11 juni 2011

Pingstpastor välkomnar Israels landslag

Citat” På söndag ska svenska handbollslandslaget möta Israel I Karlskrona. Matchen är omdiskuterad inte så mycket av idrottsliga skäl utan mer av politiska skäl.
Jag gillar idrott. Jag har personliga erfarenheter av idrottens betydelse.
Det var där jag fick lära mig att kämpa, träningens betydelse, att vara uthållig och att ge mitt allra bästa. Det var också idrotten som hjälpte mig att ta ett nederlag och resa mig igen. Idrott är i grunden en lek som är värd att respekteras och ta vara på. Därför ser jag fram emot matchen på söndag.  ” slut citat av Ulf Sundkvist pastor och föreståndare i Pingstkyrkan, Karlskrona läs hela hans debattartikel här: Blekinge Läns Tidning och i Pastorsbloggen

Jag gillar också demokrati och frihet. I den ingår rätten att demonstrera när demokrati och frihet kränks. Är det inte vår skyldighet att protestera när människors rättigheter krängs? Jag hoppas  Demonstrationen i Karlskrona blir en fredlig och värdig demonstration. Även demonstrationen för Israel Polisen- Pressmeddelande angående EM-kval i handboll 


Ulf du som är gillar idrott , har du åkt runt på Västbanken och mött den verklighet som palestinierna måste leva under för att utöva sin idrott?Fotboll i Hebron:
Citat” Det går på mindre än en sekund. Precis innan Ahmed ska ta emot bollen hukar han sig och snurrar runt. En kille i motståndarlaget gör likadant. Jag förstår inte. Så hörs plötsligt ett ”KLÅNG!” -Hijjar! Hijjar! Ropar någon och äntligen fattar jag vad som händer. Armarna åker reflexmässigt upp för att skydda huvudet när jag gör som alla andra – springer för att söka skydd längs med husväggarna. Jag och Jean-Marie har kommit till en bakgata i den gamla Souken (marknaden) för att spela fotboll med några palestinska 10-11 åringar. ” slut citat ur Fotboll i Spökstaden

Läs vad de kristna palestinierna tycker ”Vi kristna palestinier hoppas att detta dokument blir en hävstång för alla fredsälskandes ansträngningar i världen, och då särskilt för våra kristna systrar och bröder. Vi hoppas dokumentet, liksom Sydafrikas välkända dokument som kom fram 1985, blir mottaget med välkomnande och stöd, och att det blir ett verktyg för kampen mot förtrycket och ockupationen och det rasistiska åtskiljandet." ur  Karios Palestine

Uppdatering 110612-20:30   SvD Lugn demonstration före Israelmatch , DN , GP
Dagen och Lyssna på SR-Blekinge

Palestinagrupperna-blogg

Läs även andra bloggares åsikter om
Dagen
Dagen-2
Dagen -3

39 kommentarer:

 1. Bäste Egon
  Dessvärre har tidigare demonstrationer och bojkotter (läs den från Malmö flyttade tennismatchen mellan Sverige och Israel) till att både höger och vänsterextremister demonstrerar och visar sin antisemitism. Som bekant flyttar judar från Malmö p.g.a. antisemitismen där. Jag tycker att Ulf Sundkvist skrivit en välbalanserad debattartikel. Jag blir förbryllad av att det alltid är mellanösterns enda demokrati det ska demonstreras mot. Det är ju uppenbart att omkringliggande stater har betydligt värre bekymmer med diktatoriska skurkregimer. När såg vi demonstrationer mot Egypten (en riktigt duktig handbollsnation) vid handbollsmatcher mot Sverige?

  SvaraRadera
 2. Till Tom
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.
  Jag vill ha för och efternamn

  SvaraRadera
 3. Man kan ha olika åsikter om det som Israels regering gör, men jag kan inte förstå varför man ska demonstrera vid en handbollsmatch. Vad är det för något? Demonstrera vid ambassaden i stället! Dessa idrottare har INGENTING att göra med vad Israels regering gör. Det är bedrövligt att en blogg som denna stöder demonstrationerna vid handbollsmatchen.

  SvaraRadera
 4. Till David
  § 11 – Anonyma inlägg undanbedes,om du har en åsikt våga stå för den med ditt namn.
  Jag vill ha för och efternamn

  SvaraRadera
 5. När lekarna (spelen) i Olympia under antiken har genomförts så stoppades alla krig(handlingar) under perioden då spelen var igång.

  Under spelen i nutid får deltagande idrottsutövare inte bära symboler eller framföra budskap som är politiska, religiösa eller reklam.

  Idag har idrotten förvandlats till en politisk konfrontationsspel....

  Vem minns inte Olympiska sommarspelen 1972 i München.

  SvaraRadera
 6. Det är naturligt att anständiga svenskar (ja, de finns!) vill ge dessa handbollspelare stöd i en otäck atmosfär, där enbart israeliska spelare singlas ut.

