18 mars 2011

Brev från Västbanken mars 2011

Inger kyrkoherde emeritus, arbetar nu som fredsarbetare på Västbanken. Hon har lång erfarenhet som fredsarbetare i det heliga landet.

Händelserik dag på Västbanken – 15 Mars 2011

Ett förfärligt mord ägde rum för fyra dagar sedan i den illegala bosättningen Itamar utanför Nablus. Föräldrar och tre små barn knivskars till döds, förmodligen i sömnen. Dådet följde efter en vecka av otaliga angrepp på den palestinska befolkningen från de illegala bosättarna. Hus hade stuckits i brand, olivträd hade skurits ner och vattenkällor hade förstörts.

Den israeliska regeringen var snabb med att försöka vinna politiska poäng av dådet. Begravningen gjordes till en stor affär och förlades till Jerusalem. Hätska angrepp och uttalanden föll över den palestinska befolkningen. Nablus och omkringliggande byar utsattes för hårdast tänkbara restriktioner och allra hårdast blev greppet om den närmast belägna byn Awarta. Israelisk militär invaderade, går från hus till hus och förstör allt vad de kommer åt.

I går kunde vi läsa i media att samtliga utländska arbetare av thailändsk och fillipinsk ursprung hade förhörts om dådet. Från våra kontakter hos ISM, International Solidarity Movement, fick vi höra att det var en man från Thailand som utfört dådet. Han hade hotat att döda familjen om han inte fick ut den lön som han hade innestående.

Till saken hör att tre medlemmar av ISM, två svenskar och en kvinna från Norge, befann sig i byn när den stängdes av militären. I kväll har jag talat med en av svenskarna. De befinner sig väl, men kan ännu inte komma ut ur byn. I går kväll trodde de att armén skulle lyfta restriktionerna, men sedan bosättare trängt sig in i byn för att trakassera byborna, hade armén kört iväg bosättarna och stannat kvar. Svenskarna berättade att de dokumenterat förstörelsen, att de kunde röra sig tämligen fritt i byn, som har ca 5000 innevånare, att soldaterna var väldigt försiktiga i sin framfart när de såg att där finns internationell närvaro, men att förödelsen var enorm i de flesta hus. Det går ett rykte, enligt svenskarna, att en palestinier skjutits till döds. De trodde också att armén kommer att lämna byn i kväll, man har ju inte funnit någon palestinier, skyldig för det förfärliga illdådet på Itamar.

Efter alla anklagelser och hot, inte minst från den israeliska ledningen, väntar man nu på att få höra någon form av ursäkt och tillrättalägganden. Istället meddelades att 500 nya bosättningar ska byggas som straff för den påstådda gärningen, och från bosättarhåll meddelas att en ny bosättning redan börjar byggas på palestinsk mark, till minne av den dödade familjen och som vedergällning. De uppgifter som sluppit ut om den man från Thailand, som skulle vara skyldig, har varken bekräftats eller förnekats.

Stora skaror ungdomar, samlades idag över hela Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza, för att manifestera sin önskan om fred och ett förenat Palestina. De unga har gått samman för att få ett slut på år av oenighet och strider, i första hand bland sina ledare.

"Ja till ett förenat Palestina", "Bort med politisk oenighet", "Ja till Nationella val", "Nej till Oslo-avtalet" och "Nej till ockupation".

Mängder av palestinska flaggor vajade bland de samlade och många var talarna. Palestinsk polis och säkerhetspersonal övervakade det hela och försökte att leda trafiken till andra gator. Allt gick lugnt och värdigt tillväga. Själv blev jag både rörd och stolt när jag såg ungdomarnas iver och viljestyrka. En ung palestinska sa ivrigt till mig: "Ända sedan min far dödades när jag var fem år, så har jag haft ett dåligt liv. Nu vill vi unga ha en förändring!"

