15 mars 2011

Filmpremiär retar Israel

Citat”Israel uppmanade FN att ställa in måndagens USA-premiär för filmen Miral. Premiären hölls ändå i FN-högkvarteret i New York, något som Israel ser som ett politiskt ställningstagande.
Filmen ger ett palestinskt perspektiv på konflikten mellan Israel och Palestierna efter 1948. Den baseras på en självbiografisk roman, om en föräldralös palestinsk flicka mitt i konflikten, skriven av journalisten Rula Jebreal. Huvudrollen görs av Freida Pinto, mest känd från filmen Slumdog Millionaire.

Enligt en FN-talesperson är det inget ovanligt att film visas i Generalförsamlingen vid högkvarteret, och det ska inte finnas några politiska ställningstaganden att tolka in i det. Men Israels biträdande FN-ambassadör säger att FN aldrig ställt sig bakom en film med så omtvistat politiskt budskap.” slut citat SR

Mar 28, 2011 AJE's Scott Heidler sits down with MIRAL director Julian Schnabel and Rula Jebreal whose book the film was based on the day before it was to first hit move screens in the US. Its the first big budget Hollywood film to take a look at the Palestinian-Isreali conflict from the Palestinian point of view. It has drawn criticism from American Jewish organizations.

Varför retar denna film staten Israel? Jo filmen bygger på på en verklig händelse som inte staten Israel vill påminnas om.

Citat” Året är 1948, Palestina har delats och staten Israel har uppstått. En iskall dag i april hittar den 31-åriga Hind Husseini 55 föräldralösa barn på gatan som överlevt en fruktansvärd massaker i sin hemby vid Jerusalems utkant. Hon tvekar inte inte en sekund att ge dem mat och husrum. Inom sex månader har antalet barn som hon tagit under sitt beskydd vuxit till närmare 2000 och barnhemmet Dar Al-Tifel har bildats. ” Slut citat ur Moviezine

Citat”En ung kvinna var denna morgon på väg till ett möte när hon kom runt hörnet om Gravkyrkan och fick se en grupp blodiga och rädda barn tryckta mot muren. När hon frågade varför de inte gick hem tittade de på henne med förskräckelse i blicken, alldeles för rädda för att våga svara. Hon lyfte upp den yngsta på armen för att värma henne. Först då berättade en nioårig pojke att de var från Deir Yassin och visste inte vart de skulle ta vägen. Hind Husseini, som naturligtvis hade hört om massakern på radio tidigare på morgonen, tog med sig barnen till sitt hem. Att sköta om dessa barn blev hennes livsuppgift. Den kommande veckan arbetade Hind och hennes väninna på att lokalisera de övriga överlevande barnen från massakern. Totalt hittade man 55 stycken. De hade körts till det muslimska kvarteret i Gamla stan och lämnats på gatan.” slut citat Till minnet av en by

Läs mer i Wikipedia om Deir Yassin-massakern och Hind al-Husseini

Läs även tidigare: Skymning över Tel Aviv
Läs även andra bloggares åsikter om

 Dagen

4 kommentarer:

 1. Hind Husseini handlade i den barmhärtige samarierns anda, något som det Gud väntar sig av oss alla, nedlagt i människan från skapelsen och kallat empati. Osund uppfostran och tvivelaktiga lojaliteter kan blockera och förtränga empatin i människan. Varje soldatträning syftar till att reservera empatin för det egna folket eller för en ännu snävare krets av maktens favoriter. Resultatet av systematisk soldatträning enligt den snävaste modellen av människosyn ser vi i dagens Israel. Israel är inte längre en ordinär stat som har en armé utan en fascistisk armé som kontrollerar en stat.

  Nisse Andreasson

  SvaraRadera
 2. Bäste Lars Djerf du har en oerhört lång kommentar:

  Citat " Dag Hammarskjölds samling något som kallas för Boy incident. I korthet gäller det en händelse den 12 februari 1958 på gränsen mellan Israel och Egypten. I en klagoskrivelse dagen efter från den egyptiska delegationen till the Egyptian-Israel Mixed Armistice Commission anför man följande: Omkring kl.16.00 lokal tid den 12 februari 1958 gav sig fyra israeliska soldater in på egyptiskt territorium och rövade bort en grupp på 75 får, dödade en tioårig pojke vid namn Eid Siliman Eid, tog med hans kropp och återvände till israeliskt territorium." slut citat

  Tyvärr kan jag inte ta in hela din långa kommentar, eftersom den inte berör artikel som jag skriver "Filmpremiär retar Israel"
  Din är säkert angelägen men skicka den som e-post till mej istället.
  Min adress finns under fliken kommentarsregler

  SvaraRadera
 3. Jag förstår mig inte på Israels agressiva och desperata politik. Deras desperation av att kontrollera allt.

  Om de har rätt bör de väl inte vara rädda för sanningen?

  SvaraRadera
 4. Obs, jag menar givetvis inte att filmen skulle vara "sann", utan min kommentar är ett svar på Israels desperata politik.

  SvaraRadera