26 februari 2011

Chilenska gruvarbetare besöker Israel

Besöket av chilenska gruvarbetare lämnar palestinier en känsla av övergivenhet


Palestinska (PA) diplomater i Santiago klagade till chilenska utrikesministeriet att även gruvarbetarna har planerat att besöka Betlehem och Ramallah, besöket som har beskrivits enbart som en "resa till Israel" Tidningar i Chile har en omfattande bevakning av besöket i Israel av de 33 gruvarbetare som blev instängda i jorden för 69 dagar innan de räddades i oktober förra året i en berättelse som fångade världens uppmärksamhet. Resan till Israel har beskrivits av Chiles media som "ett passande sätt att hylla till dramatiska räddningsaktionen av gruvarbetarna." Men vissa tidningar rapporterar att besöket orsakar friktion med den palestinska myndigheten, som skulle vilja vara mer aktivt.

Dr Mai al-Kaila, PA ambassadör i Chile sa att palestinierna skulle vara glad att vara värd för gruvarbetare och deras följe under sina besök till Betlehem och Ramallah. Berättelser om de politiska spänningarna genereras av besöket publicerades under helgen i den ledande chilenska tidningen El Mercurio, kommer mitt i friktionen mellan Chile judiska och palestinska befolkningen.

I Chile bor den största palestinska befolkningen utanför Mellanöstern, ungefär 300000 , och två tredjedelar av dem är kristna. Det är en relativt väletablerad gemenskap, politiskt aktiva och röststarka om situationen i Mellanöstern. När spänningarna stiger mellan Israel och palestinierna på Västbanken eller i Gaza, hölls demonstrationer  i Chiles huvudstad Santiago.

Nyligen ökade spänningar med landets judiska befolkning (ungefär 15.000 ) som blossade upp av Chiles erkännande av palestinsk självständighet. Eugenio Toma, en senator med palestinskt ursprung, anklagade chilenska judar för att vara "agenter för Israels regering," och "lura allmänheten avseende ockupationen av palestinsk mark."

Gabriel Zaliasnik, ordförande i judiska församlingen i Chile, kontrade genom att hävda att "det finns en grupp chilenska senatorer som har vänt sig till bli aktivister för palestinska saken." Chiles media hade rapporterat att PA har skickat en officiell inbjudan till gruvarbetarna. "Vi kommer att se till att en chilensk guide med palestinskt ursprung resor med dem, så att de har en guidad tur, sade al-Kaila.
En källa i Chile förklarade att ”palestiniernas" stora oro är att ett besök genomfördes under israelisk regi definieras som en resa till Israel, även om den innehåller platser som Betlehem, som är under palestinsk kontroll.

I palestinska ögon, så att är en förolämpning mot palestinsk suveränitet. Det är orsaken till diplomatiska konflikt med den chilenska regeringen. " Texten översatt av EB läs orginaltexten i tidningen  HaaretzCitat”Just de kristna indiernas intresse att besöka och veta hur situationen är för kristna på plats är glädjande. De är just sådan turism som de palestinska kristna behöver."läs mer Turism I det heliga landet


Läs även andra bloggares åsikter om  
Gruvarbetarna på pilgrimstur i Dagen 
Israel med sjarmoffensiv -Vårt land
Dagen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar