5 juli 2011

Gaza Från faraoner till islamister

Atlantis-Bokförlag
Just nu läser jag Boken ”Gaza Från faraoner till islamister ” av Nathan Shachar, DN:s utsände i Jerusalem, boken kom ut i 2010  men föst nu har jag tid att läsa den. Jag vill verkligen rekommendera boken för dem som vill sätta sig in i historien och förstå dagens situation i Gaza.
Boken är utgiven på Atlantis  och där kan man även provläsa delar av den.

Se även "Gaza - från faraoner till islamister" av utrikeskorrespondenten Nathan Shachar berättar Gazaremsans historia. Här synas världens mest nyhetsintensiva konflikthärd med tonvikten lagd på vardagens människor och deras skiftande livsvillkor. Intervjuare: Birger Schlaug. SR-Ur Play

En som borde ha läs boken är journalisten Siewert Öholm han reagerar ryggmärgsreflexmässigt på alla som ställer krav på att blockaden av Gaza skall hävas. Siewert Öholm-När hyckleri stavas "Ship to Gaza"

Och de 61% av läsarna av artikels läsare i den kristna tidningen Dagen som är glada över att kaptenen har på ett av "Ship to Gaza" gripits av grekiska myndigheter, som man kan läsa om här  Dagen

Tidigare :Hamas i Gaza
Andra bloggares recensioner om boken::
Stig Strömbergsson
Klas Sandberg

Läs även andra bloggares åsikter om

21 kommentarer:

 1. Visst, det är naturligtvis lätt att säga, vad var det jag sa. Personligen tyckte jag intervjun med Nathan Shachar var både högintressant och välbalanserad, tack Egon för länken.
  Det verkar som palestinierna hela tiden hoppar i galen tunna. Det visade sig att Fatah var/blev genomkorrupt och Hamas, med sin starka humanitära fåra som gillades av folket, visade sig framförallt vara islamistiskt och diktatoriskt.
  Personligen tror jag inte att en palestinsk stat kommer att bildas. Observera att jag ändå tycker att det är nyttigt för Israel att bli synat. Det är inte lätt att leva upp till att man är den enda demokratin i området men jag tror att rättvisa även för kristen och muslim i en judisk stat är en grundbult.

  SvaraRadera
 2. Finns en annan recension hör:
  http://sandberg.be/vindskupan_hem/2011/05/om-en-lattlast-guide-till-gaza/

  SvaraRadera
 3. Att palestinierna valde Hamas istället för Fatah berodde inte så mycket på korruption, som insikten av att Fatah aldrig skulle kunna leverera en palestinsk stat.

  Fatah hade lagt sin förhoppning i att om man bara gjorde som amerikanerna sa, så skulle det i slutändan hjälpa att leverera en palestinsk stat.
  Men efter 20 år av förhalningar och brutna amerikansk/israeliska löften så insåg man att detta inte skulle ske om Fatah satt kvar – därför valde man att rösta på något annat.

  För om Fatah hade kunnat leverera en stat så hade garanterat palestinier i gemen inte brytt sig om korruptionen…

  SvaraRadera
 4. Fascinerande att läsa om olika folk och gamla kulturer. Jag har funnit att ju mer man vet om andra kulturer desto mer ödmjuk blir man om sin egen, inser att man har mycket att lära av andra och att vi har mycket gemensamt.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 5. Star det nagot i boken om judarna i Gaza City som araberna fordrev 1929? Eller om Kfar Darom, vars (judiska) befolkning fordrevs 1948?

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 6. Egon, du antyder att motstånd till Ship to Gaza-projektet skulle ha något att göra med folks intresse för Gazas historia och folk; uppmaningen till Öholm? Det är liksom lite spänt mellan de kristna falangerna i Sverige i denna fråga. Tror du verkligen att folk som värnar om Israels säkerhet och överlevnad inte intresserar sig för Gazas folk och historia? Det behöver inte vara "all or nothing". Men ser man det så själv kanske man tillskriver andra den synen?

  Anna Roth

  SvaraRadera
 7. Fatah blev genomkorrupt.
  Hamas, "köpte" folket med son humanitära insats och gillades av folket, sedan visade det sig att det slutade med en islamistiskt och diktatoriskt styre.

  Wye-avtalet eller Oslo, var är skillnaden när araberna säger det enbart PÅ ARABISKA till sina landsmän; http://youtu.be/LkVvnh-aIxo http://youtu.be/WQVMJ1zS6fQ http://youtu.be/wD_KQMJqPeA

  Till världen pratar de engelska, så att massorna förstår inte hur de ljuger. http://youtu.be/yDj7bg0lN44

  SvaraRadera
 8. Jag läser också boken och kommer med en beskrivning av mina tankar på min egen blogg när jag läst ut den. Därför kan jag försäkra Tikotzinsky att de två saker han frågar efter finns noggrant beskrivna i boken - liksom händelserna när 200.000 araber i omgångar fördrevs in till Gaza i ett senare skede. Boken är lltså betydligt mer allsidig än vad Tikotzinsky brukar vara.

  SvaraRadera
 9. Tack Guardian för tips om Klas Sandbergs recension i Vindskupan Jag har respekt för Klas Sandbergs synpunkter, visst kan man alltid kritisera enskilda partier. Jag har nu läst klart boken jag tycker boken är i stort verkar trovärdig och bör läsas av sk. ”Israelvänner” typ journalisten Siewert Öholm

  SvaraRadera
 10. Till Anna Roth citat ”Tror du verkligen att folk som värnar om Israels säkerhet och överlevnad inte intresserar sig för Gazas folk och historia? Det behöver inte vara "all or nothing". Men ser man det så själv kanske man tillskriver andra den synen? ” slut citat

  Ja vet av erfarenhet att boken av Ilan Pappe ”Den etniska rensningen av Palestina” inte vill läsas av dessa sk ”Israelvänner” för det rubbar deras tro istället demoniserar man honom som icke trovärdig.

  SvaraRadera
 11. Varsågod Egon!
  Om det är information, så står jag alltid till tjänst! :)

  SvaraRadera
 12. Min reflexion över boken:
  http://stigstrombergsson.blogg.se/2011/july/gaza-fran-till.html

  SvaraRadera
 13. Egon: Om Pappe är trovärdig eller inte tål att diskuteras, liksom alla andra författare. Inte alla hyllar Pappe som du gör, om och om igen. Läs "Benny Morris: The liar as hero" (Lögnaren som hjälte), länk här,

  http://www.spme.net/cgi-bin/articles.cgi?ID=7814

  så får du veta vad andra akademiker anser, deras anklagelse, med belägg om att Pappes forskningsarbete är ohederligt, om att hans arbete anklagas för att vara slafsigt, alldeles för grunt, går inte till ursprungskällor trots att de finns, och med selektiva undanhållanden.

  Läs all kritik om Ilan Pappe - om du inte är rädd att det rubbar din tro, vill säga. :) För min del, jag vet redan att hans arbete är ifrågasatt och att han driver en orättfärdig bojkott mot israeliska akademiska institutioner. Jag är inte rädd att läsa boken men jag kommer att läsa med ifrågasättande av varje detalj eftersom han visats ha ljugit medelst undanhållande och därför inte är pålitlig.

  På Amazon.com får han ris och ros. Somliga som rosar är så antiisraeliska att det dryper om det. Det finns många i detta sällskap. Man behöver inte söka länge förrän man hittar de politiker som beundrar och samlas kring Pappe:

  http://www.fringegroups.com/2011/03/frauds-of-ilan-pappe.html

  Pappe driver en bojkott mot Israels akademiska institutioner och det visar mig var han står. Jag har ingen aning om vad Öholm har läst och inte läst så att tjafsa om det för tanken till inomkristet bråkmakeri och fördomar.

  I min erfarenhet brukar nyanserade debattörer inte förneka att det skedde fördrivningar. Att det skulle ha varit policy är däremot djupt problematiskt, ren lögn. Och Pappe går längre än så redan i sin boktitel, "Den etniska rensningen av Palestina". Titeln ger dålig smak.

  Försök se olika saker från den judiska och israeliska sidan nån gång, Egon.

  Anna Roth

  SvaraRadera
 14. Stig 00.53,

  Jag har en politisk agenda, och har aldrig pastatt att jag ar allsidig. Daremot ar jag 100% saklig. Jag kontrollerar alla mina fakta mot minst tva oberoende kallor, helst forstahandskallor.

  (Jag kan naturligtvis pasta mig vara allsidig eftersom jag skriver bade om ekonomi, natur, sakerhetspolitik och militara fragor. Dessutom ar jag petnoga med ordens verkliga betydelse.)

  Vad galler boken, sa betvivlar jag att en bok som handlar om Gaza kan vara sarskilt djupgaende om de handelser som gjorde att araberna fran Jaffo etc. flydde till Gaza. Boken skulle i sa fall behova vara en hel serie, inte en bok.

  Om araberna flydde eller fordrevs nar de foljde de besegrade egyptiska styrkorna soderut mot Gaza ar en tolkningsfraga. Daremot ar det inte en tolkningsfraga att judarna fordrevs med mord och vapenmakt, liksom fran Hebron, Judiska Kvarteret i Gamla Stan och Gush Etsion.

  G. Tikotzinsky

  SvaraRadera
 15. Ja, A K Roth, även Förintelsen är ifrågasatt – bara så du vet det när du tar fram gödselgrepen och börja sprida dynga omkring dig.

  Och bara för att något är ifrågasatt av några – betyder inte att det skulle saknas internationell konsensus i frågan!

  SvaraRadera
 16. Vilken dynga var det du syftade på, Guardian? Att Ilan Pappe har ljugit medelst undanhållande/avkortade citeringar eller nån annan sakfråga? Personpåhopp när du inte vill svara på sak. Egon är en selektivt tolerant person.

  Så gulligt av dig att dra upp Förintelsen, Guardian. Antar att Egon gillade det också. Skulle det liksom vara en dödsstöt, eller? Jisses!

  SvaraRadera
 17. Ja - vad kan jag syfta på, Roth?
  Har du någon bra teori – du som bevisligen kan förvränga det mesta självklara…

  Du gillar inte Pappé talar klarspråk och kallar fördrivningen av palestinierna för just – etnisk rensning. Därför försöker du slänga skit på honom och kallar honom ”lögnaktig”.
  Just du är förmodligen den minst lämpliga personen att komma med sådana kommentarer.

  Upplysningsvis så finns det även kritik mot Morris arbeten om flyktingarna, där även han anklagas att undanhålla uppgifter då han enbart väljer att använda sig av skrivna källor, och ignorera bokstavligt talat hundratusentals ögonvittnen och förstahandskällor till fördrivningarna och övergreppen.

  Exakt Roth. Jag avfärdade din bristande argumentation där du ständigt påstår att saker är ”ifrågasatta” när inte fakta passar dig.
  Men det är precis där skon klämmer – du klarar inte en saklig diskussion, därför blir det bara massa gnäll och fantasifulla påståenden.

  Visst är det intressant att det enda du inte ifrågasätter är Likudpropaganda

  SvaraRadera
 18. Guardian: Behåll du liksom Egon Ilon Pappe som auktoritet och hjälte och boken,"Den etniska rensningen av Palestina", som hel och ren sanning. Jag gör det inte. Vi har åsiktsfrihet i Sverige, antar jag, men tydligen inte frihet från personpåhopp? Vad är det du inte begriper i ämnet mänskliga relationer?

  Läs all kritik av Ilan Pappes arbete och metoder, ideologi och politik som färgar hans alster. Det är det minsta du ska göra om ett politiskt arbete.

  Vilken tänkande person som helst ser att boktiteln är bedräglig, sanningsfrånvänd, uppviglande mot Israel. Den sätter tonen.

  Pappe säger själv att ideologien är viktigare än fakta. Det räcker för att jag ska bli skeptisk. Det och att Pappe hatar Israel, ser landet som illegitimt, vill Israels slut, driver bojkott mot akademiska institutioner, agerar så illasinnat han bara kan.

  Han agerar som om Israel av alla länder har en avssynd. Det tror nog alla hans hyllare också. Jag trodde den sortens tankegods var passé.

  SvaraRadera
 19. Ja Roth, vi har åsiktsfrihet i Sverige – därför får man hävda att jorden är platt och månen är gjord av grön ost, även om majoriteten anser att så inte är fallet.

  Jag noterar att du inte ens försöker att kommentera det faktum att även Benny Morris är kritiserad på precis samma punkter som Pappé.

  Att man etniskt rensad Palestina är ett historiskt faktum som till och med Morris håller med om – och han tycker dessutom att man borde ha gått ännu längre.
  Mästerdebattören Roth i farten…

  SvaraRadera
 20. Guardian,en tidigare kommentar till dig publicerades inte men den var naturligtvis nyanserad, förutom något liknande detta: Om någon är i farten är det Guardian. Fart efter fart efter fart...

  Att kommunicera med dig på denna blogg är knepigt då svar raderas. Det är förstås redan knepigt då du är så trigger-happy. :)

  Om Morris: Han kan ha rätt eller fel i olika instanser och är inte någon guru för mig, varken när han var vänsterns guru eller nu. Men hans kritik av Pappes forskningsmetoder verkar vara legitim. Pappe är för kompromissad av ideologi för att tas som någon auktoritet av mig. Att han är de ständiga israelbelackarnas älskling är mer än intressant.

  SvaraRadera
 21. Roth kort och koncist:
  Pappé och Morris säger i princip samma sak, med den lilla skillnaden att Pappé menar att den etniska rensningen av Palestina ver en medveten och planerad handling.
  Morris hävdar att det bara "råkade" bli så, eftersom han inte lyckats hitta några skriftliga källor.

  SvaraRadera