5 december 2010

Adventskalender 2010

Idag hittade jag denna utomordentligt fina adventskalender

”Rädsla bygger murar – hopp bygger broar”

Citat” Här finns adventskalendern för 2010, men också material att använda i ungdomsarbetet och i gudstjänster. Här finns fakta och länktips. Vissa saker är på svenska och annat är på engelska.
Kalendern och materialet i övrigt är inspirerat av en text från muren strax utanför Betlehem, ”Rädsla bygger murar - hopp bygger broar”. Det handlar konkret om den separationsmur som idag löper runt Betlehem och skär av staden från sin omvärld. Men det handlar också om alla de murar vi människor bygger mot varandra. Vi drömmer om, och arbetar för, en värld utan murar. En värld där fredens grundstenar är rättvisa och mänsklig värdighet.
Sidan är producerad av Svenska kyrkan i Västerås stift som ett bidrag till 2010 års julförberedelser.
” Slut citat länk till kalendern Adventskalender 2010

Den har en ny You-Tube Film för varje dag fram till Jul.


Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen
 Dagen 11 dec
Dagen-20 dec

9 kommentarer:

 1. Klart att rädsla kan vara det som bygger murar, inte alltid men ofta befogad rädsla. Murar byggs av många olika syften. För att minska den högst rationella rädslan för terrorhandlingar måste omvärlden skarpt fördöma terrorism och dess sponsrare, inte se bort från det eller på något sätt ursäkta eller bortförklara.

  SvaraRadera
 2. Joakim Wohlfeil7 december 2010 07:43

  Det är ju just för attdet kan finnas befogad rädsla som omvärlden inte förnekar Israels rätt att bygga en mur på sitt territorium.

  Däremot fördömer man de 80% av muren som går inne på ockuperat territorium, som skiljer palestininer från palestininer, som inte har någon säkerhetsfunktion men innebär konfiskering av palestinska ekonomiska resurser, naturresurser som skulle behövas för en palestinsk stat, palestiniers privata egendom.

  Israel är ju inte det enda landet som bygger murar och barriärer. Däremot är Israel och Marocko de enda länder som bygger dessa utanför sin egen gräns.

  SvaraRadera
 3. Wohlfeil är uppenbarligen okunnig om att det inte finns några gränser i denna del av regionen, enbart vapenstilleståndslinjer.
  Det finns således ingen annan stats territorium som Israel byggt sin skyddsbarriär på, enbart ett område som araberna redan 1947 tackade nej till och som sedan ockuperades av Jordanien och Egypten 1948.

  Gränserna för Israel resp. en andra palestinsk stat skulle avgöras genom förhandlingar.

  /BR

  SvaraRadera
 4. Joakim: Indien har väl sin "separation wall" mot Pakistan delvis på omtvistat område också? Saudiarabiens utanför sin gräns är en annan. Självaste UN byggde en på Cypern som förde svårigheter med sig för invånarna, främst turkar. Det finns kanske fler. Israel och Marocko är inte den enda, Joakim! Tills vidare är f.ö. Israels gränser inte helt etablerade. Men Israel är den enda stat där somliga element ur den heliga "omvärlden" fördömer.

  Att denna barriär är förödande för palestinier (och israeler) är självklart. Dragningen kan och ska kritiseras och jag hoppas den dag kommer när den kan monteras ner helt och hållet. Men man ska inte glömma den vansinniga intifadan som ledde till detta. Jag glömmer det aldrig. Och jag glömmer inte omvärldens tystnad inför tusentals ihjälsprängda och de för livet skadade och att man under den hetsade mot Israel (Jennin).
  Den aktivistiska omvärlden kommer aldrig att vilja engagera sig mot den statssponsrade terrorn mot Israel. Man ignorerar.

  Vill påminna: Svenska ideella grupper byggde själva känslokalla murar när de i sin säkerhet i Stockholm ignorerade Israels barns utsatthet inför raketkriget i sin galaföreställning för palestinska barn. Du vet vad jag talar om, Joakim.

  SvaraRadera
 5. Joakim Wohlfeil8 december 2010 07:13

  A-K ??? Inte en susning, är det nåt vi talat om tidigare ???

  När det gäller attackerna mot Israeler så delar vi fördömandena mot denna, men din koppling till muren är ju irrelevant eftersom muren inte har nån säkerhetsfunktion. Det finns ju inga hinder för en Hamasaktivist att muta en soldat, muta en bosättare, krypa genom avloppstunnlar som 1000-tals gör varje dag för att komma till jobbet. Alla på plats vet att när palestininerna har dessa "nödlösningar" för att ta sig till sjukhus, bröllop, begravningar etc..så är det naturligtvis inte okänt för terrorister.

  //Joakim

  Intressant att BR som så ofta tidigare argumenterar precis som arabiska extremiströrelser (ex Hamas) kring den Gröna Linjen, extremister och rättshaverister förenen eder....

  SvaraRadera
 6. Förlåt, Joakim. Jag trodde du var väl insatt om svenska ideella gruppers initiativ för barn i Mellanöstern. Att inkludera de utsatta barnen i Sderot i sitt engagemang barn hade Rädda Barnen och andra arrangerare inte en tanke på. 2008 eller så var det. Mitt under värsta raketkriget ignorerade man just dessa av Mellanösterns barn.

  Jag delar din frustration inför människors svårigheter pga stängsel och murar men inte din syn att barriären inte har förhindrat terrorattacker. Många anser att den har räddat liv på båda sidor. Men, eftersom det inte finns en ansvarig i denna konflikt, varför ägnar man sig inte åt Abbas ansvar och brist på ansvarsfullt handlande lite grann, bara lite?

  SvaraRadera
 7. Hej A-K, tack för förtydligandet. Förstod inte riktigt, som du kanske vet så ordnar Diakonia regelbundna studiebesök i Sderot (vår samarbetspartner CFND, där Diakonia sitter i Styrelsen har både internationella och israeliska grupper varje vecka i Sderot. bland våra gäster förra året var exempelvis samfundet Sverige-Israel ).

  fast jag måste säga att jag inte helt förstår vart du hittar den bild du beskriver, under Dec-2008 till Jan-2009 deltog jag på flera olika aktiviteter i Stockholm. Jag hörde aldrig RäddaBarnen, RödaKorset; Amnesty m.fl underlåta att nämna och fördöma attackerna mot Israeliska civila. Jag var dock på ett möte i Citykyrkan i solidaritet med Israel där inte ett ord yttrades om palestininernas situation. (Lena Posner Körsi höll ett strålande tal fokuserat på solidaritet med lidande Israeler, Fredrik Malm var korrekt, men övriga snubblande in på rena hatpropagandan) Är inte det ett mer akut problem isåfall ?
  men vi kanske var på olika möten, specificera gärna.

  Vi är uppenbarligen inte överens mo detta med muren, samtidigt vågar jag nog säga att du inte har fakta på din sida. Självklart säger "många" att muren räddar liv (skall vi gissa att "många" utgår eller företräder officiella Isareliska källor ;-), men seriöst vad skall de säga ? har du någonsin hört en mellanösternpolitiker säga "vi har gjort fel".
  Alla på plats vet att muren går att ta sig förbi för den som vill spränga nåt i Israel. Inte tror väl du seriöst att Hamas eller AlAqsa-B inte har råd att sticka några 100 ILS eller till och med USD i handen på en vakt, eller ???

  Om vi sen börjar tala liv så ser jag inte att du med ett ord berör de som död varje år pga muren, du har de senaste åren haft ett flertal patienter som inte kommit fram till sjukhus, exempelvis 1-2 kvinnor/år som dör när förlossningar går fel och de inte kommer till sjukhus.
  Jag vet inte om du har barn, men väldigt få kvinnor som behöver akut kejsarsnitt klarar av att dras genom en avlopptunnel på natten när IDF inte behagar öppna.
  Du har också fallen med blodcancer, som du kanske vet "råkade" Israel lägga muren så man skar av palestininernas enda sjukhus med avancerad cancervård, du har dialyspatienter som helt enkelt inte har råd att muta sig genom checkpoints varje gång de behöver dit.

  Det är alltså utom tvivel att muren dödar massa människor varje år, det finns inga bevis att den i praktiken hindrar några attacker.

  SvaraRadera
 8. Joakim: Det är sannerligen en komplex situation och människor kommer i kläm - vad man än gör. Och för varje fråga dyker en annan upp. För varje svar kommer en annan invändning, något annat man vet. Mycket är det som ignoreras. Och det är väl det jag märker.

  För varje palestinier i kläm med tragiska följder finns det andra palestinier som hjälps, i tusental, varje år på israeliska sjukhus. I min futtiga syn kan man inte klandra enbart Israel för att palestinier kommer i kläm!

  Inte när israeliska rehabiliteringssjukhus har specialavdelningar som fortfarande behandlar offer för den vansinniga Intifadan som medvetet lanserades av PLOs eminente "fredsmäklare" år 2000. Det är en åsikt jag inte kommer att kunna ändra. I en perfekt värld skulle palestinier inte behöva lida för att deras ledare for med krig och terror men verklighgeten fungerar det inte så. Intifadan var förödande.

  Det är avsaknad av fred, med väpnad konflikt och krig och faror och rädsla i decennier och ilska och alla andra mänskliga faktorer som spelar in på båda sidor. Och i denna situation ser jag bloggar som enbart pekar ut en sidas ageranden. Intifadan som drog så mycket elände med sig får ingen plats i somligas tvärsäkra och skuldsättande analys om hur det blev som det blev. I en intervju med familjen Khoury påpekade de svårigheterna som kom iom just Intifadan. Klarspråk. Men nåde den svenske aktivist som vågar klandra denna. Är det inte så? Om du och din organisation ger stöd i Sderot är det positivt. Men Diakonia har även gett sitt namn till ett politiskt tilltag. Olyckligt, säger jag.

  När du skriver att muren "råkade" dras på ett visst sätt antar du iom citationstecknet att Israel naturligtvis medvetet och med ill vilja ville skada människor. Var detta vad du ville förmedla?

  SvaraRadera
 9. Du anonyme: § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera