5 juli 2011

Jerusalems Ortodoxa kristna -Del 2


Markus Haile, han är etiopisk ortodox kristen född i Etiopien ( med svenska rötter) bosatt i Stockholm är Socialantropolog. Han har varit SKR:s följeslagare vintern 2009 i HebronGästkrönika: Jerusalems Ortodoxa kristna -Del 2

Staten försöker att skapa "facts on the ground", något man är på väg att lyckas med, Jerusalems ortodoxa är en minskande grupp. Kristna ifrån hela världen besöker årligen den heliga gravens kyrka, finns skäl till varför man kan det, för att det finns lokala kristna som upprätthåller den, alla vet att en kyrka inte sköter sig självt. Försvinner de lokala kristna kommer kyrkan på sikt att försvinna och bosättare flytta in alternativt byggnaderna förstatligas, detta bevittnades redan 1990 då ett kapell (St Johns Hospice) ockuperades med Sharons goda vetskap. Det smärtar i hjärtat men detta är inte religion utan politik som gör sig gällande. Saken görs inte bättre av att vi ortodoxa sinsemellan inte kan hålla sams heller, den status qou som råder är en skam men enade vi borde stå fast det är söndrande vi faller. Ockupationen drabbar oss lika hårt men vi är för svaga. Finns olika källor men läste av någon som forskat i ämnet den kristna fortlevnaden i Jerusalem och denne gav oss 20-30 år i nuvarande form. Låt oss säga 50 år istället för man skall se allt positivt, men man kan inte annat än fråga sig om Messias hinner tillbaka på den korta tiden, inte för att man vill sätta press på honom, men om inte är i alla fall vi förlorade.

Vi har ingen motsvarighet till muslimernas "Umma", när vi försvinner så är vi borta, vi talar flera år nu men görs inget kommer det att bli till ett faktum. Jerusalem, vårt hjärta, kristendomens vagga. Israel påhejade av kristsionister och en mäktig lobby, vad kan man göra förutom att sprida fakta, men denna måste tas emot. Projekt som den "Kristna Ambassaden" och dylikt är så anti kristet det bara att kan bli. Det är inget annat än ett hån mot de kristna som bor där, fast samtidigt finns där ingen koppling då de inte har något med oss att göra och vi med dem. I tanke säger de att vi är lika(kristna) men i handling står de för vår utplåning. Jag föraktar den öppet, svårt att förklara hur jag känner utan att dra på mig en varning. Men de liksom en del andra är ett hot mot vår framtida existens. Av våra antagonister har hälften en politisk plattform och andra halvan en religiös, men oftast kommer de i symbios. Det är dock en den religiösa som svider mest, dessa skall föreställa de närmsta av våra medmänniskor, ni som berörs, snälla jag ber er, ta bort era skygglappar.

Sitter man utanför lutherska "Church of the Redeemer" går det inte att missa dem, små och stora grupper oftast klädda i orange viftandes med flaggor med sin israeliska turledare i täten. Slussas runt, via Dolorosa upp och ner, in och ut i utvalda kyrkor. Hälften åker hem som fullgjorda pilgrimer andra som fullfjädrade Israel experter (trots allt det som man har trott sig sett) och en mycket liten del tro sig bli överheliga och åker på "Jerusalem syndromet". Detta är en mångmiljon industri för den israeliska staten(hur mycket tror ni går till kyrkorna). Så länge kyrkan förblir en ofrivillig kassako kommer detta att fortgå men det finns ingen respekt eller vördnad. Beväpnade soldater och Mossad agenter med kameror är ingen ovanlighet i kyrkorna, vad kan vi göra för någon liknande överenskommelse som muslimerna har över klippmoskén finns inte? Har full förståelse för vissa extrem muslimska (?) element och deras metoder i sin desperation mot ockupationen, men de kan aldrig få min sympati då deras metoder aldrig får accepteras om fred och samexistens skall bli möjlig, vi gråter samma tårar som de men lider istället i tysthet.

Kyrkornas världsråd har i flera år agerat, omvärlden måste förstå vad det är som händer. Jag ser ju främst till de ortodoxa, men desto fler är katolikerna som lider. Andra kristna grupper på plats likaså. Flera kyrkor bland annat den svenska gör vad de kan för att uppmärksamma de kristnas sits likaså den lutherska kyrkan. Det gör oerhört ont i hjärtat att se det som pågår, trots allt mina bröder och systrar, de lider medans andra kristna sitter och tolkar bibelord till förmån för de som utsätter dem för lidandet. Dessa borde skämmas och jag blir lika förbannad varje gång man hör någon kristsionist svamla på om sådant denne inte vet. Men alla rätt har till sin åsikt, någonstans tror jag mig att denna går att ändra, men dessa stackare behöver först få reda på vad det är som försiggår.  Markus Haile

Fortsättning följer                     Publicerad efter tillstånd av  Markus Haile 

Tidigare i denna serie: Jerusalems Ortodoxa kristna - Del 1
forts del  Jerusalems kristna del 3
 
Tidigare av Markus Haile:  "Kristen sionism Religiös teologi eller politisk ideologi? "

Foto: Egon Berglund , Östra Jerusalem ( Obs bosättarflaggor till höger)

Läs även andra bloggares åsikter om

9 kommentarer:

 1. Joakim Wohlfeil5 juli 2011 kl. 09:30

  Cool ny design Egon!!

  Jag gillar layouten med Jerusalemkorset som grafiskt tema.

  Otroligt fin koppling till bloggens tema.

  Allt gott!! Joakim

  SvaraRadera
 2. Tack Joakim, själv hade jag tänkt mej ett Jerusalemkors, men hon som har ambitioner att bli varumärkesdesigner hade andra idéer. PS. Om någon behöver hjälp inom detta område , ta kontakt med mej så förmedlar jag vidare DS

  SvaraRadera
 3. PS. Om ni tycker det dröjer länge innan era kommentarer läggs ut kan bero på att ibland är redaktören bortrest ett par dagar ibland , misströsta inte, han hoppas vara tillbaka om ett par dagar.DS

  SvaraRadera
 4. Detta griper verkligen tag!!
  Fyllt av "lidelse ur lidande" så att säga. Berättar hur det praktiskt är till nytta för alla - både dem av oss som valt att försöka lyssna på de kristna på plats och dem som valt att inte lyssna utan i stället söker lägga intrikata pussel med godtyckligt valda lösrykta Bibelord.
  Tack!

  SvaraRadera
 5. Käre Markus Haile
  Vi kristna har något mycket bättre än "Umma". Vår Herre håller reda på oss i Livets Bok och personligen anser jag att pånyttfödda kristna kan ha gemenskap över alla slags kyrkobarriärer. Kyrkornas världsråd och såna s.k. ekumeniska sammanslutningar blir till sin natur politiska och ger ingen levande andlig gemenskap.
  När Göran Larsson var direktor på Teologiska Institutet i Jerusalem deltog jag i en kurs han och hans medarbetare höll under tre förmiddagar. Göran hade goda kontakter både med ortodoxa och ultraortodoxa rabbiner. Hur hans kontakter var med andra än lutherska kristna i Jerusalem vet jag inte. Det som fungerar bäst här i Västerås vad gäller gemenskap mellan i stort sett alla kyrkor är dem månatliga ekumeniska bönen. Folk från både historiskt gamla kyrkor och frikyrkorna deltar i bönen för invånare och stad. Kanske detta vore något för det myller av kristna riktningar som finns i Jerusalem. Glöm isåfall inte att ta med folk både från kristna ambassaden och de messianska judarna. Att vi kristna ”sinsemellan inte kan hålla sams” kan bara vår Herre råda bot på.

  Personligen tror jag att ”Messias hinner tillbaka” innan det är slut med de kristna i Jerusalem. Mitt tidsperspektiv på denna dramatiska händelse är långt snävare än 50 år. Dock är vi säkert sams om att vi inte vet tiden eller stunden. Rent allmänt tror jag att kristendomen kommer att klämmas allt mer inte bara i Israel och arabländerna utan i hela världen. Samtidigt pågår en väckelse så att fler människor omvänder sig till Kristus idag än någonsin. Det jag inte varit medveten om är att muslimer numera börjar tro på Jesus som sin frälsare men inte vill kalla sig kristna eftersom detta är omöjligt om man vill leva kvar i sitt muslimska land.

  En helt annan och politisk fråga är varför du anser Jerusalem vara ockuperat? Stan var ju inte en del av vare sig den judiska eller palestinska delen av det engelska mandat som delades enligt FN-beslutet. Om det nu blir en tvåstatslösning är det rimligen bättre med judisk överhöghet än en arabisk. Du tycker judarna är besvärliga men arabernas behandling av judarna och deras heliga platser i Gamla Jerusalem får inte upprepas.

  SvaraRadera
 6. Ulf,
  Du och ett par till förtjänar ett mer utförligt svar så fort tid ges men till dess får du hålla dig till tåls lite. Dock ditt sista stycke, jag säger ingenting om judar, judar och judendomen är inte problemet. Finns det ett problem så handlar det om staten Israel, den historiskt dåliga behandlingen av judar i regionen är något annat och vi får hoppas den aldrig upprepas. Vad jag i min text vill visa på är något annat, ett religiöst rop på politiska förändringar. Men jag återkommer till dig inom kort. Till dess, glad sommar.

  SvaraRadera
 7. joakim wohlfeil7 juli 2011 kl. 07:37

  Ulf, det internationella samfundets hållning (inklusive Sverige och samtliga partier i riksdagen (möjligtvis med SD undantaget)) är att östra Jerualem är ockuperat. Det är väl enklare om du isåfall förklarar trovärdigt hur du kan anse att det inte skulle vara ockuperat.
  En allvarlig kritik mot israel är just hur man upprepar Jordaniens övergrepp att hindra,troende att besöka viktiga platser. En svensk kan resa hela vägen till Jerusalem för att uppleva påsken i gravkyrkan, medan det är omöjligt för många kristna i Betlehem bara några kilometer bort, trots att det för dem varit en mer än 1000 årig tradition.
  Sen må vi vara oense om synen på liberalteologi, du säger dig läsa hela Bibeln, men hävdar ändå olika frälsningsvägar, flera förbund, värdsliga staters och ideologiers gudomlighet etc. Självklart blir detta förvanskningar av Bibeln och kristen tro.

  SvaraRadera
 8. Nä just det Ulf Stenlund, Jerusalem skulle inte tillhöra någon – men idag dräller det av israeliska militärer i stan….

  Och då blir den logiska slutsatsen att Jerusalem inte är ockuperat…?!?
  Undras vad alla israelisk militärer gör där då….
  Lika snurrigt resonemang som om blockaden av Gaza.

  Vad är nästa ämne Ulf kan tänka sig ha en helt annan åsikt om?
  Bosättningarna?
  Att flyktingarna inte har fördrivits?
  Om det existerar några palestinier?

  SvaraRadera
 9. Joakim
  Du har rätt, jag är lite oklar vad gäller ockupationen av östra Jerusalem. Är vi överens om att Transjordanien ockuperade denna del av stan 1948? Visst, de ockuperade västbanken också men skillnaden var trots allt att FN tilldelat det senare området araberna. Att nu helt frankt göra östra Jerusalem till palestinsk huvudstad vore att ersätta en ockupation med en annan.
  Jag läsa hela Bibeln, men hävdar INTE olika frälsningsvägar. Att vi lever i det nya förbundet är vi överens om. Detta innebär INTE att Guds löften till judarna ersatts. Jag tror inte heller på värdsliga staters och ideologiers gudomlighet etc. varför skulle jag göra det?

  SvaraRadera