25 juni 2010

Alf Svennsson och Gaza

Alf Svensson (KD), Europaparlamentariker, medlem i Europaparlamentets Israeldelegation, tidningen Dagen 100625 skriver: Alf Svensson: Dags agera för ett frigivande av Gilad Shalit

EU-parlamentarikern Alf Svensson (KD) vill att Sverige agerar för ett frigivande av den israelske soldaten Gilad Shalit. För på dagen fyra år sedan kidnappades israelen av Hamas på israeliskt territorium.

Jag stöder hans krav, men citat ur artikeln ”Alf Svensson säger att Sverige borde använda sig av sin ställning som en av världens främsta biståndsgivare till palestinierna. - Det är ändå ofrånkomligt att detta ger Sverige ett synnerligen bra förhandlingsläge då det gäller att utöva påtryckningar för ett villkorslöst frigivande av Gilad Shalit, säger den förre KD-ledaren.” slut citat

Men vad menar han med ” utöva påtryckningar” ? Är det indraget bistånd till Palestinierna som är påtryckningen? Detta kallas kollektiv bestraffning och har nu tillämpats av Israel sen 2007 mot befolkningen i Gaza.

Citat” Att hindra tillförseln av grundläggande förnödenheter, vilka är avgörande för att invånarna ska kunna uträtta sina dagliga behov, innebär  att civilbefolkningen i Gaza straffas för brott de personligen inte har begått. Detta kallas kollektiv bestraffning och är strikt förbjudet under internationell humanitär rätt (artikel 33 GK IV). Likaså, utnyttjas civilbefolkningen här för politiska syften (Israel försöker vända Gazaborna mot Hamas) - också detta är förbjudet under IHL.” Slut citat ur Diakonia

Nej Alf Svensson detta är inte en framkomlig väg. Den framkomliga vägen är att Israel börjar följa folkrätten och häva blockaden mot Gaza, då skapar Israel ett förtroende hos den Palestinska befolkningen och visar att de respekterar tanken på en Palestinsk stat. När man försvarar internationell och humanitär rätt för Palestinierna så talar du med mindre bokstäver, eller inte säger något alls. Människorna i Gaza måste kunna börja inte bara importera tex. byggmaterial men även kunna exportera sina jordbruksprodukter och kunna fiska utanför sin kust.

I tidning Värden idag citeras ” Alf Svensson, svenska Kristdemokraternas Europa­parlamentariker, fick inte talartid men kommenterar debatten i efterhand för Världen idag.– Det är naivt och verklighetsfrånvänt att inbilla sig att Hamas ger upp sina ambitioner att utplåna Israel, om blockaden lyfts. Vi kan ju inte resonera som om vi har att göra med en demokratisk rörelse. Det handlar om en terrororganisation som har visat sitt ansikte också mot palestinierna på Västbanken, " säger Alf Svensson. Läs Stoppa blockaden av Gaza omedelbartJag stöder inte Hamas, de måste ger upp sina ambitioner att utplåna Israel, men när staten Israel fortsätter att riva palestiniers hem och bygga bosättningar vad säger det om Israels ambitioner att erkänna en Palestinsk stat ? Vad finns kvar att erkänna?


Läs även: Bibel och folkrätten-2

Alf Svensson och Jerusalem

Människor I Gaza

Alf Svensson i EU

EU-valet och Israel-Palestina

Läs även andra bloggares åsikter om
SvD
GP
DN
Dagen

15 kommentarer:

 1. § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 2. Sven Christensen25 juni 2010 kl. 14:22

  Kollektiv bestraffning av palestinier är fult men kollektiv bestraffning med lossningbojkott av israeliska varor som drabbar privata israeliska företag och antällda är helt OK.
  Men i det fallet rör det sig ju bara om judar som är avsevärt mindre värda än araber,eller hur?

  Sven Christensen

  SvaraRadera
 3. Du Holm § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant. Hur många gånger skall jag skriva: Ta avstånd från antisemitismen-2

  Jag unnar israelerna att leva i en långsiktig fred och säkerhet men för detta krävs en rättvis fred.

  SvaraRadera
 4. Sven Christensen jag har inte nämnt i min artikel någonting om hamnarbetarnas blockad, men
  läs Hamnarbetarförbundets blockad av israeliska varor - bra eller dåligt?

  Blockaden kommer att träda ikraft kl. 00.00 tisdag den 15 juni och varar till kl. 24.00 torsdag den 24 juni. De har tydligen laglig rätt att införa denna blockad.

  SvaraRadera
 5. Det är ju behjärtansvärt att Alf Svensson månar om israeliska soldater. Tänk om han kunde visa samma engagemang för den israeliske medborgaren Mordechai Vanunu som suttit fängslad 18 år och numera sitter i husarrest för att han följde sitt samvete och avslöjade att Israel olagligen skaffat sig kärnvapen.

