4 augusti 2010

Att Hugga ner träd

Vad är orsaken till striderna mellan Libanon och Israel ?

Citat” Israeliska soldater avlägsnade på onsdagen det träd som orsakade en väpnad konflikt vid gränsen till Libanon dagen innan. Trädet skymde sikten för israeliska styrkor, och därför körde i tisdags en traktor in på området där trädet står. Det ledde till skottlossning och granatbeskjutning. Enligt Israel stod trädet på israelisk sida av den gräns som har dragits av FN."slut citat ur SvD

Läs även: Robert Fisk Israel-Lebanon tensions flare after skirmish leaves four dead

Uppdaterat 13 augusti 2010:"BARA VI HAR TILLSTÅND"Gideon Levy

Att hugga ner andras träd är inget ovanligt för staten Israel det tillhör numera vardagen på Västbanken

PALESTINE my dear olive tree ( 1 of 3)

Palestinian farmer Sharif Khalid with Rageh Ommar

The Olive branch is a universal symbol of peace - but that hasn't stopped it becoming a victim of the Israeli - Palestinian conflict. In the West Bank and Gaza, the Israeli Army has uprooted nearly half a million trees - some of them dating back to Roman times.

What's not in doubt is the personal tragedy this leaves in its wake. Palestinian land owner Sharif Khalid travels over three days to get to the Witness studio to explain to Rageh Omaar why he chooses to sleep in his shed.PALESTINE my dear olive tree 2

PALESTINE my dear olive tree 3

Läs även om filmen : citat" The Lemon Tree är bara vardagen som den verkligen är i Israel där vi gör allt vi kan för att försvara våra civilbefolkningen vid terrorattacker. Både människor vill ha fred.
Den medelålders, ensam men attraktiv arabiska kvinna som skyddar sin familj generationer gammal citron fruktträdgårdar med att gå igenom Israels rättsväsendet snarare än att kasta en granat står som symbol för balanserat och rationellt angreppssätt att palestinierna måste ta. Den enda fria demokrati i Mellanöstern där israeliska araber skall få en rättvis dag i domstolen.slut citat"
Läs mer Lemon Tree MovieLemon Tree är en fiktiv berättelse men verkligheten är grym
Bosättare misstänks ha förstört 300 olivträd 21 april, 2010 läs Settler Watch

Läs även andra bloggares åsikter om


Dagen
Dagen-2
DN
Dagen

28 kommentarer:

 1. Vad har du för synpunkter på att UNFIL bekräftat att trädet stod på israelisk mark? Oväsentligt i sammanhanget?

  Åtminstone ett falskt sken att ägna sig åt sanning istället för lögner passar även en partsinlaga som din.

  SvaraRadera
 2. Min synpunkt är att man talar med sin granne innan man börjar såga ner ett träd som kan vålla en konflikt.

  SvaraRadera
 3. Du är komisk, Egon. Om Israel vill ansa träd på sitt eget territorium så behöver man inte rådfråga Libanon.
  Det räcker med att Israel hade varslat UNIFILS styrkor i området.
  Du är verkligen fanatisk i ditt Israelhat, Egon.
  TM

  SvaraRadera
 4. Min artikel "Att Hugga ner träd" handlar till 90 % om hur Israel agerar på Västbanken, ni kritiserar mej för det jag skrev om det som hände nu vid Libanon gräns.
  Har ni inget att säga om "PALESTINE my dear olive tree" ?

  SvaraRadera
 5. § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 6. "Libanon har alltid uttryckt respekt för Blå linjen, men Blå linjen är inte den internationella gränsen och det finns områden söder om Blå linjen som är libanesisk mark. Träden var söder om Blå linjen, men på libanesisk mark."

  Fredrik och Tommy, läs citatet ovan.
  Trädet tillhörde Libanon. Israel har inte rätt att ta bort den, precis som de inte har rätt att ta bort Palestiniernas träd på PALESTINSK mark, vilket de ändå gör. Du kan ta och fråga lilla FN varför de inte gör något mot Israels terrorism om du nu litar så blint på dem dvs.
  Det tog 5 år innan Alliansen stoppade Hitler, det har gått 60 år och ingen har stoppat Isarel. Istället stöttar man den terror-staten. Äckligt.

  SvaraRadera
 7. Till den fanatiska Israelhaterskan Anna vill jag bara genmäla att UNIFIL bekräftar att IDF´s trädansning gjordes inne i Israel och ingen annan stans.
  TM

  SvaraRadera
 8. Jag upprepar till dej anonyme:
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 9. Till Anna jag vill ha ett efternamn också nästa gång du kommenterar
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 10. Jag förstår inte varför jag ska behöva skriva mitt efternamn för att skriva en kommentar? Speciellt med tanke på att du själv skriver anonymt.

  Till Tommy, jag är inte fanatisk för att jag inte stöttar terrorism. Du däremot är en fanatisk Israel-stöttare. Får jag fråga dig vad du tycker om att Israel inte fått sanktioner mot sig efter att ha mördat 9 turkar på internationellt vatten, kidnappat flera hundra människor till Israel, misshandlar flera så svårt att de hamnat på sjukhus, stulit aktivisternas saker för att sedan ljuga om vad som skedde? Medan Iran fick sanktioner för att man misstänker att en Iransk forskare forskat om kärnvapen. UN och EU är inget annat än korrupta som låtit Israel hålla på hur länge som helst trots alla internationella och humanitära brott de begått/begår. 1,5 miljoner Palestinier lever isolerat bland förstörda byggnader p.g.a Israel. De låter heller inte dem bygga upp Gaza för att det på något sätt skulle vara mot "israels säkerhet", ja för det enda vi ska bry oss om är Israel, inte om Gazas befolkning. Hur man kan se den anledningen som "ok" och "legitim" har jag väldigt svårt att förstå, speciellt då det är Israel som bombade sönder Gaza och mördade ca 1400 Palestinier under "Gaza kriget". Speciellt då det är Israel som FORSÄTTER att occupera, istället för att ge tillbaka de land de erkänt vara Palestinskt (1947), speciellt då de låter sina medborgare begå brott mot Palestinier. Hur kan man stötta Israel, det är en fråga jag gärna vill ha svar på ifrån dig Tommy. Dock vill jag påpeka att jag är för en tvåstats lösning då jag är humanitär och tycker att det är fel att kasta folk ut ur sina hem och byar, ut ur sitt land. Något Sionisterna inte kan säga om sig själva.

  SvaraRadera
 11. Till Anna citat"Jag förstår inte varför jag ska behöva skriva mitt efternamn för att skriva en kommentar? Speciellt med tanke på att du själv skriver anonymt." slut citat

  Du Anna jag är inte anonym se Användarprofil"Bloggen drivs av Egon Berglund Plats: Piteå : Sverige. Under Kommentarsregler finns min e-postadress: Piteå" § 12. - Om Du har något att säga utanför ämnet använd e-post: g.e.berglund(a)telia.com

  Jag måste vara konsekvent, även mot dej, ( du har vettiga och bra synpunkter som jag delar) men godtar jag "positiva anonyma kommentarer" så var tror du reaktionen blir av dessa som anklagar mej för typ citat" Du är verkligen fanatisk i ditt Israelhat, Egon." ?

  SvaraRadera
 12. Till er läsare: Via andra kanaler har jag fått reda på att många tycker om min blogg, MEN NI SKRIVER DET ALDRIG I KOMMENTARSFÄLTET.
  Jag skulle vilja att ni någon gång åtminstone visar det. Ni skall veta att det inte är så roligt alla dagar när typer som "Tommy Månsson" är i farten.

  SvaraRadera
 13. Jag förstår dig Egon att du önskar att höra också vänliga röster i kommentar-fältet. Räkna med att du har min även om jag inte skriver. Är imponerad över ditt tålamod med personer typ Tommy Månsson och dina försök att resonera sakligt med dem som likt honom redan i andra eller tredje omgången - senast - av ett argumentbyte börjar komma med otidigheter, Guds förbannelse osv. Och som givetvis packar och drar sig ut ur samtalet när du ber dem uppföra sig hyfsat och resonera sakligt.

  På min egen blogg har jag sluppit dessa typers framfart. Gissningsvis har det inte hittat den eller bryr sig inte eftersom jag bloggar om både ditt och datt. Senast jag skrev i ämnet Palestian-Israel var den 30/7 då jag kommenterade en oerhört läsvärd bok. Länken till det inlägget finns nedan.

  Fortsätt ditt goda arbete!! Det måste vara bättre att av människor "förbannas" tillsammans med dem som på ickevåldets väg söker försoning, sanning, rättvisa och fred än att "välsignas" tillsammans med dem som bygger sin makt på attackhelikoptrar, markstöld, rasistiska lagar och innehav av nukleära massförstörelsevapen.

  http://stigstrombergsson.blogg.se/2010/july/yne-i-gaza.html

  SvaraRadera
 14. Tack pastorn för de vänliga orden. Nu skall inte du känna det "skyldig" att inte kommentera i min blogg det gör du rätt så ofta och det är jag tacksam för.

  SvaraRadera
 15. Skriver man så grovt vinklat (med en inte allt för liten nypa högmod) som du gör Egon, så får du väl tåla att personer försöker balansera det lite i kommentatorsfältet.

  Ditt åkallande av folk som ska komma och höja dina inlägg till skyarna visar bara att du så gärna vill ha rätt och att andra inom ditt "läger" ska legitimera dina åsikter som fakta.

  Men riktigt så lätt är det inte.

  SvaraRadera
 16. Egon, jag förstår att det inte känns bra att så många motsätter sig det du skriver. Jag hoppas du inser att många bara vill värna om en hederlig och mångsidig debatt, att man sätter sig in i den problematik som finns, att man avvaktar och väntar på kompletterande information och inte hastar att skaffa sig en (1) syndabock vid varje kris. Det står i direkt motsats till kärlek till sina medmänniskor - anspelning på att du säger dig vara kristen - att demonisera en nation som nu attackeras på tre fronter från Sinai, Gaza och Libanon, fyra om man ser vinklade bloggar och artiklar som uppvigling.

  Det står för mig klart att du inte kan, du förmår inte av någon anledning, titta på varje nyhet och vänta och se hur det egentligen var, i detta fall att trädet fanns på israelisk mark, att UNIFIL var underrättad, att man från Libanon sköt först och inte mot någon vid trädet utan på en befälhavare längre bort. Detta vet du inte eller vill inte på något sätt ta i. Du hastar att dra band från detta till andra incidenter som inte har med gränsen till Libanon att göra, som vore det av utomordentlig vikt att till varje pris utmåla Israel som den ende boven.

  Exempel på ditt "rush to judgement": Varför hastade du att stödja projektet Ship to Gaza som man nu vet finansierades till stor del av miljonären och ökände antisemitiske expresidenten av Malaysia Mahathir Mohamed och att en av deltagarna var förinteleförnekaren Matthias Chang Wen Chieh. Den sistnämnde deltog även vid Ahmadinejads konferens för förintelseförnekare. (Jag noterar att förespråkare av det nya StG-projektet inte heller störs av individers och sponsrares judehat och våldsinriktning.) Lägg till jihadistiska deltagare och våldsmän från IHH i Turkiet och man inser eller borde inse att företaget är drivet av hat mot judar och Israel från starten. Du kunde eller ville inte avvakta? Hur kan du så lätt avfärda folkhat?

  Stig Strömbergsson, jag har insett att du i frågan om konflikten i Mellanöstern har en syn som liknar din broder Egons. Det är svårt att förstå syftet i att i varje instans hoppa till anklagelser. Det är allvarligt när företrädare för kyrkan sidar med politiska grupperingar med starkt folkfientliga strömningar. De namn jag tog upp ovan står bakom böcker och uttalanden som piskar upp antisemitiska stämningar.

  SvaraRadera
 17. Till Johan Karlberg: ditt omdöme om Stig Strömbergsson godkännes ej.
  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.

  SvaraRadera
 18. Ok, personligen tycker jag inte att man ska behöva skriva hela sitt namn för att få yttra sin åsikt men visst det är din blogg och dina regler.

  Dessutom vill jag påpeka att Tommys patetiska "Israelhat, du är antisemitisk" är uppenbarligen påståenden utan grunder, vilket vem som helst ser. Det är inte på något sätt antisemitiskt att skriva fakta om vad som pågår i Israel. Det verkar dock som att vissa har problem med det och därför anklagar dig för löjliga saker, men tro mig, det syns klart och tydligt vad de försöker att göra.

  A-K Roth, IHH hjälper mer än 100 länder. Att försöka smutskasta dem och Ship to Gaza hjälper inte om du vill bortförklara Israels agerande. Vem och vilka som finansierade ett humanitärt projekt har ingen relevans så länge målet är bra, vilket det var/är. Det Israel gjorde var fel, oavsett vad extremister ville skulle hända. (dock hände ju just det, vilket också gav dem rätt)

  Och att du ifrågasätter varför Egon stöttate Ship to Gaza innan det kom fram vilka som finansierade det tycker jag är väldigt sorgligt. Jag hoppas att du själv inser varför.

  Ps, du glömde skriva att Israel bombade en libanesisk militärbas längre bort ifrån gränsen av någon anledning, och att 3 libanesiska soldater och en libanesisk journalist dödades. Också att Libanon visserligen började skjuta, men det var varningsskott. Israel besvarade det med artilleri.

  SvaraRadera
 19. Anna, din poäng om att IHH också hjälper folk påverkar inte min syn att svenska aktivister inte borde sälla sig till skaror som skanderar om mord på judar och som uttryckligen vill dö martyrdöden, det som hände på Mavi Marmara. Tydligen stör detta inte Egon, dig eller Stig nämnvärt. Att även Hamas sysslar med sociala frågor tar heller inte bort från det faktum att Hamas i grunden är en fanatisk och våldsdriven sekt som förtrycker sitt eget folk. Håller man ute från svenska media allt ont Hamas har gjort mot sitt eget folk i Gaza? I så fall kanske det inte är så lätt att ha en bredare syn. Det är också mycket väl känt att Hamas indoktrinerar palestinska barn i antisemitiskt tänkande, i våld och att hylla martyrdöden, så hur hjälper detta barnen? Och denna grupp är den som StG i effekt stöttar iom sitt engagemang.

  StG vill bryta blockaden, inte i första hand hjälpa Gazas folk. Blockaden är till för att hålla ute farliga vapen som skeppas in från Iran och den sanktioneras av FN, EU och många länder. Det finns andra sätt att stödja Gazas folk och att lätta deras umbäranden än att ta sida med dem som vill israelers och(!) judars död. Denna syn har också många fredsaktivister i Israel. Det är ett slag i ansiktet för dem att svenskar (och andra) som inte sitter i smeten tar sida med terrorister som sponsras av Iran. Visas någon insikt om problematiken i Egons inlägg? Ska jag dra slutsatsen att Egon inte bryr sig om israelers liv när det kommer ännu ett blogginlägg som rusar iväg och dömer ensidigt?

  Det första StG-företaget finansierades av malaysiske expresidenten som i vidriga ord hetsat mot judar - offentligt. Det fanns i nyheterna när det hände men kanske inte i Sverige? Att det blev våld på båten som hyste jihadister och martyrdödslängtande borde ha gett deltagare en tankeställare men nu håller man på med ett andra äventyr med IHH. Är då deltagarna hatiska, godtrogna eller bara äventyrslängtande? Längtar de tillbaka till ungdomens aktivism och aktioner mot Israel och för Hamas får fylla ett vakum? De kändisar som deltar och som ges plats och trovärdighet i media kan jag vifta bort; alltid finns det folk som är fanatiskt för och emot olika saker. Garthon, Mankell, Gardell är som de alltid har varit. Det jag berörs mest illa av är när kyrkans folk så lättvindigt tar sida med dem som har ett politiskt och i många fall folkfientligt agenda.

