4 september 2010

Jerusalem och fredssamtal

Den kristna tidningen Dagen har under veckan skrivit mycket om palestinsk-israeliska fredsförhandlingarna som nyss inleddes i Washington. Nästa ett helt mittuppslag i papperstidningen ägnades åt Baraks ord ”Israel är redo att överlämna delar av Jerusalem till palestinierna inom ramen för ett fredsavtal.”se Dagen

Men på ledarplats är man mer försiktig. Citat ”Idag ber vi för dem som träffas för att försöka finna en väg till fred i Mellanöstern. Vi ber att de ska vara eftertänksamma, klarsynta, modiga och beslutsamma, och att deras samtal ska ge de lidande människor de representerar hopp och framtidstro. "Slut citat En bön för freden

Många av tidningen Dagens läsare (prenumeranter) har under årtionden ägnat sig åt eskatologiska spekulationer och för dem är tanken på ” Ett delat Jerusalem ” en omöjlighet, det måste kännas hädiskt att en Israelisk politiker bara antyder en sådan sak.

Här exempel på reaktionerna Citat” Förödelsens styggelse på helig plats” Tidningen DAGEN skriver att den israeliske socialistledaren Barak säger med anledning av de nu påbörjade fredsförhandlingarna följande anmärkningsvärda ord angående delningen av Jerusalem: ”ett "särskilt styre" och därmed sammanhängande förordningar ska gälla för den gamla staden samt för områdena Olivberget och Davids stad vid den gamla stadsmurens östra sida.”slut citatMedodistpastor Berndt Isaksson

citat”Just denna tendens att läsa bibeln utan att fundera på när, till vem och varför det skrevs. Denna tendens blir särskilt förödande i när det gäller Uppenbarelseboken. En varningsklocka är om förkunnaren genast läser in moderna händelser och företeelser i texterna. Typ Tjernobyl, 11 september 2001 och datorchips etc. OBS bibeln är aktuell, men inte på det sättet. Se upp för billiga poänger som förvirrar.” Se Sund teologi

Men det är ett fattigdomsbevis att man i tidningen inte förmår föra en öppen teologisk debatt i hur man skall ser på staten Israel, man oförmögen att ta in lidandet som den Israeliska ockupationen orsakar även för de kristna palestinierna. Se människorna

Den kristna tidningen Varlden idag som står nära Livets Ord, försöker här försvara Israels ensamrätt till Jerusalem. Citat”Aldrig någonsin i historien har Jerusalem varit en huvudstad i något annat land än Israel. Än mindre har något arabiskt eller muslimskt land gjort anspråk på Jerusalem som sin residensstad. När kung David för mer än 3 000 år sedan valde staden som huvudstad, inledde det judiska folket ett förhållande till staden som är lika levande än i dag. Genom landet Israels och det judiska folkets försorg har stadens kullar grönskat och de heliga platserna blivit tillgängliga för alla.” slut citat”Ledare: Jerusalems status historiskt och idag

Terje Carlsson, som gjorde Welcome to Hebron, har nu gjort en ny film handlar om israeliska fredsaktivister. Lyssna på en av de intervjuvade “Här (i Jerusalem) finns den värsta möjliga kombinationen av nationalism och religion”


Jerusalem har blivit erövrat 24 gånger. Om man sammanfattar Jerusalems historia och hur många år dessa härskare hade kontroll över staden.Under sin historia har Jerusalem förstörts två gånger, belägrats 23 gånger, attackerade 52 gånger, och fångas och återerövrade 44 gånger:

Jevuseerna 1800-990 f.Kr. ca 810 år
Judiskt rike 990 -587 f.Kr 403 år
Babylonisk kontroll 587-480 f.Kr: 107 år
Persiskt kontroll 480-37 f.Kr.: 443 år
Romersk kontroll 37 f.Kr.- 326e Kr: 363 år
Bysantinska riket ( kristet rike) 326-638: 312 år
Arabiskt styre 638-1099: 461 år
Kristet kungadömet 1099-1187 : 88 år.
Saladin, Tatarena, Mamlukerna 1187-1517: 330 år
Osmanska riket 1517-1917: 400 år.
Brittiska mandatet Palestina 1917-1948: 31 år
Östra Jerusalem intogs av Jordanien 1948-1967:19 år.
Västra Jerusalem av Israel. 1948-1967:19 år.
Hela Jerusalem under Israels kontroll 1967-
Källor:Wikipedia

Den palestinske prästen Naim Ateek citat" Det brådskar att rädda Jerusalem undan den israeliska regeringens anspråk på monopol och dess orättfärdiga maktutövande. Slutligen sade han att vi alla som troende är ansvariga för att fredsprocessen ska komma i gång. Det betyder att vi måste förmå det internationella samfundet att inse det akuta behovet av att lösa konflikten och uppnå en fred som grundar sig på rättvisa och jämlikhet. "Jerusalem en stad av fred.

Läs även här:Några tankar om”förödelsens styggelse”Bibelfokus

Läs även andra bloggares åsikter om
GP
Dagen
Vårt Land
DN

7 kommentarer:

 1. Muslimska härskare har erövrat Jerusalem vilket visar på att staden varit helig även för muslimer genom historien.
  Det är också under muslimers ledning som judar fått återvända till Jerusalem och det tyder på att muslimerna respekterade det faktum att Jerusalem är en helig stad för flera "folk". Även kristna har fått bo där under muslimers ledning. Hurvida bara judar användt Jerusalem som huvudstad har dock ingen betydelse idag. Idag är det flera "folk", judar, kristna och muslimer som vill dela på Jerusalem, vilket är det som betyder något och är det man ska ta hänsyn till.
  -
  Står det inte i Tanach/Bibeln att Abraham ska ha flera folk?
  Ismael är Abrahams son vare sig judar gillar det eller inte, även om det står att Hagar och Ismael blev "utslängda" pga Sara som ville att hennes son Isak skulle ärva själv så kan man inte bortse ifrån att Ismael faktiskt ÄR hans son, därav har han genom sitt släktskap också en rätt att ärva. Men oavsett om han har det eller inte så spelar det inte någon roll, de som tror på Abraham och på en av religionerna kan se sig som hans folk och har därmed rätten att bo i Palestina och har rätten att se Jerusalem som en helig stad.

  SvaraRadera
 2. Ismael VAR* hans son..ska det vara hehe.

  SvaraRadera
 3. Anna: "Muslimska härskare har erövrat Jerusalem vilket visar på att staden varit helig även för muslimer genom historien..."

  Om erövrandet är det som gör en plats helig för muslimer så är ju alla platser som erövrades av muslimska härskare heliga, inte bara Jerusalem. Och om erövrande ska hedras, kanske Israels erövrande 1967 ska hedras också? Retorisk fråga bara! Observera, jag är för att saken förhandlas av parterna själva.

  Hur det gick när staden delades 1948 vet vi. Judarna kastades ut ur östra Jerusalem, otaliga synagogor förstördes, gravar skändades och gravstenar fick bli gatsten. Judar fick inte komma in till judarnas allra heligaste plats under detta muslimska styre. Life Magazine har bilder från denna etniska rensning. Det är bl.a. den sortens erfarenheter som gör Jerusalem till ett sådant tvisteämne. Trovärdigheten är dålig. Människor är rädda.

  Den stora frågan är i min syn att våldet och uppviglingen måste stoppas. Vill eller kan PA inte stoppa våld, terrorhyllning och uppvigling, hur kommer man då att kunna röra sig framåt i fredsprocessen?

  SvaraRadera
 4. Ja du AK Roth , din enöghet är slående du skriver citat”Hur det gick när staden delades 1948 vet vi. Judarna kastades ut ur östra Jerusalem, otaliga synagogor förstördes, gravar skändades och gravstenar fick bli gatsten. Judar fick inte komma in till judarnas allra heligaste plats under detta muslimska styre. ” Slut citat Vad du utelämnar är att palestinier kördes ut från västra Jerusalem av Israel. Dessutom fortsätter nu Israel att etniskt rensa palestinier i östra Jerusalem.

  Vräkning av människor

  Den ursprungliga tanken att från 1947 att Jerusalem vara en internationellt administrerad stad, delad av israeler och palestinier förfaller var en god förhandlingslösning.
  Naim Ateeks predikan i Lunds domkyrka:
  Jerusalem en stad av fred

  Jerusalem där är vi alla födda

  Jag ser fram mot den dag du oförblommerat kritiserar israeliska övergrepp utan "en hel paragraf" om vad olika palestinska organisationer gjort i olika sammanhang.

  SvaraRadera
 5. Egon, Jag tänkte precis det du nu skrivit. Det är absurt hur A-K försöker framställa situationen istället för att ge en rättvis bild.
  -
  A-K, Jag sa inte att Jerusalem blir helig för att muslimer erövrat den, jag sa att de troligen erövrade staden för att den är helig inom Islam.
  -
  "Hur det gick när staden delades 1948 vet vi. "
  Ändå skriver du inte allt.
  Men jag förstår, om du berättade allt skulle folk skulle också lära sig att hela konflikten berodde på sionisterna och det skulle inte passa in på din bubbla där sionisterna/israelerna är offren. "Hur det gick vet vi". :) -Ja. Palestinierna lever under oehört grymt förtryck och är offer för terrordåd, mark som stjälas än idag, olivträd som förstörs trots olivträdens betydelse både ekonomiskt men också kulturellt, en aparheidvägg som skildrar tusentals ifrån sina åkrar och då gjort tusentals arbetslösa, vägar som bara illegala israel bosättare får åka på, hus som förstörs utan någon giltlig anledning och gjort tusentals hemlösa, massa chekpoints, vatten som tillhör palestinierna ges åt brottslingar som staten Israel skyddar, de får skydd, vatten, el m.m medan palestinierna måste få köpa sitt egna vatten, har elavbrott m.m, dvs palestinierna lever i misär medan bosätterna som är brottslingar lever i lyx. Kan det bli mer bisarrt? Det har även funnits fall då dessa bosättare misshandlat, mördat, förstört egenomdom m.m palestinier. Men det är extremt sällan de straffas. De kan begå brott mot palestinier utan att soldater ingriper, det finns flertals fall av dessa. Jo mer bisarrt kunde det visst bli.
  Sionisterna/israelerna har också lyckats skapa världens största utomhusfängelse som de också bestämde sig för att bomba i några veckor sent december 2008 till mitten av januari 2009, 1,5 miljoner människor är offer för Israels ofattbara övergrepp mot mänskligheten. Även palestinier i Västbanken är offer för det men inte i samma omfattning som Gazaborna tur nog.