  Jag är tacksam för att det finns människor i Sverige som räcker ut en hand och välkomnar Israels handbollslag.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att varje människa som påstår sig vara kristen i närområdet borde åka dit och heja på Israel.
  Det bör vara varje bibeltroende människas glädje och plikt att hålla på Guds egendomsfolk. Vi är ju själva en del av Israel, också det moderna Israel av idag.
  1 mos 12:3

  SvaraRadera
 8. Till Lena Burman du hänvisar till 1 Mosebok 12:3, en bibeltext handlar inte om den nuvarande staten Israel utan en person Abram ( Abraham).
  Välsigna Israel

  SvaraRadera
 9. Jag kan ju utifrån mitt allmänna rättvisepatos fundera på om Sverige borde tilldömas ett handikapp på, låt oss säga 10-0, när man ställs inför den svåra uppgiften att spela handboll mot "Guds egendomsfolk". Förhållandena blir ju inte neutrala, så att säga.

  Men utifrån min högst personliga tro så har Gud mer viktiga saker att göra idag än att se till att det inte tas mer än 3 steg innan man släpper bollan, förhindra felaktiga spärrar samt att det genas genom målgården.

  SvaraRadera
 10. Bäste Bulten i Bo
  Jag begriper förstås att du raljerar men för principens skull följande observation. Eftersom Gud är en oändlig entitet gör det ingen skillnad för honom om han mot all förmodan skulle lägga sig i en handbollsmatch.

  Personligen brukar jag heja lite extra på representanter för Israel när de numera dyker upp i TV-rutan i allt fler sporter. Alltid retar det väl någon om jag dessutom meddelar att jag njöt lite extra av färskpotatisen från Israel som jag hittade i vår matvaruaffär för en månad sen.

  SvaraRadera
 11. Joakim Wohlfeil12 juni 2011 kl. 12:42

  Jag måste faktiskt erkänna att jag tycker olika bojkottdiskussioner kring idrotten blir lite förvirrade, framför allt i relation till andra länder som begår brott.

  Jag undrar om man istället inte borde tillämpa en likabehandlingsprincip från idrottsförbunden mot Isarel.

  Så länge Israel hindrar palestinska idrottsmän att resa och tävla så borde man inte vara välkommen till internationella tävlingar inom samma grenar. Så fort Israel däremot låter exempelvis det palestinska fotbollslandslaget träna, resa och utnyttja internationella stipendier så är Israel också välkommet till internationella fotbollsmatcher. osv..osv..

  Det skulle bli mycket mer logiskt för Israelerna istället för de olika bojkottkrav och protester i idrottssammanhang som riktar sig mot allt som relaterar till Israel.

  SvaraRadera
 12. Joakim Wohlfeil12 juni 2011 kl. 12:43

  Lena Burman, har du ytterligare bibeltexter som handlar om vilka landslag och serielag man som kristen bör hålla på? Vad säger Bibeln om AIK vs. Djurgården ?

  Evangeliet riktar sig till människor, och inte till värdsliga stater. Och det riktar sig till ALLA, och exkluderar INGEN, Joh 3:16.

  Genom Jesus Kristus är alla troende arvtagare till Abraham (det står inget om någon stat där)
  Gal 3:26-29

  Liberalteologin menar att Bibeln inte är komplett utan att kombineras med värdsliga ideologier (socialism, konservatism, feminism, zionism osv..osv..).
  Jag för min del tror man skall passa sig för att förändra eller läsa in egna politiska agendor budskap i Guds Ord.

  Att exempelvis byta ut namnet Abraham mot Israel i Mos 12:3 är ett vanlig förvrängning bland kristna sionister, och konservativa liberalteologer som tycker texten passar bättre med deras lära då.


  Gal 1:6-9 ".......Vad jag redan har sagt säger jag nu en gång till: om någon förkunnar ett annat evangelium för er än det ni har fått - förbannelse över honom!"

  Upp 22:18-19 "Om någon tillfogar något skall Gud tillfoga honom de lidanden som det står om i denna bok. Och om någon tar bort något av orden i boken med dessa profetior skall Gud ta ifrån honom hans del i livets träd och den heliga staden, som det står om i denna bok."

  SvaraRadera
 13. Joakim, intressant. Jag läser in att du är emot svenska gruppers bojkott av israeliska handbollslandslaget?

  Bojkotten sker på en plats som sägs vara ganska så medlemstät med nazister, Karlskrona. Sist det agerades mot israeliska spelare i Malmö vandrade Ohly med andra vänsteraktivister och rasister från Karlskrona. Jag antar att folk nu ställer upp extra för Israel då det mobbas och särbehandlas så negativt och orättvist.

  Hur hindrar Israel palestinska fotbollslag att resa/träna/tävla??? Kan de inte åka från VB via Jordanien och om inte, varför skulle det vara Israels fel? Ta upp det med Jordanien?

  Om det handlar om spelare från Gaza, om de styrande där driver krig mot Israel, vilket de gör, varför är det Israels skyldighet att agera agent? Och vad händer om spelare är hamasstridare? Tala om förvirrande. Med gränsen till Egypten öppen nu finns ingen vidare anledning att klandra Israel för detta. Har Israel förresten någon skyldighet att facilitera sport för ett terrorterritorium som håller en av deras egna i fem år utan kommunikation med föräldrar eller Röda Korset? Don't get me started, Joakim!

  Anna Roth

  SvaraRadera
 14. Utöver det fullständigt absurda i att några tror att det är den felande parten Israel som bestämmer hur och när det är ”tillåtet” att protestera mot deras fortgående folkrättsbrott mot Palestinierna, så blev bristen på argument stor…

  Det mycket enkla är att Israels landslag representerar staten Israel – det är just därför det heter landslag.

  Därför är det mycket lämpligt att demonstrera vad man anser om Israels behandling av palestinierna då deras landslag besöker Sverige.

  SvaraRadera
 15. Bulten i Bo - "Jag kan ju utifrån mitt allmänna rättvisepatos fundera på om Sverige borde tilldömas ett handikapp på, låt oss säga 10-0, när man ställs inför den svåra uppgiften att spela handboll mot "Guds egendomsfolk". Förhållandena blir ju inte neutrala, så att säga."

  Texten STINKER antisemitism!

  Utifrån din högst personliga tro "så har Gud mer viktiga saker att göra idag än att se till att det inte tas mer än 3 steg innan man släpper bollan, förhindra felaktiga spärrar samt att det genas genom målgården."

  Oavsett vilken trosbekännelse du har(?), så du saknar respekt mot religioner.

  SvaraRadera
 16. Så har A K Roth klättrat upp på sin piedestal borta i USA och talar om för oss svenskar vad som ”egentligen” gäller i Sverige.
  Detta inlägg är bland de absolut sämsta jag läst på mycket länge.

  *Att protesterna mot Israel hålls i Karlskrona – beror inte på att det ”sägs (källa på det?) att det finns många nazister där”, utan för att matchen spelas där, Einstein!

  *När det gäller ”stöd från rasister” så har ”Israelvänskapen” blivit en profilfråga för de rasistiska Sverigedemokraterna, där de judiska bröderna Ekeroth har framträdande roller…

  *När det gäller resa via Jordanien så är det ”lilla” problemet det att Israel sedan 1967 ockuperar Västbanken (Du kanske hört det förut?) och kontrollerar passagerna till Jordanien.

  *Enligt Osloavtalet, som Israel hänvisar till som stöd för sjöblockad till, så ska Gaza/Västbanken behandlas som ”en territoriell enhet”.
  Om man behandlar palestinska idrottsmän i Gaza annorlunda än de på Västbanken så är det ett brott mot Osloavtalet.

  Avslutningsvis, Osloavtalet stipulerar att skulle det ha byggts en förbindelse mellan Gaza-Västbanken för sisådär 15 år sedan.
  Så har inte skett vilket, ger dagens situation för bland annat idrottsmän - ännu ett Israeliskt brott mot Osloavtalet.

  SvaraRadera
 17. Om Gud finns så tror jag inte att hon använder sin makt för att påverka handbollsmatcher. Om nu detta skulle vara antisemitism (begreppet vidgas tydligen för var dag som går) som "Jerry" påstår så kan jag inte göra mycket åt det.

  SvaraRadera
 18. Guardian, din förklaring om min person och ditt omdöme kan jag vifta bort, igen, considering the source, men det är onödigt oförskämt och barnsligt. (Ska man verkligen ta allvarligt en person som i sin egen blogg försvarar terrorister som PFLPs Leila Khaled?)

  Jag tror Joakim kan svara själv på mina funderingar. Jag vet nog vem som sitter på piedestal, Guardian. Kan det vara någon som aldrig missar ett tillfälle till självhävdelse genom att kalla andra dumma, kommer med hån och smädelser? (Känns marmorsmak där bak, månne?)

  Angående Jordaniens roll, är det inte sant att Jordanien hindrar palestinier att komma in i Jordanien? Varför skulle HRW annars uppmana Jordanien att öppna gränsen för palestinier??? Du kan ha rätt i somligt, men ditt track record som "debattör" gör dig inte trovärdig.

  Du påstår alltså att Israel förbjuder handbollslag att resa/träna/tävla via Jordanien? Då får du väl komma med belägg? Jag får nog låta någon insatt och trovärdig beskriva situationen vid gränsen.

  Frasen om Karlskrona var en "aside", apropå Karlskrona, och vad jag hört om att nazister huserar där, säkert lika lite förtjusta i araber som i judar. Naturligtvis undrar man hur dessa agerar på hemmaplan, när matcher spelas där. Oj, vad du misstolkar.

  Du drar upp Oslo. Kom bara ihåg att Oslo specifierar PMs skyldigheter och att dessa också ska tillfredsställas. Fördraget är bilateralt. Spelplanen har också ändrats iom Hamas intrång och kupp, raka motsatsen till det som krävs via Oslo. I denna situation kräver du fri lejd genomn Israel mellan Hamasland och VB? Innan PM tillfredsställer sina skyldigheter om våldet?

  Diskutera gärna detta med dem du kan hålla hyfsad ton med. Jag vet att du kan.

  Ta ett chill-pill, grabben!

  Anna Roth

  SvaraRadera
 19. Joakim Wohlfeil13 juni 2011 kl. 02:21

  A-K, tänkte inte börja om nån lång debatt med dig. Men nu blev jag besviken hur lite du sätter dig in i saker. Återigen tror jag du trampat i diket med att lyssna på andrahandskällor som säger vad du gillar och inte hur det är.

  Jag tänker inte uppmana dig att "get started" för jag tror det kommer bli pinsamt för dig om du utgår från denna kunskapsnivå.