  SvaraRadera
 20. Egon, igår lyssnade jag i bilen på NPR, National Public Radio, stationen som också sänder BBC etc., där Israels ambassadör till USA intervjuades i sakliga toner om incidenten om trädet. Avfärda det eller inte men det som kom fram var:

  1) Detta var ett rutinjobb som görs vid gränser där våld kan förekomma.
  2) Trädet var rotat på israelisk mark.[Detta har FN belagt]
  3) UNIFIL var underrättad i förväg och därmed Libanons regering.
  4) Information till Libanons regering kommer vanligen också till Hezbollah.
  5) Ute i obebyggd mark nära gränsen till "trädet" kommer så en bil/minivan som tillhör Hezbollahs tevestation komplett med journalister.[Ska nåt hända snart?]
  6) En krypskytt på libanesisk mark skjuter ihjäl en israelisk officer på islaelisk mark på gott avstånd från "trädet".
  7) Israel besvarar eld. Flera döda.
  8) Detta misstänks vara en provokation för att dra Israel i strid och visa Israel som skurken.

  Vad drar du för slutsats, Egon? Varför inte t.ex. be om Anna Veeders insyn på plats innan du försöker visa israeler som ett allmänt trädhatande folk? Eller googla på New York Daily News där det finns en bra ledare om saken. Allmän syn: Libanon behöver stark kritik för företaget.

  Drar mig till minnes de ofantligt stora skogsbränderna Hezbollah satte igång i norra Israel med sitt missilkrig sommaren 2006. Lite balans i kritiken, Egon?

  SvaraRadera
 21. till A-K Roth Min artikel "Att Hugga ner träd" handlar till 90 % om hur Israel agerar på Västbanken, ni kritiserar mej för det jag skrev om det som hände nu vid Libanon gräns.
  Jag skriver i min artikel citat "Enligt Israel stod trädet på israelisk sida av den gräns som har dragits av FN." slut citat

  Har du inget att säga om "PALESTINE my dear olive tree" ?


  According to the Palestinian Ministry of Agriculture “a productive olive tree is uprooted [by the Israeli military and settlers] every minute in the occupied Palestinian territories”. In total, one million trees have been uprooted to-date.

  Det är just detta som min artikel handlar om " att hugga ner träd"

  SvaraRadera
 22. stig strömbergsson, präst6 augusti 2010 kl. 16:20

  Egon!
  Du godkände inte ett inlägg av en Johan Karlberg om mig. Meddelar bara att han har hört av sig på min blogg och lagt sin uppbyggliga text där - vilket skapade ett inlägg hos mig under rubriken "samtalsnivå".

  SvaraRadera
 23. Bäste Pastorn, själv tål jag en hel del tillmälen men jag tillåter aldrig tillmälen om andra, speciellt du goe pastorn !!!
  Men vi är nu båda " fördöma " :-)

  SvaraRadera
 24. A-K Roth, Vad har Egon och Stig med min kommentar att göra?

  Jag vill gärna ha en källa på att svenska aktivister ställer sig bakom människor som "vill döda israeler och judar".
  Det verkar som att du har missförstått vad Ship to Gaza handlar om.

  IHH hjälper de behövande, sedan om IHH är religiösa, sekundära eller extrema muslimer har ingen relevans.

  Hamas är inte en sekt, utan ett politiskt parti.
  Hamas behöver inte lära palestinska barn att hata judar, det sköter sionisterna själva väldigt bra.
  Israeler lär sina barn att hata Palestinier, så vart vill du komma?
  I både teori och praktik är Israel värre än Hamas, och har alltid varit. Men tack vare media och UN så får man en helt fel bild av båda parter. Båda är dåliga, men den ena, dvs Israel, framstås som ett oskyldigt land som blir attackerat av sina grannar/terrorister.
  Man helt ignorerar Israels terrorism gentemot dem, som också är grunden till den här konflikten, och får det låta som att Isarel har rätt att svara tiofaldigt värre.
  Men en sak vi alla vet är att Hamas är en respons på Israels förtryck och terrorism, det går inte att undgå detta. Och det talar för sig självt.

  Några ville dö som martyrer ja, är det okej att mörda de som vill dö? Nej.
  Det som stör mig är att varken Israel eller Israel-stödjare erkänner att Israel gjorde fel. Istället manipulerar ni det som hände och skyller på offren.

  "StG vill bryta blockaden, inte i första hand hjälpa Gazas folk."