  Återigen till 1948, ett exempel på vad palestinierna fick utstå är Deir Yassin massakern där sionistsadisterna våldtog kvinnor och även unga flickor, plundrade husen och mördade 93 st palestinier innan de tvingade de ca 250 överlevande att paradera runt västra Jerusalem där de hånades och kastades sten åt- majoriteten av dessa överlevande var barn, kvinnor och gamla.

  Ska jag skriva om de resterande 500byarna som tömdese ut av sin befolkning av dessa sionistsadister? Nää det behövs inte, en bys historia är nog för att folk ska förstå.
  -
  Muslimerna och kristna går med på att dela på Jerusalem idag, frågan är om israel går med på det. Om inte, är det Israel som är problemet.

  SvaraRadera
 6. Egon, vem är enögd? Jag tror inte mina två ögon. Du driver en blogg som enbart pekar ut israeliska/judiska felageranden. Jag kontrar med annat relevant i en strävan att du ska förstå vad andra känner och har upplevt, i detta fall vad som hände judar i Jerusalem. Detta förstår du inte. Inte heller verkar du förstå vad år av krig och terror har ställt till med för båda folken, att även israelerna är sargade. Det blev ingen palestinsk stat 1948 för de ville inte ha en stat sida vid sida med en judiska stat. Och så kom krigen. Ulf Bjereld har precis samma taktik, blåser upp det ena och praktiskt taget ignorerar annat. (Tog du den "oförblommade" anklagelsen från hans blogg? Det kändes som deja' vu...)

  Anna: Du tror och du antar. Naturligtvis är Jerusalem heligt för muslimer, den tredje heligaste platsen. Men det var inte så du uttryckte det. Och eftersom vi vet att den muslimska erövringen sträckte sig över hela Nordafrika, till Indien och bortom och till Europa, var det naturligt att ifrågasätta ditt påstående så som det stod.

  För dig är det klart att "sionisterna", ofta newspeak för judar, bär hela skulden till konflikten. Bra då att du har en skyldig part du kan rikta ditt förakt mot. Du vill inte titta på det faktum att judar rensades bort ur Östra Jerusalem. Det passade dig inte! Egons framställning passar dig.

  Anna: "...Ändå skriver du inte allt.
  Men jag förstår, om du berättade allt skulle folk skulle också lära sig att hela konflikten berodde på sionisterna och det skulle inte passa in på din bubbla där sionisterna/israelerna är offren..."

  Trams, Anna! Den judiska historien i området kan jag inte ta upp då den är alldeles för lång men läs gärna själv judisk historia, helst inte från judeföraktande källor förstås. Deir Yassin, Baruch Goldstein och de som mördade Bernadotte är infamösa i judisk historia, ska fördömas ovillkorligt. Och fördömas ska sannerligen de arabiska terrorgrupperna som massakrerade judar i palestinska mandatet och de som nu fortsätter med att avrätta civila.

  Nädu, detta är verkligen inte hur jag tänker. Men det är nog hur en som projicerar tänker. Du tänker ensidigt och antar att andra gör det. Jag ser båda folken som offer. Jag ser båda folken som legitima invånare av Mellanöstern. Jag ser båda folkens aspirationer på en stat som legitima. Hoppas på fred, sida vid sida.

  Och du, Anna, har uttryckt denna syn: "... hela konflikten berodde på sionisterna..."

  Då vet vi det. Det är alltså ens fel att två träta.

  SvaraRadera
 7. "sionisterna", ofta newspeak för judar

  Så är det alltså INTE. Judar är en folkgrupp/en grupp av religionsutövare. Sioinster är anhängare av sionismen, en ideologi. Det finns gott om exempel på judar som inte är sionister såväl som det finn sionister som inte är judar.

  Men det visste väl A.K Roth egentligen om, eller?

  SvaraRadera