  Hur menar du att en palestininer skall ta upp med Jordanien om de inte kommer över gränsen? Även om det är denna vägen en Västbankpalestininer måste resa ut så tror du väl inte att palestininerna kontrollerar vägen till gränsen ? Eller gränsen ?
  Om vi gör ett understatement så är det ju inte direkt de jordanska gränsvakterna som oftast är problemet för palestininerna (tro mig, jag har korsat Allenby flera gånger med palestinska kollegor)

  Trodde du palestininerna kan röra sig fritt på Västbanken, eller försöker du bara sprida denna bild ?

  När det gäller idrottandet så känns dina resonemang också rent naiva. Vill du veta hur det är, eller vill du att verkligheten skall vara som du önskar med ett snällt men missförstått Israel ?

  man behöver faktiskt inte hitta ursäkter för alla tokigheter, den palestinska idrottens problem börjar redan på barnnivå när barnen inte kan komma till träningar pga. checkpoints, att man inte kan lägga träningar när man vill på grund av att Israel sätter tiderna för ec. träningar när man kan röra sig mellan orter och byar.

  När barnen blir äldre så drabbas de duktiga av Isarels drakoniska visum- och resereglementen (detta borde du som bor i USA åtminstone ha ett hum om eftersom även USA protesterat mot att palestinska studenter hindras utnyttja sina stipendier antingen att de inte kommer iväg, eller att de måpste ta risken att förlora rätten att återvända osv..osv..

  Du talar om risken att ungdomar kan ha varit med i militanta rörelser. Självklart skall de som begått folkrättsbrott straffas. MEN det måste väl gälla båda sidor? Risken att en Israelisk idrottare varit i IDF måste ju ses som enorm, då finns ju också möjligheten personen deltagit i folkrättsbrott. Det diskuteras inte ens.

  Det stämmer däremot att jag är tveksam till generella bojkotter mot Israel.
  Jag har inget problem med Israel, däremot med Israels ockupation och Israels politik mot palestininerna och tycker därför att eventuella sanktioner isåfall skall rikta sig mot detta.
  Detta är ingen stor nyhet eftersom jag framfört detta i både media och föreläsningar.
  Jag vet många som förespråkar en total bojkott mot Israel, jag förstår och respekterar oftast deras argument, men står som sagt för min uppfattning i detta.

  SvaraRadera
 20. Nu på morgonkvisten tog jag mig tid att studera Egons blogginlägg ytterligare. Det var verkligen trevligt att se klippet med damlaget. De gör ett fantastiskt pionjärarbete i ett patriarkalt samhälle. Underbart att tjejerna kan praktisera sin fotboll även utomlands, låt vara med en hel del logistiska besvär. Tyvärr blir det så när terrorhot måste stävjas. Att det förekommer onödiga och orättvisa provokationer i samband med passerandet av diverse checkpunkter är förstås illa. Jag tog mig även tid att titta på Tom Nylunds blogg (han har kommenterat längre upp på denna tråd). Hans artikel om hur det var förr (innan terror och murar)är tänkvärd. Det är ju faktiskt så att (precis som Egons blogg belyser) palestinierna har det ofattbart svårt och besvärligt idag. En av orsakerna till detta är faktiskt att våld föder våld.

  SvaraRadera
 21. Du Ulf S , har du tagit dej tid att läsa Johannes Mosskin: Fotboll i Spökstaden?
  Har din församling någon gång bjudit in en ekumenisk följeslagare i Israel och Palestina som får berätta om den verklighet de möter?

  SvaraRadera
 22. Egon Berglund: Känns det bra att tjäna satan?

  /Leon Berg

  SvaraRadera
 23. Bäste Egon
  Visst blir det mest pro-israeler som besöker oss men vi hade en polis från Eskilstuna på en dagträff nyligen som utbildat palestinska poliser. Han var dock inte så uppdaterad vad gäller Gaza. Han trodde att det fortfarande fanns bosättningar kvar där. Det är ju så illa att utrymningen av judarna från Gaza inte ledde till mindre terror. Med Egyptens gräns öppnad mot Gaza får vi hoppas att det nya "Ship to Gaza" projektet kommer av sig.

  Jomenvisst, jag ska leta rätt på "Fotboll i spökstaden". Jag kan passa på att säga att jag gillar när araber och judar idrottar tillsammans.

  Här i Västerås håller vi till i Citykyrkan (EFK) med vårt projekt "Israel och Bibeln". Just i den församlingen finns åtskilliga kristna araber.

  SvaraRadera
 24. Guardian – ”FÖRSVARARE”, det återstår att bedöma frågan om du verkligen är en Guardian…

  Jag tycker ila om folk som utnyttjar sin retorik för att spy gala, för det är precis det DU gör.

  Sedan är du dessutom övertygat att DU gör en björntjänst för palestinierna, NEJ chabibi du åstadkommer mer skada för palestinierna än du fattar.

  Med din text om ”..fullständigt absurda i att några tror att det är den felande parten Israel som bestämmer hur och när det är ”tillåtet” att protestera mot deras fortgående folkrättsbrott mot Palestinierna, så blev bristen på argument stor…” är du inte bättre än utövarna av dådet i Olympiska sommarspelen 1972 i München!

