21 maj 2010

Göran Hägglund och Israel

Tidningen Dagen har gjort en intervju med Göran Hägglund (den andra partiledarintervjun i raden av sju)Läs hela intervjuen här

För ”Dessa mina minsta bröder” som skriver om människorna i det heliga landet var intervjun ( lyssnade på videon ) ointressant. Tidningen Dagens enda fråga om i Israel/Palestina-konflikten var om han höll med om Lars Ohlys citat att Israel är en ”skurkstat” givetvis tyckte han inte det. Därmed var frågor om Israel/Palestina- konflikten avverkad. (Se Lars Ohly och Israel-2 )

Det hade funnits fler intressanta frågor att ställa tex. kommer KD aktivt medverka till att en tvåstatslösning med en fri Palestinsk stat bildas? Nu slapp Göran Hägglund ifrån den frågan.

Internt i KD finns stora inre spänningar just i den frågan.

Citat” Internbråk. Ett bråk har blossat upp inom Kristdemokraterna angående förhållandet till Israel, och landets ockupation av de palestinska territorierna. Efter att Anneli Enochsson anklagat den kristna biståndsorganisationen Diakonia för att muta kristdemokratiska riksdagsledamöter för att bli mer anti-Israel går nu hennes partikamrat ut i försvar." Slut citat läs hela artikeln här April 9, 2010 - Kristdemokrat anklagar Diakonia för demoniserande mutresor


Citat” David Winks är inte med i någon organisation eller intressegrupp relaterad till Israel-Palestina-frågan. Han gick med som medlem i KD 1997. Via e-postkorrespondens, insändare och interna diskussionsforum försöker han påverka partiet. En skiljelinje för honom är om Israel ägnar sig åt någon form av ockupation. Enligt Winks hävdar en grupp partiföreträdare att en sådan inte äger rum, genom att bland annat hänvisa till att det inte handlar om någon statsbildning på de omtvistade områdena.
– Jag har varit på många interndebatter på Kristdemokraternas intranät, och jag har alltid varit den enda som har sagt att en ockupation har ägt rum, säger David Winks.
Han ser svagheter i det interna diskussionsklimatet, och har bland annat blivit kallad antisemit. Människor i KD sitter stilla i båten och undviker att säga emot, menar han.slut cita
t” läs hela artikeln här Ett av riksdagens mest Israelvänliga partier

Citat” Kristdemokrater i ledningen
Samtidigt har det faktum att tre politiskt aktiva kristdemokrater arbetar i ledningen för mellanösternarbetet gjort att människor mer eller mindre skämtsamt anklagat kristdemokraterna för att ha ”kidnappat” organisationens mellanösternarbete. Förutom Joakim är projektledaren för Diakonias juridiska arbete David Kärnerud och regionchefen för Mellanöstern, Christoffer Sjöholm, kristdemokrater slut citat ”
läs mer Diakonia


Läs vad jag skrivit tidigare: Avskydda murar och dess försvarare

KD EU valet och Israel/Palestina

KD och Israel

Läs även andra bloggares åsikter om
kristdemokraterna
Göran Hägglund KD

Dagens valblogg
Expressen

8 kommentarer:

 1. Sven Börjesson21 maj 2010 kl. 22:08

  Den här bloggen är en av de allra mest censurerade israelfientliga i hela bloggvärlden.
  Egon Berglund tillåter inte minsta debatt.
  Det beror sannolikt på att han inte kan argumentera.
  Egon tillåter exempelvis inga bestyrkta israelvänliga inlägg
  Tänk om Världen idag skulle tillämpa Egons censur.
  Då skulle all diskussion försvinna.
  Egon är, i praktiken, varken mer eller mindre en islamistisk fundamentalist.
  Egon är förmodligen en kvarvarande rest av den kristna världens historiska judehatare.

  Sven Börjesson

  SvaraRadera
 2. Till Sven Börjessson du menar att jag inte tillåter debatt , se tex. Fredsamtal
  28 kommentarer

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 3. Joakim Wohlfeil22 maj 2010 kl. 00:59

  Vad som är komiskt med Annelie Enocssons yttrande är att hon själv ihop med samfundet Sverige-Isarel ordande en Isarelresa i höstas.
  För att organisera sitt besök i Sderot och till Kerem Shalom bad de en av de mest respekterade organisationerna som jobbar med dessa guidningar om hjälp. Organisationen heter CFND och är tillika partner med Diakonia.
  Diakonia har v.ordförande positionen i CFND, en annan ledamot heter Desiree Petrus-Engström (tillika demoniserad enligt AE)
  Enocksson måste själv blivit svårt demoniserad när hon fick se Kassam raketer och skyddsarummen i Sderot.
  Lika kul är att den kristne toksionisten Siewert Öholm bara varit i Sderot en gång, då arrangerat av Diakonia´s partners.

  Om man pratar om Isarel/Palestina frågan inom Kd så skall man inte glömma att det finns många fler KD aktiva som satt sig in i frågorna och driver en mer fredinriktad linje http://www.kristdemokraten.com/article.asp?Article_Id=27965

  Den länken kanske passat i artikeln för att visa på bredden av åsikter inom KD

  SvaraRadera
 4. Tack för Kommentaren Joakim jag lägger in länk till den artikel du tipsade om.

  SvaraRadera
 5. Jan Hermansson(jude)22 maj 2010 kl. 23:12

  Vad man kan konstatera är att majoriteten i KD avisar Diakonias och Egons judefientliga propaganda.
  Egons antisemitism genomsyrar hans samtliga inlägg.
  Utan atisemitism hade Egons postningar definitivt innehållit fler israeliska synpunkter.
  Men det är för Egon ständigt" Den evige Juden".
  Egon är en förintelseförnekare och dess förlängning av en judisk stat, av rang.

  /JH

  Gävle

  SvaraRadera
 6. Svar till Jan Hermansson(jude): Jag tycker du devalverar orden ”antisemitism” och ”judefientlighet” till att all beteckna kritik av staten Israel. Jag tycker du skall akta det för det .

  Citat” Än en gång leker därmed Israel med elden. Än en gång har skiljelinjen mellan antisemitism och Israelkritik suddats ut för kortsiktiga politiska syften. Än en gång har minnet av Auschwitz missbrukats och förringats. Om Richard Goldstone kan kallas en fiende till staten Israel och judarna, vad finns då kvar att kalla Förintelseförnekarna i Uppsala?
  Vad finns då kvar att ropa när vargen kommer? Slut citat av Göran Rosenberg DN

  Citat Jan Hermansson(jude)” Vad man kan konstatera är att majoriteten i KD avisar Diakonias och Egons judefientliga propaganda. Slut citat”

  Jag håller inte med dej, Läs vad KD:s Holger Gusafsson skriver han är officiell talesman för I Israel/Palestinafrågan: Citat” En palestinsk statsbildning måste kombineras med långtgående politiska och ekonomiska reformer och ett demokratiskt statsskick. En palestinsk stat kommer inte att vara en långsiktig fredsfaktor för framtiden om den inte bygger på demokrati, rättssäkerhet, rättvis ekonomisk fördelning och jämlikhet.

  Fredsförhandlingar mellan parterna ska också innehålla frågor såsom gränser kring östra Jerusalem och den palestinska flyktingsituationen. Slut citat häs mer här : Publicerad i Kristdemokraten 21/5 -10

  Jag delar Diakonias syn: citat – “Men bara för att man betraktar sig som Israelvän, eller kanske särskilt då, så måste man även kunna kritisera Israel. Att kritisera Israels politik på de ockuperade områdena är inte samma sak som att kritisera staten Israel i allmänhet, säger han. “Slut citat ur
  Diakonia arbetar mot extremism och för mänskliga rättigheter

  Du som är jude borde kanske lyssna på dina Europeiska trosbröder: Citat” Israel står inför existentiella hot. Långt ifrån att underskatta hotet från yttre fiender, vi vet att faran också ligger i ockupationen och den fortsatta utövande av bosättningar på Västbanken och i de arabiska områdena i östra Jerusalem. Läs mer: Europas judar ställer krav

