6 augusti 2010

Vatten på VästbankenVideon,som filmades 5 aug 2010 nära Hebron visar pojken, Khaled Jaber, som ser israeliska officerare arrestera hans far för olaglig vattenavtappning av vattenledningar som är enbart förbehållna israeliska bosättare och soldater.

Medan familjen berättade för den israeliska tidningen Haaretz att pojkens sorg var spontan, sade gränspolisen, "familjen valde att göra cyniska utnyttjande av en 5-årig pojke som var iscensatta ”

Säkert som ”amen i kyrkan” kommer jag nu att anklagas för Israelhat mm. Man kommer att kommentera det "cyniska utnyttjande av en 5-årig pojke". Men varför jag lägger ut denna film om denne lille pojke beror på att de visar på den absurda vatten-situationen på Västbanken. Kommentera den situationen istället.

Citat" Efter att ha besökt samma område på Västbanken denna vecka, skrev den israeliska journalisten och bloggaren Noam Sheizaf: Det var en varm dag - de senaste veckorna har varit de hetaste vi visste i år - och en lokal palestinsk bonde berättade om sitt vatten problem. Israel har konstruerat vattenledningar i området, men bara för att armén och bosättare. Palestinierna tvingas köra till närmaste stad och köpa sitt vatten i tankar där. De få betala 10 gånger det pris jag betalar i Tel Aviv. Och jordbrukarna i södra Mount Hebron är de fattigaste av den palestinska befolkningen. De bor i tält, vissa till och med i grottor. De brukade ha vattenkällor där de lagrar regnvatten, men tillgång till deras områden och för många av vattenkällor dem förnekas av armén och bosättarna. Med inget annat val, var några bönder tvungna att använda otillåtna anslutningar till den israeliska vattensystemet, kör bara några meter från sina tält. Den israeliska medier kallar detta "stjäla vatten." slut citatNoam Sheizaf

Mer om vatten på Västbanken:

Vatten och sopor

Freden är längre bort än någonsin. En av de bortglömda orsakerna till konflikten är vattnet. Mellanöstern: Utan vatten ingen fred

Vatten en bristvara för palestinier
- Israel ger endast palestinierna tillgång till en bråkdel av de gemensamma vattenresurserna, som till största delen finns på den ockuperade Västbanken. De olagliga bosättningarna i området har däremot i princip obegränsad tillgång till vatten. Den israeliska blockaden mot Gaza har förvärrat situationen ytterligare. säger Donatella Rovera, Amnestys expert på Israel och de ockuperade områdena. Amnesty
Läs vad jag skrivit tidigare: Jordanfloden-2

Öknen blommar ?

Vi badade aldrig i Genesarets sjö

Läs även andra bloggares åsikter om

vattenbrist

9 kommentarer:

 1. Fyfan vad hemskt..
  Hur kan man ha lagar/regler som säger att bara judar får ta vatten och inte andra som bor i samma område? (dessutom är vattnet palestiniernas så man nekar dem sitt eget vatten) Inte ta från sina egna "källor" heller utan får köpa i en annan stad för att sedan betala 10x mer än judar i Tel Aviv. De borde skämmas.

  SvaraRadera
 2. Och så bor många i tält och vissa i grottor?! Det är oacceptabelt och ohumant!
  Jag vill verkligen veta vad Israel-stöttare som kallar Dig antisemitisk har att säga om detta. Att förtrycka ett semitiskt folk är antisemitism, inte att skriva om det för att informera folk! Är någon/något antisemit är det hela staten Israel.

  SvaraRadera
 3. Tack Anna för dina uppmuntrande kommentarer. Hur fick du tag på min blogg?

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Till Johan Karlberg
  Har inte du skämt ut dej tillräckligt med tanke på ditt inlägg hos Stig Strömbergsson.
  Dina kommentarer undanbedes
  Samtalsnivå

  SvaraRadera
 6. Jag hittade hit efter att ha läst en artikel på DN (har jag för mig att det var) om trädet som skapade konflikten mellan Libanon och Israel. Din bloggadress var under artikeln.

  SvaraRadera
 7. Antisemitism är ett begrepp som betyder fientlig attityd gentemot judar, punkt. Jag förstår att Egon och Anna Andersson inte är de vassaste knivarna i kökslådan, men är det för mycket begärt att slippa regelrätta lögner?

  Ja, är svaret, på denna blogg.

  SvaraRadera
 8. På grund av datafel har kommentarer blivit borttagna jag beklagar.

  SvaraRadera
 9. A.Adler,
  Du förstod tydligen inte min poäng.

  SvaraRadera