  Som jag redan nämnde tidigare det är beslutat att under spelen får deltagande idrottsutövare inte bära symboler eller framföra budskap som är politiska, religiösa eller reklam.

  Enligt MIN åsikt skall idrotten inte vara en scen för politiska budskap!
  Idag har idrotten förvandlats till ett politiskt konfrontationsspel....

  Det är lämpligt att demonstrera vad man anser om Israels behandling av palestinierna men inte i sådana omständigheter.

  Landslag som besöker Sverige representerar sporten INTE den israeliska regerings politik!

  Skall det sättas en markering mot vad man anser om Israels behandling av palestinierna, så det skall komma en officiell reaktion från den svenska idrottsföreningen.

  Du skriver; ”*Enligt Osloavtalet, som Israel hänvisar till som stöd för sjöblockad till, så ska Gaza/Västbanken behandlas som ”en territoriell enhet”, och så passar du på att förvränga lite verkligheten.

  Har du glömt att Israel har LÄMNAT Gaza?

  Israel har blockad mot det TOTALT Hamas styrda Gaza, därför skall du inte komma med ”Om man behandlar palestinska idrottsmän i Gaza annorlunda än de på Västbanken så är det ett brott mot Osloavtalet.” Västbanken är OCKUPERAD – så är inte fallet med Gaza.

  Vidare bidrar du med ytterligare en taqiyah; ”Avslutningsvis, Osloavtalet stipulerar att skulle det ha byggts en förbindelse mellan Gaza-Västbanken för sisådär 15 år sedan.”

  Ja juste det, det hände ju för femton år sedan, men det handlar ju om blockaden av Israel och Egypten sedan juni 2007! Du förmodligen känner till anledningen för blockaden.

  Du skall vara förkämpe för palestinska saken – men du skadar den palestinska saken mer än du har en aning om.

  En av de dygderna som palestinier inte saknar är att vara hövlig, du tydligen struntar i det!
  Du vägrar(?) svara på de TVÅ frågor jag ställde:
  1) Kulum chwais?
  2) Är det ditt ansikte/huvud som är insvept i keffiyehan?

  SvaraRadera
 25. Till Leon Berg.
  Egentligen är din kommentar oförskämd. Men jag tar med den bara för att visa exempel på när sakargumenten tagit slut brukar sådana kommentarer komma.
  Nej jag anser inte jag tjänar satan , jag vill tjäna mina medsyskon, Jesus betonar vårt ansvar för våra medmänniskor som är i behov av vårt stöd


  § 6. - Ditt inlägg måste vara utan grova svärord, vulgära uttalanden samt personliga angrepp, påhopp, kränkningar, hot eller förnedring av andra.  § 2. – Du är välkommen med din kritik riktad mot skribenterna eller de som kommenterar under artikeln, men du ska bekräfta Din kritik med fakta, bevis eller argument . Detta är grunden i retoriken. I fallet att Din kritik saknar nämnda grunder, kommer din kommentar att betraktas som irrelevant.

  SvaraRadera
 26. Nu har jag läst "Fotboll i Spökstaden". Naturligtvis är det hur vidrigt som helst med stenkastning mot barn. Eftersom jag ivrigt följer händelserna i Israel med omgivningar har jag sett reportage om övergrepp i Hebron tidigare. Även om jag sympatiserar med bosättarnas iver att markera att judisk närvaro funnits under långa tider i Hebron och den judiska önskan att vara nära sina patriarkers gravar kan aldrig övergrepp mot barn tolereras.

  För balansens skull vill jag poängtera att palestinsk stenkastning också är oförsvarbar och då särskilt när barn skickas fram i främsta ledet när det ska kastas sten.

  SvaraRadera
 27. A K Roth
  Du ansvarar för dina inlägg och deras innehåll - skriv bättre och sakligt korrekta inlägg så slipper du kritik! Detta har påpekats många gånger tidigare.

  Även Joakim W konstaterar att du inte sätter dig in i saker, utan kommer med massa påståenden som påfallande ofta är missvisande, inkonsekventa eller djupt ologiska.

  Håller jag ideligen på att tala om för dig hur situationen ser ut i USA, fastän du bor där?
  Ändå tycker du dig veta bäst hur saker är i Sverige - detta oskick har Joakim W också invänt mot…

  Kommentaren om nazister & Karlskrona var ändå en tredjedel av ditt inlägg, det är ganska mycket utrymme för något ”aside” - utöver att den var dum och fullständigt irrelevant…

  Håll dig till sanningen! Det var Fatah med Dalen i spetsen som med en USA-stödd militärkupp i Gaza försökte reversera Hamas vinst i de palestinska valen 2006. För detta slängdes slutligen delar av Fatah ut…

  Nä, Osloavtalet specificerar inte PM:s skyldigheter utan staten Israels skyldigheter.

  Och anledningen till att jag ”drar upp” Osloavtalet är för att företrädare för staten Israel själva hänvisar till det! Pretty basic stuff…

  Förbindelsen mellan Gaza & Västbanken skulle ha skapats under mitten av 1990-talet, Oslo II.