Från Al Bweireh meddelas att byn är ständigt utsatt för attacker från de illegala bosättarna, som slagit sig ner på en kulle intill byn. För två kvällar sedan gjordes åverkan på flera bilar i byn. Hus utsattes för stenkastning. Natten till idag övernattade några ISMare hos en familj som kände oro. Under dagen har bosättare hotat skolbarn med gevär och i kväll attackerades hus på nytt av de illegala, fientliga bosättarna. Tillsammans med fredsorganisationerna Eappi och ISM försöker vi hålla mesta möjliga närvaro i Al Bweireh. Inger

Citat “Another Palestinian news agency, Qudsnet, claimed that an Asian man who used to work for the Fogel family was behind the killings.   Quoting a Palestinian family living in the nearby village of Awarta, the agency said that the family members were slaughtered because the father refused to pay the Asian worker his salary, which is estimated at 10,000 Shekels. Läs mer Jerusalem Post

Citat" 16 mars 2011 Efter mordet på en familj i bosättningen Itamar på Västbanken har byn under flera dagar belagts med utegångsförbud. Tre ISM-aktivister från Norge och Sverige är sedan dess instängda i samhället." slut citat ur  ISM

Läs även andra bloggares åsikter om

23 kommentarer:

 1. Är observationen som återges i detta inlägg korrekt, och att svenskan fattat rätt, kommer ju det som nyligen berättades i inläggen "Våldet på västbanken" och "Vad finns kvar åt palestinierna 3" i ett helt annat ljus - liksom den åtminstone i ena fallet beklämmande kommentarväxlingen.
  Om det således inte var en palestinier som mördade den judiska familjen av politiska skäl utan ett "vanligt" privatmord kring pengar - varför då kollektivbestraffa palestinierna med 500 nya bosättningar?
  Och tror någon på fullt allvar att sakerna egentligen hörde ihop? Är det inte rimligare att anta att byggplanerna låg färdiga i lådan och bara väntade på ett lägligt tillfälle att godkännas? Och att det lägliga tillfället uppkom när USA och världen i övrigt var upptagana med att titta på Libyen OCH det skedde ett upprörande - i sanning upprörande - mord där man kunde MISSTÄNKA att det kanske var en palestinier? Som det alltså inte var...
  Läge att dra tillbaka byggloven alltså.

  SvaraRadera
 2. Tre saker, minst, att kommentera: Rykten, Israels agerande och hur man rapporterar. Israels respons att bygga mer och soldaters förstörelse - inte bra.

  Rykten ska behandlas som just - rykten. Det verkar från artikeln som om det vore etablerat faktum att en thailändsk arbetare var mördaren, med ISM som källa. Rykte eller inte? Författaren beklagar utebliven ursäkt så hon tar det som faktum. Och - den judiska familjen var snål med pengar. Var detta nödvändigt att spekulera om? Var det ens sant?

  Pappan till Ruth Fogel ger en läxa i mildhet och tro:

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142886

  SvaraRadera
 3. Till AK Roth Citat"Rykten ska behandlas som just - rykten.Det verkar från artikeln som om det vore etablerat faktum att en thailändsk arbetare var mördaren" slut citat.
  Jag vet att Inger nere på Västbanken inte har tid att munhuggas med någon borta i USA. Vad hon har för källor hos ISM vet inte jag texten får stå för henne, jag håller med att uppgiften om att en man från Thailand som utfört dådet fortfarande inte är bekräftat från Israeliskt håll.
  Men svenska bloggar har varit snabba på att påstå direkt vem som låg bakom morden citat "Araber mördar judisk familj på judiskt land"

  SvaraRadera
 4. Absolut, rykten från Jerusalem Posts hemsida är det vi talar om. Det är först när uppgifterna publicerats på Ingerös blogg som vi ska tro på dom, eller hur, A-K?

  SvaraRadera
 5. Inger får stå för vad hon skriver, det är sant. Men hon är inte anträffbar. Samtidigt är det din blogg, Egon, där dessa rykten förs fram och behandlas som etablerade fakta. Lite redigering, diskussion om tvivelaktiga anklagelser i förhand?

  Alltså, enligt artikeln, har ISM löst frågan om ansvaret för mordet och Inger tror på deras version. Svenska polisdetektiver arbetar inom ISM och EAPPI? Allvarligt, att kasta skuld på en thailändsk arbetare innan mordet är löst och komma med försåtliga antydanden om snålhet mot den mördade familjen, hur går det ihop med kristna övertygelser? Andra gör fel i att automatiskt anta att palestinier står bakom morden. Men Egon, kristna "fredsarbetare" som instigerar och spekulerar!

  Läs vad morfar till barnen säger i min länk! Farfadern har å andra sidan sagt att han inte ska glömma och inte förlåta. 12-åriga dottern har sagt att hon ska göra sina föräldrar stolta och ta hand som sina överlevande småsyskon. Detta borde göra fredsarbetare glada.

  Kvar finns det faktum att palestinska auktoriteten har hyllat mordbombare helt nyligen. Men det skriver svenska aktivister ingenting om. I Gaza firade man massakern och delade ut karameller:

  http://www.boston.com/bostonglobe/editorial_opinion/oped/articles/2011/03/16/massacre_of_the_innocents/

  Inger antog att hela familjen dödades i sömen. Inte så. Inger ondgjorde sig över att man ville vinna politiska poäng med begravningen. Har hon någonsin opponerat sig över palestinska begravningar som gjorts till folkfester? Jag kan bara skaka på huvudet.

  BiB, ISM och svenska aktivister står för en del av ryktena i artikeln. Jerusalem Post sätter citationstecken i sin rubrik och rapporterar OM rykten. Vi får se hur frågan om de ansvariga i massakern i Itamar blir löst.

  SvaraRadera
 6. Citat"Samtidigt är det din blogg, Egon, där dessa rykten förs fram och behandlas som etablerade fakta. Lite redigering, diskussion om tvivelaktiga anklagelser i förhand? Slut citat AK Roth
  Jo det har jag haft jag lade inte ut texten förrän jag fick bekräftelse av Inger att även etablerade medier delgav samma nyhet. När även Jerusalem-Post för vidare detta ryckte la jag ut hennes text.

  SvaraRadera
 7. Rykten hit och rykten dit!
  Uppgifter står mot uppgifter! Givetvis!
  Men - och detta är ett stort MEN - när ryktet var så långt kommet att den tragiska händelsen skylldes på en palestinsk gärningsperson så kom det att motivera 500 nya bygglov. Och det blir den förblivande sanningen: folk som har sitt land intaget av främmande makt får se ytterligare ett antal "nybyggare" flytta in i "reservatet" - med ett rykte som motiv.
  Eller är det repressalier som är motivet? Likafullt baserat på rykten - eller?
  Det enda raka, anständiga och hederligare är att Israeliska myndigheter drar tillbaka de nyss aktuella byggloven!!

  SvaraRadera
 8. Stig, jag upprepar, jag är inte för Israels agerande, att bygga mer, som straff för en massaker vars gärningsmän/kvinnor inte ännu har identifierats. Hoppas också att byggloven dras in.

  Men Inger, kyrkoherde emeritus, kom med rykten och selektiva utvalda händelser baserade på hörsägen. Ska man inte hålla kyrkans män och kvinnor till en högre standard? Judiska settlers reaktioner beskrivs direkt eller indirekt enbart(!) i negativa ord i hennes artikel. Men det finns annat att rapportera:

  Läs här vad folk i byn som i veckan sörjer familjen Fogel gjorde för att rädda livet på en palestinsk havande kvinna och hennes barn. Den palestinska chauffören visste var hon kunde få hjälp, just i denna by. Soldater och byns medics hjälptes at att rädda livet på mor och barn. Varför inte skriva om det som visar medmänskligt agerande mitt i en tragedi också?

  http://www.israellycool.com/2011/03/17/the-settlers-reprisal/

  "...After massacre, settlers help bring new life into world: IDF forces and local paramedics helped save the life of a Palestinian woman and her newly born infant Wednesday, at the settlement where Fogel relatives are sitting Shiva for the five Israelis brutally murdered last week..." Fler detaljer i artikeln.

  Svenska ISM har ju inte precis utmärkt sig för att se situationen från olika håll. Man blir nog genommättad - saturerad - av negativism i den atmosfären. I Sverige händer det att ISM-ledare skriver arga brev bara för att något media har rapporterat om firandet av en judisk högtid i Israel. Israel ska tydligen antingen bojkottas eller angripas. Beklagansvärd människosyn, i min syn. Att bara bli arg på Israel duger inte, Stig, inte när Abbas styre just uppkallat ett torg efter en massmördarska som hyllning. Det bryter mot Oslo, färdplanen och all anständighet.

