8 december 2010

Olivträd till Västbanken

Julklappstips2: Ge bort ett olivträd till Västbanken

Vad önskar dej till Jul ? Fred på jorden! men medan vi väntar, kan vi göra vårt bästa att vår värld blir lite bättre för någon eller några. Ett sätt är att människorna på Västbanken känner att de är några som bryr sig så deras framtid blir lite ljusare.( Med tanke på att palestinierna känner sig svikna av USA läs:  Dagen )

Ett tips från KFUK-KFUM Sverige är ett olivträd. Du köper ett olivträd som planteras i Palestina - där olivträd blivit skövlade eller på mark som riskerar att bli konfiskerad.

En plakett kommer då upp med namnen på dem som bekostat just de träden på just den ängen/plätten.
Köper du ett träd till din mamma är det alltså hennes namn som står. Du/mottagaren får ett certifikat där det framgår att man har sponsrat ett olivträd. Ett tips är att ge bort ett träd och komplettera med en olivplanta i kruka, som finns i de flesta blombutiker.

Så här skriver Anna som varit praktikant hos JAI: En tanke med olivträden från mig som miljövetare är inte bara att visa solidaritet även om det är första prio. De kan även användas som koldioxidfälla. De har fotosyntes - tar upp koldioxid - producerar oliver - förbättrar ekonomin för palestinska bönder - skapar ett hem för djur, och står där i flera hundra år (förhoppningsvis). Det kan alltså vara ett alternativ istället för köp av utsläppsrätter. Ur KFUK-KFUK- Presenttips: köp ett olivträd!

Citat” Att odla och skörda är svårt, för hindren är många: den israeliska militären sätter upp regler för när bönderna får gå till sina fält. Bosättare bränner upp olivträden, eller plockar alla oliver, så att inget finns att skörda. Bönder blir också attackerade när de går ut till fälten och militären håller inte sina löften om att skydda dem. För de palestinska bönderna är det livsviktigt att marken brukas, annars kan israeliska bosättare när som helst komma och slå sig ner, och hävda att marken ändå inte används. Sedan är det i princip omöjligt att få tillbaka den. ” slut citat läs mer här ur Svenska Kyrkan

Bild från: The YWCA of Palestine established a human rights committee in 1982 following the Israeli invasion of Lebanon. The committee advocated for the recognition of the Palestinian people' human rights.  JAI Olive Tree Campaign


Läs även andra bloggares åsikter om
 Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar