10 augusti 2010

Att beröva ett folk dess historia.

I Pressen kan vi läsa ”Israeliska schaktmaskiner förstörde natten till tisdagen under polisskydd ett par hundra gravar på en muslimsk gravplats i västra Jerusalem.” DN

Gravplatsen heter Mamilla Cemetery Det är ett brott mot folkrätten att förstöra ett annat folks gravar, man berövar dem deras historia.


Israeli Museum of Tolerance? - 2-10-2010 Democracy NOW!Se även:05 mars, 2010 The Simon Wiesenthal Museum of Tolerance in Jerusalem
AlJazeeraEnglish Israel pushes on with 'tolerance museum' on Muslim site - 1 Nov 08

Att förstöra ett annat folks historia i Palestina har Israel hållit på med sen staten föddes.

När man nu åker genom det Israel syns allt mer sällan spåren av alla de palestinska byar som successivt har utplånats.  En favoritmetod att dölja brotten mot folkrätten blev att plantera skog där de palestinska byarna hade legat fram till 1948. Men dokumentation av historikern vid Haifas universitet Ilan  Pappe’visar att åren 1947-1949 förstördes 531 byar ,11 stadsdelar tömdes och omkring 800.000 palestinier fördrevs. Man vill gärna sprida myten om ett tomt och ofruktbart land före sionismens ankomst.

foto: Egon Berglund

Lifta ligger också i Jerusalems utkanter det unika med den byn är att husen står kvar, och det berodde på att judar främst med orientaliskt ursprung, flyttade in men omkring 1967 så övergavs byn då husen ansågs allt för omoderna. Annars så är spåren av det mesta av de etniskt rensade palestinska byarna utplånade av den israeliska arméns bulldozers. Och oftast planterade man skog för att dölja sitt brott, läs mer om byn Lifta

Läs även:Iqrit berättelsen om en by

History Erased By Ha'aretz

 Zochrot ["Remembering"] is a group of Israeli citizens working to raise awareness of the Nakba, the Palestinian catastrophe of 1948.

Uppdaterat Läs även Dagen och mellanösternbevakningen-3

Läs även andra bloggares åsikter om
SvD
GP
Dagen
Sydsvenskan

21 kommentarer:

 1. På grund av datafel har kommentarer blivit borttagna jag beklagar.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 4. Till sign. J
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  Dessutom ge en kommentar inte bara en länk till en annan blogg

  SvaraRadera
 5. Egon, varför inte AVVAKTA?
  Nu anklagas ju TT för att ha spridit missinformation. Läs om Mamilla här: http://www.israelnationalnews.com/News/news.aspx/138949

  En video visar hur man fraktat in stenar etc för att få det att se ut som en skövlad gravplats. Här ska inte finnas några lämningar. Gravplatsen sägs vara övergiven sedan mycket länge, har varit parkeringsplats och fokus för byggnadsplaner från muslimsk sida fuor 60+ år sedan. Du kommer inte att tro det men försöka duger.

  Läs FRED I MELLANÖSTERN om TTs vinklingar och okunskap. Där finns även videon. Och Läs Roy Alterman på Al-Hamatzav om hur några få vänsterbloggare gått på lögnen och uppviglar.

  Du kommer med allvarliga anklagelser, Egon, men det vore bättre om du avvaktade varje gång du hoppar på bandvagnen och fördömer. Det blir lite av frosseri i demonisering här. Inte hälsosamt.

  SvaraRadera
 6. Att helt okritiskt föra vidare TT:s lögner enligt deras agenda att demonisera Israel sedan decennier, är rätt barnsligt och naivt. Att de vägrar följa Pressens Etiska Regler är ju så uppenbart. Många artiklar har skrivits om muslimernas falsarier när det gäller att snabbt smälla upp några gravar utan ett enda ben under, flera svenska bloggar har skrivit om det som t.ex. länk och länk med vidare länkar.

  SvaraRadera
 7. Sign A

  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 8. till A-K Roth Hela ditt resonemang faller om nan ser den bifogade filmen Israeli Museum of Tolerance? - 2-10-2010 Democracy NOW!
  Ditt försvar av Israels förstörande av andras grav bara trist.
  Även Kent Ekeroth, internationell sekreterare för Sverigedemokraterna även han försvar gravförstörelsen.

  SvaraRadera
 9. till haNavi heHadash

  Jag tycker Proffessor Columbia University Rashid Khalidi

  Michael Ratner Ctr. For Constitutional Rights

  är mer trovärdiga än ditt försvar

  SvaraRadera
 10. Mer om hur man behandlar gravfriden; Under 1960-talet förstörde Israel del av Mamilla kyrkogården och byggde en parkeringsplats på den. Under dessa år, förstörde jordanierna del av den judiska begravningsplatsen på Oljeberget för att bygga en bensinstationt. Nu pågår på Oljeberget, ett stort projekt pågår för att återställa den del av kyrkogården som förstördes. Se även hur Israel hur låter gravplatserna i Deir Yassin förstöras Deir Yassin Remembered notera förstörelsen av Deir Yassin gravplatser ca 5:00 in i filmen

  SvaraRadera
 11. Denna gravplats har varit föremål för debatt i många år sedan Wiesenthal-centret beslutades. Israel Ntional News är en propgandakanal värdig vilken diktatur som helst, detsamma gäller faktiskt "Fred i Mellanöstern". Det är obegripligt att man hänvisar till en sådan webbsida och hävdar att den skulle stå för någon slags objektivitet.

  Det andra är att Israelvännerna slår mot TT, vilket är fullständigt vrickat. Antingen vet man inte hur nyehtsbyråer fungerar eller så är man helt enkelt cyniskt progandistiskt.

  Det är nämligen inte TTs nyhet. Det är AFP som levererat den. Vad TT gör är att ta den franska nyhetsbyråns artikel och skriva om den på svenska. I detta fallet är det säkert bara en rätt så rak översättning. Sedan levererar TT denna till svenska dagstidningar som kan välja att ta in den eller inte. Tidningarna kan om de vill lägga på ytterligare text och fördjupa den.

  Så funkar det, men Israelvännerna verkar helt bärsärk i sitt försvar av Israel.
  En känd Israelvän lade till och med ut en bild på TTs utrikesredaktör tillsammans med en väldigt obehaglig text, och det skulle i alla fall jag klassa som ett implicit hot mot min person och mot pressfriheten. Men det är tydligen såna Israelvännerna är - dessa företrädadre för Mellanösterns enda "demokrati".

  SvaraRadera
 12. Jag håller med i din analys Jens.
  Att citat" En känd Israelvän lade till och med ut en bild på TTs utrikesredaktör tillsammans med en väldigt obehaglig text" är ett knep att hota TT:s utrikesredaktör.

  Tydligen fick tidningen Dagen kalla fötter under dagen de publicerade först TT-telegrammet rak av sen har de ändrat texten citat " Enligt tidningen Arutz Sheva, som anses vara ett språkrör för de israeliska bosättarna, har araber helt enkelt rest gravstenarna för att kunna göra anspråk på marken under. Vittnen berättar om ovanligt mycket aktivitet på gravplatsen den senaste tiden och att antalet gravstenar har växt snabbt." slut citat

  SvaraRadera
 13. cavatus.wordpress.com

  Har hon skrivit om "Israel förstörde muslimska gravar"? ge länken tack

  SvaraRadera
 14. Det är fullt av ben var man än gräver i Israel.
  I det aktuella fallet rör det sig om en övergiven muslimsk begravningsplats som bl. a använts som parkeringsplats av såväl judar som muslimer och där nybyggnadsplaner funnits sedan länge.
  Pallywood fraktar nu dit falska gravstenar för att demonisera Israel och Egon hakar på lika förutsägbart som en papegoja.
  Nästan, men bara nästan, underhållande.
  Bengt Israelsson

  SvaraRadera
 15. Bengt Israelsson även du är förutsägbar, se om hur Israelerna behandlar gravplatserna i Deir Yassin Deir Yassin Remembered notera förstörelsen av Deir Yassin gravplatser ca 5:00 in i filmen

  SvaraRadera
 16. Här är en mycket påläst kommentar, med referenser, som motbevisar det senaste försöket, ivrigt påhejat av demagogen Egon Berglund, att demonisera Israel
  http://www.axess.se/blog/post/2010/8/11/TT-telegram-med-markliga-ursprung.aspx
  Bengt Israelsson

  SvaraRadera
 17. till Bengt Israelsson det är ju precis samma källa ni stöder er på
  Tidningen Arutz Sheva ett språkrör för de israeliska bosättarna.
  Ta och lyssna på Israeli Museum of Tolerance? - 2-10-2010 Democracy NOW! De går i svaromål på alla dessa påståenden som israelerna kommer med.
  Som kristen ställer jag inte upp på dej och de sk. "Israelvänner" som hela tiden försvarar Israels övergrepp mot palestinierna, kom ihåg det är ju är ju bland palestinier som de kristna finns.
  Det är vår uppgift att gå försoningens och sanningens väg, annars förfalskar vi vårt uppdrag och budskap.