  Varför Hamas maktövertagande i Gaza 2007, ska legitimera israeliska brott mot Osloavtalet över 10 år tidigare - är en logik som slår det mesta…

  I övrigt har Joakim skrivit utmärkt i frågan.

  SvaraRadera
 28. Jag blev verkligen nyfiken på "den saklige" Leon Berg. Fick nämligen igår på min blogg en ordagrant likalydande kommentar men till ett snart två år gammalt inlägg. Jag skrev idag ett inlägg i saken där jag bland annat lade ut IP-numret till "min frågare".
  Jag ber nu Egon att kolla "sin" Leon Berg vad gäller IP-nummer.
  Tänk om det skulle vara så att flera personer nästan samtidigt spottar ur sig samma dumheter - det vore väl nästan osannolikt sannolikt. Eller är det månne en och samma person som agerar under flera namn? I sa fall: "Varför?" Eller är det flera enstaviga typer som klarar av korta oförskämdheter på en och samma dator?
  Onekligen intressant...
  http://stigstrombergsson.blogg.se/2011/june/en-av-47.html

  SvaraRadera
 29. Joakim, tack för svar. Du har all rätt att vara besviken - för stora förväntningar, tror att jag följer med i allting som behandlas i kongressen, har all information.

  Och jag kan slå mig i backen på att du inte har det heller (all information) trots att du finns i Jerusalem. Jag är besviken varje gång en gästskribent här kommer med förvrängningar och skvaller och folk på plats inte reagerar.

  Brad Hirschfelds rubrik - "You don't have to be wrong for me to be right" http://www.bradhirschfield.com/

  - är lämplig att citera nu. För jag tror inte att Israel ensamt (!) bär ansvaret för vad som drabbat människor på Västbanken. Och därför bär Israel inte ensamt ansvaret för vad som indirekt iom vuxnas krigföring, terror och checkpoints drabbat knattelag och annat.

  Mycket riktigt vet jag inte hur "knattesporten" fungerar på Västbanken. Min enda poäng är att det är fel att enbart klandra Israel i en konflikt där många bär ansvar. För detta får jag lida mycket, just kidding.

  Gaza är på egen hand; leds av islamistiska Hamas med de problem det skapat för palestinier och israeler. Ditt argument om en IDF-soldat och Hamasstridare haltar grovt, men motargument blir långrandigt. Kort kan man säga att inget land som ligger i krig ska då få tävla, för alltid finns det någon soldat som brutit mot krigslagarna.

  Jag vet att palestinier har det svårt under israelisk ockupation, det har varit mer kränkande och inkräktande och diktatorisk än nödvändigt. Men checkpoints uppstod inte ur tomma intet. Terrorn går långt tillbaka. Och det som gjorde att situationen skärptes så dramatiskt efter intifadorna var något som var mer än kränkande och grymmare än inkräktande: mordbombningarna. Tusentals drabbade på ett par tre år. Hur kan krig och konstant hot om attacker inte påverka ett land och dess styre? Sprid ut ansvaret!

  Det som varken Egon eller du någonsin verkar vilja beklaga är det fortsatta hyllandet av terrorister och hjärnor bakom massmord. Det är trots allt brott mot Oslofördraget. Av ingen betydelse? När det dras upp för att visa att Fatah med PMs medgivande fortfarande håller fram och hyllar massmördare viftas det bort. Besviken är understatement, Joakim.

  Jag skrev med utgångspunkt från att svenskar demonstrerar mot Israels handbollslag, inga andra, precis som mot tennisspelarna i Malmö, där tom en partiledare deltog, en som f.ö. rosade en av Sveriges mest antisemitiska bloggar. Lite OT men visar hur besviken man blir på hela faderullan.

  Ha en trevlig resa i USA. Hoppas du har fått svar från Richard Goldstone om hans omvärdering nu. Det blev abrupt slut på kommenterer till din artikel på Diakoniabloggen. Själv gav du inga svar. Deltagare informerades av tredje person att de inte vet nånting. Härskarfasoner. Så var det med det.

  Vi får vara besvikna bägge två.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 30. Guardian, som du själv varken bor i Israel eller Gaza kanske du ska "put your money where your mouth is"? Du har varit i Israel, är det en gång? Case closed.

  Jag besöker Sverige oftare och följer svenska nyheter mer än du anar. Jag kan också språket. Jag vet vad Ohly och andra israeldemoniserande gubbar som Guillou-Gardell-Garthon häver ur sig.

  Du har uppfört dig på ett sätt som gör att man inte behöver acceptera någonting från dig. Så bespara dig vidare ansträngning.

  Guardian: "Nä, Osloavtalet specificerar inte PM:s skyldigheter utan staten Israels skyldigheter."

  Jaså? Varifrån kom då detta:

  "...Abbas var en drivande kraft vid Osloavtalet. Enligt detta skulle Israel avträda mark åt PLO i utbyte mot att denna organisation erkänner landets rätt att existera, upphör med terrorism, ser till att terrorister avväpnas och hindras i sin verksamhet, samarbetar med Israel för att få fast dem samt går in för fredsfostran i skolorna. Inga av dessa villkor uppfylldes av PLO..."

  Disclaimer: jag vet ingenting om denna sajt.

  http://tradutor.sensagent.com/Mahmoud_Abbas/sv-sv/

  I vilket fall, fördraget som följde 1995 specifierar. So sue me, men glöm inte att PM bryter mot ingångna fördrag vad gäller skyldigheten att stoppa terror och uppvigling.:

  "...ARTICLE XIV

  Except for the Palestinian Police and the Israeli military forces, no other armed forces shall be established or operate in the West Bank and the Gaza Strip.


  Except for the arms, ammunition and equipment of the Palestinian Police described in Annex I, and those of the Israeli military forces, no organization, group or individual in the West Bank and the Gaza Strip shall manufacture, sell, acquire, possess, import or otherwise introduce into the West Bank or the Gaza Strip any firearms, ammunition, weapons, explosives, gunpowder or any related equipment, unless otherwise provided for in Annex I..."

  I vilket fall bryts det grovt mot krav att avväpna grupper som inte är polisiära. Men svamla bort det du.

  A.Roth

  SvaraRadera
 31. "Namn: Guardian
  Sakligt och korrekt om Israel & Palestina utifrån en liberal grundsyn"

  Din liberala grundsyn är definitiv inte det du låtsas att vara, nämligen tolerant, reformvänlig, vänsterborgerlig, eller fördomsfri.
  Kort sagt jag har svårt att uppfatta dig som du försöker göra gällande i din egen blogg, nämligen att vara sakligt och korrekt liberal.

  Den 12 juni 2011 09:56 var du "sakligt".

  Den 13 juni 2011 15:59 klagar du på A-K Roth "Håller jag ideligen på att tala om för dig hur situationen ser ut i USA, fastän du bor där?"
  Du visar att du är välinformerad när det gäller A-K Roth.
  Men varför döljer DU dig?
  Vågar du inte stå för dina åsikter med ditt NAMN? Vi har endast en pseudonymen som du döljer dig bakom = Anonym...

  Om vi skulle kontakta dig så har vi endast pseudonymen; palestina.blog@hotmail.com!

  DU ställer frågor till alla, men svarar inte själv på andras frågor - ändå hävdar du att DU är "Sakligt och korrekt".....

  SvaraRadera
 32. Jag mailade till Pingstpastor Ulf Sundkvist i söndag och bad att få en kommentar varför han välkomnar Israels landslag.Har har lovat att återkomma, vi ser fram mot en dialog.

  SvaraRadera
 33. Jerry, Guardian välinformerad vad gäller A-K Roth??? Hah! Jo, om var jag bor kanske, min relativa ålder, kön. Resten är ovett, förbannelser, falska antaganden, liknande han riktar mot Israel. Det är en mycket ilsk och fördömande ung man, det är uppenbart. Vad man får förlåta här i livet!

  Anna Roth

  SvaraRadera
 34. Jerry och AK Roth, era kommentarer far ut i ett annmänt tyckande och berör inte ämnet som jag skriver om i denna artikel. Jag avvisar dem.
  §1. –Håll dej till ämnet!

  SvaraRadera
 35. Bra Ulf Att du läst “ Fotboll i Hebron”
  Du skriver ”För balansens skull vill jag poängtera att palestinsk stenkastning också är oförsvarbar och då särskilt när barn skickas fram i främsta ledet när det ska kastas sten. ”slut citat Ulf S . Men Israel gör anspråk på att vara en demokratisk stat. De har en demokratisk stats hela apparat med rättsväsende, myndigheter och institutioner av allehanda slag på sin sida. Jag försvarar inte Palestinska barns stenkastning men de sätt i fängelse av den Israeliska militär däremot som du kan läsa är det stört omöjligt för palestinier att polisen ingriper mot bosättares stenkastning , förstår du frustrationen hos palestinier, detta är inte värdigt en rättsstat.
  ”Läser man hur Abraham, de judiska bosättarnas stamfader betedde sig så har de mycket att lära hur man upptäder mot andra folk” läs vidare här: Abraham och Hebron

  SvaraRadera
 36. A K Roth
  Jag förstår att det är enklare för dig att låta stora bitar av dina inlägg handla om mig och vad du tycker om mig. Tänk om du istället la den tiden på att skriva något sakligt och genomtänkt istället…

  Jag frågade dig om jag ständigt hävdar att jag kan USA bättre än du som bor där – men det ville du inte svara på. Tystnaden är talande…

  Är något av det jag skrivit explicit beroende av att vara på plats?
  Joakim W sopar banan med dig kunskaps och erfarenhetsmässigt, han är dessutom mycket i Israel och Västbanken. Han skrev ett långt och initierat svar till dig rörande ditt katastrofinlägg.
  Vad var din reaktion annorlunda då? Inte ett dugg.
  Den enkla slutsatsen är att det ändå inte spelar någon roll om man är på plats, för du uppför dig ändå som en treåring i trotsåldern…


  Kul att se att den enda som verkligen tror på israelpropaganda är du, eftersom du fullständigt okritiskt bara upprepar.
  Vägspärrarnas primära mål är inte att rädda civila israelers liv, utan att göra vardagen svår för palestinierna. Den överväldigande majoriteten av de ca 500 existerande vägspärrarna är därför placerade långt ute på Västbanken.
  Hur många liv tror du man räddar i Tel Aviv bara för att man utanför Hebron inte kan ta sig till sin fotbollsträning?
  Det är dessa vägspärrar som Joakim syftar på, som förhindrar idrottsutövandet – inte de som är mellan Västbanken – Israel som du genast börjar hojta om.
  Hur många minuter kan det ta att ta reda på detta via Google?

