluta diskussionen för min del med att konstatera att de kristna och drusiska araberna liksom beduinerna stannade i den nya staten Israel.
  Hos dessa grupper fanns inget av det judehat som utmärkte muslimerna och det var också denna senaste grupp som stod för samarbetet med Hitlertyskand och överfallen på judar och judiska samhällen innan 1948.

  Peter Storegård

  SvaraRadera
 14. Citat Peter "Jag vill avsluta diskussionen för min del med att konstatera att de kristna och drusiska araberna liksom beduinerna stannade i den nya staten Israel." slut citat
  Det finns en annan förklaring Peter till att en "del stannade": citat"I byn Bet Shan (ingen gjorde motstånd) delades befolkningen upp i två grupper, de kristna fick fly till Nasaret medan muslimerna kördes bort i bussar över Jordan till exil. För att inte stöta sig med de kristna i västerlandet såg man till att inte göra en alltför energisk ’rensning’ i de mer kända kristna städerna och byarna” Läs
  Den Palestinska flyktingkatastrofen

  SvaraRadera