  Anna Rroth

  SvaraRadera
 9. OK A-K Roth, då är det dags att visa att du följer den nya satta standard att aldrig vidarebefordra rykten och andrahandsuppgifter:

  "I Gaza firade man massakern och delade ut karameller" skriver du tvärsäkert

  Vilken är den säkra källan till denna uppgift som gör att du betraktar uppgiften som ej belagd med minsta tvivel och därför OK att vidarebefordra till bloggosfären?

  Den av dig givna länken går till en "editorial opinion" och som du säkert försår så duger inte åsiktssidor som faktauppgifter med den nya standarden som du har sagt ska gälla för denna sida.

  Således, fram med dom nyhetslänkar som visar bilder och intervjuar festande palestinier som förklarar att du firar morden på bosättarna.

  Visa nu att din nya satta standard är mer än bara munväder, A-K.

  SvaraRadera
 10. Citat"I Sverige händer det att ISM-ledare skriver arga brev bara för att något media har rapporterat om firandet av en judisk högtid i Israel. Israel ska tydligen antingen bojkottas eller angripas." slut citat AK Roth

  Du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 11. Här har du länken, Egon. Svaret var i kontrast till brevet nyanserat och balanserat och uppskattas av de flesta kommenterare. ISM står helt klart för rigid extremism. :

  http://bang.se/artiklar/2011/debatt-bojkotta-israel-bang-2011-03-15

  "...Kära Bang,

  I nummer 4/2010 presenterar ni en artikel om Porn Fest i Tel Aviv. En reflektion vi inte kunde låta bli att göra är att Tel Aviv ligger i staten Israel som är en ockupationsmakt. Vi blev chockade av att en tidning som Bang 2011 kan publicera en så oreflekterad artikel om en av världens mest kända ockupationsmakter, sedan 60 år tillbaka. Vi vet att ni vet bättre.

  Det pågår just nu en global bojkotts-kampanj mot Israel (BDS-kampanjen) som inte bara är en ekonomisk bojkott, utan även en akademisk och kulturell. Universitet världen över bryter till exempel nu all kontakt med universitet i Israel.

  Staten Israel använder även det vi kallar för "pink washing". Gay, glad och homovänlig låter helt enkelt bättre än att bygga en apartheid-mur, demolera palestinska hem och att avrätta människor – både vuxna och barn – på ockuperad mark.

  Genom er artikel så gör ni 1: uppmanar till att bryta bojkotten (kulturellt i det här fallet) och 2: ni rosatvättar genom att framställa Tel Aviv (Israel) som en helt oproblematisk stad att åka till. Ni bidrar på så sätt till att "normalisera" bilden av en ockupationsmakt. Vad ni kunde ha gjort är: använt helsidan till att publicera Palestinian queers for BDS upprop från den 28 juni 2010, kollat vad till exempel ASWAT har på gång just nu, eller intervjuat oss.

  Puss och kram,
  Queers Against Pinkwashing GBG.
  International Solidarity Movement (ISM) GBG
  Nätverket Isolera Israel GBG..."

  Notera att ISM-skribenten anser hela Israel ockuperat, att ockupationen går tillbaka 60(!)år. Notera att man förespråkar fullständig ekonomisk, akademisk och kulturell bojkott. Från denna kultliknande grupp ska man ta information om någonting gällande Israel-Palestina??? Gå in på länken för att få Lawen Mohtadis balanserade svar.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 12. BiB: Ta du upp saken om trovärdiga källor med artikelförfattaren. Jag är bara ett vittne till ryktesspridning från seloter. Att publicera rykten om påstådd snålhet mot en mördad familj är oanständigt. Vidare, när det kommer från folk som ser sig som kristna börjar man undra om de känner till budorden och begreppet falskt vittnesbörd.

  Till alla: Det går att kritisera Israels agerande utan att själv bete sig oanständigt. Jag tror de flesta israeliska fredaktivisterna skulle hålla med mig där. Det fattas en broms nånstans. Denne socialdemokratiske hedersman, Mikael Abramsson i Jämtland, beskriver det bra:

  "Det finns en glöd och intensitet i kritiken av Israel som nästan gränsar till hat. Det gör mig både upprörd, orolig, misstänksam och sorgsen."

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1311&blogg=42247

  Anna Roth

  SvaraRadera
 13. Till AK Roth , Jag har läst Debatt: Bojkotta Israel, Bang!
  Vad är det för märkvärdigt att förorda en bojkott? De avslutar sin artikel med "Puss och kram" inte särskilt argt. Jämför med bojkotten mot Sydafrika.
  Vad menar du med " Israel ska tydligen antingen bojkottas eller angripas."? Angripas?

  Du referar till Mikael Abramsson som skriver” Det finns en glöd och intensitet i kritiken av Israel som nästan gränsar till hat. Det gör mig både upprörd, orolig, misstänksam och sorgsen. ...Det handlar om att skapa opinion för Israels rätt till existens! Israel är den enda demokratin i Mellanöstern och har befunnit sig under ständigt hot ända sedan 1948. Vi har därför ett ansvar att stödja dess rätt att existera i fred. Om detta får ingen tvekan råda.” slut citat

  Hans argumentation är välkänd och använder sig av allmänt svepande anklagelser. Vi som förordade en bojkott mot Sydafrika önskade vi landets upphörande? Att Sydafrikas vita skulle kastas ut ur landet?
  Det är bara brist på argument när vi som nu kritiserar Israel ockupation kallas Israelhatare och önskar Israels förintelse.
  Jag har redan kommenterar Ingers uppgifter, vi får se om hennes uppgifter stämmer.
  Är du lika indignerad över bloggar som påstår att dådet utförts av "en muslimsk man" ?

  SvaraRadera
 14. A-K Roth hade alltså inga trovärdiga källor för sin uppgift "I Gaza firade man massakern och delade ut karameller" och ändå drog hon sig inte för att tvärsäkert föra den vidare. I samma debatt där hon hävdar att man inte får föra vidare uppgifter som publicerats av Jerusalem Post.

  Vore det inte enklast om du rakt av erkände att du anser att två olika standrder ska appliceras i Israel-Palestina konflikten? Som det är nu gör dig ju bara till ett åtlöje.

  SvaraRadera
 15. Att A-K Roth gör sig till allmänt åtlöje är knappast någon nyhet utan ett rent faktum, och så har det varit länge.

  Att det skulle vara ”oanständigt” att påtala att det eventuellt finns ett ekonomiskt motiv till morden, är sedvanligt Roth-svammel.
  Jag bara väntar på att någon ska hävda att det minsann är ”antisemitism” att nämna judar och pengar i samma mening.

  Det hade varit skönt om Roth någon enstaka gång kunde skriva ett hyfsat intelligent inlägg baserat på fakta - inte massa trams och gnäll.
  ….

  När det gäller Itamr-utredningen som sådan, så har regeringen Netanyahu lagt in overdriven för propagandan.
  Trots att det råder absolut sekretess – så tillhandahålls klart grafiska fotografier, hjälpligt pixlade, av offren.

  Samtidigt som bilderna från bosättningen så, dyker det även upp bilder på vad som påstås föreställa att man ” I Gaza firade [man] massakern och delade ut karameller" http://www.gettyimages.se/detail/110023189/AFP
  http://www.gettyimages.se/detail/110023209
  http://www.liveleak.com/view?i=c03_1299966368&c=1

  Problemet med bilderna är att dom inte direkt ser ut att avbilda något ”firande” utan kan föreställa vad som helst. Det finns inget i själva bilden som anknyter till händelserna i Itamar, utan det är bildtexten som lägger till den kontexten…

  Nu är det inte första gången den här typen av bilder cirkulerar.
  Ta exempelvis dessa från 2006
  http://bokertov.typepad.com/btb/2006/01/no_words.html

  Man kan ju fundera över varför man springer omkring utklädda med skyltar på engelska i ett palestinskt flyktingläger – eller om det handlar om den västerländska publiken som ska förstå hur barbariska palestinierna ”egentligen” är…

  Extremism existerar på båda sidorna, men så länge som man inte tror att alla israeler är som Baruch Goldsten, så ska man inte heller tro att större delen av palestinierna gläder sig åt mördade barn.


  Det ska bli väldigt intressant att se hur det går med Itamar-utredningen, när Netanyahu politiserat händelsen och redan från början klättrat högst upp i trädet, genom att förkasta Abbas avståndstagande.
  Frågan är om det går att få en trovärdig och transparent utredning då.

  SvaraRadera
 16. BiB och Guardian, mina argument handlar inte om att försvara Netanjahus linje. Det handlar om en problematisk framställning och vinkling. En familj massakreras och artikeln handlar till stordelen om Israels synder. Dådet hade föregåtts av judiska settlers' brott, skrivs det. Lite som om brott och straff? Vem är det som misstänkliggör palestinier här? Så jag reagerar på vinklad ryktesspridning, den t.ex. Jerusalem Post noterade. Och får ovett i form av mer trams och gnäll från Guardian. So what else is new?

  Jag tycker också att Israel borde ha suttit tight med anklagelser tills morden är lösta. Och det är ovanligt att man visar mördade på detta sätt i Israel, det är sant. Man ville omvärlden skulle se terrorism up close. Familjen ville bara inte att ansiktena skulle visas. Det är mer en palestinsk företeelse att hålla uppviglingar i samband med begravningar. Igen, jag rekommenderar alla att ta intryck av barnens morfars reaktion som har rört många.

  Om Abbas, fördömanden och incitament: uppkallar man idag torg och fotbollsarenor efter massmördare är det incitament till terror, man hyllar massmord. Tydligen ska detta bortsvamlas.

  BiB: Ta upp ryktesspridning och källgranskning med Inger och Egon, som tar JPs artikel OM palestinsk ryktesspridning som "nyhet". Kunde någon av dem se att det kanske handlade om ett påhitt och ett försök att klandra offren? Ta upp utdelningen av godis i Rafah med Elior Levy i Y-net news.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 17. Faktum kvarstår, Jersalem Post gjorde värderingen att den alternativa bilden om vem som var skyldig till morden (de mord som Israel tvärsäkert utdelade en kollektiv palestinsk skuld för och straffade med utvidgade bosättningar) var en nyhet och publicerade den. Naturligtvis med reservationer om att detta ej bekräftas. "Dessa mina minsta bröder":s skribenter gjorde i det stora hela samma nyhetsvärdering och publiceringsbeslut, inte mycket att säga om.

  Som väl är har det inte dykt om någon svensk-amerikanska som anser att den obevisade thailändaren ifråga ska interneras på Guantanamo och torteras till han erkänner, så uppenbarligen har rättssäkerhetsstandarden förbättras även på detta område.

  Känner A-K Roth för att vidga sin städinsatser i bloggosfären kan hon bege sig till den svenske Herzl-pristagaren Ted Ekeroth som på sin blogg dagen efter visste att utropa vilken religionstillhörighet den änne inte identifierde mördaren hade.

  SvaraRadera
 18. Tack Bulten Bo för kommentar. Det har uppstått en besvärande tystnad om utredningen om Morden i Itamar. Polismyndigheterna borde gå ut och tala om hur utredningen fortgår är någon citat " Thai worker had been arrested by the IDF on suspicion of killing the five members of the Fogel family on Friday night." ur Jerusalem Post

  SvaraRadera
 19. Snälla Egon: Igen, när Jerusalem Post skriver "Thai worker arrested..." sätter de frasen inom citationstecken(!) för att indikera att detta är vad palestinska källor säger. Jag hittade ingenting annat med dina ord som sökord. Det talar om rykten som sprids.

  Varför inte gå till palestinska orginalkällor och luska ut vilka som känner de thailändska arbetarna så väl att de vet vilka löner de har och hur snåla deras arbetsgivare är?

  BiB, jag läser ingeting från någon Ekeroth. Du håller på med något som Egons debattregler förbjuder. Egon?

  Anna Roth

  SvaraRadera
 20. AK Roth
  Så länge som du skriver inlägg baserade på okunskap, enögdhet och extrem dubbelmoral – så får du finna dig i att bli kritiserad - utöver att du på helt egen hand gör dig till allmänt åtlöje.
  Och du har alldeles rätt på den punkten - det är det inget nytt.

  Nu anser du plötsligt att ”Israel borde ha suttit tight med anklagelser tills morden är lösta”, visst - men det var inte där diskussionen startade.
  Den började med att du attackerade ISM och avfärdar alternativa teorier till regeringen Netanyahus tvärsäkerhet att dådet utfördes av en palestinier - som ”rykten & hörsägen”.

  Visst är det märkligt att det enda som inte jämt ifrågasätts (”problematiseras”) är israeliska uppgifter, hur konstiga och vaga de än är.
  Däremot är det ett ständigt tjafsande från din sida om ”rykten” och ”vinklade uppgifter” - när det går Israel emot.

  Du säger att dina ”argument handlar inte om att försvara Netanjahus linje” samtidigt som du fortfarande benämner en outredd knivskärning som ”terrorism” - vilket råkar vara regeringens linje från första sekund händelsen blev känd…

  Du tjatar om vilket förskräckligt ”incitament” det är när torg & gator uppkallas efter ”massmördare”, men om torgen och gatorna ligger i Israel (t o m i städer med betydande arabisk befolkning!) och massmördarna var judar – då är du knäpptyst!

  När Netanyahu utan några synliga bevis stämplar ut den palestinska befolkningen på Västbanken som barnamördare, och dessutom glada över det - då är du knäpptyst.
  Om inte det som Netanyahu, ledaren av Israels mest högerextrema regering någonsin, ägnar sig åt är incitament, behöver du inte använda ordet mer!


  På tal om ”ryktesspridning och källgranskning” så tänkte du uppenbarligen aldrig ens tanken att Elior Levy på Ynet News själv inte satt sin fot i Rafah och bevittnat firandet och godisutdelningen.
  Utan precis som tidigare med Johan Ingerö:s magplask rörande Diakonia, så trodde du blint på påståendet eftersom det passade in i din världsbild – du lär dig inte ens av dina misstag!

  Och när du blir påkommen så skyller du ifrån dig, som att det skulle vara Elior Levys fel att du aldrig ägnar en tanke åt källkritik innan du sätter dig vid tangentbordet.
  Jag har aldrig sett maken till sämre debattör - Skäms A K Roth!

  SvaraRadera
 21. Om A-K Roth tycker Herzl-pristagarens blogg är så dålig att den inte ens förtjänar ett påpekande om felaktighet - OK då. Uppenbarligen är "Dessa min minsta bröder" sju resor bättre eftersom du hör av dig och klagar hela tiden.

  Jag har inte sett några anklagelser här om att någon skulle ha varit "snål", är det kreativ läsning igen?

  SvaraRadera
 22. Till AK Roth nu avvisar jag din kommentar , jag tycker nu har du kommenterat artikeln flera varv, det räcker nu.

  SvaraRadera
 23. Jag tycker det är bra att Egon nu
  stängde denhär samtalskedjan. Den blev bara för monoton och faktiskt ganska sandlådeaktig - som en del tidigare kedjor med ungefär samma aktörer.
  Egon - jag skriver om honom i tredje person - upplåter generöst kommentarfunktionen till oss som är intresserade av samma sak som han och det tycker jag att vi som då och då eller ofta skriver ska behandla med respekt och inte uppta med superlånga haranger. Så är ibland "A-K Roth" mycket mångordig, "Guardian" och "Bulten i Bo" likaså - förutom jag själv, naturligtvis.
  Sedan tycker jag vi skall försöka utveckla sakligheten och ta seriöst i samtalen om trovärdighet och källor. En utredande artikel eller en officiell rapport är en källa av viss natur, en personlig erfarenhet är något annat, ett YouTube klipp en tredje genre och jag tror att samtalet vinner på att vi inte bara radar upp volymer av belägg utan att seriöst ha tänkt på källvärdet. Att en källa kan stödja min uppfattning betyder ju inte med nödvändighet att källan ar kvalitativt god.
  Och till sist en liten notering om tonfallet. Människorna i både Israel och Palestina förtjänar inte att di samtalar om deras situatio med ironi mot varandra, personliga påhopp och nedlåtande omdömen. "A-K Roth" - vars åsikter i sak jag ofta inte delar - behöver faktiskt inte behandlas på det nedlåtande och käbblande sätt som jag tycka att hon råker ut för från både "Bulten" och "Guardian" - faktiskt.
  Egon har en bra samtalston - låt oss hålla argumenten på den nivån. Oense i sak - Yes! Men respekt i tonen.

  SvaraRadera