  SvaraRadera
 6. Svar till Sven Christensen:

  Nu är det ju så att inte alla israeler är judar. Många av dem är faktiskt araber. Det finns dessutom arabiska judar. Så dina insinuationer avslöjar bara din egen okunnighet på området.

  SvaraRadera
 7. Sven Christensen26 juni 2010 kl. 17:12

  Svar till Jan Svensson:
  1/ Mordechai Vanunu begick landsförräderi och i många länder hans brott antingen föranlett dödsstraff eller livstids fängelse.
  Landsförrädare är inga att ömma för.
  Om nu Israel har kärnvapen så var den anskaffningen inte olaglig eftersom landet inte har signerat NPT.
  Man måste veta vad man talar om Jan.

  2/ Så mycket värre för er inom vänstern om det är arabiska anställda i israeliska företag som drabbas av den stalinistiskt inspirerade hamnarbetarblockaden

  Sven Christensen

  SvaraRadera
 8. Jag tror Sven Christensens inlägg var de mest förvirrade på länge.
  Kärnvapen i sig är olagliga och vi skall vara glada att det finns modiga människor som avslöjar när nån försöker skaffa dessa.
  Tänk om det funnits motsvarande Mordechai Vanunu i Iran och Nordkorea, då talar vi om hjältar... självklart är då originalet Mordechai Vanunu inte sämre.
  Israel har dragit igång en kärvapenkapprustning i mellanöstern, att nån försökte stoppa den var knappast förräderi.

  SvaraRadera
 9. Sven Christensen27 juni 2010 kl. 20:28

  Joakim torde vara helt okunnig om att det inte är olagligt att skaffa sig kärnvapen om landet ifråga inte skrivit på NPT-avtalet.
  Det är det Iran har gjort, till skillnad från Israel och därför är iranska försök att skaffa sig kärnvapen, olagliga.
  När en person förråder sitt lands militära eller på annat sätt strategiska hemligheter för omvärlden så kallas det för landsförräderi och är straffbart i världens alla stater.
  Så enkelt är det.

  SvaraRadera
 10. Sven då får du nog skaffa fram underlag för det du påstår.

  Kärnvapen har flera gånger konstaterats illegala, senast av ICJ 1996.

  Israel, Indien, Pakistan och NordKorea vägrar underteckna eller har lämnat avtalet, knappast ett smickrande sällskap att befinna sig i.

  Så alltså, självklart gjorde Vanunu nåt både viktigt och modigt, låt oss hoppas att en Iransk Vanunu snart får chansen.

  SvaraRadera
 11. Ojojo – nu var man igång igen…. Det är ju lustigt hur Egon ständigt får besök av massa ”nya” okända personer som man aldrig annars varken hör eller ser, Kalle Knutson från Skuthagen, Björn Johanson osv osv


  Om jag inte accepterar reglerna, NPT- så bryter jag inte mot dom heller??
  Maken till märkligare logik får man leta efter, reglerna existerar ju oavsett om Israel behagar att följa dom eller inte.

  Ännu märkligare blir dessa hemsnickrade Israelvänners bekymmer för kärnvapen, om man i sammanhanget – som Joakim påpekade, påminner sig om att Pakistan har kärnvapen och dessutom har en säkerhetstjänst som stöder Talibanerna i Afghanistan, som i sin tur gav husrum för Al-qaida…

  SvaraRadera
 12. Just så enkelt är det Guardian.
  Om man inte har skrivit under ett avtal om att inte skaffa sig kärnvapen så bryter man heller inte mot någon traktat om man gör det.
  Den logiken är faktiskt oanstastlig.
  I.ö. har du helt rätt om Pakistan.

  Tommy

  SvaraRadera
 13. Vad kul att vi tydligen är överens med exmpelvis Tommy om Pakistan o.liknande länder.

  Däremot är det värt att påpeka att Kärnvapen i sig inte blir ett dugg legala för man inte skrivit på ickeSpridningsavtalet. ICJ-utslagen mm gäller oavsett om man skrivit på icke-spridningsavtalen.

  Möjligtvis bryter man mot en regel mindre, men då kanske man skall betänka vilket sällskap man satt sig i.

  SvaraRadera
 14. Tack Joakim - du hann före, och jag slapp skriva det...
  :)

  SvaraRadera
 15. Man förväntar sig att en som refererar till ICJ, som Joakim inte ljuger som han.

  ICJ har inte uttalat sig om legaliteten av INNEHAV av kärnvapen, enbart om "threat or use" av sådana vapen.
  Dessutom lämnar ICJ frågan om legalitet vid användande av kärnvapen i självförsvar, öppen.
  http://legal-dictionary.thefreedictionary.com/Nuclear+Weapons

  Det är nog dags för Joakim och Guardian att nana nu. Klockan är mycket.

  SvaraRadera