  Du kör kålsuparteorin, och tycker att det inte är ens fel om två träter, typ.
  Men i många fall är det faktiskt Israel som är den felande helt och fullt

  Visst har inte palestinierna uppfyllt alla delarna – men om man ser till det stora hela så råder det ingen som helst tvekan om att israelerna begått större och mer omfattande brott mot Osloavtalet - utöver oräkneliga brott mot grundläggande mänskliga rättigheter, Genèvekonventionen, internationell lagstiftning, med mera…

  När diskussionen är så onyanserad så att man inte gör skillnad på ockuperad och ockupant, så sätter jag punkt här.

  SvaraRadera
 37. Jag bifogar ett svar från Ulf Sundqvist på min fråga "Du kan inte tänka dej att kommentera på min blogg" Här är hans svar via e-mail:Det kan jag visst tänka mig, men tiden räcker inte just nu. Jag hinner inte läsa alla inlägg eller se var du önskar mina kommentarer etc.Bifogar min kommentar nedan om du vill får du föra in den på lämplig plats: Tack för en god dialog i svåra frågor: Som jag skriver kan i debattartikeln ser jag övergrepp och stora brister has alla parter i denna konflikt, men det hindrar mig ändå inte från att försvara Israels rätt att existera.

  Själv har jag också rest på västbanken, samlat in pengar till palestinska områden, suttit i muslimska hem i Yusuf etc. men jag har också varit i Metulla i norra Israel och blivit skräckslagen när Hizbollahgerillans artillerield dundrade. En fruktansvärd erfarenhet. Jag lyssnade också till Per Gahrton i söndags. Måsta säga att jag blev bekymrad. Var är värmen? Låt oss bli lite mer nyanserade och söka försoningens väg. Där är mitt ärende.Shalom - Salaam Ulf Sundkvist – Pastor och föreståndare Pingstkyrkan Karlskrona

  SvaraRadera
 38. Joakim Wohlfeil18 juni 2011 kl. 10:09

  A-K, trodde du lärt dig att inte springa in i hörnet med målarpenseln efter dig.

  Du klumpar ihop mig och Egon och påstår vi inte ser övergrepp från den palestinska sida. Du glömnde visst at vi haft denna diskussion tidigare, håll till god och skyll nu inte på mig om några får sig ett gott skratt....

  Egon och jag har det gemensamt att vi genom WCC är med i kyrkor som finns på plats, som varje dag jobbar med rättigheter och bevakning av MR och folkrätt i den palestinska områdena. Vi stöttar dessutom via Diakonia med pengar (har Egon tidigare skrivit )till de organisationer som på plats, på arabiska, med lagboken i hand utmanar både Hamas och Fatah. Det är samma organisationer som levererar de data som du ibland läser om övergrepp fåpn den palestinska sidan.
  Det är också inom kyrkorna och MR-rörelserna som mcyket av ideologerna inom den palestinska fredsrörelsen finns.

  Vad jag också minns var att du förklarade att du instället inte lyfter ett finger, mer än att skriva arga mail om ex. Hamas på Svenska språket och på Svenska websidor. (Känner du hur Haneija darrar varje gång du är kritisk på en blogg).

  Får jag då fråga varför: du som inte ställer några krav alls, inte utkräver nåt ansvar från den palestisnska sidan, inte stöder den opposition som finns mot Hamas, inte stöder några lokala fredsrörelser. Inte med pengar, inte med förböner, inte med engagemang, inte besöker dem.
  Varför tycker du som redan sagt att du inte gör nånting utom att skriva bloggrepliker klagar på oss som gör något.
  Är det inte som så att du faktiskt inte bryr dig ett dugg om nåt annat än att få folk att sluta kritisera Israel ? (Om inte, kan duförstå att din hållning kan tolkas så)

  Som sagt, detta kan väl vara intressant att fundera på nu när du ändå i några timmar sitter fast i hörnet du målade in dig i ;-)


  Sen skulle jag möjligtvi önska att du kunda använda ditt säkert i andra sammanhang goda minne så vi slipper traggla frågor om och om igen.....

  SvaraRadera
 39. Joakim, en andra kort kommentar till ditt förvånande utbrott: Jag måste undra hur du uppfattar det jag skriver. Jag får väl stava ut det åt dig.

  Så här skrev jag:

  "Det som varken Egon eller du någonsin verkar vilja beklaga är det fortsatta hyllandet av terrorister och hjärnor bakom massmord."

  Så här uppfattade du:

  "Du klumpar ihop mig och Egon och påstår vi inte ser övergrepp från den palestinska sida."

  Jag påstod INTE det du skrev att jag påstod. Jag påstod aldrig att ni inte ser! Jag påstod att ni inte "verkar vilja beklaga" - här på bloggen. Tror du att jag är synsk och kan veta vad ni gör utanför bloggen? Har jag fel, ge motexempel från bloggen, citat.

  Anna Roth

  SvaraRadera