7 december 2010

Palestinsk olivolja

Julklappstips 1: Ge bort palestinsk olivolja 

Vad önskar dej till Jul ? Fred på jorden! men medan vi väntar, kan vi göra vårt bästa att vår värld blir lite bättre för någon eller några. Ett sätt är att människorna på Västbanken känner att de är några som bryr sig så deras framtid blir lite ljusare.På Jord&Frihet kan du köpa ekologisk olivolja från bland annat om­rådet runt Tulkarem.

Den här olivoljan produceras av palestinska bönder på Västbanken, främst i områdena kring Tulkarem, Qualkilya och Salfeet. Exporten av olja har blivit näst intill livsviktig för delar av det palestinska samhället sedan andra försörjningsmöjligheter slagits sönder av den israeliska ockupationsmakten. På bara tre år har den palestinska ekonomin mer än halverats, och närmare två decenniers ekonomiska framsteg totalt utraderats. Det finns få områden i världen som är så hårt drabbade. I spåren av det ökade förtrycket och den systematiska förstörelsen av ekonomin har de fundamentalistiska krafterna vuxit och kvinnornas situation försämrats. Klämda mellan arbetslöshet och ett patriarkalt förtryck tvingas kvinnorna tillbaka till hemmen och deras organisationer motarbetas.
Konflikten mellan palestinierna och staten Israel är en kamp mellan en ekonomiskt och militärt överlägsen stat och ett folk som desperat slåss för sina rättigheter, sin överlevnad och sin mark.  Exporten av olivolja är en möjlighet för palestinierna att behålla en del av det oberoende de haft och kämpar för att behålla. läs mer och beställ här Jord&FrihetLäs även andra bloggares åsikter om  
Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar