23 juni 2010

Debatt i Dagen-2

Nils-Eije Stävare, teologie doktor och lärare på Kaggeholms folkhögskola Kaggeholms folkhögskola

I en debattartikel går han I polemik mot Göran Lennartssons tidigare debattartikel ”Judarna är bärare av Guds löften”

Nils-Eije Stävare för en god retorik.

Citat” Nej, Göran Lennartsson, det finns inga löften i nytestamentlig tid som exklusivt gäller judarna, men inte norrmän, tyskar, danskar och svenskar. Alla är ett i Kristus. Synen på judarna som Guds fortsatta egendomsfolk har dessutom gjort inte minst frikyrkofolk ytterst enögda i synen på staten Israels agerande politiskt och militärt. Man har haft och har en helt annan rättvisemåttstock vid bedömningen av Israel jämfört med andra länder. Bilden av en rättvis, alla älskande Gud, hotar att krackelera genom detta synsätt.” Slut citat läs hela artikeln här Inga exklusiva löften för judar i Nya testamentet

Det intressanta är att båda dessa teologer är knutna till Pingströrelsen, äntligen börjar man kunna ifråga sätta gamla dogmer i Pingströrelsen Jag skrev tidigare citat"Det är ett fattigdomsbevis hos att Pingströrelsen inte förmår föra en öppen teologisk debatt i hur man skall se på staten Israel, man har stelnat till i en världsbild som gällde 1948 och är oförmögen att ta in lidandet som den Israeliska ockupationen orsakar. Finns modet att påbörja den resan? läs mer: Modiga pastorer på resa ?


Göran Lennartsson hänvisar en förkunnelseskrift från 1912 av Lewi Pethrus som hade titeln "Jesus kommer". Den nu pensionerade pingstpastorn Rolf Ericson skriver om denna bok citat ”Det är ju mycket anmärkningsvärt att en bok skriven under 1900-talets början kan vara vägledande för oss som lever år 2010, då historien har visat oss att så mycket blivit förändrat. “ slut citat läs mer här: Anteckningar om innehållet i boken ”Jesus kommer” av Lewi Pethrus

Min reaktion till Göran Lennartssons debattartikel: Välsigna Israel-2

Foto:Predikankanter på kurs i Jerusalem

Läs även andra bloggares åsikter om
14 kommentarer:

 1. Jag tror att en av orsakerna till att så få vågar debattera i de här mycket aktuella frågorna beror på de fördomar som råder i de här frågorna. Man vill inte ändra på en föråldrad syn därför att det medför att man får förkasta det man tidigare så hårt hållit fast vid. Låt oss hoppas att sanningen skall segra. För att vi skall veta sanningen behöver vi sätta oss in i frågornas problematik.Detta medför ofta en uppgörelse med fördomarna.

  SvaraRadera
 2. Lennart Okksanen25 juni 2010 kl. 14:28

  Eftersom Gamla Testmentet är en del av den svenska bibeln så hävdar vi kristna som inte drabbats av antisemitismens djävulsbett, som bl.a denne bloggägare gjort, att just judarna är Guds egendomsfolk.

  Lennart Okksanen
  Vällingby

  SvaraRadera
 3. Rolf, varför skulle det vara en föråldrad syn och antar då att du i grunden tänker på Darby's eskatologiska ramar... Var är det som inte håller där då? Jag vet ingen eskatologi som håller så bra som just den även om den inte ligger i tiden för vårt (postmoderna) sätt att nå ut med evangeliet ....

  SvaraRadera
 4. Jag rekommenderar Theodor och Lennart Okksanen läsa citat"1900 år efter kyrkans födelse började dock en annan lära dyka upp. Denna lära tog sig in i kyrkan via den s.k. sionismen, en politisk judisk rörelse med målet att samla alla judar i Israel och skapa en stat där. De kristna som stöder denna rörelse och stödjer den med teologiska argument kallas därför kristna sionister. I Sverige är de främst representerade av trosrörelsen med Livets Ord i spetsen, men även många i Pingstkyrkan och EFK är kristna sionister. slut citat ur Kristen sionism

  SvaraRadera
 5. Jag rekommenderar Theodor och Lennart Okksanen Se filmen "With God On Our Side takes a look at the theology of Christian Zionism, which teaches that because the Jews are God's chosen people, they have a divine right to the land of Israel. Aspects of this belief system lead some Christians in the West to give uncritical support to Israeli government policies, even those that privilege Jews at the expense of Palestinians, leading to great suffering among Muslim and Christian Palestinians alike and threatening Israel's security as a whole. With God On Our Side

  SvaraRadera
 6. Visst känner jag någorlunda till dessa tankar! Man jag bekänner mig inte till någon form av kristen sionism, även om jag tror att Israels plats kommer slutligen att vara just där det ligger nu i enlighet med Bibelns profetior. Men låt oss i det här sammanhanget inte dra bort från ämnet. Politik kan ju aldrig ersätta Bibelns tankar och profetior om Israels och hedningarnas framtid. Inte teologi heller för den delen!

  SvaraRadera
 7. När man som Lennart gör demoniserar sina meningsmotståndare, så visar man inte den respekt som borde vara självklar för den som är kristen. Då gömmer man sig bakom sin egen åsikts egoistiska mur. Det håller inte. Beträffande Darbyismen så är det en människolära. Gud legitimerar inte krig, våld och förtryck. Han kallar oss att stå upp för samnna människovärden så som sker på denna blogg.

  SvaraRadera
 8. Eftersom ny testamentet är en del av bibeln så hävdar vi bibelkonservativa kristna att Kristus dog för alla, och att frälsningen gäller alla (Joh3.16).

  Hela den första församlingen var en judisk "sekt" vilket vore meningslöst om frälsningen inte var öppen för judarna.

  Galaterbrevet redogör tydligt för förhållandet mellan egendomsfolket och den kristna församlingen.

  Mitt eget avståndstagande från den kristna sionismen som jag växt upp med kom just ur insikten att den helt saknar en biblisk grund.

  Den kristna sionismen är bara ytterligare en gren inom det liberalteologiska läran där bibeln inte anses komplett utan att kombineras med mänskliga läror, oavsett om man inte hittar en biblisk grund för dessa.

  SvaraRadera
 9. Så Joakim Wohlfeil förnekar GT´s budskap i den kristna bibeln.
  Tja egentligen är man inte särskilt förvånad.
  Wohlfeil är väl mer benägen att tillbe Koranen.

  Bert Lanefeldt
  Limhamn

  SvaraRadera
 10. Lennart Okksanen28 juni 2010 kl. 21:19

  Joakim Wohlfeil förnekar uppenbarligen det Gamla Testamente som ingår i den kristna bibeln.
  Dessutom företräder han den radikala kristna sionism som anser att judar bör frälsas åt Messias.
  Skillnaden mot andra av den uppfattningen är att Joakim anser att den judiska staten därmed skall försvinna vilket gör honom till en antisemit.
  Djävulen har verkligen fått ett fast tag om Diakonias företrädare.
  Lite exorcism på Joakim Wohlfeil vore på sin plats.

  Lennart Okksanen

  SvaraRadera
 11. Lennart Okksanen: Du gör det skyldigt till ett tarvligt lågt påhopp på Joakim W.
  Joakim kommer säkert att bemöta dej i mån av tid, men jag bemöter ditt påhopp så länge eftersom jag inte tycker det skall så oemotsagt.

  Bara för att man anser att Israeliska staten skall följa folkrätten innebär inte att man önskar dess utplåning.

  Bert Lanefeldt citat"Wohlfeil är väl mer benägen att tillbe Koranen." slut citat

  Wohlfeil har inte åberopat Koranen för sin argumentation utan Nya Testamentet i Bibeln.

  "Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Men om ni tillhör Kristus är ni också avkomlingar till Abraham och arvtagare enligt löftet. Ur Paulus brev kap 3. 28-29 till Galaterna ett område i dagens Turkiet.

  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 12. Visst är det lustigt att plötsligt ploppar "Lennart Okksanen, Vällingby" & "Bert Lanefeldt, Limhamn" upp i samma tråd.

  Det enda gemensamt herrarna har är oförskämdheterna dom vräker ur sig, och att båda namnen inte existerar i verkligheten...

  SvaraRadera
 13. Hejsan redaktören, såg inte påhoppen från de sk. "Lennart och Bert" (samma person ??).
  Som du själv noterade så verkar NT vara ett rött skynde jämförbart med Koranen.
  Däremot har ju GT en självklar roll för den som läser hela Bibeln, som kristen kan man dock inte bara läsa GT för då har NT ingen roll.
  Är alltså rätt säker på att de varken är verkliga personer, och definitivt inte kristna.
  Vill LennartBert ha svar får han/hon tuffa till sig och sluta fejka identiteter

  Däremot erkänner jag villigt jag tillhör den radikala grenen av kristendomen som anser Joh 3:16 centralt ;-)

  SvaraRadera
 14. För att klargöra så har jag däremot inte några bekymmer med Theodors inlägg som både söker en biblisk grund för sina tankar och verkar veta vet han talar om.
  Däremot skulle jag säga att jag inte håller med honom.

  Man behöver egentligen varken förneka eller tillskynda att Israels återuppståndelse är ett Guds ingripande. Men när man börjar koppla detta till stödja specifika handlingar av Israels värdsliga regering, eller Israels värdsliga politik och till slut även handlingar som är förkastliga enligt bibeln så kommer problemen.
  Är man uppväxt i en församling där några har profetians gåva så lär man sig också att den alltid måste prövas. Vår Pastor var alltid noga med att en grundregel är att en äkta profetia inte kan motsäga guds ord, på samma sätt faller då den kristna sionismen samman. Men det största problemet är att den inte har ett bibliskt stöd utan måste grundas på att "komplettera" bibeln med värdsliga ideologier. (Vilket är grundtesen i Liberalteologi)

  SvaraRadera