  Att bryta blockaden är det bästa sättet att hjälpa Gazas folk. De har rätt till sin frihet och självständighet.
  Varför ska de straffas för något de inte gjort? Ska man straffa Israeler för något de inte gjort också?
  Aktivisterna är goda människor som bryr sig om offren i Gaza.
  Blockaden har inte hindrat Hamas från att få raketer, den har inte gjort något annat än att ökat stödet för Hamas och fått 1,5 miljoner civila palestinier att lida.
  Även om blockaden stoppade raketer från att hamna i Hamas händer är det ändå inte en legitim anledning. Palestinernas mänskliga rättigheter ska man värna om precis lika mycket som man värnar om israelernas mänskliga rättigheter, och alla andras.
  Vad tycker du om att man gör så mycket för att stoppa Hamas men inget mot Israels förtryck och terrorism? Borde man inte stoppa båda sidor?

  Jag tror jag vet vad du syftar på ang. Malaysias ex-president, han sa att judarna är bakom alla krig? Men vad har det för relevans om Ship to Gaza? Ändras det humanitära målet på något sätt? Ändrar det på något alls? Nej.
  (Ship to Gaza är en oberoende internationell biståndsinsats).

  "kyrkans folk tar lättvindigt sida med dem som har ett politiskt och i många fall folkfientligt agenda. "

  Jag har aldrig hört någon från kyrkan ta sida med Israel eller Hamas. Du sjunker så lågt att du påstår att bry sig om offren är att ta sida med "politiskt och många fall folkfientligt agenda".

  Ang Hizbollah, det är taget ut ur sitt sammanhang, då det skedde under krig. Israel drar ut palestiniernas träd från roten under daglig baisis, på ockuperat land. Om Palestinierna drog ut Israels träd från roten under daglig baisis är det en helt annan femma, och då skulle jag hålla med dig. Men nu har du inget argument att du går så långt och tar exempel som är taget ut ur sitt sammanhang. Dessutom klagar du å ena sidan på att Egon inte tar med båda sidornas version (vilket han gör) sedan går du själv och postar endast Israels version av vad som hände.

  Ditt inlägg mot Egon borde vara riktat mot SvD då det är de som skrivit texten.
  SvD tog båda sidornas version, inkl att trädet låg på Israels sida som UN dragit enligt Israel. Den biten finns med på inlägget, så vad är det du klagar över? Vilket ensidigt blogginlägg?
  Alltså ge dig, du och Tommy mfl har redan skämt ut er med era grova och löjliga anklagelser.
  Era anklagelser skriker av desperation och manipulation för att ni inte har riktiga argument.

  SvaraRadera
 25. A-K Roth, Vad har Egon och Stig med min kommentar att göra?

  Jag vill gärna ha en källa på att svenska aktivister ställer sig bakom människor som "vill döda israeler och judar".
  Det verkar som att du har missförstått vad Ship to Gaza handlar om.

  IHH hjälper de behövande, sedan om IHH är religiösa, sekundära eller extrema muslimer har ingen relevans.

  Hamas är inte en sekt, utan ett politiskt parti.
  Hamas behöver inte lära palestinska barn att hata judar, det sköter sionisterna själva väldigt bra.
  Israeler lär sina barn att hata palestinier, så vart vill du komma?
  I både teori och praktik är Israel värre än Hamas, och har alltid varit. Men tack vare media och UN så får man en helt fel bild av båda parter. Båda är dåliga, men den ena, dvs Israel, framstås som ett oskyldigt land som blir attackerat av sina grannar/terrorister.
  Man helt ignorerar Israels terrorism gentemot dem, som också är grunden till den här konflikten, och får det låta som att Isarel har rätt att svara tiofaldigt värre.
  Men en sak vi alla vet är att Hamas är en respons på Israels förtryck och terrorism, det går inte att undgå detta. Och det talar för sig självt.

  Några ville dö som martyrer ja, är det okej att mörda de som vill dö? Nej.
  Det som stör mig är att varken Israel eller Israel-stödjare erkänner att Israel gjorde fel. Istället manipulerar ni det som hände och skyller på offren.

  "StG vill bryta blockaden, inte i första hand hjälpa Gazas folk."

  Att bryta blockaden är det bästa sättet att hjälpa Gazas folk. De har rätt till sin frihet och självständighet.
  Varför ska de straffas för något de inte gjort? Ska man straffa Israeler för något de inte gjort också?
  Aktivisterna är goda människor som bryr sig om offren i Gaza.
  Blockaden har inte hindrat Hamas från att få raketer, den har inte gjort något annat än att ökat stödet för Hamas och fått 1,5 miljoner civila palestinier att lida.
  Även om blockaden stoppade raketer från att hamna i Hamas händer är det ändå inte en legitim anledning. Palestinernas mänskliga rättigheter ska man värna om precis lika mycket som man värnar om israelernas mänskliga rättigheter, och alla andras.
  Vad tycker du om att man gör så mycket för att stoppa Hamas men inget mot Israels förtryck och terrorism? Borde man inte stoppa båda sidor?

  Jag tror jag vet vad du syftar på ang. Malaysias ex-president, han sa att judarna är bakom alla krig? Men vad har det för relevans om Ship to Gaza? Ändras det humanitära målet på något sätt? Ändrar det på något alls? Nej.
  (Ship to Gaza är en oberoende internationell biståndsinsats).

  "kyrkans folk tar lättvindigt sida med dem som har ett politiskt och i många fall folkfientligt agenda. "

  Jag har aldrig hört någon från kyrkan ta sida med Israel eller Hamas. Du sjunker så lågt att du påstår att bry sig om offren är att ta sida med "politiskt och många fall folkfientligt agenda".

  Ang Hizbollah, det är taget ut ur sitt sammanhang, då det skedde under krig. Israel drar ut palestiniernas träd från roten under daglig baisis, på ockuperat land. Om Palestinierna drog ut Israels träd från roten under daglig baisis är det en helt annan femma, och då skulle jag hålla med dig. Men nu har du inget argument att du går så långt och tar exempel som är taget ut ur sitt sammanhang. Dessutom klagar du å ena sidan på att Egon inte tar med båda sidornas version (vilket han gör) sedan går du själv och postar endast Israels version av vad som hände.

  Ditt inlägg mot Egon borde vara riktat mot SvD då det är de som skrivit texten.
  SvD tog båda sidornas version, inkl att trädet låg på Israels sida som UN dragit enligt Israel. Den biten finns med på inlägget, så vad är det du klagar över? Vilket ensidigt blogginlägg?
  Alltså ge dig, du och Tommy mfl har redan skämt ut er med era grova och löjliga anklagelser.
  Era anklagelser skriker av desperation och manipulation för att ni inte har riktiga argument.

  (postar igen, tror att det blev något fel innan)

  SvaraRadera
 26. A.Adler,
  "Hur hjälper man "de behövande" genom att göra allt i sin makt för att dö som martyr på en båt."

  Man hjälper dem genom att bryta en ohuman blockad. Vilka syftar du på? 60-årige Ibrahim Bilgen som sköts fyra gånger, bl.a en gång i tinningen? Självförsvar? Hmm.
  Eller syftar du på de två männen som blev skjutna till döds av IDF som sköt ifrån helikopter innan IDF ens bordat skeppet (fartyget?)? Eller syftar du på Fulkan Dogan som sköts 5 gånger, varav ena skottet var i bakhuvudet? Eller aktivisterna som blev skjutna fastän de viftat med en vit flagga?

  SvaraRadera
 27. A-K Roth,
  "Om Egon ville skriva om hur hemskt det är att skövla olivträd kunde han ha gjort det."

  Den här bloggen handlar främst om kristnas situation i Palestina, men också om situationen i Palestina i överlag.
  Därav är det inte konstigt att Egon skrev om Israels trädskövling i Palestina och inte ett allmänt inlägg om att skövla olivträd.

  "Det är farligt att dra försåtliga band; det kan lätt piska upp fel stämningar mot ett land eller folk."

  Jag förstår inte varför du ignorerar att det är landet själv som skapar stämmningen. Istället skyller du på skribenterna som skriver neutrala inlägg om vad som pågår. Jag förstår att judar är rädda för antisemitism p.g.a det som hänt genom historien men du kan inte bortse från Israels politik och beskylla folk som blir upprörda för "antisemitism".

  "Jag har bara kritik för att Israel utan starka skäl har förstört gamla olivträd!"

  Vad för starka skäl har det funnits?

  "Men somliga av de svenska seloterna, kändisarna i StG, har ett så långt stående israelhat att de inte ens erkänner landets rätt att existera och sidar med islamistiska grupper som vill ha slut på Israel. Och det du, Anna, är inte acceptabelt. "

  Dock är inte Ship to Gaza ute efter att förgöra Israel utan att hjälpa offren i Gaza. Sedan om individer har åsikten att de inte accepterar Israel så är det deras ensak.
  Vad tycker du om att staten Israel går emot Judendomen?

  "Jag ser bland dina försvar av både Hamas och IHH (vill inte se de islamistiska och antisemitiska aspekterna) att du anser StG vara enbart ett humanitärt projekt. Jag håller inte med. Det är främst ett politiskt sådant. Som taleskvinnan för StG, hon som finns på bild med hamasledaren Haniyeh, Greta Berlin har sagt är huvudmålet att stoppa blockaden."

  (Jag har inte försvarat Hamas)
  Att bryta blockaden är det humanitära så jag förstår inte din poäng. Att Greta Berlin träffade de valda politikerna i Gaza är inte konstigt.
  Blockaden respekterar inte palestiniernas mänskliga rättigheter. Det är oacceptabelt. + det med Israels absurda lista (dock har den tydligen förbättrats efter Ship to Gaza) av vad som inte får komma in i Gaza och med Gaza "kriget".
  Du tar upp Hamas antisemitiska inställning, men hur är det med "settlers" i Israel? Israeliska politiker? De är lika extrema, om inte mer. Israels politik är anti-Palestinsk.

  SvaraRadera
 28. (del 2)
  "Det är alltså viktigast för StG att hjälpa Hamas."

  Nej, Ship to Gaza har inte med Hamas att göra. Du glömde bort att även ca 1,5 miljoner CIVILA drabbas av blockaden. Det viktigaste är att hjälpa dem. Ship to Gaza vägrade gå genom landsvägen för att målet är att bryta blockaden.

  "Det måste ståullas krav på hamas att stoppa krigshandlingar innan blockaden bryts. Håll palestinska ledare ansvariga för deras del i eländet!"

  Kräv även att Israel slutar med sina krigshandlingar! Kräv att Israel slutar ockupera, kräv att Israel respekterar palestiniernas rättigheter! Håll både palestinska OCH israeliska ledare ansvariga.
  Vadå "innan blockaden bryts"? Om du är okej med blockaden för att förhindra terrorism antar jag att du i såfall är okej med en blockad mot Israel också. Speciellt med tanke på att Israel är helt klart den agressiva parten.

  "Kommer de svenska aktivisterna att vara på plats och stoppa införsel av än farligare vapen till krigiska grupper om de lyckas bryta blockaden? Eller blir de bara glada av att ha hjälpt Hamas och dess sponsrare i Iran? "

  Finns det en blockad för att stoppa Israel från att få tag på vapen? Nej. Sanktioner då? Nej. Det är hyckleri att kräva att Hamas inte ska ha vapen men samtidigt tycka att Israel har rätt att ha det. Israel har begått flera krigsbrott, brytit mot internationella och humanitära lagar.
  Är du på plats för att stoppa farliga vapen till Israel?

  "Du har rätt i att SvD kan klandras, tack för rådet."

  Haha artikeln är visst partisk, men till Israels fördel! Tack för att du fick mig att se det. SvD tog inte med Libanons version om att trädet låg på deras mark. Nu vet jag inte vart någonstans vid gränsen konflikten uppstod, men Israel har ockuperat Libanesisk mark som är söder om den blåa linjen, om det var där konflikten skedde så var trädet Libanons.
  Från DN artikel: "Israels försvarsminister Ehud Barak ansåg det på onsdagen klarlagt att varken den Israelfientliga milisen Hizbollah eller Libanons arméledning var inblandade i den skottlossning som dödade en israelisk överste och sårade en annan livshotande.

  SvaraRadera