  På denna blogg tar vi alltid avstånd från den antisemitism, jag önskar inte staten Israels undergång men jag vill stödja de Israeler som vill skapa fred och försoning med sina palestinska grannar.
  Ta avstånd från antisemitismen-2

  SvaraRadera
 7. Joakim, roligt eller inte(!) att så mycket som syftar till somliga personers engagemang för människors lidande och nöd är så "komiskt" och "kul" för dig. Men hur "kul" är det egentligen att Diakonia, som bevisligen kände till vanmakten under nästan ett decennium av attacker i Sderot, inte högt och tydligt kunde ryta till åt dem som stod bakom palestinsk terror? Jag kan se om en hjälporganisation inte vill blanda sig i politik men det är ju inte så med Diakonia, eller hur? Det är väl bara att gå in på Diakonias årsrapporter och officiella uttalanden och söka efter hur mycket engagemang som getts till den frågan? Sedan kanske du inte skrattar så högt, Joakim?

  A-K ROth

  SvaraRadera
 8. Nej A-K du har faktiskt rätt. När jag läser dina inlägg har jag svårt att bestämma mig om jag skall skratta högt eller gråta.
  Men tanke på att någon kan yttra sig så okunnigt om dessa viktiga frågor så är jag nog närmare det senare.
  Du menar alltså att om problemet är att du inte hittat fler Hamaskritiska artiklar i Diakonia´s årsrapport eller på vår WEB.
  Du menar också att Hamaskritiska artiklar i svensk press (eller kanske på bloggar) är effektiva metoder att påverka Hamas i Damaskus och Gaza, eller Al-Aqsabrigaderna etc…Jag tror alla Israeler skall vara mycket lyckliga att du inte jobbar som analytiker inom ex. IDF.

  Några grundfakta du missar:
  - De flesta inom Hamas talar, och läser ARABISKA, det är ett språk som är väldigt olikt svenska både skrivet och talat (http://sv.wikipedia.org/wiki/Arabiska).
  - I både Damaskus eller Gaza har svenska tidningar väldigt få prenumeranter, det är svårt att belägga om några av dessa har länkar till Hamas. (DN har Sveriges mest lästa debattsida www.dn.se bedöm själv dess genomslag hos Hamasledningen i Damaskus.
  - Islamistiska militanta rörelser är mycket okänsliga för kritik från västliga organisationer, testa med lite vänner på Al-Hamazav så kan du nog rätt enkelt bekräfta även från Israeliska experter att den effektivaste kritiken mot exempelvis Hamas är den som kommer från erkända palestinska organisationer, på arabiska, och på ett sätt som når arabisk/palestinsk allmänhet.

  • Däremot verkar du ha läst den rapportering om Hamas övergrepp som sen flera är når ex. AP via Diakonia´s partners monitoringverksamhet inne i Gaza, men du föredrar alltså svenska pressreleaser.
  • Du kunde satt dig in i hur vi och våra partners jobbar för att uppmärksamma och stötta offer för interna palestinska rättsövergrepp men du föredrar alltså svenska pressreleaser.
  • Du kunde du följt med någon av de guidade turer som Diakonia´s partner (ofta på uppdrag av staden eller centrala Israeliska myndigheter) så gott som varje vecka tar emot i Sderotområdet. men du föredrar alltså svenska pressreleaser.

  Om du varit med på någon av våra turer kunde du fått information på detaljnivå om de ca 10 000 raketer och mortars som skjutits från Gaza mot huvudsakligen Israeliska civila och hur Hamas laddar många modeller med metallskrot, men även om de ca 35 000 bomber, missiler, granater (varav många är sk flecette ammunition = splitterammunition) som skjutits mot huvudsakligen palestinska civila under samma tid (Observer att nu talar vi endast siffror innan cast lead).

  A-K, du säger att du vill bli tagen på allvar. Visa då det !!

  SvaraRadera