  SvaraRadera
 18. "Det är vår uppgift att gå försoningens och sanningens väg" säger du Egon.
  Du tycker inte att du förvanskar den vägen genom din ensidiga antiisraeliska propaganda?
  Tror du att Israel blir mer inställt på försoning genom sådan islamistisk propaganda som du förmedlar.
  Nu menar jag förstås inte att din blogg har något som helst inflytande i Mellanöstern, bara att den är en spegelbild av Hamas´ åsikter om Israel.
  Jag vill också hävda att du hatar Israel mer än du älskar kristna araber vilket för tillbaks till Golda Meirs yttrande att det inte blir fred i Mellanöstern innan araberna lärt sig att älska sina barn mer än att hata Israel.
  Du tillhör tyvärr den senare kategorin, Egon.
  Din kristendom är tyvärr inte någon som har med Jesus att göra, enbart med de bokstavskristna som under Andra Världskriget gick nazisternas ärenden eftersom du totalt utelämnar att stora delar av Palestinaaraberna samarbetade med Hitlertyskland för att utplåna den judiska majoriteten i Jerusalem.
  Bengt Israelsson

  SvaraRadera
 19. Till Bengt Israelsson citat ”bara att den är en spegelbild av Hamas´ åsikter om Israel.” Nej min blogg stöder inte Hamas men den stöder de kristna palestinierna, läs vad de skriver:
  Kairos Palestina

  Detta dokument är de kristna palestiniernas ord till världen om det som sker i Palestina. Det har skrivits i ett ögonblick i vilket vi önskar se Guds välbehag framträda i detta heliga land och i de lidanden som vi genomgår. I denna anda frågar dokumentet det internationella samfundet om ett sanningens ögonblick1 inför det som det palestinska folket möter av förtryck och fördrivning och lidande och uppenbart rasistiskt åtskiljande [= apartheid] sedan mer än sex decennier. Detta är
  ett kontinuerligt lidande som pågår medan det internationella samfundet hör och ser, och tiger med sin kritik av ockupationens stat – Israel. Vårt ord är ett rop av förväntan och hopp, i uppriktig kärlek förenad med vår bön och vår tro på Gud.” läs mer: Karios Palestina

  Om den kristendom som du representerar skriver:

  citat" Vi kristna palestinier förkunnar i detta historiska dokument att den militära ockupationen av vårt land är en synd mot Gud och människorna, och att den teologi som rättfärdigar denna ockupation är en förvirrad teologi mycket långt från de kristna lärorna. Detta eftersom den sanna kristna teologin är en teologi av kärlek och solidaritet med den förtryckte och en kallelse till att förverkliga rättvisa och jämlikhet mellan folken. Ur Karios Palestine

  "With God on our side" tar en titt på teologin den kristna sionismen, som lär att eftersom judarna är Guds utvalda folk, de har en gudomlig rätt till Israels land. Aspekter av detta trossystem leda till att några kristna i väst att ge okritiskt stöd till israeliska regeringens politik, även de som privilegium judar på bekostnad av palestinierna, vilket leder till stort lidande bland muslimska och kristna palestinier och hotar Israels säkerhet som helhet. Ur Välsigna Israel

  SvaraRadera
 20. Egon: Om du läser allt om de kristna palestiniernas situation vet du också att palestinska islamister hotar och trakasserar dessa. När du väljer att ignorera Hamas brott mot oliktänkande, bland dem kristna, och andra jihadisters våld, att kristna palestinier skräms till tystnad och till att lämna sina hem, ja då går du dessas ärenden. Du är för ensidigt israelfientlig, Egon. Det är detta många opponerar sig emot.

  SvaraRadera