11 oktober 2010

I skuggan av fredsförhandlingarna

Citat ”Att fredsförhandlingarna har påbörjats igen har nog inte undgått någon. Stor tilltro har satts till dessa förhandlingar som förhoppningsvis ska leda till ett slut på konflikten och ge fred i regionen. Samtidigt som fredssamtal äger rum har situationen på plats trappats upp och förvärrats under de senaste veckorna. ” slut citat Daniel Nyström ”SKR:s följeslagare läs hans rapport här:
I skuggan av fredsförhandlingarna 

Jag har tidigare skrivit om Silwan en förort i östra Jerusalem där tidigare en palestinier sköts ihjäl: Silwan


Där fortsätter nu våldet:Jerusalem, den 9 oktober  David Bi'ri, David Bi’ri, Director General of “Elad” Assembly of the right-wing, släpptes av israelisk polis i Jerusalem mot borgen, som avsiktligt kört på en ung palestinsk pojke i staden "Silwan "i Jerusalem i går: läs mer:PAL Telegraph

East Jerusalem clash turns deadlyLäs även andra bloggares åsikter omSvD
DN
Dagen
GP

10 kommentarer:

 1. Läs lämpligen http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/195601

  SvaraRadera
 2. § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 3. Bästa Egon,Du har tydligen också fallit för frestelsen att sprida filmen om den Israel "som avsiktligt kört på en ung palestinsk pojke i staden "Silwan"i Jerusalem i går". Vad jag saknar i ditt inlägg är de numera obligatoriska frågorna som man numera alltid måste ställa när det gäller sådana här händelser. 1) Hur kunde det komma sig att minst 7 fotografer, plus 1 videokameraman, mycket turligt råkade befinna sig just i denna vägkurva just denna morgon ? Visste de på förhand att något skulle ske? 2) Varför kastade inte pojkarna stenarna från en säker placering och istället utsatte sig för direkt fara? Hade de fått instruktioner om detta ? 3) Varför var några av pojkarna maskerade? 4)Varför hjälpte inte fotograferna den påkörda pojken direkt utan att först ha tagit ett antal kort på honom? 5) Varför blev den påkörda pojken intvingad i en bil mot sin vilja och på ett sätt som är direkt livsfarligt om pojken haft en nackskada ? Vi kan inte med säkerhet veta vad sanningen är än men kanske fanns det CCTV kameror uppsatta på platsen så vi så småningom får veta hela sanningen. Händelsen påminner alltför mycket om Al-Dura fallet och som går under beteckningen "Pallywood". Dvs tillrättalagda scener som omedelbart kan filmas och spridas till en större publik. Leif Thybell

  SvaraRadera
 4. Till Leif Thybell. Jag kan inte besvara dina frågor, alla som ser filmen får dra sina egna slutsatser.

  SvaraRadera
 5. Jag kan åxå tycka det är skumt med så många fotografer på plats så "lägligt". Gissar att fabricerande av nyheter, vridning etc förekommer och förkastar givetvis detta.
  Ändå kan den påkörde väl inte bära ansvaret för att han blivit påkörd - eller? I vart fall inte hela ansvaret så man kan säga att "han får skylla sig själv". Han som sitter bakom ratten är väl rimligen ansvarig för hur han kör - eller?

  Jag har tidigare när det på denna blogg - och min - diskuterats hur människor blivit skadade ibland kommit att uppleva att en del vad jag vill kalla "israelursäktare" kommer nära slutsatsen att det är till exempel en skottskadade palestinier som rår för att kulorna träffade, inte den israeliske skytten, och detta eftersom han eller hon befann sig framför pipan. Ingen har naturligtvis skrivit ut det så plumpt men ursäktandet av IDF, bosättare etc får mig att misstänka att det är så man menar innerst inne.

  SvaraRadera
 6. Varför ”det är skumt med så många fotografer på plats så "lägligt". Detta kan bero på att palestinier numera filmar sin vardag läs om ”Shooting Back: The Israeli Human Rights Group B’Tselem Gives Palestinians Video Cameras to Document Life Under Occupation.Läs här

  BTselem video

  SvaraRadera
 7. Stig, med risk för att kallas av dig "israelursäktare" eller att anklagas för att skriva för voluminöst:

  Det finns många som lärt sig att inte gå på första bästa antiisraeliska nyhetskavalkad. Det finns de som vet att den förfalskade (iom undanhållande av fakta av en fransk tv-kanal) filmen av hur Muhamed Al-Dura skulle ha dött, resulterade i upplopp som gav många dödsfall! Vidare åsyftades till händelsen när två soldater som kört vilse dödades orgieliknande på en palestinsk polisstation (TIME Magazine foto)och när reportern för Wall Street Journal Daniel Pearl halsskars inför video i Pakistan.

  Det falska spridandet om en massaker och massgravar i Jennin är ett annat exempel som ledde till stor skada för människor.

  Tycker du inte Egon, att det är bäst avvakta eller är Israel och israeler per definition alltid skyldiga? Vilken syn på rättssäkerhet visar man om man inte avvaktar? Det enda ansvarsfulla är att avvakta inför en fullständig undersökningen av händelsen.

  Ser ni båda detta inlägg som "israelursäktande"? För att man varnar för "rush to judgement" och en verklig fara?

  SvaraRadera
 8. "Rush to judgement" är väldigt farligt. Helt rätt! Både när det gäller att klandra Israel och att avvisa meddelanden från palestinska källor. Källkritik är väldigt viktigt.

  SvaraRadera
 9. Märkligt. Hur man än vrider och vänder på sakerna så är det alltid frågan om ursäktande av / ifrågasättande när det gäller israeliska illdåd/övergrepp.

  Om händelsen inte filmats – ja då ”saknas” bevis och saken ifrågasätts rakt av. Palestinier anses ljuga.

  När händelsen faktiskt har dokumenterats som i detta fall med video – ja då heter det istället att händelsen skulle vara riggad/ eller att filmen inte visar "allt".

  Någon som minns anfallet mot Mavi Marmara?
  Där "allt" finns filmat, men vilka var det som beslagtog materialet som kunde visat det exakta skeendet….

  ”Pallywood” kallas det trots att den israeliska militären är lika ökänd för sin hänsynslöshet som sin lögnaktighet.
  Gång efter annan så blir man beslagen med lögn och halvsanningar och varför man överhuvudtaget ens bryr sig om vad detta odisciplinerade rövarband påstår, är en fullständig gåta.


  Och varför ska jämt Muhamed Al-Dura dras upp när offren är palestinska barn?
  På Västbanken och i Gaza har 100-tals andra barn fallit offer för den israeliska militärens härjningar.
  Situationer där omständigheterna och ansvaret har varit fullständigt glasklart.

  SvaraRadera
 10. För info: IOF arrests 5 children in Jerusalem
  PAL

  SvaraRadera