5 december 2010

Skogsbranden i Israel-2

Polisen grep lördag två bröder från den drusiska byn Isfiya som misstänks vara ansvarig för försummelse som startade den massiva branden som fortfarande härjade i Carmel i norra Israel. Tidigare lördag, sade polischefen David Cohen redan att branden orsakades av vårdslöshet, och inte mordbrand, under en lägesbedömning vid israeliska polisen norra högkvarter. Ur Haaretz

Den Israeliska polisen gjorde en snabbt jobb att gripa de som var skyldiga till branden härjade i Carmel i norra Israel.
Men jag skulle vilja berätta en annan historia: När Israeliska bosättare tänder eld på palestinska bönders träd och gröda är det inte samma ”effektivitet” 
citat”  Alla rättsvårdande organ och rättsliga myndigheter visar lite intresse för att avslöja betydande våld som israeliska civila begå mot palestinier i de ockuperade områdena. Ur B'Tselem-Bosättarvårld


 
De palestinska bönderna lever under ständigt hot av att deras träd och gröda sätts i brand.

Citat” Vi hade tidigare fått ett telefonsamtal med information om att bosättare hade attackerat byn och kastat sten på hus och människor samt satt eld på fälten i och runt Burin. När vi kom in i byn såg vi lågorna och palestinska brandkårens försök att släcka elden." Yanoun, september 2010 Ur Burin - en måltavla för israeliska bosättare

Citat” När bosättargruppen äntligen lämnade efter tre timmar gick Muhammed ut från huset bara för att mötas av ännu en provokation. Rökmoln syntes från familjens åkermark 500 meter längre bort där bosättarna satt eld på familjen Jalolis vete. Tulkarem, september 2010 läs mer Ännu en gång och Settlers raid house, burn crops

Se även: tidigare Skogsbranden i Israel
 
Foto från Maan News

Dagen
GP
DN
SvD

Läs även andra bloggares åsikter om  

10 kommentarer:

 1. Det finns filmbevis på att araberna själva, hjälpta av israeliska vänsteraktivister, sätter eld på skogar i regionen för att sedan kunna skylla på nybyggare.
  http://israelmatzav.blogspot.com/2010/11/foreigners-leftists-filmed-setting.html

  Typiskt de destruktiva palestinierna

  /BR

  SvaraRadera
 2. Jag säger som Bill Morris" Not saying you are lying but how do I know who is setting these fires? It's just a bunch of people in the distance. They could be anybody.

  SvaraRadera
 3. Hur man vet att det var palestinier och utländska vänsterextremister som tuttade på?
  Jo,
  "VIDEO - Six foreign nationals and Palestinians set fires alight near the West Bank settlement of Bat Ayin in the Gush Etzion bloc. Police said the suspects were taken in for questioning on suspicion of arson and illegal congregation."

  Från:http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3981116,00.html

  /BR

  /BR

  SvaraRadera
 4. Bo Rööser Du har rätt videon visar:

  Citat” Sex utländska medborgare och palestinier satte eld tänd nära Västbanken lösning av Bat Ayin i Gush Etzion blocket. Polisen sade att de misstänkta togs in till förhör misstänkta för mordbrand och olaglig församling.
  Bosättarna sade att vid ungefär 11:00 de såg bränder på mark som de sa hörde till Bat Ayin. Säkerhetskällor sade att det tydligen var land vars ägande inte är reglerad. Dov Mark, mark handledare för Gush Etzion rådet, sade sådana handlingar har skett ett antal gånger. "Detta är en känd palestinsk metod för att ta över statens mark, sade han. Med stöd av anarkister, som vanligtvis kommer från utlandet, kommer de till ett område med naturskog som aldrig har odlats, bränna det med flit och samtidigt plantera träd. Det hela är tänkt att förändra verkligheten på fältet. Mark varnade för att på detta sätt är det svårt för Israel delstaten administrationen att arbeta från det att de planterar träd på marken eller odla den för jordbruksgrödor. I dagens fall (20 hektar) av naturlig skog cirka 80 dunam brändes av en grupp om 25 palestinier och anarkister. " slut citat ur http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3981116,00.html

  Men ”statens mark” är ju i detta fall ockuperad mark på Västbanken , det är en viss skillnad mot att israeliska bosättare bränner ner palestinska bönders olivträd och gröda.

  SvaraRadera
 5. Det jag finner intressant men tråkigt är att tragedien mjölkas, blir ett avtramp för annat. Egon nämner inte ett ord om 41 människor som dött. De innebrända vakterna var på väg att evakuera palestinska fångar, som tack och lov skonades. Om någon av dem hade mist livet hade naturligtvis Israel anklagats för att medvetet ha mördat dem eller liknande. Så är atmosfästren bland israelföraktare.

  Säkert finns skäl att klandra hur rättsväsendet har tagit (eller inte) itu med våldsamma personer bland bosättare. Och det finns skäl att klandra hur palestinska myndigheten har skött sitt ansvar att stoppa terrorister. Men ska detta nödvändiugtvis jämföras med Haifa och Carmel, där det inte finns bosättare.

  SvaraRadera
 6. Du anonyme:
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 7. Till AK Rooth "Det jag finner intressant men tråkigt är att tragedien mjölkas, blir ett avtramp för annat."
  Javisst jag erkänner att jag "mjölkar" nyheten för att berätta en annan historia som inte medierna berättar lika mycket som jag tar tillfället att berätta. "Men jag skulle vilja berätta en annan historia: När Israeliska bosättare tänder eld på palestinska bönders träd och gröda är det inte samma ”effektivitet” ..

  I mitt förra blogginlägg skrev jag "Jag förstår att läget är allvarligt, människor har fått sätta livet till."

  SvaraRadera
 8. @ A-K Roth
  Dessa mina minsta bröder är inte bättre än likadana islamiska bloggare.

  Det gemensamma nämnaren sprida judehat i guds namn...

  Dessa mina minsta bröder påstår att de bryr sig om palestiniernas och speciellt de kristna palestiniernas situation...
  Älskar att citera utan att förstå vad citaten säger.

  Skall inte kristendomen uppfatta sig som en gemenskap i Kristus, istället för en gemenskap för politik?
  Det gör ju islamisterna redan, alltså Islams ideologi som en politiskt medel med införandet av Sharialagen "lagen av Gud"...!

  Sedan påstås det samtidigt att palestinier svälter(?) på grund av militära blockaden av Gaza - läs; http://www.economist.com/node/8846631
  Märkt något intressant?
  Kolla plats 8 i vänsterspalten eller plats 3(!) i högerspalten...

  SvaraRadera
 9. Egon: xempel Varför inte poängtera att palestinska brandsoldater åkte till Haifa för att hjälpa? Om du nu verkligen är så intresserad, som i din nya postning, att tala om rädsla versus hopp, varför inte tala om det som inger hopp? Jag blir helt enkelt rädd för din linje.

  Jerry, jag håller absolut med om att politik och religion inte går ihop. Det är ytterst selektivt det somliga svenska aktiva (oftast vänster) kristna sysslar med. Men jag skulle inte kalla det judehat utan vidare. Däremot ignorerande av judehat, viljan att se bort från Hamas agenda för Israel och judar, oviljan eller oförmågan att granska viljas ärenden de går i sin aktivism. Det är utbildat folk som borde veta bättre.

  SvaraRadera
 10. En ockupant har enligt Genevekonventionen skyldighet att upprätthålla lag och ordning på ockuperad mark.
  Att olovligt bränna ner mark och därmed riskera stora bränder är inte legitimt enligt någon lagstiftning så den gubben gick inte, Egon.

  Dina halsstarriga försök att sätta änglavingar på araberna på Västbanken och deras vänsterextremistiska kumpaner från utlandet blir alltmer patetiska.

  /BR

  SvaraRadera