22 april 2011

Goldstone-rapporten-2

Citat ”Därför är det uppseendeväckande att den sydafrikanske juristen Richard Goldstone nu klart och tydligt tar tillbaka den tyngsta slutsatsen i sin rapport om Gazakriget runt årsskiftet 2008/2009, att Israel uppsåtligt och i enlighet med sin policy skulle ha dödat civila i Gaza. Detta ledde vidare till misstankar om att Israel gjort sig skyldig till krigsbrott och brott mot mänskligheten, för vilket dock bevis saknades i Goldstonerapporten.” slut citat ur Juristen som hade fel

uppsåtligt och i enlighet med sin policy skulle ha dödat civila i Gaza” frågan man borde ställa sig är: Struntar Israel i riskerna att civila i Gaza träffas av misstag?

I de nu pågående striderna i Libyen säger brigadgeneral Mark van Uhm Citat” Men han medger samtidigt att Natos flyg har begränsade möjligheter att stoppa strider, framför allt i en stad, eftersom flygbombningar kan riskera livet på just de civila som Nato är satt att skydda.” Ur artikel i SR

Se inslag i Al Jazeera bedöm själva, återigen ett exempel där civila träffats och dödats :

Gaza familj sörjer efter israelisk räd ISRAEL och Hamas har hållit upp en preliminär vapenvila med Hamas i Gaza att stoppa raket gran och israelerna upphäva det flygräder. Men är de anhöriga till civila palestinier dödats av israeliska flyganfall krävde rättvisa. Al Jazeeras Nicole Johnston talar till familjen till ett av offren. (20 april 2011)Läs även: Tear of Gaza

Israels soldater-3

Ögonen I Gaza


Läs även andra bloggares åsikter om

19 kommentarer:

 1. Strunt!

  Svaret är ju att israelerna inte "struntar i" det. Frågan är felställd iom att det inte finns nån annan zon än "strunta i" och "medvetet uppsåt" i din tankevärld. Din fråga andas "israelerna onda", medan terroristers medvetna aktioner struntas i av dig.

  Aktioner av Dresden-typ var "strunta i". Massakrar som den i Hama, Syrien 1982 var fullständigt strunta i. När man varnar civila i ord och skrift, och tom avbryter aktioner mot Hamas för att skona civila, är det knappast "strunta i", trots att hamaskriget resulterade i civila offer, varje separat händelse tragisk. Det kan vara annat som kan och ska kritiseras men "strunta i" som policy??? Strunt!

  Det man kan säga är att omvärlden har struntat i att på skarpen kräva att Hamas, Hezbollahs, Syriens och Irans framfart mot Israel. Man struntar i att ge ansvar till dem som drivewr detta terrorkrig. Du struntar i det genomgående.

  16-åringen på bussen som träffades medvetet av Hamas anti-tank missil har nu avlidit av sina skador och Hamas firar. Om ytterligare ett 30-tal skolbarn inte precis hade stigit av bussen hade det varit dussintalet offer, attackerade i medvetet uppsåt och struntande i civila. Men det struntar man väl i.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 2. Till Anna Roth, din reaktion på min bloggartikel var inte oväntad.
  Citat"Din fråga andas "israelerna onda", medan terroristers medvetna aktioner struntas i av dig." slut citat.Anna Roth. Påvisa att jag i min blogg försvarat Hamas krigföring? Hamas är en terrororganisation.

  Men Israel påstår att de har bland de mest moraliska arméerna i världen”SvD
  De är detta jag ifrågasätter.

  Håll dej till ämnet dina dimridåer om Hama i Syrien och Hezbollahs, Syriens och Irans framfart mot Israel har ingen relevans om det aktuella fallet i Gaza.

  Citat"16-åringen på bussen som träffades medvetet av Hamas anti-tank missil" slut citat AK Roth

  Nu försvarar jag inte Hamas raketattacker mot Israel. Jag kan inte avgöra om de talar sanning.
  Citat”Hamas said on Saturday its militants did not intend to target Israeli schoolchildren when they fired a rocket at a bus two days ago, critically wounding a teenager and moderately wounding the bus driver, in an attack that sparked the latest round of border fighting."It was not known that the bus targeted on the outskirts of Gaza carried schoolchildren," spokesman Sami Abu Zuhri told Reuters, adding that the road where the bus was travelling was often used by Israeli military vehicles. Läs mer: Haaretz


  Vad är "motorn" i detta terrorkrig?
  Israel fortsätter att bygga bosättningar och riva palestiniers hem och hålla Gazas befolkning i blockad. Israel en fredspartner?

  SvaraRadera
 3. Egon: Jag har inte påstått att du har försvarat Hamas. Jag har påstått att du struntat i att anklaga dem för krigsbrott eller för att strunta i om civila träffas.

  Dina artiklar är alla exempel på ensidigt utpekande. Det är mycket angeläget att peka ut Israel för krigsbrott och om det betvivlas komma med något som ändå skuldsätter Israel, att "strunta i" civila. Du borde vara glad att det fastställs att demokratien Israel inte medvetet siktar på civila och att de undersöker anklagelserna om civila offer.

  Mina exempel var inte dimridåer utan ett försök att klargöra vad som menas mned att "strunta i" civilbefolkning. Du har själv dragit ridå över palestinska ageranden som vore den av ingen vikt alls.

  "Jag kan inte avgöra om de [Hamas] talar sanning."

  Du ger dem ett uns av trovärdighet? Samma grupp som firar att 16-åringen nu är död!

  Länken till Haartez fungerade inte för mig. En artikel i Haaretz jag läste för en tid sedan kom med samma. Den citerade också Israels telesman som sa att det var samma skolrutt som det alltid varit och nånting om att det inte fanns militära bussar som var gula.

  Motorn i detta terrorkrig är naturligtvis att extremister vill krossa den Israel som de anser vara ockuperad mark. Och du går deras ärenden med verkliga dimridåer. Det som behövs är att terrorgrupperna avväpnas och att båda parter kompromissar och förhandlar i god tro.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 4. IDF är en reguljär arme och alla militärfordon är målade i en olivgrön färg. IDF använder inte GULA bussar. Jag har svårt att tro att Egon verkligen TROR att Hamas/Hamas Proxy inte kunde se skillnad på en militär och civil buss.

  Det finns gott om arabiska vittnesmål om att civilbefolkningen i Gaza blev varnad före attacker - tex genom automatiska samtal till telefoner. Ett annat varningssystem var IDFs "knacka på dörren." Man skjöt en raket med begränsad sprängverkan mot taket på byggnader som skulle bombas. Ungefär 5 minuter senare raserades byggnaden av en 250 kg bomb. Fem minuter var i dåvarande situation tillräckligt för att utrymma en byggnad.

  Det är helt rätt att luftangrepp kan orsaka stora civila förluster. Det är just därför IDF invaderade Gaza med marktrupper, och det är just därför IDF använder attackhelikoptrar i stället för bombflyg.

  Av ca 1,400 döda palestinier i Gaza deltog 60-80% i striderna. Jämför Tjetjenien, där 3-5% av dödsoffren deltog i striderna. Eller jämför IDFs egna döda - ca 33% dog i friendly fire incidenter.
  Eller varför inte titta på statistiken från Gaza: Ca 5000 bostadshus raserades, med totalt 1400 döda (civila och deltagare i striderna). Det betyder att det krävdes tre raserade bostadshus för att skapa ett dödsoffer. Den siffran räcker för att konstatera att IDF så långt som möjligt skonade de civila.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 5. Det var väl inte BR som skrev 21:48?

  Palestine Telegraph är en ifrågasatt källa, pga dess artiklar med förintelseförnekare och konspirationsidéer (organstöld i Haiti):

  http://hurryupharry.org/2010/08/13/fredrick-toben-in-the-palestine-telegraph/

  http://elderofziyon.blogspot.com/2010/04/jenny-tonge-quits-palestine-telegraph.html

  Här figurerar Palestine Telegraph i Jerusalem Post:

  "...The allegation that IDF medics harvested organs from Haitians to use in transplants was published in the Gaza-based Web site The Palestine Telegraph, of which Tonge is a patron. The article, titled “Focus on Israel: Harvesting Haitian Organs,” was written by a Boston blogger Stephen Lendman..."

  http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=168621

  Anna Roth

  SvaraRadera
 6. Egon, har du sett och lyssnat till Richard Kemps vittnesmål i FN angåernde anklagelserna mot Israel i Gaza?

  http://www.youtube.com/watch?v=NX6vyT8RzMo&feature=player_embedded

  Anna Roth

  SvaraRadera
 7. Till AK Roth Passar det bättre att läsa om samma sak i Press TV

  Fri Apr 22, 2011 ” Israeli snipers shot a Palestinian farmer in northern Gaza on Thursday night, leaving him injured.”

  SvaraRadera
 8. Nej nu får du skärpa dig Egon och försöka skilja mellan inlägg som skrivs av mig och de som skrivs av G. Tikotzinsky.
  Jag kan däremot komplettera GT´s utmärkta inlägg med att slutsatsen av din argumentation, Egon, är att Israel inte alls bör bemöta terrorism från Hamas eftersom raket och granatkastarbeskjutning sker från tätbebyggelse i Gaza.
  I sanning ett egendomligt sätt att resonera på.
  Bosse Rööser

  SvaraRadera
 9. Till GT Nu idag rapporterar Palestina Telegrafh återigen om att “Palestinian farmer was shot yesterday by Israeli gunfire during his work in the north of Beit Lahya, northern Gaza Strip ”
  se PAL

  Jag är uppväxt i en familj som hade ett småbruk, att vara ute på fälten, plöja så och skörda har jag många minnen av. Att bärga höskörden i juli det var ett tungt och svettigt arbete under en stekande sol. Jag känner speciellt för Gazas jordbrukare som är förhindrade att bruka sin jord. Trots att de har med sig internationella observatörer blir de beskjutna av IDF AlJazeeraEnglish | 13 juli, 2010 Jordbrukare I Gaza

  SvaraRadera
 10. Beklagar misstaget har försökt rätta det.

  SvaraRadera
 11. Jag känner inte till den källan, Egon. En rad om händelsen låter lite fattigt, som TT. Fanns det ingnting i Haaretz?

  Har du lyssnat till Kemps tal i FN?

  Anna Roth

  SvaraRadera
 12. Egon,

  Det var ett egendomligt svar till mig. Jag trodde vi diskuterade Goldstone rapporten och din bloggartikel.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 13. Enligt min mening borde du Egon fråga dig om du egentligen är tillräckligt begåvad för att driva en blogg.
  Eftersom din blogg ständigt kidnappas av antisemiter som Guardian och Bulten i Bo utan att du reagerar så undrar jag om du inte skulle göra en större insats för de kristna i Mellanöstern genom att ex.vis. skramla med en insamlingsbössa utanför en galleria eller motsvarande.
  Jag tycker att du skall lägga ner din blogg, övertagen som den är av antisemiter, Egon.

  /Bosse Rööser

  SvaraRadera
 14. Du anonyme § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.

  SvaraRadera
 15. till Bosse Rööser:Citat"så undrar jag om du inte skulle göra en större insats för de kristna i Mellanöstern genom att ex.vis. skramla med en insamlingsbössa utanför en galleria eller motsvarande" slut citatBR

  De kristna i det heliga landet behöver inte allmosor, de behöver en rättvis fred så att de kan försörja sig själv, det kommer jag även fortsättningsvis kämpa för. Taybeh-3

  SvaraRadera
 16. Appropå att vara intelligent eller inte så kan man läsa Här om när BR under sitt tidigare nickname "Johannes" blev utmanad på ett intelligenstest från en person han utmålat som "Bimbo"...

  ...men klokt nog avböjde.

  SvaraRadera
 17. Jag väntar fortfarande på ett adekvat svar från Egon till min kommentar.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 18. Tikotzinsky
  Den som sköt på skolbussen visste nog vad han sköt mot, å andra sidan så visste även IDF mycket väl vad man sköt mot när man sköt prick på ambulanser, sjukhus och sjukvårdare, bland annat.
  Selektiv indignation imponerar inte.

  Inte blir det bättre av att rapa upp massa siffror, när det inte framgår vart de är hämtade.

  Och det är klart om man ska diskutera utifrån premisserna att allt annat än israliska atombomber mot Gaza är rena välgärningen, som palestinierna ska vara lyckliga över – då har man nog diskvalificerat sig från en seriös diskussion.

  SvaraRadera
 19. Joakim Wohlfeil4 maj 2011 23:52

  A-K, kan inte låta bli att med ett litet småleende konstatera att du anklagar Egon för att använda dåliga källor. Du har ju en viss historia kring detta med källkontroll ;-)

  I nästa andetag hänvisar du till Kemp som gjorde sig känd för att mitt under brinnande krig, utan att ha satt sitt fot inne i Gaza (vilket han fortfarande inte har) levererade nån slags berömmande omdömen om Israels krigföring.

  Vi har ju tidigare pratat om detta med att en källa inte behöver ha rätt bara för den säger vad man själv gillar, Kemp har ju knappast blivit trovärdigare sen debaclet 2009.

  BTW, hör av dig om detta med skypeadress,vi hade väl en del att diskutera. Mvh //J

  SvaraRadera