16 januari 2011

Demonstration i Tel Aviv

Över 10 000 israeler demonstrerade på lördagen i Tel Aviv mot regeringens planer på att låta parlamentet, Knesset, granska varifrån ideella organisationer får sina pengar. Läs mer SvD

Läs även ”Demonstranter i Tel Aviv bär på skyltar med slagord som "Danger! End of Democracy Ahead"som svar på Lieberman: s uppmaning att undersöka finansieringskällor för israeliska människorättsgrupper. ” citat ur Haaretz

Jag har tidigare skrivit om beslut i Knesset Citat” I Israel har parlamentet, Knesset, fattat ett mycket kontroversiellt beslut om att utreda varifrån israeliska människorättsgrupper får sin finansiering. Initiativet kommer från utrikesminister Avigdor Liebermans ultranationalistiska parti, som anklagar MR-organisationerna för att bidra till att demonisera Israel och den israeliska armén.Oppositionen kallar beslutet för häxjakt och en skam för den israeliska demokratin." läs mer ur
Israel tystar kritiker

Att israeler nu protester mot utrikesminister Avigdor Liebermans ultranationalistiska parti, i ett försök att tysta den interna kritiken av staten Israels ockupation är glädjande. Men samtidigt blir det Israeliska samhället allt mer polariserat.

08 Jan 2011 Al Jazeera rapporterar ”On a recent Monday, more than 200 Jewish Israelis rallied in Bat Yam, a suburb of Tel Aviv under the banner 'Keep Bat Yam Jewish'. The demonstrators, most of whom were religious and young, were there to protest against romantic relationships between Arabs and Jews, particularly those between Arab men and Jewish women. ” A week of racism in Israel

”Hundreds gathered at a demonstration in Bat Yam on Monday evening to protest the presence of Arab residents in the suburb south of Tel Aviv, and to warn against what they said was a worrying trend of Arabs “defiling” Jewish girls there and across Israel. ” ur Jerusalem Post


Racism clouds Israel student poll Al Jazeera rapporterar 10 Dec 2010


Läs även andra bloggares åsikter om

DN
GP
Dagen

18 kommentarer:

 1. "Överflyttning: Det internationella samfundet vidhåller, i sin gemensamma rättsliga tolkning, att artikel 49 i fjärde Genevèkonventionen inte tillåter någon form av förflyttning av ockupationsmaktens befolkning till de ockuperade områdena och att bosättningar därför står i strid med internationell rätt"

  Men GK förbjuder inte enskilda individer, familjer eller grupper att frivilligt slå sig ner på ockuperat område, i all synnerhet på områden där det som här funnits oavbruten judisk närvaro i över 3000 år.
  Att det rör sig om frivilliga initiativ av de judiska nybyggarna och inte om ett statligt israeliskt projekt, bevisas bäst av deras militans att försvara sina bosättningar.

  Bo Rööser

  SvaraRadera
 2. Bo Rööser visar igen hur löjligt det blir när man vill tillämpa Hamas och Röösners sätt att tolka lagar utifrån vem som är subjekt.

  Individer har har rätt till fri rörlighet, en svensk kan flytta till Finland eller vice versa. När det gäller Isareler som flyttar till ockuperad mark så hänvisar de till att de lever under Israelisk lag, och till och med att territoriet blir Israeliskt när de bosätter sig där.

  Samma princip skulle vara "svårt" ;-) att tillämpa som svensk utvandrare i Finland, eller för svenska pensionärer i Spanien.

  Självklart har inte heller Isareler rätt att göra så (eller palestininer i Israel proper)

  Den isareliska staten understödjer dessutom bosättarna med militära, ekonomiska incitament, infrastrujtur, samt att man stjäl privatägd mark från palestininer som men sen låter bosättarna ta över.
  Allt detta är självklart att definiera som agerande av staten Israel, och därmed ett britt mot Folkrätten.

  Hamas och Bo Rööser står för en förvriden syn på både internationell och nationell juridik.

  SvaraRadera
 3. Att påstå att de israeliska bosättningarna inte är statliga projekt, är rent osakligt trams.
  Den statliga Sasson Rapporten konstaterade 2005 att så var fallet. (Om någon skulle tvivla)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sasson_Report

  Anledningen till att GK skapades var för att skydda de ockuperade från övergrepp utförda av ockupanten.
  Enligt GK har Israel i egenskap av ockupationsmakt ansvar för vad som sker på Västbanken.

  Med andra ord så spelar det ingen som helst roll om de israeliska bosättarna flyttade till Västbanken frivilligt- eller inte – eftersom saken som sådan är olaglig.


  Omtolkningen av GK dessutom är fullständigt ologisk eftersom det inte är ockupantens civilbefolkning som behöver skyddas – det är inte israelerna i Israel som behöver skyddas från det egna styret - utan palestinierna som behöver skyddas från Israel.

  I skrivandes stund finns det inte en enda stat i världen som har gett något officiellt godkännande/erkännande av Israels bosättningar.

  Att det idag bor över 500 000 bosättare på ockuperad mark är förmodligen det största hotet mot den judiska staten Israels existens.

  SvaraRadera
 4. Egon

  Ser att "Guardian" fortsätter att skriva här utan varken för eller efternamn. Kan det vara så att du gillar bättre vad han skriver än vissa andra?:-)
  E. Lande

  SvaraRadera
 5. "Guardian" har en blogg visserligen har han ingen e-postadress men det går att ta kontakt med honom.

  SvaraRadera
 6. "Enligt GK har Israel i egenskap av ockupationsmakt ansvar för vad som sker på Västbanken."

  Allt som sker? Har inte araberna något ansvar alls? Har de inte egen polis som ska hålla ordning på deras eget torp?

  "det inte är ockupantens civilbefolkning som behöver skyddas" Inte?
  "– det är inte israelerna i Israel som behöver skyddas från det egna styret"
  Nej, det är snarare palestinierna som behöver skyddas från sitt styre och från sig själva.

  "500 000 bosättare på ockuperad mark är förmodligen det största hotet mot den judiska staten Israels existens."

  Oroa dig inte, de kommer inte att flytta in i Israel.
  E. Lande

  SvaraRadera
 7. E. Lande jag vill ha ett förnamn
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 8. Egon

  Jag vågar stå för min åsikt med hur många namn som helst. V.g. och ärlig och radera Guardian och alla andra om inläggen inte har både verkliga förnamn och efternamn.
  Eva Lande

  SvaraRadera
 9. Egon

  Glöm inte mitt sista inlägg nu, tack!
  Eva Lande

  SvaraRadera
 10. Egon
  Tack för att du uppmärksammade mig på detta! :)
  Min e-post hade tydligen fallit bort i på min blogg, men nu finns den på plats igen.


  Eva Lande
  I egenskap av bloggägare så bestämmer Egon vem och vad som skrivs på hans blogg.

  Med andra ord är det ingen mänsklig rättighet att bli publicerad där – just detta har många israelkramare oerhört svårt att acceptera.
  Starta din egen blogg så får du bestämma själv.

  Egon får sina sakliga postningar ständigt dränkta i hatiska kommentarer, personangrepp och allmänt osakligt trams från så kallade ”Israelvänner”. Det är ytterst sällan man kan läsa någon sansad eller saklig kommentar från den falangen. Jag beundrar Egons tålamod.

  Din egen kommentar 19.23, tyckte du den var speciellt bra, begåvad eller visade på någon större kunskap i sakfrågorna?

  Om man som israelvän inte ens klarar av att diskutera de mest grundläggande i Genèvekonventionen (Som skapades som ett utökat skydd för civilbefolkningen pga 6 miljoner dödade judar under nazisternas ockupation) – då ska man hålla sig för god att kräva att andra ska raderas!

  SvaraRadera
 11. Guardian

  Egon har själv skrivit att alla ska ge sina för och efternamn på hans blogg. Varför skulle du ha något privilegium?
  Dessutom tror jag att Egon är vuxen och vaccinerad och kan tala för sig själv. Han kan radera "hatiska kommentarer, personangrepp" utan din hjälp när de dyker upp. Jag tar inte åt mig. Och har inte diskuterat någon Genevekonvention. Kliv du ned från din piedestal. För mig får du gärna hålla dig till din egen blogg.
  Eva Lande

  SvaraRadera
 12. Tack Guardian för dina bloggkommentarer även om du inte för och efternamn går det att ta kontakt med dej så jag accepterar din medverkan.

  SvaraRadera
 13. Hej Egon, eftersom du för ett tag sen även gav mig en liten skrapa då jag slarvat med för och efternamn vill jag bara kolla.

  Om jag tolkar dig rätt så kräver du korrekt namn om man använder nåt av de "icke inloggade" fälten.

  Om man bloggar som inloggad på Google blogger så kan man skriva under det namn eller alias som är kopplat till kontot eftersom du blir offentlig genom kontot.

  Rätt fattat ?

  SvaraRadera
 14. Till Joakim W: Ja rätt uppfattat "bloggar som inloggad på Google blogger så kan man skriva under det namn eller alias som är kopplat till kontot eftersom du blir offentlig genom kontot."

  SvaraRadera
 15. Eva Lande
  Var är det för barnslig attityd du har?

  I motsats till ditt gnällande så skriver jag strikt sakliga inlägg.
  Jag har kommenterat och debatterat hos Egon ett antal år innan du dök upp och började hojta om att jag skulle strykas.

  Visa att du tillför debatten något istället för att gnälla på andra!

  SvaraRadera
 16. Guardian

  "Jag har kommenterat och debatterat hos Egon ett antal år innan du dök upp"

  Jaså, det är du som styr och ställer här.

  Det var Egon som "hojtade" att ALLA skulle skriva ut både för och efternamn. Inte jag. Så enligt dig har Egon en "barnslig attityd".

  "I motsats till ditt gnällande så skriver jag strikt sakliga inlägg."

  Jamen, då kanske du kan svara på mina frågor i 19.23. Strikt sakligt.
  Eva Lande

  SvaraRadera
 17. Till Eva Lande: Det är jag som bestämmer vilka kommentarsregler som gäller på min blogg varken du eller Guardian jag har skrivit att accepterar honom även om han inte framträder med sitt riktiga namn eftersom han har en blogg och det går att ta kontakt med honom och jag vet vem han är.

  SvaraRadera
 18. Egon

  " Det är jag som bestämmer vilka kommentarsregler som gäller på min blogg"
  Självklart! Jag bra drev med Guardian som beter sig som om det vore hans.
  Eva Lande

  SvaraRadera